Hoppa till huvudinnehållet

Förvaltarna om SBB: “Stora utmaningar kvar”

SBB och dess totala kurskollaps har minst sagt varit i blickfånget, och var ett givet samtalsämne på Nordnet Live. Förvaltare väntar sig nu fler sänkta kreditbetyg, samtidigt som flera fonder påverkas av SBB:s kurskollaps. Men privatspararna trycker på köpknappen.  

Svensk fastighetsmarknad har länge varit ett orosmoln för internationella investerare. Sektorn är högt skuldsatt, vilket blir ett bekymmer i ett högre ränteläge. Så här uttryckte sig Arvid Lindqvist, förvaltare på Catella, om branschen i allmänhet och SBB i synnerhet när han gästade Nordnet Live:

”Det är en skuldsatt sektor. Hyresbostäder och samhällsfastigheter är ju egentligen väldigt stabila segment, underliggande fastigheter taktar på och levererar stabil avkastning. Men det är ju den här skuldproblematiken, man har ju tagit ett bet på att räntorna alltid ska vara låga. Och så visar det sig att det inte blev så, vilket nu slår igenom i de genomsnittliga räntekostnaderna, och det blir till ett stort problem”, sa Arvid Lindqvist.

Johan Henriks, förvaltare på Länsförsäkringar Fastighetsfond som vid senast inrapporterat datum hade 3,3 procent av portföljen i SBB, sa så här angående bolaget:

”Det är mycket som händer i bolaget, det är utmanande helt klart. Man har haft för hög skuldsättning och har försökt sälja fastigheter men inte nått i mål (dagen efter Nordnet Live offentliggjordes SBB:s försäljning av JM-aktier, reds. anm). Nedgraderingen av kreditbetyget gör ju inte det hela lättare heller. Det är stora utmaningar kvar”, sa Johan Henriks på Nordnet Live.

Kommer vi får se fler sänkta kreditbetyg i sektorn?

”Ja, det kommer förmodligen komma fler. Det är några bolag som ligger ganska nära. Men sedan är det olika mellan olika bolag hur stor påverkan det har, eftersom en del kan använda bankfinansiering”, sa Johan Henriks.

Se Nordnet Live i efterhand här! Programpunkten om fastigheter startar cirka 40 min och 20 sekunder in i sändningen. Gästade gjorde även Neobos vd Ylva Sarby-Westman.

SBB:s kurskollaps påverkar en rad fonder. Enligt en sammanställning från Morningstar äger 77 svenskregistrerade fonder aktien i någon omfattning, men sju fonder har en portföljvikt över omkring 2 procent eller mer i bolaget vid senast inrapporterat datum.

Störst vikt i SBB har Simplivity Fastigheter, med en portföljvikt på 4,8 procent. Indexfonden PLUS Fastigheter Sverige Index har en vikt på 4 procent i SBB.

Fonder med större innehav i SBB

Simplicity Fastigheter

Portföljvikt i SBB: 4,8 %

Fondens avkastning 1 år: – 29 %

PLUS Fastigheter Sverige Index

Portföljvikt i SBB: 4 %

Fondens avkastning 1 år: -23 %

Aktiespararna Direktavkastning

Portföljvikt i SBB: 3,7 %

Fondens avkastning 1 år: – 6 %

Länsförsäkringar Fastighetsfond

Portföljvikt i SBB: 3,3 %

Fondens avkastning 1 år: – 29 %

ODIN Eiendom

Portföljvikt i SBB: 2,5 %

Fondens avkastning 1 år: – 30 %

Carnegie Fastighetsfond Norden

Portföljvikt i SBB: 2,5 %

Fondens avkastning 1 år: – 26 %

Lannebo Fastighetsfond Select

Portföljvikt i SBB: 1, 9 %

Fondens avkastning 1 år: – 28 %

IKC Fastighetsfond

Portföljvikt i SBB: 1,9 %

Fondens avkastning 1 år: – 26 %

Lannebo Fastighetsfond

Portföljvikt i SBB: 1,9 %

Fondens avkastning 1 år: – 26 %

Källa: Morningstar, Nordnet.

Nettoköpt i SBB senaste veckan

På aktiesidan fortsätter privatpersoner att köpa SBB, trots kreditbetygssmällen, inställda utdelningen, rekordnivåer på blankningarna och insiderförsäljningar. Efter att nyheten om S&P:s nedgradering av SBB nått marknaden försvann uppenbarligen marknadens förtroende för aktien, och kurskollapsen var ett faktum. Men bland privatspararna nettoköptes aktien under måndagen, en trend som fortsatte under veckan.

Sett till antal kunder har det de tre senaste dagarna varit dubbelt så många som köpt SBB än som sålt. Aktien är under dessa dagar den mest nettoköpta av alla aktier bland Nordnets svenska kunder, och det gäller även sett till antal affärer. Vi ser dock att många affärer trots allt är försäljningar, men netto är aktien köpt.

Försäljning av JM förbättrar likviditeten

Hur SBB ska ta sig ur den trängda situationen återstår att se. Försäljningen av nästan hela JM-innehavet ger visserligen en realiserad förlust på omkring 3 miljarder kronor, men det viktiga nu är SBB:s likviditetssituation som ändå förbättras av affären. Frågan är väl om det räcker. Bolaget är i en situation där de helt enkelt behöver kapitaltillskott, och det kan man ju i teorin få antingen från ägarna (vilket man misslyckades med när aktiekursen föll långt under teckningskursen i den tidigare aviserade emissionen) men det kostar i form av utspädning. Eller så får man fortsätta sälja av tillgångar, vilket man gjort hittills och nog kommer fortsätta med även om försäljningarna just nu inte verkar kunna göras till bokfört värde.

Som sparare med ägande i SBB är det i sådana här lägen viktigt att följa utvecklingen, och inte hamna i fällan att bli selektiv med vilken information man väljer att ta in när det handlar om en aktie man kanske investerat både pengar men också kanske tid och rentav känslor i. Man får försöka hålla huvudet kallt, ta hänsyn till ny inkommande fakta och ta ställning till om man kan sova gott om natten med aktien i portföljen.  

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm