Hoppa till huvudinnehållet

Frida Bratt: Nu måste nye riksbankschefen lyfta blicken

frida

Riksbanks­chefen Erik Thedéen måste både förmå och tillåtas att lyfta blicken från inflations­målet – annars riskerar Sverige en djupare kris än nödvändigt. Det skriver jag i en debattartikel som ursprungligen publicerades på SvD Debatt.

I 30 århar Riksbankens fokus varit att hålla inflationen på målet 2 procent. För att lyckas med detta, och inte påverkas av annat eventuellt hänsyns­tagande, står Riksbanken oberoende från regering och riksdag och det som kallas finans­politik. Det är inte orimligt.

Men en spekulation är att detta åtminstone bidragit till att fokus på just inflations­målet på 2 procent varit väl ensidigt. Inflations­målet är ett verktyg, medan målet isig bör vara övergripande ekonomisk stabilitet iSverige. Men fokus på just dessa 2 procent har varit mycket starkt, vilket är förklaringen till att Riksbanken under många år förde en expansiv penning­politik vilken eldade på ekonomin ihögkonjunktur, och nu tar ifrån tårna för att strama åt ekonomin isnabb takt ilågkonjunktur.

Svenskarna är rationella, och minus­räntan var en godisskål som ledde till socker­stinna prisuppgångar på tillgångar, men inte tycktes ha någon effekt på konsument­priserna där och då. Man brottades mot krafter som globalisering och digitalisering, och idet läget hade man kunnat acceptera att en låg inflation iomvärlden onekligen betyder låg inflation även iSverige. Sverige är, som Stefan Ingves under sina år som Riksbankschef ofta poängterat, en liten och öppen ekonomi.

Men Riksbanken fortsatte ha målet med en inflation på exakt 2 procent, kosta vad det kosta ville. Under tiden byggdes allt högre skuldsättning upp, och då spelade det mindre roll att Stefan Ingves tog varje tillfälle iakt att muntligen peka på farorna med höga skulder.

Nu brottas vi med hög inflationoch risken är att man igen tar iför mycket, fast åt andra hållet. Styrräntan har på nio månader höjts från noll till 2,5 procent. Räntefest har blivit ränte­chock för svenska hushåll, som tvingats ställa om på rekordkort tid. Senfärdigheten – så sent som ifebruari 2022 meddelade Riksbanken att man inte hade för avsikt att höja styrräntan förrän 2024 – och den efterföljande tvärvändningen har gjort det svårt för hushållen att planera sin ekonomi.

Att styrräntan behöver höjas från noll iett läge där inflationen är skyhög är inte konstigt. Men räntan har höjts mycket snabbt, och effekterna kommer med eftersläpning. Det gäller för alla central­banker – de famlar iblindo, och tycker sig inte ha tid att avvakta för att se åtstramningarnas effekter på ekonomin.

Inflationsmålet har en ohotad status som ekonomiskt mål nummer ett för Sverige. Finans­politiken sitter numera på läktaren, medan mäktiga Riksbanken helt avgör spelplanen isvensk ekonomi. Under tiden håller regeringen inne med samtliga vallöften, för att inte på något sätt riskera att störa direktionens arbete på Brunkebergstorg. Rätt eller fel låter jag vara osagt – men finans­politiken tassar onekligen kring penning­politiken samtidigt som Sverige går in ilågkonjunktur.

Riksbanken ska vara oberoende,och dess penning­politik också. Men sannolikt skulle svensk ekonomi tjäna på om central­banken både förmår och tillåts lyfta blicken för att också kunna göra en avvägning mellan inflationsmål och konsekvenserna för den reala ekonomin.

Vad Sveriges tyngste ekonomiske makthavare, nye riksbanks­chefen Erik Thedéen, tänker om de svenska hushållens ekonomiska framtid får vi uppenbarligen snällt vänta på tills ränte­beskedet den 9 februari.

Frida Bratt

Sparekonom på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm