Hoppa till huvudinnehållet

Finska aktier.


”Även i ett nollränteläge växer skogen, och Finland har mycket skog.”

Martin Paasi, investeringsekonom, Nordnet Finland

MartinPaasi_FI_economist_770x460.jpeg

Tre snabba om Helsingforsbörsen.

 1. 1

  Skogsindustri i världsklass
  Finland är världsledande på att bruka skogen utan kalhyggen så att den ger högre avkastning samtidigt som den binder koldioxid. Dessutom är förädling av träfiber i alla dess former högt utvecklad.

 2. 2

  Utdelande bolag
  Här finns en tradition av bolag som fokuserar på hög utdelning.

 3. 3

  Marknadsledande teknikbolag
  I Finland finns en ingenjörstradition med intressanta teknikbolag som till exempel Nokian som är världsledande på vinterdäck.

”Helsingforsbörsen sticker ut med skogsrelaterad industri som har rötter i finsk urskog och teknologi. Du har skogsbolag som har utvecklats från att göra papper till att göra något annat, hela tiden med grunden i att förädla skogen”, säger Martin Paasi, sparekonom på Nordnet.

Vad är typiskt för den finska aktiemarknaden?

Den karaktäriseras av den Nokialedda teknologiindustrin, en global verkstadsindustri och av skogsrelaterad industri med rötter i finsk urskog. Du har skogsbolag som har utvecklats från att göra papper till att göra något annat, hela tiden med grunden i att förädla skogen. Av skog kan man till exempel tillverka kartonger och papper, men också moderna byggnadsmaterial och biobränslen. Ett annat exempel på teknologisk utveckling inom traditionella branscher hittar vi i Neste som framställer biobränslen av nästan vilka fetter eller vegetabiliska oljor som helst, inklusive avfall och restprodukter.

Sen har du kommande börsstjärnor som Sulapac. De har utvecklat ett nedbrytbart material baserat på trä och naturliga polymerer som kan användas direkt i plastmaskiner i stället för plast. Du har Nanoform som ger en ny chans till förkastade läkemedelsprojekt, genom att minska läkemedlets molekyler från 200 till 10 nanometer. Dessutom finns här spelutvecklare som Supercell (Hay day, Boom Beach, Clash of Clans) och Remedy (Max Payne, Quantum Brake och Control).

Varför ska du investera här?

Det finns en massa högteknologiska lösningar inom många branscher som är cutting edge. Särskilt i ett negativt ränteläge är skogen intressant just nu, för skogen växer, det vill säga avkastar, hela tiden. Vidare är finska skogsförädlingen världsledande i ekologiskt skogsbruk. I stället för att kalhugga behåller man träd i skogen hela tiden. Det innebär att skogen binder koldioxid samtidigt som den avkastar mer. Ett ökat antal användningsområden, inom till exempel byggnation, minskar känsligheten för de traditionella svängningarna i cellulosapriserna.

En annan säregenskap den senaste tiden är att det finns ett växande antal bolag som betalar en stadig och stigande dividend. Många bolag har fokus på att ha hög, jämn och gärna växande utdelning.

Vad ska du tänka på när du investerar här?

Inget annat än likviditeten. De nordiska börserna är väldigt lika.

Hur hittar jag rätt bolag att börja med?

På samma sätt som var som helst. Om du har förkärlek för en investeringsstrategi så ska du hålla dig till den. Håll dig till det du förstår och fokusera på det du kan. Information finns alltid på engelska. Finland är dessutom tvåspråkigt så till en del finns även information på svenska.

De mest populära finska aktierna.

+0,71%
+3,54%
48 MEUR
78 705
+0,27%
−12,95%
62 MEUR
70 920
+0,23%
+12,85%
34 MEUR
69 681
−0,83%
−43,36%
18 MEUR
67 709
−2,37%
−19,55%
0,5 MEUR
52 541
−2,25%
−9,17%
34 MEUR
40 667
+2,95%
−25,07%
14 MEUR
39 648
+0,15%
+18,71%
44 MEUR
37 391
−0,54%
−6,26%
35 MEUR
33 007
−0,09%
−61,39%
5,4 MEUR
27 654

Tabellen visar de finska aktier som flest Nordnetkunder äger.

Tänk på att.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.