Hoppa till huvudinnehållet

Bratt i Nyhetsmorgon: Så väljer du smart för pensionen

Klirr klirr, snart flödar miljarderna in på spararnas konton i premiepensionen! Om det, och lite pensionsångest, pratade vi om i tisdagens #kronorochmiljoner i Nyhetsmorgon i Tv4.

Se inslaget här: https://www.tv4.se/klipp/va/13306576/minska-pensionsangesten-sa-placerar-du-pengarna

Med start den 7 december sätts förra årets intjäning till premiepensionen in på ditt konto hos Pensionsmyndigheten. Pengarna fördelas enligt ditt nuvarande fondval eller i AP7Såfa om du inte gjort något val.

Vill du göra några ändringar? Gör det senast torsdag 3 december, på Pensionsmyndighetens hemsida.

Hur väljer man bäst i premiepensionen?

  • Välj låga avgifter. Avgifterna är visserligen rabatterade, men eftersom sparandet sker på så pass lång sikt och avgifter med tiden äter på kapitalet är det klokt att ändå hålla snittavgiften låg. Det vill säga, välj billigt i grunden och toppa sedan med lite dyrare aktivt förvaltade spetsfonder om du vill.
  • Tänk på din PPM-portfölj som en smörgås. Globalfonden är brödet, där du lägger mest pengar, och sedan brer du på med pålägg i form av fonder med annan exponering; en tillväxtmarknadsfond eller en Sverigefond. Personligen tror jag Europa kan komma ikapp i vaccinets spår, men det kan också dröja lite innan vi är där.
  • Vill du välja en aktivt förvaltad spetsfond kan det kanske vara en med exponering mot en specifik bransch, exempelvis nordisk teknik eller förnyelsebar energi (exempel på två heta branscher). Man kan argumentera för att det inte är så dumt att “passa på” att köpa lite lyxigare spetsfonder i premiepensionen, eftersom avgifterna här är rabatterade.
  • Välj aktiefonder om du har långt kvar till pensionen. Vid 50-55 års ålder kan du börja komplettera med räntefonder. Men tänk på att kapitalet ska fortsätta växa även när du har gått i pension. I premiepensionen kan du efter pensionens inträde välja traditionell livförsäkring för pengarna.
  • Man måste inte välja om man inte vill. AP7 Såfa, som har en inbyggd hävstång, är ett utmärkt alternativ till låg avgift. Såfan är numera valbar för dig som en gång valt fonder själv men nu vill låta statens förvaltningsalternativ göra jobbet. Förvalsalternativet är dock under lupp och kan ändras, det finns politiker som uttryckt ovilja mot hävstången i Såfan.

Behöver man vara orolig för PPM-pengarna?

Dessvärre har man behövt vara det, vilket de så kallade PPM-skandalerna med exempelvis Falcon Funds visar. Men numera har antalet fonder bantats ned och bara fonder som kan svara mot vissa krav får numera vara med. De oseriösa aktörerna finns inte kvar, och dessutom har telefonförsäljning förbjudits. Men premiepensionen kan bantas ännu mer, så att det blir ännu färre fonder att välja mellan. Här är det viktigt att man hittar en balans mellan trygghet för pensionsspararna och den valfrihet många uppskattar. Personligen anser jag att man bör utvärdera det första steget i bantningsprocessen först, innan man fortsätter och eventuellt tummar på valfriheten i onödan.

Fler tips för att bota allmän pensionsångest:

  • Jobba alltid vitt, annars tjänar du inte in pensionsrätter till den allmänna pensionen.
  • Se till att du får tjänstepension. Den blir allt viktigare när inkomstpensionen utgör en allt lägre andel av vår slutlön. Har du decennier kvar till pensionen så välj fondförsäkring med aktiefonder, för att pengarna ska få chans att växa så mycket som möjligt.
  • Välj låga avgifter i tjänstepensionen. Annars kan det handla om tusenlappar i månatlig pensionsutbetalning som du går miste om eftersom pengarna istället försvinner i avgifter. Välj upphandlade alternativ inom den kollektivavtalde tjänstepensionen och kontrollera att arbetsgivare inte har ett dåligt och dyrt avtal inom den individuella tjänstepensionen. Kolla möjligheterna till flytt i så fall. Du vill inte betala för själva försäkringsskalet för din depå- eller fondförsäkring.
  • Var medveten om att livsval påverkar din framtida pension. En längre period av deltidsarbete ger lägre pension. Lång föräldraledighet kan också påverka. En möjlighet att kompensera varandra makar emellan är att föra över premiepensionsrätter från den som arbetat mest till den som varit hemma. Detta görs via Pensionsmyndighetens hemsida.
  • Gör en prognos på Minpension.se och kolla hur läget ser ut.
  • Spara eventuellt privat. Klokt är då att välja kapitalförsäkring (så länge den är avgiftsfri!) eftersom framtida uttag av pensionen är lättare att administrera från KF.

Kolla inslaget i Nyhetsmorgon på Tv4 Play: https://www.tv4.se/klipp/va/13306576/minska-pensionsangesten-sa-placerar-du-pengarna

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm