Hoppa till huvudinnehållet

Stora insynsaffärer i H&M, NCAB och EQT den senaste månaden

Vilka är de största och mest intressanta insynsaffärerna på Stockholmsbörsen den senaste månaden? Finwire har plöjt igenom den digra rapporteringen och valt ut de viktigaste transaktionerna. H&M, NCAB och EQT sticker ut som de allra största insynsaffärerna.

Klädbolaget H&M släppte sin delårsrapport den 27 september. Huvudägaren familjen Perssons ägarbolag Ramsbury Invest återupptog direkt de aktieköp som skett successivt de senaste åren. Ramsbury köpte den 27 till 29 september 6,45 miljoner B-aktier till genomsnittskurs på 156,58 kronor per aktie, en affär på 1,0 miljard kronor. Stefan Persson, arvtagare i andra generation, är i dagsläget den rikaste svensken med en förmögenhet på 16,6 miljarder dollar, enligt Forbes miljardärsrankning.

Mönsterkortbolaget NCAB Groups största ägare R12 Kapital sålde i mitten av september hela sitt innehav på 21,3 miljoner aktier till en kurs på 57,50 kronor per aktie, en affär på 1,2 miljarder kronor. En av aktörerna som köpte R12 Kapitals aktier var styrelseledamoten Hans Ramel som förvärvade 2,3 miljoner aktier, motsvarande 132 miljoner kronor. Ramel är delägare i R12 Kapital, vars största ägare är kosmetikaföretaget Oriflames medgrundare Robert af Jochnick med söner.

Riskkapitalbolaget EQT står också för stora insynsförsäljningar. EPG Equity Parent sålde den 7 september aktier i EQT för 710 miljoner kronor. EPG Equity Parent är närstående Ward Fitzgerald, som är partner och chef för EQT Exeter. Tre truster närstående Ward Fitzgerald har även med start den 17 juli fram till den 6 september sålt aktier i EQT för omkring 208 miljoner kronor. Ward Fitzgerald blev storägare när EQT köpte fastighetsinvesteraren Exeter Property Group i januari 2021, en affär värd 15,5 miljarder kronor.

“Brukar öka sin ägarandel i portföljbolagen”

Investment- och fastighetsbolaget Lundbergs brukar successivt öka sina ägarandel i portföljbolagen. De senaste köpen gjordes i slutet av augusti då Lundbergs köpte aktier i specialstålbolaget Allemia för 141 miljoner kronor och aktier i verkstadsbolaget Sandvik för 209 miljoner kronor. Allemia har nyligen firat ett år som börsbolag efter avknoppningen från Sandvik. Finansmannen Fredrik Lundberg har fyllt 72 år, men fortfarande är kvar på vd-posten i det familjekontrollerade Lundbergs. Förmögenheten uppgår till 5,3 miljarder dollar, enligt Forbes.

Finansmannen Carl Bennet köpte den 4 september genom bolag 100 000 B-aktier i Lundbergs där han är styrelseledamot. Det är en affär på 44,8 miljoner kronor. Carl Bennet har varit styrelseledamot i Lundbergs sedan 2009. Han ägde tidigare 400 000 B-aktier, enligt bolagets hemsida. Bennet är också med på Forbes rankning med en förmögenhet på 5,6 miljarder dollar.

Marknadspotential sålde den 8 september sålt 700 000 aktier i kirurgisimulatorbolaget Surgical Science. Aktierna såldes till kursen 150 kronor per aktie, en affär på 105 miljoner kronor. Marknadspotential är närstående Jan Bengtsson som är styrelseledamot och storägare i Surgical Science.

Laurent Leksell sålde den 20 september 800 000 B-aktier i medicinteknikbolaget Elekta där han är styrelseordförande och storägare. Aktierna såldes till kursen 75 kronor per aktie, en affär på 60 miljoner kronor.

Flera insynsaffärer i fastighetssektorn

Fastighetssektorn har i år haft det generellt tufft på börsen med stigande räntor och fallande fastighetsvärden. I sektorn noteras flera intressanta insynsaffärer. Fastighetsprofilen Rutger Arnhults ägarbolag M2 Asset Management har i augusti och september köpt aktier i fastighetsbolaget Corem för drygt 44 miljoner kronor. Arnhult är huvudägare i Corem.

Salénia Holding köpte den 7 september 100 000 A-aktier i fastighetsbolaget Sagax, en affär på 23 miljoner kronor. Salénia kontrolleras av familjen Salén och Staffan Salén är styrelseordförande i Sagax. Saléna är näst största ägare i Sagax efter David Mindus som är vd.

Storägaren Greg Dingizian sålde den 19 september, genom bolaget Agartha, hela sitt innehav på 15,90 miljoner B-aktier i fastighetsbolaget SLP, en affär på 409 miljoner aktier. Greg Dingizian är medgrundare av SLP och han avser kvarstå som styrelseledamot i bolaget. Agartha äger fortsatt A-aktier motsvarande 6 procent av aktierna i SLP, men inte längre några B-aktier. Det är enbart B-aktierna som är börsnoterade.

Anna Engebretsen köpte den 2 oktober aktier i fastighetsbolaget Stenhus Fastigheter för 23,8 miljoner kronor. Hon valdes till ny styrelseledamot i Stenhus på årsstämma den 25 maj. Anna Engebretsen är dotter till finansmannen Mats Qviberg, ordförande i investmentbolaget Öresund som är storägare i Stenhus.

Storägaren WDP Invest köpte den 25 till 27 september aktier i fastighetsbolaget Catena, en affär på 14,7 miljoner kronor

Sven Hagströmer köpte den 11 september genom ägarbolaget Biovestor aktier i nätmäklaren Avanza för 20 miljoner kronor där han är styrelseordförande och storägare.

Två chefer i industrileverantören Mildef sålde den 1 september aktier i bolaget för totalt 41,7 miljoner kronor. Försäljningschefen Fredrik Jacobsson sålde aktier för 22,2 miljoner kronor och teknikchefen Fredrik Persson sålde aktier för 19,5 miljoner kronor.

Storägare i Lundin Mining och New Wave tankar aktier

Familjen Lundin har mellan den 21 augusti och 21 september köpt aktier i gruvbolaget Lundin Mining för drygt 39 miljoner kanadensiska dollar. Familjen är storägare i Lundin Mining och aktieköpen skedde genom Nemesia kontrolleras av familjen. Adam Lundin är styrelseordförande i Lundin Mining.

Varumärkesbolaget New Waves vd och storägare Torsten Jansson har köpt fler aktier i bolaget vid flera tillfällen under året. Den senaste köprundan skedde mellan den 15 och 29 september då aktier för 15 miljoner kronor köptes.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm