Hoppa till huvudinnehållet

Hur du överlever en börskrasch!

När jag började investera på börsen för lite mer än 10 år sen fanns rädslan från finanskrisen 2008 färskt i minnet hos många investerare. En del hade kastat in handduken då de förlorat mycket pengar på kort tid och satt nu och väntade på att den snabba återhämtningen efter finanskrisen skulle komma av sig och att börsen skulle krascha återigen så de kunde köpa in sig billigare än de sålt. Så blev det aldrig. Stockholmsbörsen är nu upp mer än 600 % sen finanskrisen och det har varit en fantastisk resa för den som valt att vara långsiktig.

Liknande berättelser har man hört från IT-kraschen vid milleniumskiftet. En del tjänade otroligt mycket pengar snabbt under IT-bubblan och följde sedan ner i den kraftiga kraschen som följde. En del valde att aldrig mer investera i IT-aktier eller ens investera sina pengar på börsen igen. Man tyckte att pengarna passade bättre på sparkontot till en låg ränta, sen dess har börsen haft en otroligt fin avkastning för den som valt att fortsätta vara långsiktig

I mars förra året smällde det igen. Som en blixt från klar himmel kom en pandemi som försatte världen i skräck och börserna föll handlöst. Jag var back nästan en miljon kronor inom loppet av bara 4-5 veckor. Flera årslöner gick upp i rök på bara några veckor. Samma dag som jag och familjen var i bilhallen och prutade någon tusenlapp på en familjekombi för 100 000 kr insåg jag att jag förlorat 200 000 kr samma börsdag. Genom att kolla på grafer över börsindex som stäckte sig decennier bakåt i tiden insåg jag att hur jobbigt det än kändes för stunden så skulle även denna kraschen kännas som ett hack i kurvan om 10-20 år.

Jag bestämde mig för att jag utan problem kunde vänta i många, många år på att börsen skulle återhämta sig precis som den alltid gjort tidigare. Jag hade dock aldrig kunnat drömma om att börsen redan några månader senare återigen skulle stå på sin högsta nivå efter en av de absolut snabbaste återhämtningarna någonsin. Återigen visade det sig att det hade varit ett smart drag för den som valt att vara långsiktig.

Börjar jag bli lite tjatig nu?

Det är möjligt men jag kan inte nog trycka på vikten av att vara långsiktig i sina investeringar. Tid i marknaden kommer alltid slå att tajma marknaden. Att investera långsiktigt kommer alltid slå att spekulera kortsiktigt.

Om man köper på toppen då?

Oavsett om du köpte på toppen innan svarta måndagen 1987, IT-kraschen, finanskrisen 2008 eller covid-kraschen så hade du idag varit på grön kvist.

Har du mest otur i hela världen och alltid köper på toppen?

Historien har visat att börsen är väldigt förlåtande för den som valt att vara långsiktig. Det finns ingen 10-årsperiod sen 1945 med negativ avkastning, lyckas man bara hålla sig lugn och långsiktig så finns det goda möjligheter till en fin avkastning.

Enligt Credit Suisse har den Svenska börsen varit bäst i hela världen sen 1950 med en genomsnittlig avkastning på 9,2 % per år. För att få en fin avkastning krävs det att man är beredd att ta ett par rejäla smällar längs vägen och ändå hålla sig lugn. Man blir premierad för den risk man är beredd att ta.

Några lärdomar från över 10 år på börsen

Jag har kommit fram till några faktorer under årens lopp som gör att jag känner mig lugn och trygg med min portfölj oavsett vilket humör Mr Market är på. Att sova gott om natten är viktigt för mig och därför har jag skrivit ner ett par regler som jag använder mig av:

  • Köp bara aktier jag är beredd att äga i minst 10 år
  • Sprid riskerna på minst 10 olika aktier i flera sektorer, komplettera gärna med fonder / investmentbolag
  • Investera i aktier med starka och långsiktiga ägare av kött och blod
  • Investera bara pengar jag inte kommer behöva på minst 4-5 år, gärna längre
  • Försök inte tajma marknaden utan köp lite varje månad
  • Ha inte mer än 10-15 % i det största innehavet. I mitt fall uppgår största innehavet Investor till strax över 10 %
  • Äg främst aktier som har en historik av ökande vinster och som har klarat av tidigare börskrascher
  • Jag kan inte bedöma hur börsen kommer att reagera, bara hur jag själv väljer att agera

Mina regler behöver inte vara samma som dina regler. Huvudsaken är att man hittar en strategi som man själv är bekväm med, fundera på vilka punkter som är viktiga för dig och förbered dig mentalt för nästa börskrasch. Att kunna sitta där och tänka att “nu händer det som jag har förberett mig för” istället för att dras med när alla tidningarna skickar ut sina skräckrubriker kan vara skillnaden i om du orkar vara långsiktig eller ej. Historien har visat att denna långsiktighet har varit väldigt lönsam, tålamod är en underskattad egenskap.

“Far More Money Has Been Lost By Investors Preparing For Corrections, Or Trying To Anticipate Corrections, Than Has Been Lost In Corrections Themselves.”

Peter Lynch

Vill ni se mer av mig kan ni kolla in mitt instagramkonto Pengabingen__

Har du verktygen för att hantera nästa börskrasch?

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer