Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 41 – Billiga miljoner, rapporter & designväskor

Billiga miljoner, rapporter & designväskor

Rapportsäsong, risker med att handla depåbevis, våga låna till tak över huvudet, designerväskor som investering, handla på glidande medelvärden, hälsorisker med billig mat och eventuellt högerpropaganda? Det är några av ämnena som vi tar upp i veckans sommaravsnitt av #sparpodden. Trots att vi befinner oss oceaner ifrån varandra så ger vi inte upp – #sparpodden ska ges ut, varje vecka!

Däremot ska jag redan nu varna för att detta avsnitt förmodligen är det ljudmässigt sämsta vi levererat. Jag brukar som regel och med ren ryggradsreflex försöka förskjuta skuld på andra, även om jag bär en viss del av ansvaret. 😉 Denna gång vill jag därför banna Jan som under inspelningen från USA valde att sitta i ett stort vardagsrum med mycket kala väggar och därmed eko. Själv trängde jag mig istället in i ett trångt vindsrum med mycket textilier för att optimera ljudkvalitén. När jag sedan själv ansvarade för att klippa ihop och mixa våra spår var jag tvungen att försöka återskapa motsvarande eko hos mig för att göra det lyssningsbart. Därtill lyckades jag med konststycket att inte balansera våra ljudspår särskilt bra. Jag får därför njuta av att vara 30 procent starkare.

Vi hoppas att ni har överinseende med detta.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon.

Agenda

00:00 – 09:49 Intro, reflektioner av den vågiga rapportsäsongen
09:49 – 15:26 Gång på Gång – varför befatta er med pengamaskinen?
15:26 – 19:09 Vad är en ADR och vad finns det för risker?
19:09 – 21:54 Vågar man gå in i bostadsmarknaden?
21:54 – 28:00 Kan man se designväskor som en investering?
28:00 – 32:41 Går det att efter investera efter MA200 värdet?
32:41 – 34:21 Högerpropaganda i #sparpodden?
34:31 – 37:52 Hur kan jag bli miljonär på att månadsspara?
37:52 – 39:44 Hur ska jag investera en stor klumpsumma?
39:44 – 45:14 Hur ser ni på att investera i familjens hälsa?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Semesterhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
52 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-08-28 22:23

Tror det var i detta eller ett närliggande avsnitt där ni uppmanade lyssnarna att återkoppla vem av er som var mest “socialistisk” eller “höger”. Först och främst verkar ni båda mer vänster än höger, vilket är märkligt då socialismens följder utarmar folket så att de inte kan bygga eget sparande/förmögenhet, alltså det som ni säger er värna om. Kommunism och socialism (vilar på samma historik och värdegrund) är den mindre bemedlades värsta fiende, då staten tar alla tillgångar och hindrar individens försök att komma någonvart. (Man ska inte heller glömma vänsterns fruktansvärda historia och oavsett vad dagens socialdemokrater säger är… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-05 19:20

Investerarskyddet

Ni pratar ofta om vikten av insättningsgaranti när ni diskuterar sparkonton. Skulle ni också kunna prata lite om hur investerarskyddet fungerar och när det är relevant? Vad händer för mig som kund som äger värdepapper om t.ex. Nordnet eller ett fondbolag går i konkurs?

Mvh Mattias

Anonym
Anonym
2014-08-05 10:54

Hej, jag har ett tips som jag tror faller Guhnter på läppen.

Var gång jag går å tränar så går jag en extra runda i gymlokalen å plockar på mig övergivna (viktigt) PET flaskor. Kan säkert göra en 6-10 kronor per gång (…gång på gång, på gång….).

Ska sägas att det är ett expressgym och att jag tränar vid tider då det är tunt med folk – så skämsfaktorn (att folk ser mig plocka flaskor) är inte så stor.

tack å hej

Anonym
Anonym
2014-08-05 08:50

Hello Sir Guhnter Mårder, you are a respected man among people. It has come to my knowledge that you always seek business opportunities. Contact me and I will provide you with great richness.

Regards, Festus Okotie-Eboh

😉

Anonym
Anonym
2014-08-04 16:06

Hej på er! Jag har en fråga, varför skall jag köpa hedgefonder när jag kan köpa blandfonder som ofta har betydligt lägre fondavgift och dessutom presterar minst lika bra eller bättre över tid.

Anonym
Anonym
2014-08-01 16:46

Hej

Har en polare som har köpt Swedbank Bas Solid(en fond-i-fond). Har letat igenom produktbeskrivningen och inte hittat någon rabatt på de underliggande fonderna(även de är Swedbank). Har sagt till han att han kan gå in på fondens hemsida och sedan skapa en identisk portfölj för att gå runt fondavgiften på 1,22. Är det riktigt att han kan göra det och spara 1,22% per år eller har jag tänkt fel?

Anonym
Anonym
2014-08-01 12:47

Hej,

Vad tycker ni om min plan att köpa aktier för 40 000:- varje september de närmsta tio åren? Blir lite nervös med tanke på börsens höga priser just nu. Är det ändå ett klokt upplägg? Det är pengar jag ändå bara skulle haft på sparkonto om jag inte köper aktier.

Anonym
Anonym
2014-07-29 13:17

Hej Güntis och Jan!
Underbart att ni fortsätter sända Sparpodden även fast ni befinner er på olika ställen i världen. 🙂
Jag har en kort fråga kring kapitalförsäkringar: Ska man tänka på något speciellt när man gör sig av med en kapitalförsäkring? Jag har t.ex för mig att det skulle vara mest förmånligt i slutet av året? Jag har en som ligger och “skräpar” på min gamla bank och vill bara bli av med den och kunna investera pengarna bättre, men vill så klart inte råka göra något dumt.
Tack på förhand!

Anonym
Anonym
2014-07-29 11:24

Tjena på er!

Lite etiska spörsmål:

Bortse nu ifrån det faktum att en lite småsparare inte gör någon skillnad på börsen:

*Påverkas ett företag positivt om man köper dess aktie och negativt om man säljer? Jag menar, köparen pumpar ju inte in pengar direkt till företaget utan till säljaren på en marknad.

*Antag att en sektor är oetisk. Är det då logiskt att “etiska fonder” inte satsar pengar i den sektorn eller spelar det i praktiken ingen roll?

/Rösta på Partít!

Anonym
Anonym
2014-07-29 09:48

Hej Jan och Günther! Tack för en bra podd. Som ni pratade om i senaste podden med att månadsspara 5000 kr i Superfonderna samt DBX för att bli miljoner. Jag och min sambo ska köpa ett hus inom 3 år och kan spara 25 000 kr i månaden vilket blir ca 900 000 kr på ett sparkonto+ränta. Är det smart att applicera samma strategi med superfonderna eller har du något bättre tips? Mvh, Christian

Anonym
Anonym
2014-07-28 10:31

På tal om arbitrage och billiga miljoner. Vad tycker ni om att belåna sig mot säkerhet (för att få en så låg ränta som möjligt), tex aktier eller bostad, sedan köpa stabila utdelare som Telia eller Fortum? Utdelningen finansierar räntan och ger ett litet arbitrage. Risken på kort sikt är ju såklart ett kursfall men hur ser det ut på ett par års sikt tycker ni?

Anonym
Anonym
2014-07-28 10:24

Hejsan, Mitt fagra ungdoms jag hade en del problem med en “kompis” som alltid skulle göra livet surt för mig. Inte på något sätt kunde jag medelst muskler värja mig för det. Till hämd så beställde jag hem årsredovisningar i mängder(!) i plågoandens namn. Åh minns den dagen då han upphetsat berättade i skolan att det fanns flera kartonger med okänt innehåll i hans namn att hämta på närmaste postkontor. (Han trodde att han vunnit på nåt lotteri eller liknande). Han var dock inte like glad när han efter den mödosamma(kostsamma) hemforslinen upptäckte vad som fanns i dessa 🙂 Själv… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm