Hoppa till huvudinnehållet

Bud, streaming och mjukvarubolag

Läs vad Affärsvärlden tycker om Spotify, Thinc Collective, Proact, Swedish Stirling, Skistar, Byggfakta, EQL Pharma, Cint, Pagero, Kabe och Cibus. Det bjuds också på nyheter kring Afv-portföljen, Börsgolvet, Krönika, Råduppföljning och Lock-up-avtal.

Vissa av analyserna är upplåsta för Nordnets kunder, du ser vilka nedan.

Spotify – Till analysen (inget inlogg krävs)

En ny era av effektivitet sägs ha inletts på Spotify och svarta siffror finns inom räckhåll. Den tidigare imponerande tillväxten ser dock ut att vara förbi. Hur ska man se på bolagets utsikter och aktien?

Thinc Collective – Till analysen (inget inlogg krävs)

Thinc är i färd med att bygga upp en stor koncern inom kommunikation genom förvärv. Det finns lovande inslag i företaget men om och hur en svag konjunktur påverkar är en joker.

Proact – Till analysen

Datalagringsspecialisten Proact har ett urstarkt 2022 i ryggen. Men mycket av tillväxten har varit dopad av leveransförseningar från 2021, och dessutom prishöjningar mot kund. Vad ska man göra med aktien?

Swedish Stirling – Till bud-kommentaren

Miljöteknikbolaget Texel Energy lägger ett bud på branschkollegan Swedish Stirling uppgående till 0,0999 kr per aktie. Det motsvarar en premie på 10% och är värt 19,4 Mkr. Styrelsen i Swedish Stirling har sedan tidigare föreslagit en likvidation av bolaget.

Skistar – Till analysen

Skistar rapporterade räkenskaperna för det säsongsmässigt starka andra kvartalet. Bokningsläget är ned 10% mot fjolåret och kortsiktigt finns risker med ökad inflation och svagare köpkraft. Långsiktigt lockar den växande friluftstrenden.

Byggfakta – Till analysen

Informations- och mjukvarubolaget Byggfakta har sedan noteringen 2021 tappat nära 60% av börsvärdet. Hur ska man se på aktien?

EQL Pharma – Till analysen

Generikabolaget EQL Pharma har hittat ett fungerande nordiskt recept som nu ska exporteras till övriga Europa.

Cint – Till analysen

IT-bolaget Cint hade en förfärligt dålig avslutning på 2022 och aktien rasade 40% när bolaget tvingades gå ut med en vinstvarning i början av februari. Sedan dess har kursen fortsatt rasa ytterligare 45%.

Pagero – Till analysen

Mjukvarubolaget Pagero uppvisar stark tillväxt, har hög andel återkommande intäkter och låg churn. Förlusttakten är dock fortsatt hög. Senaste åren har det skett en del konsolidering i branschen.

Kabe – Till analysen

Husvagns- och husbilstillverkaren Kabe har en stark marknadsposition och balansräkning. Bolagets nettokassa utgör en fjärdedel av börsvärdet.

Cibus – Till kommentaren

Det är säkert med goda intentioner som Cibus nu gör nyemission men samtidigt klamrar sig fast vid aktieägarlöftet om frikostiga utdelningar. Men värdeförlusten av denna dåraktiga kapitalallokering kan uppskattas till bortåt 300 Mkr.

Krönika balansräkning – Till krönikan

Överavkastning är naturligt i dagens kapitalsnåla näringsliv. Afv har gått igenom 430 bolag och den största gruppen har över 100% i avkastning på eget kapital. Man kan kritisera storbanker för mycket men “övervinster” missar målet helt.

Afv-portföljen – Till veckosummeringen

Inga nya bankkriser denna vecka. Spelbolagen drog upp portföljen.

Börsgolvet – Till golvet

Bankkaos, VD-sorti och så lite om det senaste börslingot. Ännu en vecka har passerat i kvarteren kring Stureplan!

Råduppföljning – Till sammanställningen

Köprådet i vårdbemanningsbolaget Dedicare blev en fullträff. Avkastningen för rådet blev +68%. Även rådet att inte teckna börsnykomligen Bawat Water Technologies blev väldigt lyckat. Aktien är ned -70% sedan noteringen.

Lock-up – Till sammanställningen

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i bland annat Bawat Water, Enad Global 7, Oneflow, Tendo och Humble Group.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm