Hoppa till huvudinnehållet

Flytta ditt IPS

IPS, individuellt pensionssparkonto, var tidigare den mest populära sparformen för privat pensionssparande. Sedan avdragsrätten slopades för några år sedan, är det i stort sett bara egenföretagare och den som saknar pension via sin anställning som öppnar IPS. Men, du som redan har ett IPS har mycket att vinna på att se över var du har det – och kanske flytta det. Hos oss har du möjlighet att handla aktier inom IPS.

Pensionssparandet har vanligtvis en lång placeringshorisont. För de flesta kan det handla om flera decennier. Även den som planerar att börja plocka ut pensionen, ska ofta göra detta under många år, och kan också dra nytta av att spara på börsen.

Bilden ovan visar svenska börsens utveckling under senaste 70 åren. En krona på börsen ger otroligt mycket mer än på sparkonto eller i räntefonder.

Att köpa aktier eller aktiefonder har varit väldigt lönsamt för den långsiktiga spararen. På kort sikt, över några få år, är börsen ofta skakig. Men när man ser på den med lite mer perspektiv, likt ovan, blir det ganska tydligt att långsiktigt börssparande lönar sig!

IPS-kontots fördelar

Tidigare var det avdragsgillt att spara inom ramen för IPS. Det gjorde att många använde kontot som sparform för sin privata pension. Idag när skattefördelarna är bortplockade passar det bättre att pensionsspara i en vanlig kapitalförsäkring.

Om du är egenföretagare eller saknar tjänstepension via din arbetsgivare kan det vara en bra idé att se över möjligheten att öppna IPS för att spara till pensionen. Då kan du göra avsättningar till det kontot och sedan göra avdrag i deklarationen. Tips för dig som entreprenör hittar du här.

Pengarna låsta till 55 år

De pengar du sparat eller sparar inom IPS är låsta till 55 års ålder. Och ju bättre du placerar dem, desto högre pension har du naturligtvis möjlighet att få när det är dags att ta ut ditt sparande.

Om du har ett värde som understiger ett prisbasbelopp på ditt IPS konto kan du återköpa det i förtid. När du tar ut pengarna från IPS, oavsett om det är vid pensionstillfället eller i samband med förtida återköp kommer beloppet inkomstbeskattas.

Flytta ditt IPS till Nordnet

Det är enkelt att flytta till IPS från en annan bank till oss. Allt du behöver göra är att öppna ett nytt IPS samt flytta in ditt tidigare sparande i det. Du hittar blanketterna för detta längst ner på sidan.

Fördelarna med att spara hos Nordnet är flera, bland annat:

  • Du kan äga både aktier och fonder på ditt IPS
  • Det kostar dig inget att ha själva kontot hos oss
  • Du kan använda Shareville för att inspireras och hitta intressanta investeringar

En stor fördel hos Nordnet som många uppskattar är att man själv kan fritt placera i såväl fonder som enskilda aktier. Om du äger aktier via ditt IPS ägarregistreras du precis som du gör i ett ISK. Du kan med andra ord gå på bolagsstämma och rösta för dina aktier.

Gör så här för att flytta:

IPS-konton är alltid flyttbara. Du måste först se till att du har en IPS hos Nordnet och sedan skicka ett flyttuppdrag till oss.

1. Öppna IPS
Om du redan är kund räcker det att du i inloggat lägeöppnar ettIPS-konto. Klicka på menyfliken Mina Sidor/Min ekonomi följt av “Nytt konto”och “Öppna IPS”. Om du redan har ett IPS-konto hos Nordnet får det inte vara äldre än 6 månader.

Du kan även öppna en IPS genom att skicka in följande blankett: Öppnande av pensionssparkonto

2. Flytta pension
För att flytta pensionen till Nordnet skickar du in följande flyttblankett: Byte av pensionssparinstitut
Flyttblanketten går jättebra att skicka inskannad, via meddelande från inloggat läge.

Om du har fler funderingar och frågor kring IPS finns det många svar i vår FAQ. Du hittar de vanligaste här.

/Alexander

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer