Hoppa till huvudinnehållet

Företagare, tips kring pensionsavsättningar före årsskiftet

För många av landets företagare har senare år varit en prövning. För andra går det bra, eller till och med bättre än väntat. Är du en av de företagare som kan se tillbaka på ett bra år kan det vara läge att fundera över om du kan optimera din skatt genom att göra extra pensionsavsättningar till dig själv eller dina anställda. Men det måste göras före årsskiftet.

För Lena Edmark, försäkringsspecialist, är det intensiva månader inför årsskiftet. Det är nämligen mycket som ska vara på plats för Nordnets företagskunder när det gamla året rings ut. Jag har fått en pratstund med Lena – som delar med sig av tips och erfarenheter.

Årsskiftet närmar sig och det betyder bråda dagar för egenföretagare. Vad diskuterar du och dina kunder den här tiden på året?

Det är förstås mycket som ska vara på plats när året går mot sitt slut. Nu har företagaren hela bilden av hur verksamheten gått och kan bedöma om och hur man kan optimera vinst, skatt och så vidare.

Det är också nu man kan göra extraavsättningar till pension, om man har möjlighet. Vad innebär det?

Om företaget gått bra kan man sänka sin vinst och därmed minska sin bolagsskatt genom att sätta av pengar till pension. Det är aktuellt både för entreprenören som är ensam i firman och för den som har anställda.

Vad betyder det rent konkret?

Som företagare har du rätt att göra avdrag för 35 procent av inkomsten upp till 10 prisbasbelopp. Har du överlikviditet i firman rekommenderar jag att du gör det.

Om du har nått upp till taket – eller vill ha en större flexibilitet – kan du istället välja att placera pengarna i en direktpension. Då har du friheten att själv välja att återta pengarna till företaget, om du anser att de gör bättre nytta där.

Och om man har anställda?

Det är egentligen samma sak. Utnyttja avdragsrätten och sätt av pengar upp till 35 procent av inkomsten. Du som företagare minskar din skatt och de anställda uppskattar naturligtvis att premieras genom en extra pensionsinbetalning.

Hur går man till väga praktiskt?

På Nordnet har vi för vana att kontakta våra företagskunder och diskutera vilka möjligheter som finns, baserat på hur året gått och vad man vill framåt. Naturligtvis är man också välkommen att kontakta oss – oavsett om man är kund eller bara vill veta mer. Du ringer helt enkelt vår företagsservice på 010-583 35 05, så tar vi det därifrån.

Om du har bestämt dig för att göra en extrainbetalning loggar du bara in i Hantera Pension, klickar på fliken Fakturor och väljer att skapa en engångsfaktura. Om du inte har tillgång till Hantera Pension kan du istället använda det här formuläret för att göra en extrainbetalning.

Är det något speciellt man bör tänka på?

Ja, att extrainbetalningen sker i god tid före årsskiftet, senast 26 december. Många hör av sig redan nu, och det är bra. Extrainbetalningen kan i vissa fall göras efter årsskiftet, men då krävs ett nytt styrelsebeslut.

Finns det några restriktioner?

Egentligen inte. Det finns en avdragsrätt att förhålla sig till, men med direktpensionens flexibla produktegenskaper är möjligheterna i stort sett obegränsade. Det enda man bör tänka på är att den framtida pensionen inte bör överstiga en marknadsmässig lön. Men det är en ickefråga för de allra flesta.

Tack för värdefulla tips, Lena.

Tack själv!

/Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet

Värt att veta om extrainbetalningar till pensionen:
* Extrainbetalningar minskar vinsten och därmed bolagsskatten
* För anställda sker extrainbetalningar normalt till tjänstepension, upp till ett visst tak
* Ägare kan välja att göra extrainbetalningar till direktpension, för en större flexibilitet
* Inbetalningen behöver ske i god tid före årsskiftet

Användbara länkar:

Teckna tjänstepension för egenföretagare (nya kunder)
Teckna tjänstepension för företag med anställda (nya kunder)
Faktura extrainbetalning (befintliga kunder)

Läs mer om Nordnets paket för företag här. Eller ring vår företagsservice på 010-583 35 05 för mer information.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm