Hoppa till huvudinnehållet

Han vet hur man förhindrar en pensionsflytt

Jörgen Beckslid

Krånglet för sparare som vill flytta sin pension fortsätter. För att uppmärksamma hur hindren kan se ut, lite med glimten i ögat, lanserar vi några korta filmer. I centrum står den fiktive karaktären Jörgen Beckslid, pensionsflyttsutredare på Pensionsförsäkring Ömsesidiga.

På Nordnet har vi länge slagits för en fungerande flytträtt. Ett viktigt steg togs när avgiftstaket infördes i april 2021 och ett annat när flytträtten utvidgades i juli 2022 till att omfatta alla pensionsförsäkringar oavsett när de tecknades.

Men fortfarande upplever många sparare krångel när de ska flytta sin pension. Inte nog med det. Krånglet har dessutom intensifierats sedan nämnda reformer infördes.

Exempel på krokben

Det handlar om blanketter som spararen måste skicka in flera gånger, om hälsodeklarationer som krävs från avflyttande bolag, om att man totalt duckar den digitala utvecklingen och kräver att allt går via snigelpost och inte minst om före detta arbetsgivares underskrift. Det kravet gör det möjligt för bolag som inte vill förlora kunder att ytterligare krångla till flytten. För vem är det egentligen på den före detta arbetsplatsen som ska skriva under – är det vd eller kanske hela styrelsen?

Att ett avflyttande pensionbolag har krävt att hela styrelsen hos en före detta arbetsgivare ska godkänna en före detta anställds pensionsflytt är baserat på en verklig historia. Och den utgör ett exempel i de små kortfilmer vi nu lanserar, där vi försöker visualisera hur krånglet kan gå till.

I centrum står Jörgen Beckslid, pensionsflyttsutredare på det fiktiva pensionsbolaget Pensionsförsäkring Ömsesidiga AB. Jörgen är påhittad, och hans tillvägagångssätt för att förhindra pensionsflyttar är tillspetsade och ska ses lite med glimten i ögat. Men det är inte flera mil från verkligheten. Syftet är att visualisera hur många sparare upplever att krokben och hinder sätts upp för att förhindra pensionsflyttar.

Politiker, inför en digital pensionsportal

Målet är att uppmärksamma politikerna på att ett omtag måste ske. För att råda bot på krånglet behövs en central digital pensionsportal genom vilken sparare kan administrera sin pension genom ett standardiserat förfarande. En sådan finns redan i Norge och för den kollektivavtalade tjänstepensionen. Branschen lär inte själv initiera en sådan. Det bör komma från politiskt håll.

Dessutom behöver man titta på behovet av att ha kvar kravet på före detta arbetsgivares underskrift. Det har Finansinspektionen också gjort. Den 15 september överlämnas en utredning till Finansdepartementet om hur pensionsflytt kan underlättas, och kravet på före detta arbetsgivares underskrift lär onekligen stå i centrum.

Vi kommer att fortsätta uppmärksamma att pensionsflyttar ständigt hindras från bolag som inte vill förlora intäkter – ända tills svenskarna har fått en pensionsportal värd namnet.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm