Hoppa till huvudinnehållet

Börsen 2023: Hit är vi på väg

frida bratt

Börsen har rivstartat 2023, och frågan är om uppgången kommer att fortsätta? Vilka faktorer talar för det, och vilka talar emot? Jag går igenom läget för börsåret 2023.

Under årets första handelsdagar har börsen rivstartat. Även om man möjligen ska ta just det med en liten nypa salt – så här i början av året kan det handla om omallokeringar och annat från stora investerare som påverkar kurserna – så ger det anledning att fundera på vilka faktorer, positiva som negativa, vi har att spela med för 2023.

Personligen har jag en syn på börsen som är åt det positiva hållet. Det här tycker jag talar för ett helt okej 2023:

Inflationen är på väg ned

Vi ser tecken på att den kraftiga inflationsuppgången kan vara på väg att avta. Till detta bidrar läge energi- och råvarupriser globalt, samtidigt som flaskhalsar lättar bland annat på Kinas återöppnande. Inflationen är centralbankernas stora huvudbry, och centralbankerna kommer även 2023 ha börshumöret i sitt grepp. Centralbankerna har fortsatt att låta väldigt hökaktiga, men det har de behövt göra så att marknaden inte ska ta ut för mycket i förskott. Men faller inflationen tillbaka som många antar att den gör – vi får inflationssiffror redan denna vecka – kan Federal Reserve lugna ned sig betydligt. Några räntesänkningar under 2023 lär det inte bli, utan det handlar snarare om att centralbankerna lättar på bromsen. Men räkna med att börsen under 2023 kommer ägna mycket tid åt att spekulera kring när räntesänkningen från Fed kommer.

Vad gäller ECB är min tro även här att man kommer behöva lugna ned sig med höjningarna – inte minst för att många skuldtyngda länder i euroområdet får det extremt tufft annars.

Konjunkturnedgången blir inte så blodig

Ja, vi går mot en lågkonjunktur i Sverige. Det kommer att vara tufft för väldigt många hushåll, som drabbas av rena skräcknivåer på elräkningarna och högre bolåneräntor. Den svenske konsumenten kommer att hålla hårdare i plånboken (och tanken med räntehöjningarna är ju också att minska vår köpkraft).

Men Sverige är inte Världen, eller ens i Europa. Medan merparten av hushållen i Sverige har rörliga räntor och därmed drabbas direkt av räntehöjningar, så sitter många hushåll ute i Europa med bundna räntor. ECB:s räntehöjningar slår då inte lika hårt mot europeiska hushåll som Riksbankens höjningar slår mot svenska hushåll. Vi kan också konstatera att de ökade kostnaderna för elkonsumenter slår hårdare mot ett land med kallt klimat, som Sverige där hushållen behöver lägga stora summor på uppvärmning, än mot länder med varmare temperaturer.

I USA ser det faktiskt ut som att Fed kommer lyckas med konststycket att höja räntan i oerhört snabb takt utan att ekonomin kraschlandar. Arbetsmarknaden är fortfarande, trots räntehöjningarna, stark. Även om tuffare tider även väntar amerikanska konsumenter så det inte nödvändigtvis betyda att de måste hålla väldigt hårt i plånboken. Det tycks bli en kontrollerad konjunkturnedgång på andra sidan Atlanten.

På Stockholmsbörsen huserar många stora exportbolag, med hela världen som kunder. Det är värt att tänka på när vi pratar om den kommande lågkonjunkturen.

Bolagen bättre på att hantera nedgången

Den stora knäckfrågan är förstås hur lågkonjunkturen egentligen kommer att slå mot bolagens vinster. Hittills har det ju sett fortsatt ganska bra ur för våra stora svenska exportbolag. De har dock fått hjälp av en svag svensk krona, men där har trenden redan börjat skifta mot en svagare dollar. Hur det påverkar återstår att se. Men som sagt bör vi ha i åtanke att konjunkturnedgången inte blir så oerhört kraftig globalt, vilket spelar stor roll för våra exportbolag.

Dessutom är min tro att många av dem blivit bättre på att ställa om och hantera omvärldsutmaningar, med hjälp av en ökad flexibilitet. Det gör att det finns hopp om att bolagen kommer att vara bättre på att behålla sina marginaler än vid tidigare konjunkturnedgångar.

Kina kommer tillbaka

Kina öppnar upp, och det ger hopp om att Kina återigen kan hitta sin plats som tillväxtmotor för världsekonomin. Andra sidan av myntet är dock att en kinesisk ekonomi som drar igång på allvar igen lär öka efterfrågan på råvaror, vilket vore negativt för inflationen.

Kom ihåg – börsen blickar framåt

Börsen är framåtblickande. Under 2023 kommer investerare handla på att räntan kommer sänkas under 2024, rätt eller inte. Men man kommer säkerligen också längre in i 2023 ta bet på en konjunkturuppgång. Det vill säga, vi går in i en lågkonjunktur och det vet vi mycket väl om redan. Det är inprisat. Men när börjar investerare vilja prisa in konjunkturvändningen?

Självklart finns också orosmoln. Kriget i Ukraina är svårt att veta något om, och om inte scenariot med lägre inflation och därmed mjukare centralbanker inträffar så blir det tufft. Risken finns förstås att Fed inte alls vill trappa ned räntehöjningarna. Dessutom finns alltid svarta svanar som kan flyga in på börshorisonten. Man bör alltid vara medveten om att börsen är osäker och därför bara lämpar sig för pengar du inte behöver i närtid.

Vad tror du om börsåret 2023?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2023-01-16 15:39

Tror inte det händer något positivt förrän vi har en säker energitillgång i hela landet och Europa , till ett vettigt pris!

Anonym
Anonym
2023-01-12 05:03

2023 kommer vara bättre än 2022, men inte lika bra som 2024.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2023-01-16 10:30

Det är absolut inte säkert? Broblemet började med turerna med cov19 när man plötsligt stängde restauranger och offentliga miljöer ? Där det var bättre att sätta arbetslöshet ? Nästa slag mot produktiviteten var när man stängde ned energiförsörjning i landet vilket till större delen gjorde all produktion olönsam energin kostade mer än produkterna var värda ..? Om man nu vill få årdning på detta !? Sån måste man se till att få fart på produktionen? Och det är likvärdigt med att återställa Elektriska försörjningen och ersätta det olje och gas beroendet med lämplig lönsam energiproduktion .. som inte påverkas av… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm