Hoppa till huvudinnehållet

“Sparpodden 9 – En aktiv soffliggare

#sparpodden avsnitt nio

Avsnitt nio av #sparpodden är här. Du kan lyssna på denna podcast (radioprogram) genom Spotifty, Itunes, Podcaster och SoundCloud. Länkarna till detta hittar du här. Länkarna till detta hittar du här.

Maxa din pension!

I detta avsnitt diskuterar Jan och jag vår framtida lön, pensionen med andra ord. Behöver du känna ångest inför ditt bristande intresse och riskerar du att förlora mycket om du inte har gjort några val? Dessa frågor tillsammans med en genomgång av vårt pensionssystem står på agendan och vår förhoppning är att vi ska få många att känna sig lugnare inför alla olika pensionsval som möter oss.

Börsoro, CSN, barnspar, förvaltningsavgifter och Ryssland

Frågorna har haglat in till #sparpodden senaste tiden och till detta avsnitt besvarar vi bl.a:

Hur ska man agera om man är orolig för att börsen snart rasar?

Är det en bra idé att ta CSN-lån för att få kapital att investera?

Vilken kontoform är bäst när man sparar till sina barn?

När är det läge att reagera på förvaltningsavgiftens storlek?

Är Ryssland en intressant marknad att investera i?

Ett frågeintensivt program!

#sparpodden live på Hamburger Börs 26 november

Du som lyssnare bjuds nu in till det inspelningen av det tionde avsnittet av #sparpodden. Vi har bokat Hamburger Börs och hoppas att 100-tals lyssnare vill delta i denna helkväll som bjuder på podcast-inspelning, mingel, överraskningar och barhäng! Det är fri entré, men anmälan krävs. Här meddelar du att du kommer.

Disposition #sparpodden avsnitt 9

00:00 – 02:08 Intro

02:08 – 06:00 Pension: Varför är intresset för pension så lågt?

06:00 – 22:24 Pensionspyramiden

Twitterfrågor

22:24 – 28:18 Maja: Hur hög får en förvaltningsavgift vara innan man ska säga ifrån?

— Paus —

28:28 – 33:01 Tobias: Orolig för börsen, vad ska jag göra? Hur ska jag omlägga min depåstruktur från en vanlig depå till ISK?

33:01 – 36:42 Storpappan: Hur ska man spara till sina barn?

36:42 – 40:07 CSN: Är det värt att ta ett CSNlån under sina studier även om man jobbar vid sidan av studierna?

40:07 – 44:40 David: Hur ska man tänka kring den ryska marknaden?

44:40 – 46:24 Inför Ep10 den 26e november på Hamburgerbörs”

Fortsätt skicka in frågor

Vi vill ha fortsatt feedback. Vad kan Jan och jag göra bättre? Vad skulle göra programmet mer intressant och lyssnarvänligt? Skicka både frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter, eller kommentera här på bloggen.

Nästa tisdag hoppas jag få se många av er på Hamburger Börs när vi spelar in tionde avsnittet. Om vi inte ses där så släpps avsnittet, precis som vanligt, på onsdag eftermiddag.

Poddhälsningar

Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 1: Räntor och duvor

Avsnitt 2: Risk på livet AB

Avsnitt 3: Ett ovälkommet erbjudande

Avsnitt 4: Bankernas fällor

Avsnitt 5: Vinnande investeringar

Avsnitt 6: Analytikermassage

Avsnitt 7: När ska man sälja?

Avsnitt 8: I lyssnarnas tjänst

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
15 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-11-20 20:30

Vilken konkurrent menade de i diskussionen?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-21 14:56

Avanza, eller fick jag det om bakfoten?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-23 15:30

Hej Den goda mannen och Simon,

Vi föredrar att bara tala om oss själva. Vad andra gör får stå för dem. Tyvärr säger vi inte mer än så.

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2013-11-21 12:45

I och med att ni pratar en hel del om att slå index och om indexfonder, är det inte ett dags att prata lite mer om de olika svenska och utländska värdepappersindex som finns och hur de är konstruerade i framtida avsnitt? Nu när indexfonder blir vanligare är det ju snarast indexet de följer tillsammans med avgiften som är de viktigaste faktorerna, snarare än förvaltaren. Med indexkonstruktion menar jag sådant som hur komponenterna viktas, om utdelningar ingår eller ej, vilken typ av bolag det fångar (region/värde/tillväxt), och branschdiversifiering. Beroende på vilken sorts investerare man är bör väl man rimligen jämföra… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-23 16:12

Hej Karl,

Eftersom denna kategori av produkter växer i popularitet så lär vi återkomma och tala en hel del om detta framöver.

Det finns också baksidor med framväxten av indexprodukter. Vad händer om vi får en finansmarknad som bara passivt köper bolag utifrån en indexfördelning? Bolag behöver ägare som engagerar sig för att kunna utvecklas på bästa sätt. Detta erbjuder inte indexfondsförvaltarna. Å andra sidan så är förvaltningen positiv om den bara utgör en del bland andra typer av förvaltningar.

Men som sagt, vi lär återkomma en hel del till detta ämne.

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-23 18:47

Tack, det låter bra. Jag tror dock att man kan diskutera olika index utan att enbart fokusera på indexfonder – även aktiva investerare borde ha nytta av kunskap om index, så att de vet vad de ska jämföra sig med. Vad gäller problemet med en marknad med enbart passiva investerare, så hade Burton Malkiel nyligen ett paper där han konstaterar att den amerikanska värdepappersmarknaden inte blivit märkbart mindre effektiv mellan 1980-2011, trots att andelen fondtillgångar i indexfonder gått från 0.3% till 29.1%. Så vi är troligtvis väldigt långt från brytpunkten där mängden passivt ägande blir skadligt för företagen. http://www.ingentaconnect.com/content/aea/jep/2013/00000027/00000002/art00005 Sedan… Läs mer »

Anonym
Anonym
2013-11-22 09:10

På frågan om förvaltningsavgift så saknade jag ett maxpris på företagsobligationsfonder. Kan man förvänta/acceptera olika förvaltningsavgifter på high yield-fonder jämfört med bolag med bättre rating?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-23 15:35

Hej Joel, En mycket relevant fråga. Generellt kan man säga att ju mer svårtillgängliga eller riskabla företagsobligationer som en fond investerar i, desto dyrare blir det. Du kan finna företagsobligationsfonder som bara kostar 0,1% i ETF-form (börshandlade fonder). Men du kan även hitta exempel på mycket riskfyllda och aggressiva företagsobligationsfonder som kostar kring två procent. Eftersom skillnaderna är så stora så är det svårt att vara mer precis från min sida. Min rekommendation är att du går till http://www.nordnet.se och kollar på fondtorget. Välj den fondkategori du vill titta på och sortera dessa efter avgifter, därefter stämmer du av om… Läs mer »

Anonym
Anonym
2013-11-22 18:18

Kommer man att få mail-bekräftelse ifall man kom med på inbjudningslistan till Hamburger Börs?

Jag anmälde mig i början av veckan men vet fortfarande inte om jag får eller inte får komma in på eventet…

För man behöver väl visa upp nån slags biljett innan man tillåts att kliva in genom Hamburger entrén?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-23 15:39

Hej Fejjan, Jag tror inte att det skickas något bekräftelsemail. Däremot kommer vi att gå ut med ett mail på måndag eller tisdag till alla som är anmälda med ytterligare info och påminnelse om att man anmält sig. Vi har närmast obegränsat med platser eftersom Hamburger Börs går att utöka i flera steg och totalt svälja över 600 deltagare! Så du får ta med dig hela släkten om du är sugen. Bara att anmäla sig – vilket är möjligt ända fram tills evenemanget börjar på tisdag kl. 17:30. Gå in på http://www.nordnet.se/sparpodden om du vill anmäla fler! Ska bli kul… Läs mer »

Anonym
Anonym
2013-11-22 18:35

Först och främst, tack för en intressant podd! En fundering, jag är privatanställd tjänstekvinna och är 23 år. Alltså har jag ingen tjänstepension än eftersom det är först vid 25 års ålder som det går att betala in till den så som jag har uppfattat det. Innebär det att jag borde ha det som ett argument vid lönesamtalet?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-23 15:54

Hej Alexandra! Ja detta är en intressant fråga. Som jag ser det så ska du göra en bedömning av vad du är värd, oavsett ålder. Utför du arbetsuppgifter av samma art och med samma, eller bättre, resultat än dina äldre kollegor så kan det finnas anledning att ta en diskussion. Detta gäller särskilt om du har en högre lön (eftersom detta skulle ge dig större pensionsavsättningar). Räkna på vad du kostar din arbetsgivare (glöm inte att de även har rabatt på arbetsgivaravgiften) och relatera till andra på jobbet som gör samma sak som du men är 26 år eller äldre.… Läs mer »

Anonym
Anonym
2013-11-23 15:25

Hej. Är en 20-årig tjej som fått 160 000 av mina föräldrar som de sparat till mig. De kommer jag använda till en lägenhet inom snar framtid, kanske 2-5 år. Vill inte att pengarna ska ligga och skrota på ett sparkonto med dålig ränta. Vad rekommenderar ni? Vill inte riskera att förlora några pengar.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-11-23 16:07

Hej Josephine, Om du menar vad du skriver “vill inte riskera att förlora några pengar” så är det sparkontot som gäller – tyvärr. Men jag tycker att du ska utmana din inställning. Att riskera att förlora pengar (eller att ta risk – som man säger på marknaden) är enda möjligheten att kunna få en avkastning som är högre än den riskfria räntan. Risk är underbart! Men risk är också något man ska undvika ju närmare tiden för användningen som du kommer. Du talar om tidsperspektivet 2-5 år. Det är en stor skillnad. Om det är sannolikt att du ska ha… Läs mer »

Anonym
Anonym
2013-11-24 06:56

Hej! Jag är en Nordnet-kund (och före detta medlem i Aktiespararna) som med stigande intresse lyssnat igenom samtliga avsnitt i sparpodden. Jag undrar vad du tycker om innehav i Spiltans Investmentbolagsfond som alternativ till rena aktieinnehav i investmentbolag? Bakgrund: Jag köpte aktier via Aktiespararna på 90-talet, bland annat i Investor och Svolder, men dessvärre vid fel tidpunkt. Med fallande kurser insåg jag att aktier inte är min grej, och har sedan dess enbart sparat i fonder (jag blir mindre nervös av fallande fondkurser än fallande aktiekurser :o). Idag förvaltar jag totalt 1,6 miljoner i fonder (i vanligt fondsparande, ISK och… Läs mer »