Aktieutdelningens betydelse för avkastningen

Att aktieutdelningen är viktig känner de flesta som sparar på börsen till. Men hur stor påverkan har egentligen utdelningarna på vår totala avkastning?

Värdeinvesteringens grundare präglar marknaden än idag

Urfadern till den akademiskt grundade värderingsmodellen av aktier och värdeinvesteringar, Benjamin Graham perspektiv på investeringar präglar än idag hur många agerar på marknaden. Vår tids aktieguru Warren Buffet har hyllat hans bok “The Intellligent Investor” och rankar det som en av de bästa investeringsböckerna som någonsin skrivits. Graham, som började jobba på Wall Street redan i ung ålder, hävdade tidigt att utdelningen är av största vikt för att kunna värdera ett bolag. Till och med så viktig att utan utdelning går det inte att sätta ett korrekt värde. Hans investeringsstrategi var att köpa bolag som värderades under det “inneboende värdet” vilket var ett uttryck som han myntade.

Utdelningens betydelse för avkastningen

Idag är fortfarande direktavkastningen en viktigt del i investeringsbeslutet men åsikterna går isär. Ofta säger vi att investeringar i aktier har varit den investering som gett bäst avkastning genom historien. Men hur har det sett ut historiskt?

Går vi tillbaka i börshistoriken med hjälp av riksbankens börsindex så kan vi få lite mer klarhet i detta. Nedan hittar du börsindex för hela det 1900-talet både vad gäller aktieutdelning inklusive och exklusive utdelning. Jag har även inflationsjusterat historiken och visat utan att ta hänsyn till inflaitonen.

Den som investerade på Stockholmsbörsen år 1901 och behöll aktierna och inte återinvesterade sin aktieutdelning fram till 1951 år hade faktiskt mindre pengar investerade på marknaden då. Inflationsjusterar man siffrorna så tog det fram 1981 innan värdet var högre igen än år 1901. Det är minst sagt 80 bortkastade år på börsen.

Ovanstående graf visar svenska börsindexets utveckling exklusive utdelningar mellan 1901-2018 både nominell och real avkastning. Startindex 1 = 1901

Hög inflationstakt

Inflationstakten i Sverige under första halvan av 1900-talet var hög vilket innebar att pengarnas värde urholkades. Visst, det finns flera långa perioder mellan 1901-1980 då investeraren legat på positiva värden men jag tror ändå att det för många upplevs som en överraskande dålig avkastning. Hur kan det då komma sig att man ändå förespråkar aktieinvesteringar?

Om vi istället undersöker hur börsindex har utvecklat sig med hänsyn till återinvesterade utdelningar ser vi en annan utveckling. Vi ser att inflationen äter upp en stor del av den nominella avkastningen vi tycker oss se i portföljen, men aktieutdelningarna tillför en betydande del av avkastningen över tid vilket sätter aktieinvesteringar i en helt annan dager.

Ovanstående graf visar svenska börsindexets utveckling inklusive utdelningar mellan 1901-2018 både nominell och real avkastning. Startindex 1 = 1901

Tar vi samma index och jämför den reella avkastningen både med och utan återinvesterade utdelningar framträder de riktigt stora skillnaderna. Utifrån detta kan vi dra slutsatsen att avkastningen på aktier i hög grad beror av utdelningarna.

Ovanstående graf visar börsindex reala utveckling inklusive och exklusive utdelningar mellan 1901-2018. Startindex 1 = 1901.

Det kan säkert kännas avlägset och irrelevant när jag redovisar dessa långa tidsserier i form av ett opersonligt index. Av det skälet är det också intressant att undersöka hur specifika bolags aktier skiljer sig i avkastning om man tar hänsyn till återinvesterade utdelningar.

Utdelningen avgörande även i kortare perspektiv

Flera av de aktier som många upplevt som tråkiga under de senaste decennierna behöver inte vara tråkiga alls. Aktiekursen må ha stått och stampat på samma nivå under lång tid, men flera av dessa bolag har varit påtagligt generösa när det kommit till utdelningar.

En stor och stabil direktavkastning indikerar på ett bolaget redan idag har en fungerande och lönsam verksamhet istället för att detta är något som förväntas komma i framtiden. Nedan presenterar jag grafer för Telia, Investor och Holmen för att exemplifiera vad utdelningen kan göra för din avkastning i dina enskilda innehav, om du återinvesterar utdelningarna. Framför allt är det intressant att titta på Telia och Holmen vars värdeökning inte varit något att hänga i julgranen men där aktieägarna fått betydande draghjälp av utdelningar istället.

Risker med utdelningsinvesteringar

Man ska inte tro att aktieutdelningar är något magiskt som inte är utsatt för risk. Utan snarare tvärtom kan för mycket utdelningsfokus medföra vissa problem. Här lyfter jag några tankar om farhågorna med utdelningsaktier.

  • I grund och botten är utdelningsinvestering mer eller mindre baserat på ett felaktigt antagande; En krona i handen är värt mer än en krona i ett av bolagen som jag är delägare i.
    Utdelningar är på sätt och vis ett nollsummespel då pengar flyttas från företagets kassa till din kassa. Enda anledningen detta är av värde är när bolaget själva inte längre kan få utväxling på sina investeringar. Då är det bättre att dela ut så kan du återinvestera i något som ger bättre avkastningspotential. Utdelningar kan dessutom medföra skatter och transaktionskostnader vilket gör det till en negativ värdetransferering. Denna är idag ganska försumbar, men väl värd att ha i åtanke.
  • Utdelningar är i de flesta länder skatteineffektiva. Så är inte fallet i Sverige längre för dem som äger sina aktier i en ISK/KF, men det är ändå värt att beakta när man utvärderar ledningen i t.ex. amerikanska bolag. Aktieåterköp eller återinvesteringar i verksamheten är betydligt mer effektivt ut en skattesynpunkt.
  • När man kategoriskt sorterar bort alla bolag utan utdelning riskerar man även att välja bort en rad bra bolag. Bolag som kan återinvestera sina vinster till en hög avkastning (och därmed växa snabbt) bör göra det med alla tillgängliga medel. Att betala utdelningar är irrationellt i sådana fall.
  • Utdelningsinvesterare föredrar ofta bolag som har en jämn och fin utdelningshistorik och gärna utan utdelningssänkningar. Sådana aktieägare motiverar ledningar att manipulera vinsterna för att se jämna ut. Så ser tyvärr inte verkligheten ut för de allra flesta bolagen; vinster och kassaflöden varierar med konjunkturen, slumpen, valutor och mycket annat. En fin och jämn utdelningshistorik är inte nödvändigtvis detsamma som fint och jämnt värdeskapande i bolaget.
  • Risken finns att utdelningarna i sig tar uppmärksamheten ifrån det som leder till utdelningar; kassaflöden. Dessa styrs av tillväxt och kapitalavkastning – inget annat. Det är detta man ska fokusera på när man värderar ett bolag. Utdelningsinvesterare kan således lida extra stor risk för pyramidspel och det går att hitta exempel på detta i historieböckerna.

Jag tycker det är viktigt att ha en nyanserad och mogen bild av utdelningsaktier. Därmed viktigt att ha i beaktande ovanstående punkter när det gäller utdelningsinvesteringar.

Älska kassaflöde till portföljen

Det är ingen hemlighet att min investeringsfilosofi bygger på bolag som tjänar pengar redan idag och inte förväntas börja tjäna pengar i framtiden. Utdelningsaktier är allt som ofta bolag med god lönsamhet som ger ett kassaflöde in på mitt konto.

Kommentera gärna hur eran syn är på bolag och om de ger utdelningar! Och missa inte UtdelningsGuiden där du hittar aktierna med högst direktavkastning, viktiga X-dagar samt information och inspiration rörande utdelningar.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
9 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-03-17 20:55

Angående om man köpte en aktie i investor år 1919 för 19 öre. Dvs 3.6 kr i dagens omräkning. Skulle idag med att investerat utdelingen tillbaka i aktien och split. I dag skulle det vara värt 14000 kr. Kanske ska man köpa några investor och gömma i byrålådan

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2019-03-18 14:05

Tjena Håkan,
Ja, Investor är verkligen ett solskensexempel. Det är en aktie som många borde stoppa i byrålådan och glömma bort, för att sen hitta lagom till pensionen. 🙂
Det har funkat i historiskt iaf, givetvis svårt att veta vad framtiden utvisar men den ligger i min byrålåda iaf.

Anonym
Anonym
2019-03-18 07:36

Tack för intressant post! Hur/var kan man se en akties avkastning inkl återinvesterad utdelning?

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2019-03-18 14:07

Jag använder Infront för att räkna om det. Nasdaqs hemsida går utmärkt för att kolla med eller utan utdelning.
Om du går in på en aktie så kan du kryssa i eller ur en ruta som heter “justerat” 🙂
Här är Investor som exempel.
http://www.nasdaqomxnordic.com/aktier/microsite?Instrument=SSE161&name=Investor%20B&ISIN=SE0000107419

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2019-03-18 17:41

Stort tack!

Anonym
Anonym
2019-03-18 09:57

har du tagit hänsyn till skatt på utdelningen, både senaste tiden i ett ISK och innan dess? Om man hade förmögenhetsskatt fram till ca 2008 så betalades indirekt dessutom denna skatt på utdelningen.

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2019-03-18 14:12

Hej Pierre, Ingen skatt är tagen i hänsyn, utan detta är helt räknat med att du kan återinvestera skattefritt. Jag vet att det inte är helt korrekt men svårt att räkna på historiska skattesatser då de har bytt och förändrats så mycket under åren. Vilka regler vi har om 50 år framåt i tiden vågar jag inte spekulera om heller – men förmodligen inte samma som idag. Min poäng är ju att utdelningen ger stor skjuts i avkastningen. Sen försvinner det lika mycket för alla svenskar i skatt beroende på vilken skattesats vi har, men poängen att utdelningen bär mycket… Läs mer »

Anonym
Anonym
2019-03-18 15:07

Det här var nog det mest intressanta jag läst hittills av dig. -tack! Många viktiga parametrar som du tar upp här och du visar och sätter ord på det jag hittills mest bara haft en känsla av. Har själv Telia och det är ju som du säger ingen kursrusare, men attans vad mycket pengar som ramlat in därifrån sett över tid och som byggt på utdelningarna genom återinvesteringar. Har även Tele2 och den aktien har en liknande rörelse som Telia om än med högre toppar och dalar. Har inte räknat på det, men Tele2 känns som den aktie som bidragit… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2019-03-18 15:27

Hej Aktiemarx,
Tack 🙂
Håller med, alltid bättre att bygga vidare på portföljen och återinvestera. Det ger så galet mycket över tiden!