Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 37 – Få bjudvåfflor under VM och vid aktiesplittar

Få bjudvåfflor under VM och vid aktiesplittar

Kalla det arbitrage, gratislunch eller bjudvåffla! Alla lockas vi av riskfria affärer med möjlighet att tjäna pengar. Därför tar Jan och jag upp flera frågor på detta tema i veckans #sparpodden. Vi kommer snabbt fram till slutsatsen att marknaden är smart och att det mesta man kan vänta sig redan finns inprisat i prissättningen av tillgångar. Det är först när något oväntat händer som prisbilden kan förändras kraftigt.

Olönsamma emissioner

I detta avsnitt får så även Jan sin vilja igenom. Vi diskuterar Aktiespararnas komplicerade roll i samband med noteringar av småbolag. Mot bakgrund av min gamla roll som vd för förbundet så ska man alltid vara försiktig att uttala sig. Men visst, självklart finns det en komplicerad situation där Aktiespararnas nätmäklare Aktieinvest vill hjälpa så många bolag som möjligt till marknaden för att kunna tjäna pengar – samtidigt som förbundet ska granska bolag och agera vakthund. Min upplevelse är ändå att förbundet genom åren har kunnat hantera denna intressekonflikt på ett bra sätt. Nu har däremot bilden komplicerats ytterligare eftersom man även har börjat erbjuda köpta analyser (inte köpta analysresultat).

Lyssna till Jans och mina resonemang och svar på frågor. Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via denna länk.

Agenda:

00:00 – 01:43 Intro med VM-feber och spiel-uttal.
01:43 – 05:02 Investera i bettingbolag under fotbolls-VM?
05:02 – 08:05 Com Hem går inte hem.
08:05 – 18:55 Olönsamma emissioner till Aktiespararnas medlemmar.
18:55 – 20:11 Interagera med oss genom hashtag #sparpodden
20:11 – 23:57 Kan egen analys bli insiderinformation?
23:57 – 27:37 Finns det dolda avgifter i investmentbolag?
27:37 – 39:01 Sälja teckningsrätter och investera utländskt.
39:01 – 42:37 Kan man ersätta försäkringar med egen kassakista?
42:37 – 48:28 Gratispengar vid aktiesplittar – finns det?
48:28 – 52:16 Kan den breda massan av privatsparare slå index?
52:16 – 55:44 Tjäna mer genom att arbeta på konsultbasis.
55:54 – 57:17 Att göra ”en Günther”, nytt ord från Språkrådet 2014?
57:17 – 59:58 Fika till kollegor, kostnad eller investering? Avslutning.

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 01: Räntor och duvor 
Avsnitt 02: Risk på livet AB 
Avsnitt 03: Ett ovälkommet erbjudande 
Avsnitt 04: Bankernas fällor 
Avsnitt 05: Vinnande investeringar 
Avsnitt 06: Analytikermassage 
Avsnitt 07: När ska man sälja? 
Avsnitt 08: I lyssnarnas tjänst 
Avsnitt 09: En aktiv soffliggare 
Avsnitt 10: Live på Hamburger Börs 
Avsnitt 11: Tekniskt översålda bananer 
Avsnitt 12: Genvägen till finansjobben 
Avsnitt 13: Jul med Jan och Günther 
Avsnitt 14: 2014, Belåningens år? 
Avsnitt 15: Fundamentalt frosseri
Avsnitt 16: Sälja på All Time High? 
Avsnitt 17: Bli framtidsrik 
Avsnitt 18: Bubblor, kick back och miljonärer 
Avsnitt 19: Festen är över
Avsnitt 20: Flörta ekonomiskt
Avsnitt 21: Vinnartrender och emissioner
Günther möter: B. Stewart och J. Rogers
Avsnitt 22: Förslösande arvingar och krigskris
Avsnitt 23: Dominera chefen i löneförhandlingen
Avsnitt 24: Vårtecken och stämmoterrorister
Avsnitt 25: Dämpad Orange Ångest
Günther möter: Günther möter J. Thorén och P. Krugman
Avsnitt 26: King, Börsnoteringar och Jans Tweetbattle
Avsnitt 27: Kafferally och uppköp
Avsnitt 28: Kupp, VDar & Näthat
Avsnitt 29: Live på Rival (webbsäning via Expressen-TV)
Avsnitt 30: Räntan och Q1-rapporternas påverkan
Avsnitt 31: Säsongseffekter, valberedningar & robotar
Avsnitt 32: Fördärvande förvärv och analytikertips
Avsnitt 33: 16 lyssnarfrågor får svar – från studentlitteratur till räntor
Avsnitt 34: En superinvestering och en vansinnig skatt
Avsnitt 35: Lycka i den ekonomiska livscykeln
Avsnitt 36: Dubbelt ägande och magiska stunder

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
35 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-06-25 09:47

Hej Günter och Jan! Jag vill börja med att tacka för en bra podd, lyssnar varje vecka. Om jag kommer ihåg rätt så skulle ni ta upp utländska kupongskatter som dras på utländska utdelningar. Jag skulle därför gärna se att ni reder ut hur det ska hanteras i IPS. I min IPS hos er har jag fått utländska utdelningar som det dragits 15% i skatt på. Jag har försökt reda ut hur detta ska hanteras eftersom utdelningar i IPS ska vara skattefria då jag betalar avkastningsskatt. Enligt Skatteverket ska ni på Nordnet sköta denna administration och räkna av den utländska… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-06-24 16:19

Hej!

Ni borde också prata oftare i er podcast om vikten av att 1.01 gånger 0.99 är mindre än 1.00. Alltså att om en aktie går upp en procent en dag och dagen därpå går ner en procent som har man totalt sett förlorat pengar. Ofta hör man ju typ att “börsen har gått upp 10% procent i år”. Vad som sällan nämns i sammanhanget är volatiliteten vilken göra att man totalt sätt kan ha förlorat pengar trots en nettouppgång om 10%.

Anonym
Anonym
2014-06-24 13:44

Designerväskor som investering? Hej min fru älskar designerväskor, ska jag se det som en investering eller är det slösaktigt, vissa modeller som min fru gillar verkar ha ungefär samma värde som vintage, vilket hon gång på gång använder som argument:). Ska jag gå med på det? Vi kan spara fina pengar trots designerinköp.

Anonym
Anonym
2014-06-24 10:06

Hej! Tack för bra podd. Jag har gått från att ha noll intresse för sparande till att nu (efter att ha fött barn och sträcklyssnat på er podd) satt upp ett konto på Avanza och tänkte börja spara mer systematiskt. Jag har delat upp min sparplan i 3 kategorier: 1. Buffert (kanske för att köpa ett större hus om ca 10 år, lite lägre risk). 2. Barn (spar på ca 20 år, lite högre risk). 3. Pension (spar på ca 40 år, gemensamt till mig och min man). Eftersom jag inte har några kunskaper sedan tidigare så vill jag inte… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-06-23 23:07

Hej igen!
Tack för ett bra svar på min tidigare fråga!

Nu undrar jag en annan fråga. Ni rekommenderade i ett tidigare avsnitt att en indexfond för Norden är en bra investering. Efter mycket letande kan jag inte hitta någon sådan. Menar ni att man ska ta olika indexfonderna för de olika länderna?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-24 09:33

Hej MS,

Nordnet har lanserat fyra gratis indexfonder mot Norge, Danmark, Finland och (snart) Sverige.

De går under namnet Nordnet Superfond… och därefter landet.

Man kan enkelt mixa ihop den kombination som man vill ha t.ex: 30% Norge, 20% Danmark, 30% Sverige och 20% Finland.

Indexhälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-06-23 22:52

Hej! Jag har börjat spara i fonder och det går hyffsat..ca 14 % avkastning på 3 år. Men jag blir slagen av min svärfar som har ca 30% avkastning. Hans taktik känns lite för enkel för att fungera. Han kollar helt enkelt på sin banks fondlista en gång i månaden och köper de som ligger bäst till. Han säljer då de som gått dåligt. Vad är negativt med denna taktik förutom skatten då han säljer (han har ej ISK).

mvh Erik

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-24 10:05

Hej Erik, Vad din svärfar gör är en enkel form av “köp vinnare, sälj förlorare”-strategi. Normalt befinner sig tillgångspriser i en trend vilket innebär att det är högre sannolikhet att det som hänt kommer att fortsätta hända. Av det skälet kan en sådan strategi överprestera. Däremot skulle jag inte rekommendera er att sitta och trada fonder. När du talar om 14 respektive 30% avkastning på 3 år så imponerar det inte på mig. En bred svensk indexfond har under samma period stigit med nästan 50%. S&P500-index har stigit med 55% och Nasdaq med 67%. Tyvärr är nog den bästa strategin… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-06-23 12:25

Hej! Jag är den norrman som tidigare hade frågar om hur man kunde använda sitt nationella intresse för friluftsliv till att göra goda investeringar. Tack för bra svar! Nu är det så att jag efter 4 år i Sverige – tack vara Sveriges utbud av vackra kvinnor – äntligen har bestämd mig för att sälja min lägenhet som jag har i Oslo. Jag kommer göra en god vinst, i tillägg har jag amorterat ner relativt mycket genom årens gång, även med hjälp av min något lägre svenske lön. (En liten passus, för mig känns det mycket konstigt hur lite mån… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-23 15:10

Hej Erik, Grattis till lägenhetsaffären och framför allt till kärleken! När det gäller vinsten så skulle jag säga att du kan tänka på följande sätt: För varje år som du kan avvara kapitalet för att användas så kan du exponera dig 10% mot aktiemarknaden. Det betyder att du vid fem års horisont bör ha ca 50% aktier och om du kan avvara kapitalet mer än 10 år så kan man med fördel ha 100% aktieexponering. Det kan också vara en fördel att dela upp ditt sparkapital i några olika delar utifrån tillgänglighetsbehov. – en buffert för kortsiktiga utgifter (förutsedda och… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-06-23 08:19

Hej! Ni nämner en Invesco China tech-fond som jag gärna skulle titta närmare på, men kan ej finna den när jag söker i er fondlista på nordnet. Kan ni specificera namnet ytterligare? Mvh Erik

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-24 08:47

har också letat utan att hitta. Det vore kanon om ni tydligare redorjorde för de värdepapper ni nämner.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-24 10:15

Hej Erik och Tobbe, Bra synpunkt. Vi ska bli bättre på att säga exakt vad vi talar om. I detta fall handlade det om Invesco PRC Equity A-AD USD. Den investerar huvudsakligen i kinesiska bolag och störst exponering har de mot teknik och finans. Viktigt tillägg är också att jag sålt efter att ha fått nästan 10% avkastning under två månader. Den kan säkert ha 5-7% att ge ytterligare i ett kortsiktigt perspektiv men som jag ser det så är risken kopplad till dessa extra procent för hög för min smak. Ha den under bevakning och skulle den droppa tillbaka… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-06-22 23:53

Hej! Tack för en fantastisk podcast. Har lärt mig otroligt mycket och passade även på att lyssna om alla avsnitt under de senaste veckorna! Jag har ett gammalt aktie- och fondkonto med pengar (ca 65000 i nuläget) som är placerade i dyra aktivt placerade fonder. Insåg att det vore bättre att flytta dessa till billiga indexfonder i en ISK. Jag började sälja av små delar av mitt innehav varje månad och flytta över dessa till ISK:en, för någonstans i bakhuvudet ringde tipset man ska investera varje månad för att jämna ut börsens svängningar. Men nu slog det mig att jag… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-06-22 12:22

Hej. Varför har ni på Nordnet gjort det så rörigt och svårt att följa Gunthers blogg separat genom tex Atom eller feedburner ?
Jag tycker hela upplägget av blogg och sparpodd i ett flöde är rörigt och svårt att följa.
Kan ni inte ordna en mer ordnad struktur över era blogga ,så man enkalt kan följa valfri blogg ?
Jag missar er sparpodd och blogg pga det.
Sedan tycker jag inte om att bli hänvisad till twitter för frågor till sparpodden, då jag inte har och tänker inte skaffa ett twitterkonto.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-23 11:29

Ett tips är att om du vill följa enbart Günthers blogg att RSS-prenumerera via:
https://nordnetblog.wpengine.com/author/gunther-marder/feed/

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-24 10:19

Hej Anders,

Jag hoppas att feeden som Hanna skickade hjälper dig.

Ett annat sätt är att ha denna site som startsida: https://nordnetblog.wpengine.com/author/gunther-marder/
Där ser du bara mina blogginlägg. Jag har då gått in under “Vi som bloggar” och klickat på “Günther Mårder” och där publiceras bara mina inlägg – ungefär som en vanlig personlig blogg.

När det gäller frågor till #sparpodden så är man lika välkommen att ställa dessa på här på Nordnetbloggen som på Twitter under hashtagen #sparpodden.

Ha en bra dag – och imorgon onsdag kommer nästa avsnitt av #sparpodden.

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-06-21 21:45

Hej Jan och Günther!

varför får vi småsparare så dålig tilldelning i introduktionerna? besqab och Akelius är ju bara några i raden och det känns som det är mycket nepotism i tilldelningen. Finns det inga regler kring detta eller är det upp till bolagen att göra tilldelningen som dem vill?

Tack för en mycket bra podd som förgyller veckan!

Anonym
Anonym
2014-06-21 19:41

Hej och tack för en bra pod.

Vore roligt att höra era tankar om FATCA.
Hur drabbas ni som bank?

Mvh

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-16 15:53

Hej frerot,

Kul att du gillar #sparpodden!

Som bank påverkas i viss grad. Mestadels i hänseende till de bestämmelser och förordningar som vi nu är obligerade att följa.

Då FATCA är en amerikansk lag som syftar till att hindra amerikanska personer från att använda banker och andra finansiella institutioner för att undvika amerikanska skatter på sina globala inkomster och tillgångar så är påverkan minimal på Nordnets kunder.

Trevlig sommar,
Rickard, kundtjänst

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm