Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 51 – Kurskollapskritik & rövarrusning vid notering

Er respons ger oss kraften att fortsätta

Tiden springer som bekant förbi. För Jan och mig blev det särskilt påtagligt eftersom #sparpodden nu har spelats in varje vecka under ett års tid! Vi känner en enorm tacksamhet över all den respons som vi får från er som möjliggör detta projekt – alltså alla lyssnare! Varje vecka skickar ni in över 100 frågor via Nordnetbloggen.se och under hashtagen #sparpodden på Twitter. Roligt är också att se alla bilder på Instagram under samma hashtag där vi får ta del av era lyssnartillfällen!

Smolk i bägaren

Firandet skulle kunna vara fyllt av lycka och Sampagnen skulle kunna flöda. Men senaste veckan har vi fått utstå svidande kritik för de aktier som vi målade upp som framtidens potentiella kurskollapser. Inget väcker så mycket känslor som när någon angriper de aktier man själv äger – och tydligen så är det inte ovanligt med innehav i Nordic Mines och Transatlantic. Jag säger inte att vi har rätt i vår analys och i avsnittet redogör vi därför för de argument som ni lyssnare anför som bevis på att dessa två aktier går en strålande tid tillmötes.

Jubileumsreceptet

I detta jubileumsavsnitt talar vi även om budpliktsregeler, hur man räknar ut målkursen för en aktie, redogör för några klassiska nybörjarmisstag, vad vi anser om prestationsbaserade avgifter och mycket, mycket mer. En rolig sak är även att jubileet kan fortsätta även nästa vecka. Detta eftersom Jan, pga tillökning i familjen, var frånvarande en vecka (då jag istället poddade med Paul Krugman och Johan Thorén). Därför släpper vi vårt 52:a program nästa vecka.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon.

Agenda

00:00 – 05:01 Intro, #sparpodden firar ettårsdag!
05:01 – 08:50 Kritik mot våra val av framtida katastrofaktier.
08:50 – 12:08 Är Nordic Mines ute ur skogen? Vem har rätt?
12:08 – 19:17 Nybörjarmisstaget som går att undvika
19:17 – 21:35 Skapa en Berkshire Hathaway-fond för att kunna ta rygg på Buffet?
21:35 – 29:51 Kommer dollarn att förstärkas mot kronan?
29:51 – 41:39 Günther berättar om Alibabas rövarrally vid noteringen
41:39 – 45:58 Kan jag som privatsparare köpa aktier i onoterade bolag?
45:58 – 51:05 Vad anser ni om fonder som tar ut en prestationsavgift?
51:05 – 53:08 Elekta – finns det anledning att vara orolig?
53:08 – 58:34  Hur räknar jag ut riktkursen på en aktie?
58:34 – 01:06:24 Hur fungerar 30% regeln?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Jubileumshälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
29 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-09-30 16:05

Hej Günther (och Robinson-Jan). Jag sitter på 10000 B-aktier i Rörvik Timber. Har ett gav på 2,27 och nu när Rörvik och sågverken går på högvarv, eller iallafall åt rätt håll, lägger en tokfrans ett för mig helt förkastligt bud på 3,92. Jag vill ha kvar mina aktier och tror verkligen på bolaget. Hur stor är chansen/risken att budet blir nekat? Har jag någon chans att få behålla mina aktier och isåfall tvinga fram ett högre bud? PS. Heja snoka!

Anonym
Anonym
2014-09-30 14:36

Hej Günter! Jag har genom min utbildning (civilekonom) och via sparpodden fått ett intresse för aktier. Jätteroligt, och tack för det! Jag är nybliven medlem i Unga Aktiesparare och vill nu lära mig så mycket som möjligt. Min fråga är nu: Jag har en mycket litet startkapital att investera i aktier med (då mina övriga sparpengar ska användas inom ett år till körkort och liknande). Men jag vill inte vänta, och har därför avsatt 4000 kr att investera i aktier nu. Jag funderar då på att investera alltihop i ett större investmentbolag (som Investor eller Kinnevik), för att på så… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-30 22:17

En gratis indexfond är väl bättre för att få riskspridning?

Anonym
Anonym
2014-09-30 11:51

Hej! Nu när ni lanserat Shareville så tycker jag att ni kan ha en intervjuserie där ni pratar med några av de medlemmar som visar upp en bra (riskjusterad) avkastning eller har en filosofi som är värd att kopiera. Som lyssnare är jag nyfiken på hur dessa tänker och agerar. Just nu nyfiken på tyBaxter och hans placeringsfilosofi. Samtidigt är det en möjlighet för er att marknadsföra Shareville på ett positivt sätt. Har inge problem med att ni pratar om era produkter i podden så länge ni gör det på ett balanserat sätt. Nordnet investerar många timmar i veckan på… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-09-30 08:11

Hej. Först och främst vill jag tacka för en bra och underhållande pod!
Jag har en fråga angående sparande till barnen. Har två mini-människor i hushållet till vilka, både vi föräldrar och farföräldrar sätter undan en slant månadsvis. Vi sparar i “vanliga” fonder och farföräldrarna i fond via KF. Sparandet sker i barnens namn. Nu till min fråga: Har hört/läst om att ungdomar som haft sparkapital, har/kan ha problem med att få studielån beviljat. Stämmer detta? Hur tänker ni kring sparandet till barnen? Bör jag skriva över fonderna på oss och be farföräldrarna skriva över dem på sig själva?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-30 23:05

Studerar själv för tillfället och har också “fått” sparkapital av mina föräldrar och vad jag förstår finns det ingen begränsning för låntagarens förmögenhet (värdepapper osv) men CSN begränsar däremot din inkomst (dit kapitalvinster hör).

Alltså – att bara äga värdepapper eller dylikt påverkar inte men om man säljer av dem så får man akta sig för att överstiga fribeloppet.

http://www.swedbank.se/privat/mer-om-privatekonomi/studentekonomi/lan-och-bidrag/index.htm

Anonym
Anonym
2014-09-30 06:20

Hej
Har lyssnat på nästan alla avsnitt och jag gillar verkligen sparpodden.
Jag är en sådan som kan litegrann men vill lära mig mer.
Jag tycker att ni har tappat pedagogiken, förut bar ni mer noggranna med att förklara, du G beskrev något och missade du något så var J där och ifrågasatte.

Anonym
Anonym
2014-09-29 13:57

Hej Günther och Jan. Tack för en ypperligt bra pod!
Jag och min sambo har precis köpt en ny lgh, 2rok.
Planerad boendetid är ca 2-5 år. Allt är i toppskick förutom badrummet som vi vill renovera. Kostar enl offert ca 1/8 av lgh-priset.
Bör vi renovera?
mvh skROTnisse

Anonym
Anonym
2014-09-28 13:20

Hej Günther och Jan! Tack för en grym pod, har lyssnat igenom allt på 3 veckor nu! Jag såg dig igår på banketten (var marskalk på promoveringen) Günther men hann aldrig fråga dig om spartips 🙂 Jag är 21 år och har 100 000 kr i fonder (55k nordea global dividend fund, 35 k i en sverigefond på spp och 10k i JPM Global Healthcare fund). Jag tar för närvarande fullt studielån och jobbar lite och vill investera ca 8000 kr i månaden framöver. JPM’s fond har haft helt galen avkastning senaste åren och healthcare är relativt säkert (?) om… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-09-28 11:22

Hejsan Gunther & Jan. En sak som för mig ter sig lite märklig är att banken/rådgivarna tjänar pengar på antal avslut av kund, och INTE utifrån hur goda råden egentligen är. Följer man med i informationsflödet en vanlig vecka så bombarderas man av köp/sälj rekommendationer i en aldrig sinande ström. Detta leder till ett par frågor: 1) Vem är egentligen den tänkta mottagaren för dessa uppmaningarna/rekommendationerna? – En helt vanlig medelsvensson kommer ju exempelvis att få relativt höga omkostnader i form av courtageavgifter om denne “slaviskt” skulle följa rådgivarna. 2) Vad är egentligen tidshorisonten på en köp rek? – 1… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-09-27 10:43

Hej Jan och Gunther!

Jag har märkt att många i min närvaro spekulerar om att det ska vara en “säker” investering att köpa en bostadsrätt eller liknande i Stockholm innerstad. Att man med säkerhet antar att priserna inom centrala Stockholm kommer stiga de närmaste tio åren. Deras antagen baseras på dagens låga ränta och den höga efterfrågan på bostäder i innerstaden.
Kan man verkligen spekulera på detta sätt, att det skulle vara en säker investering? Eller är detta ett fenomen som har drabbat 70- och 80-talisterna som Gunther tog upp i ett tidigare blogginlägg?

Mvh

Marcus

Anonym
Anonym
2014-09-26 17:03

Hejsan,
Jag undrar vad är det bästa alternativet ifall man har tänkt sig en horisont på 3-6 månader och runt ett 1 -2 år framåt i tiden? Är det sparkonton som gäller då?

Anonym
Anonym
2014-09-26 13:07

Hej, Läste ett gammalt inlägg här på bloggen(ifrån juni i år) där Gunter är negativ till SAS preferensaktie. Dum fråga kanske men för person med låg kunskap i ämnet så låter det som en väldigt bra investering. Det är en hög direktavkastning och även om den självklart kan fortsätta gå ner så måste väl SAS köpa tillbaka den någon gång I framtiden och då till ett högre eller lika högt värde som den ursprungliga teckningskursen,eller hur funkar det? Om SAS tvingas gå I konkurs så har ju även preferensaktieägarna företräde till att få ut sina pengar och därmed borde den… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-26 15:22

Risken är nog som du själv är inne på just konkurs. Vid en konkurs räknar man nog inte med att det blir så mycket pengar att dela ut, varken till preferensaktieägare eller andra.
Men så länge sas tuffar på är det ju en väldigt bra avkastning.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-28 10:09

Om ni tar ett snack kring preffar i kommande podcast så skulle jag vilja utöka frågan kring hur eventuellt höjda räntor påverkar kurserna i dessa papper? De fungerar ju lite som företagsobligationer, med fastställd utdelning, fast får räknas in i eget kapital som jag förstått det. Hur mycket skulle stigande räntor pressa ner priset på preffarna?

Anonym
Anonym
2014-09-25 22:47

Hej, I den här avsnittet snackades det lite om valutakurser. Det är något jag själv aldrig riktigt intresserat mig för förrän nu. Jag är nämligen bosatt i England men skall flytta till Stockholm i höst. Väl där planerar jag köpa en lya. Mitt problem är pengarna (ca 2m SEK) som jag har i England och hur jag bäst för över dem till Sverige (eller inte). Under de 10 åren jag har haft de här pengarna har kursen pendlat ganska rejält och det känns som man alltid kommer göra en dålig affär om man för över allt på en gång. En… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm