Hoppa till huvudinnehållet

Guld – En värdefull tillgång i investerarens verktygslåda

Detta inlägg är marknadsföring.

Guld kan vara mycket värdefullt i strategiska portföljer på grund av den historiska balans som det ger mellan att skydda investerare under ekonomiska och finansiella nedgångar samtidigt som de aktivt deltar i en uppgång. Guldaktierna är begränsade och utbudet är knappt, vilket ger denna metall en mycket speciell plats i investerarnas psyke. Som en finansiell tillgång har guld blivit alltmer relevant och närvarande i portföljer de senaste 20 åren, särskilt på grund av tillväxten i fysiskt uppbackade börshandlade produkter.

WisdomTree beskriver tre viktiga skäl till varför investerare kan överväga att köpa den gula metallen på lång sikt.

Geopolitisk hedge

Anekdotiskt ser vi att guld fungerar bra efter geopolitiska chocker. Krigshot och störningar i ett politiskt system leder ofta till en ökad efterfrågan på guld. Lusten att hålla en fysisk ”rikedom” som inte kan förstöras av geopolitiska risker är inkodad i investerarnas psyke.

Geopolitiska risker inklusive handelskrig och störningar i och med Brexit har varit viktiga drivkrafter för guldpriset, särskilt sedan 2019. Och medan ekonomiska risker har dominerat investerarnas uppmärksamhet 2020, förblir dessa geopolitiska risker vanliga.

Finansiell marknadssäkring

Guld fungerar inte som en skyddad tillgång bara under perioder av geopolitisk oro. Investerare flockas till den gula metallen också i perioder med finansiell turbulens och osäkerhet. Eftersom guld är en mycket likvid tillgång fungerar det ofta mer som en valuta än en vara. Men till skillnad från de flesta fiatpengar kan utbudet inte ökas genom att klicka på några få knappar efter ett penningpolitiskt möte. Som sådan har den en status som ”supertillflyktsort”. Medan centralbanker kan utvidga sin monetära bas inför ekonomisk turbulens, kan guld inte försämras på samma sätt. Detta gör guld till en utmärkt hedge historiskt mot geopolitisk och finansiell turbulens.

Under 2020 har turbulensen på finansmarknaderna och osäkerheten kring den ekonomiska återhämtningen resulterat i en kraftig ökning av investerarnas efterfrågan på den gula metallen.

Inflations-hedge

Monetarister ser inflationen som en följd av att för mycket pengar jagar för få varor. Det beskriver inflationen som en efterfrågechock (i motsats till en leveranschock som en störning i oljeledningen som gör energin otillräcklig och därmed dyrare). Massor av pengar som slängs runt i systemet uppmuntrar människor att köpa fler varor och tjänster, vilket höjer deras pris. Som beskrivits tidigare kan guld vara den perfekta motsatsen till fiatpengar. När centralbanker trycker mer pengar och driver en värdesänkning på en valuta genom att skapa inflation, bör guld med begränsat utbud behålla sitt värde och stiga i förhållande till den valuta som försämras. Guld fungerade som en effektiv inflationssäkring, särskilt under perioder med mycket hög inflation, på 1970- och 1980-talet.

Med den amerikanska centralbanken – liksom andra centralbanker – som tillförde enastående likviditet i år för att framkalla tillväxt i ekonomin efter coronaviruschocken, har risken för att inflationen stiger till högre nivåer än vid den globala finanskrisen blivit mer trolig.

Slutsats

Det faktum att guld stiger med inflationen innebär att det inte bara är en ”domedagstillgång” – det vill säga det fungerar inte bara när cykliska tillgångar vacklar. Stark ekonomisk aktivitet som genererar inflation går ofta hand i hand med guldprisökningar. Därför behöver guld inte vara något som sänker en portfölj under ”goda tider”. Att introducera guld i en portfölj kan hjälpa oerhört under ”dåliga tider” men behöver inte vara dyrt i ”goda tider”.

Hur kan investerare få exponering mot guld?

Det finns några sätt att lägga till guldexponering i en portfölj. Det mest direkta tillvägagångssättet skulle vara att köpa fysiskt guld i form av guldtackor eller guldmynt. Detta skulle dock innebära kostnader som försäkringar och kostnader för att förvara det säkert. Alternativt kan investerare få indirekt exponering genom att investera i guldgruvornas aktier, även om det i detta fall finns flera faktorer utanför guldpriset som kan påverka avkastningen. Investerare kan också få indirekt exponering via terminsmarknaden även om detta sannolikt är oåtkomligt för de flesta och innebär komplexitet kring att byta framtida kontrakt för att undvika att ta emot fysiska leveranser.

Ett annat alternativ, och ett som vi anser är mer tillgängligt och effektivt för privatinvesterare, är att investera i guld med fysiskt uppbackade guld-ETC:er (Exchange Traded Commodities) som är praktiskt noterade på börser och därför kan köpas och säljas precis som vanliga aktier. Eftersom fysiska guld-ETC:er är fysiskt uppbackade, håller de en viss mängd guldtackor i ett säkert valv för investerarens räkning och viktigare är en avkastning i linje med guldpriset med färre förvaltningsavgifter.

→ Lär dig mer om guld- och fysiska guld-ETC:er, besöka nordnet.se/wisdomtree

Information och risk

Det här materialet är färdigställt av WisdomTree och dess samarbetspartners och ska inte tjäna som en prognos, undersökning eller investeringsråd och är inte en rekommendation, ett erbjudande eller begäran att köpa eller sälja värdepapper eller välja någon investeringsstrategi. De åsikter som uttrycks är från framställningens datum och kan komma att ändras med förhållandena vid en senare tidpunkt. Informationen och åsikterna som återfinns i detta material härrör från äganderättsskyddade och icke-äganderättsskyddade källor. Därför ges ingen garanti på riktighet eller tillförlitlighet som sådan och inget ansvar godtas på något annat sätt för felaktigheter och utelämningar (inklusive ansvar till någon annan på grund av försumlighet) av WisdomTree eller dess samarbetspartners eller någon av deras tjänstemän, anställda eller ombud. Tillit till information i detta material är uteslutande upp till läsaren att avgöra. Tidigare resultat är inte en tillförlitlig indikation på framtida resultat.

Bra att veta om ETF:er
En börshandlad fond är en korg med värdepapper som kan bestå av aktier, obligationer, råvaror eller en kombination av dessa och är utformade för att följa ett underliggande index. Börshandlade fonder erbjuder de bästa attributen hos två populära tillgångar: De har diversifieringsfördelarna som vanliga fonder har samtidigt som man får lättheten med hur aktier handlas då dem är noterade på börsen där de handlas hela dagen.

ETF kommer från engelskans ”Exchange-Traded Fund” som översatt till svenska blir börshandlad fond i och med att den handlas på en börs precis som aktier. Priset på en ETF förändras löpande under hela handelsdagen då andelarna i fonden köps och säljs direkt över marknaden. Detta är till skillnad från vanliga fonder, som inte handlas på börs, utan vanligtvis endast handlas en gång per dag efter det att marknaderna stängs.

Här hittar du de mest populära ETF:erna just nu.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-11-09 15:15

om man skall investera i guld måste man köpa guldet .man bör konstatera att pappers guld etf eller lagring i bergrum knappast kommer att utbetalas .. det viktigaste är att veta är att guld är begränsad mängd. som inte inte är tillverkningsbar.
den största kostnaden är i ha del ed guld är säljarens pålägg

Anonym
Anonym
2020-11-09 12:47

Det är sjukt att hänvisa till information på finska i länken till wisdomtrees ETC :er! Något smidigt sätt att få det på svenska finns inte.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm