Hoppa till huvudinnehållet

Aktieutdelningens betydelse för avkastningen

Att aktieutdelningen är viktig känner de flesta som sparar på börsen till. Men hur stor påverkan har egentligen utdelningarna på vår totala avkastning?

Värdeinvesteringens grundare präglar marknaden än idag

Urfadern till den akademiskt grundade värderingsmodellen av aktier och värdeinvesteringar, Benjamin Graham perspektiv på investeringar präglar än idag hur många agerar på marknaden. Vår tids aktieguru Warren Buffet har hyllat hans bok “The Intelligent Investor” och rankar det som en av de bästa investeringsböckerna som någonsin skrivits. Graham, som började jobba på Wall Street redan i ung ålder, hävdade tidigt att utdelningen är av största vikt för att kunna värdera ett bolag. Till och med så viktig att utan utdelning går det inte att sätta ett korrekt värde. Hans investeringsstrategi var att köpa bolag som värderades under det “inneboende värdet” vilket var ett uttryck som han myntade.

Utdelningens betydelse för avkastningen

Idag är fortfarande direktavkastningen en viktig del i investeringsbeslutet men åsikterna går isär. Ofta säger vi att investeringar i aktier har varit den investering som gett bäst avkastning genom historien. Men hur har det sett ut historiskt?

Går vi tillbaka i börshistoriken med hjälp av riksbankens börsindex så kan vi få lite mer klarhet i detta. Nedan hittar du börsindex för hela det 1900-talet både vad gäller aktieutdelning inklusive och exklusive utdelning. Jag har även inflationsjusterat historiken och visat utan att ta hänsyn till inflationen.

Den som investerade på Stockholmsbörsen år 1901 och behöll aktierna och inte återinvesterade sin aktieutdelning fram till 1951 år hade faktiskt mindre pengar investerade på marknaden då. Inflationsjusterar man siffrorna så tog det fram 60-talet innan värdet var högre igen än år 1901.

Ovanstående graf visar svenska börsindexets utveckling både med och utan utdelningar mellan 1901-2021. Startindex 1 = 1901

Hög inflationstakt

Inflationstakten var rätt hög i Sverige under första halvan av 1900-talet vilket innebar att pengarnas värde urholkades. Visst, det finns flera långa perioder mellan 1901-1980 då investeraren legat på positiva värden men jag tror ändå att det för många upplevs som en överraskande dålig avkastning. Hur kan det då komma sig att man ändå förespråkar aktieinvesteringar?

Om vi istället undersöker hur börsindex har utvecklat sig med hänsyn till återinvesterade utdelningar ser vi en annan utveckling. Vi ser att inflationen äter upp en stor del av den nominella avkastningen vi tycker oss se i portföljen, men aktieutdelningarna tillför en betydande del av avkastningen över tid vilket sätter aktieinvesteringar i ett annat perspektiv.

Grafen nedan visar nämligen exakt samma sak som bilden ovan fast här har jag justerat för inflationen. Då ser vi att det tog hela vägen tillbaka till 80-talet innan börsen var prismässigt över sina tidiga högsta nivåer.

Men den som tagit utdelningen och återinvesterat har fått se värdet öka!

Ovanstående graf visar svenska börsindexets utveckling inklusive inflation samt med och utan utdelning mellan 1901-2021. Startindex 1 = 1901

Återinvestera utdelningar är hemligheten

Om du inte redan har listat ut det så handlar det ju om att ta utdelningen och återinvestera den. Du kommer få olika inköpsnivåer både gällande kursnivå men också gällande inflationsnivå.

Inflationen är ju nästan som bortglömd idag och det är inget som oroar många just nu. Men det kan mycket väl komma perioder med hög inflation igen. Genom att ta det kassaflöde som utdelning ger dig och köpa fler aktier så ökar du din ägarandel. Detta bäddar för att du får ännu mer utdelning framöver och på så sätt får du ränta-på-ränta bollen i rullning.

Risker med utdelningsinvesteringar

Man ska inte tro att aktieutdelningar är något magiskt som inte är utsatt för risk. Utan snarare tvärtom kan för mycket utdelningsfokus medföra vissa problem. Här lyfter jag några tankar om farhågorna med utdelningsaktier.

  • I grund och botten är utdelningsinvestering mer eller mindre baserat på ett felaktigt antagande; En krona i handen är värt mer än en krona i ett av bolagen som jag är delägare i.
    Utdelningar är på sätt och vis ett nollsummespel då pengar flyttas från företagets kassa till din kassa. Enda anledningen detta är av värde är när bolaget själva inte längre kan få utväxling på sina investeringar. Då är det bättre att dela ut så kan du återinvestera i något som ger bättre avkastningspotential. Utdelningar kan dessutom medföra skatter och transaktionskostnader vilket gör det till en negativ värdetransferering. Denna är idag ganska försumbar, men väl värd att ha i åtanke.
    Utdelning är alltså mest relevant när bolaget noga har övervägt sin investeringsalternativ och kommit fram till att det ger mer aktieägarvärde om vi som aktieägare får ut pengarna än att investera kapitalet i verksamheten.
  • Utdelningar är i de flesta länder skatteineffektiva. Så är inte fallet i Sverige längre för dem som äger sina aktier i en ISK/KF, men det är ändå värt att beakta när man utvärderar ledningen i t.ex. amerikanska bolag. Aktieåterköp är på sätt och vis mer skatteeffektivt om bolagets aktiekurs är under dess “inneboende värde” som Graham kallade det för.
  • När man kategoriskt sorterar bort alla bolag utan utdelning riskerar man även att välja bort en rad bra bolag. Bolag som kan återinvestera sina vinster till en hög avkastning (och därmed växa snabbt) bör göra det med alla tillgängliga medel. Att betala utdelningar är irrationellt i sådana fall.
  • Utdelningsinvesterare föredrar ofta bolag som har en jämn och fin utdelningshistorik och gärna utan utdelningssänkningar. Sådana aktieägare motiverar ledningar att manipulera vinsterna för att se jämna ut. Så ser tyvärr inte verkligheten ut för de allra flesta bolagen; vinster och kassaflöden varierar med konjunkturen, slumpen, valutor och mycket annat. En fin och jämn utdelningshistorik är inte nödvändigtvis detsamma som fint och jämnt värdeskapande i bolaget. Med det sagt så finns självklart en önskan från oss aktieägare att få en stabilitet i utdelningen – men se till att lyft på alla stenar när du gör din analys!
  • Risken finns att utdelningarna i sig tar uppmärksamheten ifrån det som leder till utdelningar; nämligen kassaflöden. Dessa styrs av tillväxt och avkastningen på det investerade kapitalet. Det är detta man ska fokusera på när man värderar ett bolag. Utdelningsinvesterare som inte förstår kassaflödet löper en risk att gå på en mina. På kort sikt kan ett bolag ge en utdelning genom att låna pengar – men på lång sikt kommer det sluta i katastrof.

Jag tycker det är viktigt att ha en nyanserad och mogen bild av utdelningsaktier. Därmed viktigt att ha i beaktande ovanstående punkter när det gäller utdelningsinvesteringar.

Älska kassaflöde till portföljen

Kommentera gärna hur din syn är på aktier som ger utdelningar! Och missa inte Utdelningsguiden där du hittar aktierna med högst direktavkastning, viktiga X-dagar samt information och inspiration rörande utdelningar.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm