Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

#Sparpodden 51 – Kurskollapskritik & rövarrusning vid notering

Er respons ger oss kraften att fortsätta

Tiden springer som bekant förbi. För Jan och mig blev det särskilt påtagligt eftersom #sparpodden nu har spelats in varje vecka under ett års tid! Vi känner en enorm tacksamhet över all den respons som vi får från er som möjliggör detta projekt – alltså alla lyssnare! Varje vecka skickar ni in över 100 frågor via Nordnetbloggen.se och under hashtagen #sparpodden på Twitter. Roligt är också att se alla bilder på Instagram under samma hashtag där vi får ta del av era lyssnartillfällen!

Smolk i bägaren

Firandet skulle kunna vara fyllt av lycka och Sampagnen skulle kunna flöda. Men senaste veckan har vi fått utstå svidande kritik för de aktier som vi målade upp som framtidens potentiella kurskollapser. Inget väcker så mycket känslor som när någon angriper de aktier man själv äger – och tydligen så är det inte ovanligt med innehav i Nordic Mines och Transatlantic. Jag säger inte att vi har rätt i vår analys och i avsnittet redogör vi därför för de argument som ni lyssnare anför som bevis på att dessa två aktier går en strålande tid tillmötes.

Jubileumsreceptet

I detta jubileumsavsnitt talar vi även om budpliktsregeler, hur man räknar ut målkursen för en aktie, redogör för några klassiska nybörjarmisstag, vad vi anser om prestationsbaserade avgifter och mycket, mycket mer. En rolig sak är även att jubileet kan fortsätta även nästa vecka. Detta eftersom Jan, pga tillökning i familjen, var frånvarande en vecka (då jag istället poddade med Paul Krugman och Johan Thorén). Därför släpper vi vårt 52:a program nästa vecka.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon.

Agenda

00:00 – 05:01 Intro, #sparpodden firar ettårsdag!
05:01 – 08:50 Kritik mot våra val av framtida katastrofaktier.
08:50 – 12:08 Är Nordic Mines ute ur skogen? Vem har rätt?
12:08 – 19:17 Nybörjarmisstaget som går att undvika
19:17 – 21:35 Skapa en Berkshire Hathaway-fond för att kunna ta rygg på Buffet?
21:35 – 29:51 Kommer dollarn att förstärkas mot kronan?
29:51 – 41:39 Günther berättar om Alibabas rövarrally vid noteringen
41:39 – 45:58 Kan jag som privatsparare köpa aktier i onoterade bolag?
45:58 – 51:05 Vad anser ni om fonder som tar ut en prestationsavgift?
51:05 – 53:08 Elekta – finns det anledning att vara orolig?
53:08 – 58:34  Hur räknar jag ut riktkursen på en aktie?
58:34 – 01:06:24 Hur fungerar 30% regeln?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Jubileumshälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
29 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-09-24 15:54

SEB promotar JO Hambro CM Global Select Fund, en “spetsig” globalfond. Är den här bättre än andra globalfonder? Hur kan jag avgöra det? Vad ska jag titta på i jämförelse på t ex morningstar?

Mvh

Andreas

Anonym
Anonym
2014-09-24 23:11

Kan ni inte ladda upp varje avsnitt för nedladdning? Vore bra att kunna lyssna offline i bilen – utan att surfen äts upp. Tack annars för en grym pod!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-25 14:36

Hej, jag laddar ned sparpodden på telefonen via en sån app som heter Podcasts (apple) – så kan jag lyssna på den “offline”

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-25 22:21

Har tyvärr inte Appleprodukter.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-27 22:38

Det finns podcastsappar även för Androidlurar, dock har jag ingen erfarenhet av dem då jag använder iTunes på min PC och för över filerna till telefonen

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-28 10:14

Jag laddar själv helt enkelt ner filen som .mp3 via soundcloud (finns en liten “download” knapp) och för över till mobilen. 🙂

Anonym
Anonym
2014-09-25 00:29

Günther du kan inte jämföra alibaba med H&M, Zalando osv.a prylar. Det är inget inget e-handelsbolag i den meningen att man säljer fysiska varor. Man säljer annonsplatser. Blocket, e-bay osv är jämförelsebolagen.

Anonym
Anonym
2014-09-25 08:29

När tror ni att börsbubblan kommer att spricka?

Anonym
Anonym
2014-09-25 11:23

Hej och tack för en bra podcast, lyssnat sen dag ett och ni håller klassen än – fortsätt så! 🙂 Har nyligen börjat fått tjänstepension där 75% är placerat i traditionell förvaltning (garantiränta 1,25% och återbäringsränta 12%, just nu.). Resterande 25% är placerade i fonder. Fondutbudet är dock snålt, jag kan välja mellan 26 fonder där avgiften varierar från 0.40%-1,80%. Hur ska man tänka? Är ingen fondspecialist så vet inte hur jag ska utvärdera fonderna etc. Är det på sikt bättre att ha kvar det i fonder för att öka risken trots det snåla utbudet och relativt höga avgifterna på… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-09-25 13:48

Hejsan, ett tips på en bra och rimlig Asien-fond alternativt en ETF som är möjlig att sätta upp som månadsspar Nordnet?

mvh

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-25 18:01

Se Gunthers svar i förra poddinlägget. (ETF , alternativt swedbanks asienfond)

Anonym
Anonym
2014-09-25 20:22

Hej, Då och då brukar frågan om vilken typ av sparform som lämpar sig bäst för sparande till sina egna barn dyka upp. Min fråga handlar dock om varför man ska göra detta. Varför är det så mycket bättre att ha en separat portfölj istället för att ha en enda stor portfölj och sedan ge ens barn en valfri peng den dagen man känner att barnet är redo för det? Jag förstår att det blir lättare ur en uppföljningssynpunkt samt att man kan justera risknivån med tanke den längre sparhorisonten, men finns det några andra fördelar såsom skatterabatter eller dylikt?… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-09-25 21:50

Hej,

Man läser ibland i diverse medier att en del celebriteter har ett eget fåmansbolag för att få en gynnsam skatteeffekt på sina intäkter. I de flesta fallen tar de ut en liten del av bolagets inkomst som lön och sedan en oftast betydligt större summa som utdelning. Reglerna som styr denna process kallas för 3:12-reglerna och verkar vara kända för att vara snåriga. Kan ni försöka förklara hur dessa fungerar och eventuellt jämföra hur mycket man kan spara genom att ta ut sin lön på detta sättet jämfört med det traditionella sättet som höginkomsttagare?

Mvh

Anonym
Anonym
2014-09-25 22:47

Hej, I den här avsnittet snackades det lite om valutakurser. Det är något jag själv aldrig riktigt intresserat mig för förrän nu. Jag är nämligen bosatt i England men skall flytta till Stockholm i höst. Väl där planerar jag köpa en lya. Mitt problem är pengarna (ca 2m SEK) som jag har i England och hur jag bäst för över dem till Sverige (eller inte). Under de 10 åren jag har haft de här pengarna har kursen pendlat ganska rejält och det känns som man alltid kommer göra en dålig affär om man för över allt på en gång. En… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-09-26 13:07

Hej, Läste ett gammalt inlägg här på bloggen(ifrån juni i år) där Gunter är negativ till SAS preferensaktie. Dum fråga kanske men för person med låg kunskap i ämnet så låter det som en väldigt bra investering. Det är en hög direktavkastning och även om den självklart kan fortsätta gå ner så måste väl SAS köpa tillbaka den någon gång I framtiden och då till ett högre eller lika högt värde som den ursprungliga teckningskursen,eller hur funkar det? Om SAS tvingas gå I konkurs så har ju även preferensaktieägarna företräde till att få ut sina pengar och därmed borde den… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-26 15:22

Risken är nog som du själv är inne på just konkurs. Vid en konkurs räknar man nog inte med att det blir så mycket pengar att dela ut, varken till preferensaktieägare eller andra.
Men så länge sas tuffar på är det ju en väldigt bra avkastning.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-28 10:09

Om ni tar ett snack kring preffar i kommande podcast så skulle jag vilja utöka frågan kring hur eventuellt höjda räntor påverkar kurserna i dessa papper? De fungerar ju lite som företagsobligationer, med fastställd utdelning, fast får räknas in i eget kapital som jag förstått det. Hur mycket skulle stigande räntor pressa ner priset på preffarna?

Anonym
Anonym
2014-09-26 17:03

Hejsan,
Jag undrar vad är det bästa alternativet ifall man har tänkt sig en horisont på 3-6 månader och runt ett 1 -2 år framåt i tiden? Är det sparkonton som gäller då?

Anonym
Anonym
2014-09-27 10:43

Hej Jan och Gunther!

Jag har märkt att många i min närvaro spekulerar om att det ska vara en “säker” investering att köpa en bostadsrätt eller liknande i Stockholm innerstad. Att man med säkerhet antar att priserna inom centrala Stockholm kommer stiga de närmaste tio åren. Deras antagen baseras på dagens låga ränta och den höga efterfrågan på bostäder i innerstaden.
Kan man verkligen spekulera på detta sätt, att det skulle vara en säker investering? Eller är detta ett fenomen som har drabbat 70- och 80-talisterna som Gunther tog upp i ett tidigare blogginlägg?

Mvh

Marcus