Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 47 – Modellen för att hitta superaktierna

Formeln för att hitta superaktierna

Alla drömmer om den magiska formeln för att hitta framtidens kursraketer. En av dessa modeller är att söka efter utbombade aktier som värderas lägre än de mest likvida tillgångarna i bolaget. Modellen kallas net-net aktier och i detta avsnitt berättar vi hur det fungerar och varför modellen är intressant.
Vill du läsa mer om värderingsmodellen så kommer här några lästips:
Värdebyrån: Svenska Net-nets
Investopetida: Net-Net Definition
N
et Net Hunter: Blogg om net-net aktier

Bostad, fond & listbyte

När ett bolags aktie flyttas upp till en större lista så innebär det högre grad av synlighet och ett ökat intresse för aktien. Detta borde med andra ord innebära någonting positivt för aktien. allt annat lika. Vi diskuterar vilka konsekvenserna blir och resonerar även kring möjligheten att tjäna pengar på detta faktum. Utöver detta blir det lite bostadsinvesteringsfrågor i detta avsnitt och vi ger även tips på hur du ska komma igång med ett framgångsrikt fondsparande.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon.

Agenda

00:00 – 00:36 Jan och Günther hälsar välkomna
00:36 – 18:34 Net-net-aktier – vägen till superaktierna?
18:34 – 28:44 Ska man använda alla sina besparingar till boendet?
28:44 – 33:09 Hur investerar man en plötslig klumpsumma av pengar?
33:09 – 45:40 Så här påverkas aktierna när de byter listor.
45:40 – 47:54 Hur kommer man igång med ett fondsparande? En vacker avslutning.

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Sparhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
28 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-08-27 18:39

En fråga om att förhandla ned sin ränta. Jag och min fru har 1,88 procent på 3-månadersränta idag. Vi har ca 75% belåning och ett lånebelopp på 2,5 miljoner. Jag har ringt till två andra banker och blivit erbjuden 1,86 och 1,84, vilket jag tycker är på tok för lite för att byta. Vi är ca 30 år, har inkomster efter skatt på nästan 70 000 per månad och ca 600 000 i sparande. Jag trodde det skulle vara betydligt lättare att få ett bättre erbjudande!? tror ni det kan vara några geografiska skillnader här? Vi bor i Karlstad. Svårare… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-28 10:03

Hej Niklas, Jag upplever att det har väldigt mycket att göra med vem man får som bankman. Jag har kört SEB i alla mina bolån och har aldrig lyckats få något bättre erbjudande av någon annan bank. Så mitt tips är att kolla med SEB om du inte redan gjort det, och så är min teori att det kan löna sig att träffa en ny bankman på banken om du inte får något bättre erbjudande med de förutsättningarna. Min bruttoinkomst som jag redovisat till banken är 36 500 och jag har ett villkor att spara 3000 kr i valfri fond… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-28 15:50

Tack för tips! Jag ska till SEB på måndag och får se vad de säger! Misslyckas jag så får jag fråga efter din bankman:-)

Anonym
Anonym
2014-08-27 19:23

Skulle vara väldigt intressant att höra Gunther prata om BTS Group i podden nu efter senaste rapporten och kursfallet. Det alltid intressant att höra analyser i “skarpt läge” dvs. att ni pratar om ett specifikt bolag och inte bara analysmodeller.

Mer prat kring hur ni ser på specifika aktier/bolag efterlyser jag!

Anonym
Anonym
2014-08-27 22:54

Det har pratats en del om hur man som privatperson kan förhandla ned sin bolåneränta. Hur går man tillväga när det är dags att förhandla bostadsrättsföreningens lån? Någonting särskilt att tänka på?

Anonym
Anonym
2014-08-28 11:05

Ni nämner Emerging Market-ETF’er, har ni några tips på sådana?

Anonym
Anonym
2014-08-28 11:28

Jag tror att det finns två stora grupper inom er lyssnarskara. De som är intresserade av ett lönsamt sparande, och de som är intresserade av att investera. Spararna lägger pengarna i fonder och är mer passiva. Investerarna satsar på aktier, och är mer aktiva. För både grupper är det dock viktigt med en bra avkastning relativt arbetsinsatsen. Jag tillhör spararna. Tyvärr tycker jag sparpodden i för stor utsträckning fokuserar på investerarna. Kanske på grund av att investerargruppen eventuellt också är mer aktiva vad det gäller att skicka in frågor? Det blir långa utläggningar och diskussioner kring komplicerade termer som f-score,… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-28 18:57

Jag håller inte med dig @DalaKebab. Jag placerar mig också ibland “Spararna”. Jag tycker det är intressant att Sparpodden snuddar vid ämnen som ligger bortom min kunskap. Jag älskar också faktumet att de refererar till fördjupningar i många av dessa ämnen. Jag vet att många av de exempel som du vill höra med om har redan berörts i podden. De har också beskrivits mer i detalj på nordnetbloggen.se OCH på youtube på Günters-kanal. När jag läser ditt inlägg så tolkar jag det som att du säger “Ge mig den info jag vill höra. Jag vill inte leta efter det som… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-28 23:54

Eftersom du kategoriserar dig enligt min modell antar jag att du iaf köper min uppdelning av lyssnarna… =) Som ett förtydligande, jag tycker också det är intressant med ämnen “bortom min kunskap”. Min poäng var att jag personligen tycker att det är för lite material riktat mot sparare, och för mycket riktat mot investerare. Och beviset för att min tes stämmer skulle då kunna vara att det fortsatt strömmar in frågor av mer generell natur kring grundläggande tips. Tyvärr kanske jag inte kom med några superbra konkreta tips för hur man möter upp mot den målgruppen i större utsträckning. Som… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-28 16:22

Hej.
Tack för en bra podcast!
Jag hade önskat att ni har teman för varje podcast och fördjupar er i ett ämne i respektive avsnitt. Även svara på en del frågor.
Nu till mina frågor.
Hur fungerar ETFer? Fördelar/nackdelar jämfört med fonder? Finns det någon bra jämförelsesajt för ETFer sinnsemellan? Jag har hört att det är gratis att månadsspar i ETFer på nordnet. Är det även gratis att sälja ETFer på nordnet?

Tack för en bra podcast!

Hälsningar,
Emil

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-29 19:37

Hej,
Jag håller med om att ett tema per avsnitt höjer podden, tex detta avsnittet med net-net. Dessutom hade jag gärna sett att ni går igenom fler investeringsmodeller (vilket ni själva uttrycker i podden är intressant).

Mvh David

Anonym
Anonym
2014-08-28 19:53

“Även Günther Mårder, sparekonom på Nordnet, är skeptisk till en skattehöjning på ISK.

”När ISK föreslogs rådde stor enighet mellan partierna, sossarna stöttade förslaget. Eftersom båda parter stod bakom sparformen i begynnelsen är risken därför stor att det inte sker någon förändring på kort sikt oavsett valutgång.”

Är du felciterad eller ser du det som en risk (och inte en chans) att förändring uteblir?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-28 20:15

Hej Andreas,

Ja, det är en klantig formulering. Det ska stå sannolikheten (inte risken eller chansen – chansen är alltid 50%).

Sparhälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-08-28 21:58

Günther, du som så ofta är påläst. Dock gällande kvartalsutdelningar som diskuterades har du helt fel. För det första; det går alldeles utmärkt att dela upp utdelningen i Sverige, ett färskt exempel är NCC som delat upp sin utdelning för resultatet för 2013 på 12 kr på två utdelningar á 6 kr under 2014. För det andra; genom att dela upp utdelningen (som är densamma oavsett om man betalar ut allt på en gång eller delar upp på 2 eller 4 ggr) så förbättrar man kassaflödet samt får ett mer jämnt intresse i aktien. Ditt resonemang att det inte är… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-29 07:37

Hej Günter, kreditkort, AMEX, bra eller dåligt? Jag är disciplinerad och är ute efter bonus, renoverar hus och reser mycket, kanske till och med betalar räkningar med det, vad är din inställning till det?
Hälsningar
Inga

Anonym
Anonym
2014-08-29 12:22

Tänk vad härligt att ni finns. Fösta gången jag hörde er förstod jag vad jag saknat, innan har man fått stått ut med P1s Plånboken men ni är så mycket bättre… Fråga: Vi har har bolån ca 2,6miljoner, stabil inkomst 300 000 i div fonder 400 000 på banken 2% ränta. Inser att min bankandel är lite i överkant men är samtidigt för rädd för att satsa på vanliga aktier. Jag följer med på börsen men mitt problem är att jag sörjer förluster mer än jag gläds åt vinster. Jag kan tänka mig att investera hälften av bankpengarna i något… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-29 16:28

hej Jan och Gunther=) Jag heter Robin är 24år och bor i norge. Det var jag som skrev till er förut ang att jag ville in på aktiemarknaden och har i dagsläget cirka 1,6 miljoner på sparkonton till 4% ränta. jag var med på avsnitt 20 på sparpodden. Har nu lyssnat på din 30dagarskurs och även lyssnat på alla poddar och läst boken “vägen till din första miljon” Sen har jag även börjat kikat mer och mer på shareville. Det jag har fastnat för är investmentbolag, känns relativt enkelt som nybörjare. Att sprida riskerna i olika brancher som man gör… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-29 16:59

Hej!
När man omfördelar sina fonder i premiepensionen, säljer de av allt för att sedan köpa in allt igen, eller handlar de bara på marginalen? Om jag tidigare hade 70% i en specifik utländsk fond och byter till 50%, utlöser jag då växlingsavgift på både köp och sälj av alltihop eller bara på de 20% jag sålt av?
Mvh Christian