Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Så byggde Warren Buffett sin förmögenhet

Warren Buffett är idag en av tidernas skickligaste investerare och under 2020 så fyllde han 90 år. Han har vid flertalet tillfällen varit världens rikaste och hans investmentbolag Berkshire Hathaway har varit en långtgående framgångssaga. Hur lyckades denna man bygga upp sin förmögenhet under nästan ett helt sekel?

En bit av Warren Buffets Tidslinje

 • Född 30 augusti 1930 i Omaha, Nebraska.
 • Hans intresse började efter att han besökt New York Stock Exchange med sin far. Redan som 11 år köpte Buffett sina första aktier som han gjorde en vinst på och snabbt sålde av. Det var 3st Cities Service Preferred till priset 38 dollar per aktie, de tappade snabbt till 27 dollar för att sedan vända upp till 40 dollar och Warren sålde. Aktierna steg till hela 200 dollar en tid efter försäljningen och hans lärdom var att ha tålamod som investerare.
 • Som 14-åring extrajobbade Buffett som pinballspelmaskins installatör och köpte med det han tjänade markyta som han hyrde ut till bönder. Han jobbade extra med att dela ut Washington Post-tidningar på morgonen. Han förstod tidigt vikten av entreprenörskap och att skaffa sig extra inkomster.
 • 21 år gammal tar Warren sin Master i ekonomi och tilldelades ett A+ av sin kände professor Benjamin Graham. Warren visar tidigt intresse för att jobba på Wall Street, men både hans far och Graham övertygar honom om att inte göra detta. Först några år senare vid 24 års ålder börjar han jobba för Graham-Newman Corp som aktieanalytiker. Tidigt förstår Warren vikten av att skaffa sig bra mentorer att lära sig ifrån.
 • Som 26-åring inleder han sin investeringskarriär och bygger upp den framgångssaga som han kommit att bli idag. Först startar han partnerskap där han investerar sina egna pengar samt familjemedlemmar och vänner mellan åren 1956 till 1970.
  Tidigt 60-tal börjar Warren köpa in sig i textilbolaget Berkshire Hatahway och kring 1965 är han största ägare och kontrollerar företaget. Kring 1970 så avvecklas partnerskapen in i Berkshire Hatahway där Warren utser sig själv som vd och ordförande vilket han är än idag.
  Warren är långsiktighet personifierat och har varit ovanligt uthållig som investerare.

Finansiell utveckling

Det har varit en minst sagt bra finansiell resa Warren har genomfört under sitt liv. Det finns lite olika källor och siffror på vad hans avkastning faktiskt är, men oavsett kan vi konstatera att den är bra.
Under åren i partnerskapen så var det lägre belopp, (några miljoner dollar, vilket i dagens penningvärde ändå är en ganska stor summa) vilket gjorde det enklare att växa kapitalet. Idag är Berkshire Hatahways börsvärde 500 miljarder dollar vilket medför investeringar i småbolag ganska svårt.

Warrens historiska nettovärde

Det sägs att Warren jobbade till sig ett kapital på 140 000 dollar efter åren hos Benjamin Graham. Vilket sedan blev startkapitalet år 1956 när han lanserade första partnerskapet.
Under 2020 uppskattades hans nettovärde till ca 79 miljarder dollar.

Det get en årlig genomsnittlig avkastning (CAGR) på hela 23 %. Det är en bra bit över börsens genomsnittliga avkastning och han har dessutom lyckats göra detta under hela 64 år är i sig en bedrift utöver det vanliga!

Den totala procentuella förändringen är hela 56 428 471 %. Det är snudd på så stora siffror att det är svårt att förstå hur det ens är möjligt. Svaret på hur det är möjligt är förmodligen att envist hålla sig till några fasta principer vilka bland annat är att tänka långsiktigt, ha tålamod och att investera i entreprenörer som skapar aktieägarvärde.

Buffetts ränta-på-ränta

Jag tänkte vi ska kolla på hur hans ränta-på-ränta graf ser ut och vilka lärdomar man kan dra.
Nu har jag inte kunnat dokumentera exakt vad hans förmögenhet har varit varje enskilt år, utan jag har räknat med en konstant förändring på 23 % per år och då ser vi här nedan hur de första 10 åren utvecklade sig.

Vi märker ganska snabbt att hans startkapital på 140 000 som är den ljusblå delen är en ganska liten andel av den totala portföljen. Om man sträcker ut utvecklingen med ytterligare 10 år får vi bilden nedan.

Att kunna hålla 20 år med en så hög avkastning ger en otrolig förändring av kapitalet. Vid det här laget har vi bara hunnit nå fram till 1976. Om vi fortsätter resan hela vägen fram tills idag så har vi bilden nedan.

Bilden ovan är ränta på ränta-effekten med 64 år av konstant avkastning på 23 %. Det är helt klart ett unikt exempel och väldigt få kan ens mäta sig i närheten av detta. Om man bara kan få en bråkdel så är det förvisso klart acceptabel förändring av ens kapital.

En annan insikt är att ränta-på-ränta effekten blir så otroligt stark efter ett tag. Notera de senaste åren hur mycket staplarna växer. Det är just detta som är poängen med att våga ha tålamod och tänka långsiktigt kring sina investeringar.

Bara för att verkligen slå hem den poängen så tänker jag vi ska testa vad som händer om han kan fortsätta i 10 år till. Vi säger att Buffett kan fortsätta hela vägen tills sin 100-årsdag med samma goda avkastning, då får vi bilden nedan.

Nu framstår plötsligt den summan på 79 miljarder som han har idag som en ganska liten siffra jämfört med det hypotetiska värdet på 629 miljarder. Ränta-på-ränta är ett närmast magiskt fenomen när det får jobba helt fritt!

Nu är det kanske inte helt realistiskt att han kan fortsätta i samma tempo, men det är ändå en spännande tanke.

Berkshire Hathaway aktien

Det gamla textilbolaget Berkshire Hathaway har en historia som sträcker sig över hela århundradet och det var ett noterat bolag när Warren hittade detta. Han säger sig själv ha köpt det för ca $19 dollar kring 1965 när han blev majoritetsägare och fick kontrollen över bolaget. Först 1970 skulle det transformeras in till det investmentbolag det idag har blivit. Jag hittade dock inte kursdata hela vägen dit, utan bara ifrån 1980 fram tills idag.

Räknar man från ett inköpsvärde på $19 till dagens pris på $320 000 så är det en total procentuell avkastning på 1 684 116 %. Det är totalt 55 år vilket då ger en genomsnittlig årlig avkastning på 19,3 %.

Det är en otroligt bra bedrift och det är en klar överavkastning jämfört med S&P500 indexet eller den svenska börsen för den delen. Det är dock en lägre siffra än den jag tidigare beräknade. Med andra ord så hade han en ännu bättre avkastning i de första partnerskapen, åtminstone gällande hur hans eget kapital växte.

Om vi kollar på Berkshire Hathaways aktie i en logaritmisk skala enligt bilden nedan så ser vi att tillväxten avtar något. Det är kanske inte helt förvånande då det generellt är svårare att fortsätta växa i samma tempo när man blir ett större bolag. Sedan millennieskiftet ser vi att tillväxten har varit något lägre, men fortfarande positiv vilket är en enastående bedrift.

En insikt är att vi som privata investerare har fördelen att vi kan investera i det mesta utan att stöta på att ett företag är “för litet” för oss. Vi kan plocka från hela smörgåsbordet som börsen erbjuder, medans stora giganter som Berkshire Hathaway bara kan välja bland redan stora nog företag.

Vad har Buffett för strategi som lyckats så bra?

Albert Einstein sa ”Allting bör göras så enkelt som möjligt – men inte enklare”, och precis som med mycket annat som lyckats är det enkelheten som ligger bakom Warrens framgång. Dessa är de främsta pelarna inom hans investeringsstrategi:

1. Köp-och-behåll-strategin. Buffett ser sina investeringar som köp av själva företaget och inte aktien. Efter att han värdesatt företaget och jämfört med aktiekursen, tar han ett beslut om det är läge att investera eller inte. Om värdet av företaget är högre än aktiekursen kör han!

2. De 3 magiska frågorna. Buffett ställer alltid tre frågor som är tvungna att besvaras med ett ”ja” för att han ska slå till.

Förstår jag företagets affärsmodell och affärsidé?

Har företaget en lönsam bakgrund?

Ser företagets långsiktiga framtid positiv ut?

3. Fokusera mer på avkastningen på företagets eget kapital än på vinst per aktier. Hitta företag som är duktiga på att använda sitt kapital för att skapa mer framtida kapital.

4. Leta efter företag med hög vinstmarginal och med en skötsam ledning som inte slösar på aktieägarnas pengar.

5. Strunta i teknisk analys! Det är vi människor som gör marknaden, så aktiekursen drivs en hel del av rädsla och girighet.

Vilka lärdomar kan vi dra av världens bästa investerare?

 • Börja tidigt! Det spelar ingen roll hur mycket pengar du har, ju tidigare du börjar desto mer kapital!
 • Sök kunskap! Försök att alltid läsa tidningen för att hänga med om vad som är inne, engagera dig i organisationer som erbjuder föreläsningar om exempelvis aktiesparande.
 • Investera kontinuerligt! Gör det till en vana att skjuta in pengar till en depå varje månad.
 • Investera med hjärtat! Investera i de företag du verkligen tror på och kör på så länge du tycker du är kul. En av Warrens främsta egenskaper är att han brinner för det han gör.

Warren Buffett är på så många sätt en inspirationskälla både för vad långsiktigt sparande kan ge. Hur man på bästa möjliga sätt kan investera framgångsrikt i aktier. Samt hur man kan skapa en god karaktär i livet genom att vara generös med både sin kompetens och sitt kapital genom välgörenhet.

Lyssna på Sparpodden om Essays of Warren Buffett

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer