Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Vad är en split/omvänd split?

En split innebär att man delar upp en aktie i flera. En split 10:1 innebär tio för en. Om aktien kostade 1 000 kronor före spliten kostar den nu 100 kronor. Det totala värdet på aktierna är alltså detsamma, endast antalet aktier förändras. En split görs när aktien fått så hög kurs att den blir svårare att handla med.

En omvänd split är motsatsen till en split
Man kan säga att en omvänd split är motsatsen till en split. Antalet aktier i ett bolag minskar och får därför också en högre kurs. En omvänd split 1:10 innebär att tio gamla aktier blir en ny.  Om aktien kostade 20 kronor innan spliten kostar den nu 200 kronor. Det totala värdet på aktierna är alltså detsamma, endast antalet aktier förändras. Motivet till att göra en omvänd split kan vara att kursen blivit så låg att aktievärdet är svårt att överblicka.

Exempel

  1. Tesla genomförde en aktiesplit 2020-08-28, 5:1. Innan spliten handlades en Tesla-aktie till omkring 2 200 USD/aktie. För att aktien skulle bli mer lätthandlad splittades en aktie till fem, vilket även splitade aktiekursen till omkring 440 USD/aktie. Nordnet justerar din GAV-kurs automatiskt vid en aktiesplit och aktiegraferna du ser på Nordnets hemsida är också justerade för splitar.
     
  2. Norwegian Air Shuttle genomförde en omvänd aktiesplit 2020-12-17, 1:100. Innan den omvända spliten handlades en Norwegian-aktie till omkring 0,6 NOK/aktie. Efter den omvända spliten så justerades 100 aktier till 1, vilket justerade marknadskursen till omkring 60 kronor/aktie. Nordnet justerar din GAV-kurs automatiskt vid en aktiesplit och aktiegraferna du ser på Nordnets hemsida är också justerade för omvända splitar.

 

 

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm