Hoppa till huvudinnehållet

Här är bolagen som vinstvarnat – uppåt och nedåt

Den senaste tiden har det kommit både vinstvarningar och omvända vinstvarningar från flera bolag. Finwire har gjort en genomgång av bolagen.

Stockholmsbörsen har fått en svag start på 2022 och handlas i skrivande stund ned 1 procent från årsskiftet, men vi börjar där julrallyt startade, under den sista halvan av december. Då överraskade Note positivt med en omvänd vinstvarning. Kontraktstillverkaren räknar med att växa minst 60 procent i det fjärde kvartalet som i så fall blir rekordstarkt. Bolaget ser fortsatt god efterfrågan på samtliga hemmamarknader. Note är en produktionspartner till teknikbolaget Plejd och tidigare har försäljningsökningar för Note indikerat en positiv utveckling även för Plejd.

Nokia – ser högre marginaler

Finska telekombolaget räknar med en högre rörelsemarginal än väntat för helåret 2021. Den egna prognosen lyder 12,4-12,6 procent, jämfört med deras förväntning på 10-12 procent från en uppdatering i slutet av oktober. En av anledningarna är engångseffekter, relaterat till bolagets venture fund-investeringar. Nokia spår vidare att den justerade rörelsemarginalen blir mellan 11-13,5 procent under 2022.

Africa Resources – “affärsmodellen fungerar”

Även Africa Resources kom med en omvänd vinstvarning på denna sidan nyår. Bolaget räknar med ett betydligt högre resultat jämfört med tidigare kvartal och har påvisat goda halter av diamanter med bra kvalitet. Bakom sig har bolaget en omorganisation. De har också uppnått en bättre stabilitet avseende produktionspumparna.

SBB – höjer prognosen

Positiva tongångar kommer även från fastighetsbolaget SBB som nyligen höjde sin helårsprognos för resultatet per stamaktie A och B till 13,70-14,20 kronor. Den höjda prognosen härleds framförallt till en resultatförbättring inom SBB:s tre value-add-strategier.

Pandora – växer bättre organiskt än väntat

Pandora har uppnått rekordhöga intäkter i det fjärde kvartalet som kom in högre än bolagets egna förväntade guidning. Danska smyckesbolagets organiska tillväxt för helåret 2021 uppgick till 23 procent, mot guidningen på 18-20 procent. Rörelsemarginalen landade på 25 procent, mot väntade 24-24,5 procent. Enbart ett lågt antal av Pandoras butiker har varit nedstängda till följd av coronapandemin. I Kina märktes en negativ påverkan från samhällsrestriktionerna.

Halvledarbrist för flera bolag

I den negativa vågskålen hittar vi bland annat Proact och Duroc där bådas huvudvärk stavas halvledarbrist. Systemaffärer till ett uppskattat värde på 150-250 miljoner kronor inte kommer att kunna levereras som tidigare förväntat under det fjärde kvartalet, skrev Proact som dock ser god efterfrågan. Duroc ser också störningar i form av stigande råmaterial- och energipriser och signalerar att de inte kommer att nå upp till samma resultatnivå som motsvarande kvartal föregående år. Bolaget har därmed vidtagit åtgärder som prishöjningar och dragit ner på kostnaderna. Även Duroc noterar en stark efterfrågan med en rekordhög orderstock.

Även Sintercast ser störningar i leveranskedjorna. Utmaningen väntas fortgå långt in i 2022 – och kanske längre än så, enligt vd:n. Processtyrningsbolaget ser en stark tillväxt längre fram, givet de låga lagren i Nordamerika, vilket väntas driva efterfrågan under 2023.

Senast i raden av vinstvarningar är Midsona. Konsumenthälsobolaget uppger att de påverkats. Stigande kostnader för insatsvaror och leveransstörningar påverkar samtliga koncernens divisioner. Riskerna som nu infriats flaggade bolaget för redan i samband med Q3-rapporten.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm