Hoppa till huvudinnehållet

FIRE – Ekonomisk frihet inom 10-15 år?

En rörelse som växt sig allt starkare senaste åren är FIRE-rörelsen. Fire står för Financial Independence Retire Early.

Det går ut på att kunna pensionera sig redan när man är 30-40 år. Långt innan den traditionella pensionsåldern.

Tanken är att man ska ha passiva intäkter från börsen eller andra investeringar som täcker de omkostnader man har och därmed kunna bli ekonomiskt fri.

Redan innan jag fick mitt första jobb gick jag och funderade på hur det skulle kännas att inte behöva arbeta alls och vad som skulle krävas för att komma dit.

Jag hade sett hur folk gick upp kl 6 och skrapade bilen för att åka till jobbet i mörkret, vara där hela dagen och sen komma hem när det blivit mörkt igen. Jag började fundera på om det finns något annat sätt att leva livet.

Oavsett om du trivs på ditt arbete eller drömmer om att kunna säga upp dig och leva livet på dina egna villkor känns det troligtvis lockande att kunna gå i pension lite tidigare än vid 65 (eller 75 som det kanske blir för min generation).

Ett vettigt råd man brukar få när det gäller sparande och investeringar är att sätta av 10 % av lönen varje månad.

FIRE-rörelsen drar dock detta lite längre än så..

Hur mycket pengar behöver man?

En populär riktlinje för hur mycket pengar man behöver innan man kan titulera sig FIRE är 4 %-regeln. Den är baserad på en amerikansk studie som heter “The Trinity Study”.

I studien gör man simuleringar på amerikansk data för att komma fram till hur mycket av portföljens värde man kan ta ut varje år. Svaret blir runt 4 %.

Bill Bengens orginalstudie är gjord på en viss fördelning aktier/räntor och på Amerikansk data, men även simuleringar på Svensk data och 100% aktieexponering visar på att 4 % uttag bör vara gångbart.

Det diskuteras flitigt om man behöver 3 % eller om det går bra med 5 %, för enkelhetens skull utgår vi härifrån 4 %.

MånadslönÅrsinkomstx25
20 000 kr240 000 kr6 000 000 kr
25 000 kr300 000 kr7 500 000 kr
30 000 kr360 000 kr9 000 000 kr

Jag utgår ifrån 4%-regeln och är ekonomiskt fri när jag har ett kapital 25x större än mina årliga fasta och rörliga utgifter. Jag kommer behöva ungefär 15 000 kr per månad att leva på vilket innebär 180 000 kr per år.

Enligt 4%-regeln behöver därför värdet på portföljen uppgå till 4,5 miljoner innan jag är ekonomiskt fri, värdet på bostaden och pensionskapital är inte inräknat här.

Hur tar man sig dit?

Jag har idag runt 3,8 miljoner på börsen och är ungefär 85 % på vägen mot mitt mål som är ekonomisk frihet, att kunna välja om jag vill arbeta eller inte.

Jag har tagit mig dit genom att:

  • Sparat 40-60 % av nettolönen under många år
  • Sparat först, sen spendera det som blir över
  • Investerat på börsen
  • Varit långsiktig
  • Haft is i magen när det stormar
  • Haft ett tydligt mål och en plan för hur jag ska ta mig dit

FIRE är populärt i USA. När man lyssnar på fire-poddar eller läser bloggar med de som blivit ekonomiskt fria i ung ålder märker man dock att ytterst få faktiskt slutar jobba helt.

Personer som lyckas uppnå ekonomisk frihet i så pass ung ålder har troligtvis för mycket driv för att kunna ligga på soffan i resterande 30-40 år och kolla på TV eller mata duvor fram till den traditionella pensionsåldern. De flesta fortsätter att arbeta i någon form, de blir FI, men inte RE.

För min del har målet aldrig varit pengarna i sig utan att frigöra tid. Även om jag inte är ekonomiskt fri ännu har jag redan valt att gå ner i arbetstid för att få mer tid med min son.

Det gör att vägen mot friheten blir lite längre, men det är det värt!

Vilka är dina åsikter om FIRE?

Följ mig

Om ni vill läsa mer från mig så har jag ett Instagramkonto med runt 35 000 följare. Ni hittar dit via denna länk: Pengabingen__

Har du inte startat din resa på börsen ännu så kan du bli kund hos Nordnet via länk nedan.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-06-03 08:08

Mycket intressant, är själv 32 och har runt 1 miljon i börsen…målet känns så långt. Vad tycks om andra investeringsformer till exempel fastighet? passiv inkomst via det borde vara något skydd mot nedgångar i börsen?

Har även ett aktiebolag med ungefär 1,5 mil som inte är investerade. Hur tycker du man ska investera de för passiv inkomst?

Anonym
Anonym
2021-01-02 20:13

Intressant inlägg! Kolla gärna in min sida för tips hur man skall investera utan känslor på börsen. http://statistical-finance.com/2020/12/18/vikten-av-att-veta-sannolikheten-for-uppgang-bonusinlagg/

Anonym
Anonym
2020-12-17 19:31

Håller med det att det är inte massa pengar som lockar utan fritid. Och att ligga på soffan och inte göra någonting lockar inte mig

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-12-17 23:18

Samma här, jag tror att man alltid kommer vilja ha något att pyssla med. Man kanske till och med väljer att arbeta, för att man vill och inte för att man måste 🙂

Anonym
Anonym
2020-12-17 17:34

Jag förstår inte varför man inte räknar med att förbruka kapitalet under livstiden. Utan tillväxt skulle dina 15 tkr/mån per år räcka 25 år. Är det inte rimligt att man räknar med det i ett senare skede, ex. när man fyller 65? Antar att hela kalkylen ändras då också?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-12-17 23:17

Mycket bra fråga. Jag är 32 år och fortfarande ganska ung. Det är inte omöjligt att pensionsåldern är höjd till 75 år när det är min tur och man vet ej heller hur mycket inflationen urholkar kapitalet under dessa år. I 4%-regeln finns en inbyggd inflationshedge i och med att man höjer uttagen årligen i takt med inflationen. Bill Bengen som är skaparen av 4% regeln är ju själv inne nu på att uttag kring 5% borde fungera bra så mina 4% är troligtvis väldigt konservativa men jag är hellre försiktig. Men ju närmre man kommer pensionsåldern ju vettigare är… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-12-17 17:22

Efter att under 2020 tappat ca 30% ca 120.000:-,på fonder/aktier på Nordnet och SHB, har jag nu flyttat till valuta handel där jag får ihop ca 1% varje dag på insatt kapital /so b

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm