Hoppa till huvudinnehållet

Optioner.


Möjlig avkastning i både upp- och nedgång.

Optioner ger dig möjlighet att tjäna pengar oavsett om börsen stiger, faller eller står stilla. Du kan både öka och minska risken, allt beror på vilken strategi du väljer och hur du tror att marknaden ska röra sig.

Hos Nordnet kan du köpa (inneha) och sälja (utfärda) index- och aktieoptioner. Du kan också köpa och sälja terminer. Optionshandel är möjligt inom aktie- och fonddepå samt investeringssparkonto.

Aktie- och fonddepå, investeringssparkonto och sparkonto omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden.

Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kontohavaren enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor.

Riksgälden betalar ut ersättningen inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.

När börsen stiger, faller eller står stilla.

 • Säkra din framtida köp- eller säljkurs.

 • Skydda din portfölj.

 • Få avkastning i stillastående marknad genom att utfärda.

Risker att tänka på: Du behöver ha rätt i marknadsriktning och tid då optioner förfaller.
Stor förlustrisk vid utfärdande av optioner om marknaden rör sig kraftigt.
Förstå hävstångseffekten i optioner.

Så här kommer du igång.

Idag går det handla optioner inom investeringssparkonto, ISK, vilket underlättar mycket. För att komma igång med att handla optioner på ISK behöver du göra följande:

 1. 1

  Öppna ett ISK och en aktie- och fonddepå. Har du dessa sedan tidigare fungerar de givetvis. Då man inte får inneha korta positioner på ISK kommer du att behöva ha en aktie- och fonddepå med ramavtal för värdepapperslån om/när det blir leverans av underliggande och det inte finns täckning på ditt ISK.

 2. 2

  Ansök om kreditkonto, derivatavtal och fullmakt derivat för ISK. Klicka här.

 3. 3

  Ansök om kredit- och ramavtal för värdepapperslån för din aktie- och fonddepå för att kunna inneha korta positioner. Klicka här.

 4. 4

  Du behöver även genomföra kunskapstest för standardiserade optioner, terminer och belåning. Klicka här.

 5. 5

  Klart! Du behöver bara sätta upp detta första gången du handlar med optioner
  och terminer på ditt ISK.

Vanliga frågor och svar.

Tänk på att.

Vi vill bara påminna om att dessa produkter inte är lämpade för alla. De är komplicerade och kräver en god förståelse för den underliggande marknaden och produkternas specifika villkor och egenskaper. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning och det är inte säkert att du får tillbaka de pengar du investerat.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm