Hoppa till huvudinnehållet

Penningtvätts­lagen.


Åtgärder mot penningtvätt.

Så hjälps vi åt att fortsätta vara en schysst bank.

Du som kund ska känna dig trygg med att vi kontinuerligt jobbar för att motverka penningtvätt och terroristfinansiering. För att kunna göra detta arbete ordentligt krävs det att vi kontinuerligt håller oss uppdaterade och har god kunskap om våra kunder och deras bankaffärer. I praktiken innebär det för dig som kund att du kan behöva svara på frågor och komplettera uppgifter med jämna mellanrum. Ditt samarbete med detta betyder mycket för oss och hjälper oss att fortsätta vara en schysst bank.

Det innebär Penningtvättslagen.

Lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (”Penningtvättslagen”) är en lag vars syfte är att förhindra att bland annat bankers och försäkringsföretags tjänster används för att dölja eller omsätta vinningen från brottslig verksamhet eller att det används för att på olika sätt främja terrorism. De bolag som omfattas av lagen, till exempel Nordnet, ska därför bland annat kontrollera kunders identitet och hur de planerar att använda bolagets produkter och tjänster.

Enligt lagen måste vi helt enkelt lära känna dig bättre för att till exempel förstå syftet med affärsförhållandet och dina transaktioner.

NY_770x500-AML_SE.png

Exempel på frågor vi behöver ställa.

För att leva upp till de höga kraven om god kundkännedom som ställs på oss som bank, måste vi kontinuerligt uppdatera den information vi har om våra kunder. Bland annat kan vi behöva fråga dig om:

  • Ursprunget på en insättning och dokumentation som styrker ursprunget.

  • Om du är företagskund; Vad företagets verksamhet är och hur företagets ägarförhållanden ser ut.

  • Syftet med dina transaktioner och affärer.

Personer i politiskt utsatt ställning (PEP).

Speciella regler gäller också för personer i politiskt utsatt ställning, så kallade PEP (Politically Exposed Persons), är du en sådan person kommer vi därför att behöva ställa ytterligare frågor och be om kompletterande dokumentation. Samma regler gäller för dig som är en nära medarbetare eller familjemedlem till en sådan person.All kundinformation behandlas konfidentiellt och omfattas av både banksekretess och dataskyddsförordningen.

Mer detaljer om vad lagen innebär.

Vill du läsa mer om Penningtvättslagen eller bankers arbete med lagen, kolla gärna in länkarna nedan.Finansinspektionen
Därför måste banken ställa frågor

Vanliga frågor och svar.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm