Hoppa till huvudinnehållet

Kärnkraft som investering

Energipriser har rusat under året och det väcker stor debatt. Kärnkraften i sig är en het potatis i dagens debattklimat. Bara i dagarna har regeringen i Sverige gått ut med nya besked inom energipolitiken och öppnar upp för att se över regelverken för att kunna bygga ut kärnkraft som energikälla i Sverige. Hur ser investeringsmöjligheterna ut kring Kärnkraft? Det kollar jag närmare på i detta inlägg.

Kärnkraft som energikälla i Sverige

Källa: SCB

Som energikälla i Sverige så producerades 51 TWh energi via Kärnkraft under fjolåret. Det är 31% av svensk energiproduktion som kommer från kärnkraften och därmed är den näst största källan till energi. Störst är vattenkraft som står för 43% och totalt producerades 70,6 TWh.

Vindkraft har också vuxit till en betydande del av energiproduktionen under senaste åren. Vilka energikällor vi haft historiskt ser du i bilden nedan. Det är egentligen senaste 10 åren som vindkraft vuxit fram som energikälla. Solkraft är fortsatt en väldigt marginell del av mixen.

Källa: SCB

Kärnkraft har varit en betydande del sedan 80-talet även om det varit politisk motvind. Det har funnits starka viljor till att montera ner kärnkraft som energikälla och i praktiken har nedstängningar gjorts vilket har minskat energiproduktionen under senaste åren. Trotts detta så kvarstår kärnkraft som en stor och därmed viktig del i produktionen av energi i Sverige.

Investeringar i Kärnkraft då?

Under vintern har vi fått bevittna skenande energipriser där det blivit betydligt mycket dyrare för svensken att betala elräkningen. Detta skedde som bekant redan innan krigsutbrottet i Ukraina och innan det pratades om skenande inflation och stigande räntor.

Nu är sommaren äntligen här men som bekant kommer det att bli vinter även detta år igen. Vintertider och kyla medför ett större behov av energi och därmed sätter press på den svenska energiproduktionen. Nu finns det dessutom en stark politisk vilja att göra sig fri från rysk olja och gas, vilket ökar trycket ännu mer på den egna inhemska energiproduktionen. Därför har kärnkraft bubblat upp i debatten under senaste månaderna då ny teknologi möjliggör att vi kan få ren och koldioxidsnål energi ifrån kärnkraft.

Som investerare är man då nyfiken på hur man kan exponera sig mot Kärnkraft. För svensk industri som är i behov av energi till rimliga priser så kan det framöver finnas en investeringsvilja att vara med i nyproduktion av kärnkraftsanläggningar. Detta blir dock svårare att medfinansiera som privatinvesterare, dock så finns det olika bolag och råvaror som på ett eller annat sätt är exponerade mot kärnkraften.

Några investeringar på Nordnet.se

Här är några instrument som jag hittat på temat kärnkraft. Givetvis behöver du läsa på mer om varje instrument och själv bygga dig en uppfattning om vad du vill ha för exponering innan du köper något, men listan kan ses som inspiration på hur man kan just exponera sig mot kärnkraften.

InstrumentTyp av värdepapperKursutveckling från årsskiftet
Nuscale Power CorporationAktie, USA5%
Centrus Energy AAktie, USA-47%
Studsvik ABAktie, Sverige-3%
BWX TechnologiesAktie, USA6%
Constellation Energy CorporationAktie, USA31%
Cameco CorpAktie, Kanada-3%
Uranium Energy Corp.Aktie, USA-3%
NexGen Energy LtdAktie, Kanada-16%
Global X Uranium UCITS ETFETF, Tyskland-25%
Sprott Global Uranium MinersETF, Tyskland-17%

Vad är dina tankar kring investeringar med exponering mot kärnkraft? Finns det fler instrument som jag missat som du tänker på? Dela gärna i kommentarsfältet nedan.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm