Bolån för
Private Banking

Upp

Dela:

En låg ränta innebär nya möjligheter för dig som är kund hos oss. Därför erbjuder vi dig nu att låna på din bostad från endast 0,79 procent*.

Principen är enkel. Hos oss kan du ansöka om att belåna din villa eller bostadsrätt upp till 50 procent av värdet - och ta del av marknadens lägsta ränta. Ring oss gärna på 08-506 377 00 om du har frågor. Eller ansök direkt.

Om du inte redan är kund klicka härlänk till annan webbplats

Dina tillgångar bestämmer räntan

Din bolåneränta sätts i relation till hur stora tillgångar du har hos oss - ju mer du har, desto större blir din rabatt. Vi räknar ihop allt från pensionsförsäkringar till aktie- och företagsdepåer.

Självklart har du full insyn i hur räntan utvecklas. Det betyder att du kan glömma tidsödande omförhandlingar och räntor som smyghöjs.

Låna upp till 50 procent av bostadens värde

Hos oss kan du låna upp till 50 procent av bostadens värde. Värderingen baseras på statistik från liknande objekt i det område där du bor. Att vi maximalt godkänner en belåningsgrad på 50 procent – samt att vi tar säkerhet i din depå – är två viktiga skäl till att vi kan pressa priset.

Prislista

Din ränta baseras på den officiella räntan STIBOR 3 månader (lägst 0 procent) plus ett påslag minus en rabatt. Rabatten baseras i sin tur på de samlade tillgångar du har hos Nordnet.

Tabellen nedan vissar aktuell 3-månadersränta per 160418 vid 50 procents belåningsgrad:

TillgångarRäntaRabattDu betalar
5 miljoner +1,79 %1,00 %*0,79 %
2,5-5 miljoner1,79 %0,80 %*0,99 %
0-2,5 miljoner1,79 %-1,79 %

*Avser effektiv ränta efter högsta möjliga ränterabatt (2016-04-18). För högsta rabatt krävs en belåningsgrad på max 50% och minst 5 mkr i tillgångar hos Nordnet. Effektiv ränta utan rabatt för ett bolån på 1 mkr med en bindningstid på 3 mån och en löptid på 30 år är 1,79%. Bolånet kräver en kostnadsfri aktie- och fonddepå hos Nordnet.

Räntekollen

Lånebelopp

1 mkr

10 mkr

Tillgångar hos oss

0 kr

5 mkr+


Din ränta*


Din räntekostnad per månad**


*Effektiv ränta per dagens datum efter eventuell rabatt


Information om beräkningen


Uträkningen baseras på hur stora tillgångar du har hos Nordnet, hur mycket du lånar samt aktuell ränta vid tidpunkten för beräkningen. Räntan är bunden tre månader i taget och uträkningen bygger på att räntan och ränterabatten är oförändrad. Räntan som anges är den effektiva räntan efter eventuell rabatt samt med ränteavdrag på 30 procent upp till 100 000 kronor och 21 procent över 100 000 kronor. 

Se prislistan under Räntor / Bolån för Private Bankinglänk till annan webbplats för en fullständig sammanställning över våra bolåneräntor - samt vilka priser som gäller om värdet på objektet sjunker och du får en annan belåningsgrad.

Kreditens löptid är 30 år. 

Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller felaktiga beräkningar som kan uppkomma.

Så går det till

Du ansöker
om lånet

Lånet beviljas efter cirka 4 v.

Räntan dras varje månad

Frågor och svar

​Här är en sammanfattning av de mest centrala delarna av lånet. För fullständig information se allmänna villkoröppnas i nytt fönster respektive rabattvillkoröppnas i nytt fönster.

Om dig som låntagare

Vem får låna?


Du som lånar behöver vara kund hos oss och ha en så kallad aktie- och fonddepå. Du behöver också ha en bostad som belånas till maximalt 50 procent av nuvarande marknadsvärde. När du skickar in din ansökan om bolån genomför vi en sedvanlig kreditprövning, där ingår bland annat en så kallad ”kvar att leva på-kalkyl".

Rabatten börjar gälla från 2,5 miljoner kronor i samlade tillgångar hos oss. Har du 5 miljoner kronor eller mer får du maximal rabatt.

Vi lånar enbart ut till privatpersoner.

Hur mycket får jag låna?


Du får låna mellan 1 och 10 miljoner kronor. Belåningsgraden får maximalt vara 50 procent av bostadens marknadsvärde.

Vilka säkerheter behöver jag för att låna?


Du får belåna den villa eller bostadsrätt som du har som permanentboende. Den som tar lånet ska äga och bo i bostaden, och alla som äger bostaden måste stå med på lånet.

Precis som ditt boende utgör säkerhet för lånet, så utgör även tillgångarna i dina depåer och konton hos Nordnet Bank samt dina eventuella kapitalförsäkringar hos Nordnet Pensionsförsäkring säkerhet för det lån du tar.

Hur värderas bostaden?


I samband med att du ansöker om lån genomför vi en värdering av din bostad, baserad på statistik från liknande objekt. Är du som kund inte nöjd med den har du möjlighet att själv bekosta värdering av en oberoende värderingsman.

Vilka tillgångar behöver jag för att få rabatt?


Det är dina samlade tillgångar hos Nordnet Bank och Nordnet Pensionsförsäkring som ligger till grund för den rabatt som du får. Om ni är två sökande, räknas bådas tillgångar.

Rabatten träder in vid 2,5 miljoner kronor i samlade tillgångar hos oss. Maximal rabatt får du vid 5 miljoner kronor. 

Får jag vara medlåntagare åt mina barn?


Nej. Eftersom den vi lånar ut till ska bo i bostaden är det inte möjligt att fungera som medlåntagare till exempelvis barn.

Däremot har du möjlighet att ansöka om lån på en egen bostad upp till 50 procent av värdet - och själv låna ut pengarna till dina barn.

Om räntan

Hur sätts räntan?

Räntan baseras på den officiella räntan STIBOR 3 månader (dock lägst 0 procent) plus ett påslag. Du har också möjlighet att få en rabatt, baserad på dina samlade tillgångar hos Nordnet Bank och Nordnet Pensionsförsäkring. Om värdet på dina tillgångar sjunker kan du få en lägre rabatt - och därmed en högre ränta.

Vidare baseras din rabatt på belåningsgraden. Om belåningsgraden stiger genom att värdet på bostaden sjunker, kan du få lägre rabatt - och därmed en högre ränta.

Räntan sätts om var tredje månad.

För en fullständig förteckning över aktuella bolåneräntor vid olika belåningsgrader, se prislistan under rubriken Räntor / Bolån för Private Bankinglänk till annan webbplats.

Kan jag binda räntan?


Nej, vi erbjuder enbart en ränta som sätts om var tredje månad. 

Hur kan ni erbjuda så låg ränta?


Det finns framförallt tre förklaringar till att räntan är så låg:

1. Solida låntagare – rabatten träder in vid 2,5 miljoner kronor i samlade tillgångar hos oss och maximal rabatt gäller från 5 miljoner kronor

2. Hög säkerhet i både tillgångar hos Nordnet och i bostaden – belåningsgrad på bostaden är maximalt 50 procent

3. Billig upplåning eftersom vi har ett stort kapitalöverskott i och med våra kunders inlåning

Vad är er genomsnittliga ränta?


Den genomsnittliga bolåneräntan beräknas på samtliga bolån i vår kundstock. Informationen kommer löpande att uppdateras i takt med att lån utbetalas.

Genomsnittsränta jun 2016: 0,89 procent

Genomsnittsränta maj 2017: 0,86 procent

Genomsnittsränta apr 2017: 0,90 procent

Genomsnittsränta mar 2017: 0,90 procent

Genomsnittsränta feb 2017: 0,91 procent

Genomsnittsränta jan 2017: 0,86 procent

Genomsnittsränta dec 2016: 0,84 procent

Genomsnittsränta nov 2016: 0,87 procent

Genomsnittsränta okt 2016: 0,88 procent

Genomsnittsränta sep 2016: 0,86 procent

Genomsnittsränta aug 2016: 0,84 procent

Genomsnittsränta jul 2016: 0,91 procent

Genomsnittsränta jun 2016: 0,84 procent

Hur betalar jag räntan?


Räntebetalningarna dras en gång per månad från den aktie- och fonddepå som du har hos Nordnet.

När ändras räntan?


Räntan följer den officiella räntan STIBOR 3 månader, och den sätts om var tredje månad. Din ränta kan även ändras om förutsättningarna för räntan förändras. Det vill säga om du tar ut tillgångar som kvalificerar dig till en viss rabatt, eller om bostadens värde minskar så att du får en högre belåningsgrad.

Vissa yttre faktorer kan också påverka räntan, exempelvis kreditpolitiska beslut. För fullständig information om ränteändringar, se allmänna villkor - avsnitt B.

Övriga frågor

Kan jag utöka mitt lån?


Ja, du kan utöka ditt lån så länge belåningsgraden inte överskrider 50 procent. Minsta belopp att öka lånet med är 250 000 kronor. Om du vill utöka ditt lån genomgår du samma kreditprövning som när du tar lån för första gången.

Kontakta oss på 08-506 377 00 för mer information.

Vad händer om jag tar ut mina pengar?


Din rabatt är baserad på dina totala tillgångar hos Nordnet Bank och Nordnet Pensionsförsäkring. Om du flyttar dina tillgångar från Nordnet, kan rabatten komma att ändras.

Vi går igenom detta inför varje villkorsändringsdag, det vill säga var tredje månad.

Behöver jag amortera?


Om värdet på din bostad sjunker så att belåningsgraden uppgår till minst 70 procent vill vi dock att du amorterar på ditt lån. Om det händer, kontaktar vi dig.

Tar ni ut några avgifter för bolånet?

Nej, vi tar inte ut några avgifter för lånet - så länge du betalar din ränta i tid.

Vid köp eller belåning av fastighet tar dock Lantmäteriet tar ut en kostnad för lagfart och pantbrev:

Lagfart

Lagfart är ett bevis på att det är du som äger fastigheten. Om du har köpt din fastighet betalar du både stämpelskatt och en administrationsavgift. Vid arv eller gåva betalar du normalt bara administrationsavgiften.

Aktuell avgift för stämpelskatt är 1,5 procent av köpeskillingen plus 825 kronor i administrativ avgift. Om bostaden kostar 5 000 000 kronor innebär det en kostnad på 75 825 kronor.

Pantbrev

När du lånar pengar behöver vi som långivare en säkerhet för lånet. Genom att upplåta så kallad panträtt kan du använda din fastighet som säkerhet för både nya lån och i de fall du önskar utöka befintliga lån. Beloppet på pantbrevet måste motsvara det belopp du har tänkt låna.

I vissa fall finns det redan pantbrev och då behöver du bara ansöka om nytt pantbrev på det belopp som eventuellt saknas. Aktuell avgift för nya pantbrev är 2 procent av pantbrevets storlek, plus 375 kronor i administrativ avgift.

Om du behöver låna 2 500 000 kronor och det finns tidigare pantbrev på 1 000 000 kronor ansöker du därmed om ett nytt pantbrev på 1 500 000 kronor. Det kostar dig 30 375 kronor.

För mer information om dessa kostnader, se Lantmäteriets webbsidalänk till annan webbplats.

Vid köp eller belåning av bostadsrätt tar i vissa fall bostadsrättsföreningen ut en administrativ avgift för pantförskrivning.

Prisexempel

Exempelränta 0,79 %

  
Lånebelopp1 000 000 kr
Ordinarie nominell ränta1,78 %
Ordinarie effektiv ränta1,79 %
Rabatt1,00 %
Effektiv ränta efter rabatt0,79 %*
Löptid30 år
Månadsbetalning656 kr**
Uppläggningsavgift0 kr
Årsavgift0 kr
Totalt att återbetala1 236 146 kr**


* Räntesats per 160418 vid belång på max 50 % och 5 mkr i tillgångar.

** Gäller vid oförändrad ränta. Ingen hänsyn har tagits till ränteavdrag.

Exempelränta 0,99 %

  
Lånebelopp1 000 000 kr
Ordinarie nominell ränta1,78 %
Ordinarie effektiv ränta1,79 %
Rabatt0,80 %
Effektiv ränta efter rabatt0,99 %*
Löptid30 år
Månadsbetalning821 kr**
Uppläggningsavgift0 kr
Årsavgift0 kr
Totalt att återbetala1 295 661 kr**


* Räntesats per 160418 vid belång på max 50 % och 2,5 mkr i tillgångar.

** Gäller vid oförändrad ränta. Ingen hänsyn har tagits till ränteavdrag.

Exempelränta 1,79 %

  
Lånebelopp1 000 000 kr
Ordinarie nominell ränta1,78 %
Ordinarie effektiv ränta1,79 %
Rabatt0 %
Effektiv ränta efter rabatt1,79 %*
Löptid30 år
Månadsbetalning1 480 kr**
Uppläggningsavgift0 kr
Årsavgift0 kr
Totalt att återbetala1 532 644 kr**


* Räntesats per 160418 vid belång på max 50 % och upp till 2,5 mkr i tillgångar.

** Gäller vid oförändrad ränta. Ingen hänsyn har tagits till ränteavdrag.

Kontakt

Kontakta gärna oss inom Private Bankings kundservice om du har frågor. Vi har öppet alla helgfria vardagar. Välkommen!


08-506 377 00

bolan@nordnet.se

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.