Hoppa till huvudinnehållet

Ekonomiskt slarv kan kosta 677% i ränta

I min ständiga jakt efter enkla spartips har turen nu kommit till en onödig kostnad som inte sällan dyker upp hos de som har oordning omkring sig och i sin privatekonomi! Att inte ha ordning på sina privatekonomiska betalningar kommer varje år att kosta 1000-tals kronor. Jag känner ingen som medvetet vill betala senare än sista betaldag, men ändå är det många som faller dit. För många företag är privatpersoners betalningsslarv en fantastisk extraintäkt eftersom man då kan ålägga kunden olika typer av extraavgifter.

Vissa har påminnelseavgift, andra dröjsmålsränta och det förekommer även att en extra fakturaavgift adderas ovanpå allt. Gemensamt för alla dessa avgifter är att kostnaden är mycket stor i förhållande till det ursprungliga köpbeloppet.

För den som fortsätter att slarva även efter påminnelsen är företaget ofta snabba med att vända sig till ett inkassoföretag (flera företag som har mycket privatpersoner som fakturakunder äger tom sina egna inkassobolag). Med inkassoföretagets entré stiger kostnaden för slarvet lavinartat.

För den som ändå fortsätter att slarva med betalningen återstår Kronofogden och en obligatorisk lägsta avgift om 500 kr i startavgift, oavsett om det handlar om skulden bara är några hundralappar. Därtill registreras du i Kronkalles register som en person med betalningsanmärkning. Den framtida kostnaden av detta 2-åriga straff finns anledning att återkomma till, men inte i detta inlägg.

För att förstå vad kostnaden för slarvet är kan vi betrakta det som en räntekostnad genom att dividera alla påläggsavgifter med beloppet för vårt ursprungliga köp och sedan multiplicera denna ränta så att vi får årsräntan.

Låt mig exemplifiera.

En mobilräkning om 399 kr betalas inte i tid. En påminnelse kommer tio dagar efter betalningstiden gått ut och operatören har lagt på en påminnelseavgift om 50 kr tillsammans med en ny fakturaavgift om 25 kr. Denna räkning om 474 kr betalas omgående, tio dagar för sent. Räntekostnaden för slarvet blir då (75/399)x36=6,767 alltså 676,7% på årsbasis (man räknar inom bankvärden med att ett år innehåller 360 räntedagar). Den skyhöga räntan får ohederliga konsumentkreditsföretag att framstå som mecenater. Skillnaden mot konsumentkrediter med hög ränta är att konsumeten/kunden har svårare att se igenom upplägget med extraavgifter.

Slutsats: För den med slarvgener finns stora pengar att spara genom att bara ha ordning och reda på sina betalningar. För dessa pengar kan man göra något roligare – t.ex. spara! J

Spartipshälsningar

Günther Mårder

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2023-02-16 12:45

Test

Anonym
Anonym
2023-02-14 12:20

test6

Anonym
Anonym
2023-02-13 15:09

test5

Anonym
Anonym
2023-02-13 15:00

test3

Anonym
Anonym
2023-02-13 13:38

test

Anonym
Anonym
2022-12-05 15:08

Nordnet test

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2022-12-05 15:09

Test 2

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm