Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 41 – Billiga miljoner, rapporter & designväskor

Billiga miljoner, rapporter & designväskor

Rapportsäsong, risker med att handla depåbevis, våga låna till tak över huvudet, designerväskor som investering, handla på glidande medelvärden, hälsorisker med billig mat och eventuellt högerpropaganda? Det är några av ämnena som vi tar upp i veckans sommaravsnitt av #sparpodden. Trots att vi befinner oss oceaner ifrån varandra så ger vi inte upp – #sparpodden ska ges ut, varje vecka!

Däremot ska jag redan nu varna för att detta avsnitt förmodligen är det ljudmässigt sämsta vi levererat. Jag brukar som regel och med ren ryggradsreflex försöka förskjuta skuld på andra, även om jag bär en viss del av ansvaret. 😉 Denna gång vill jag därför banna Jan som under inspelningen från USA valde att sitta i ett stort vardagsrum med mycket kala väggar och därmed eko. Själv trängde jag mig istället in i ett trångt vindsrum med mycket textilier för att optimera ljudkvalitén. När jag sedan själv ansvarade för att klippa ihop och mixa våra spår var jag tvungen att försöka återskapa motsvarande eko hos mig för att göra det lyssningsbart. Därtill lyckades jag med konststycket att inte balansera våra ljudspår särskilt bra. Jag får därför njuta av att vara 30 procent starkare.

Vi hoppas att ni har överinseende med detta.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon.

Agenda

00:00 – 09:49 Intro, reflektioner av den vågiga rapportsäsongen
09:49 – 15:26 Gång på Gång – varför befatta er med pengamaskinen?
15:26 – 19:09 Vad är en ADR och vad finns det för risker?
19:09 – 21:54 Vågar man gå in i bostadsmarknaden?
21:54 – 28:00 Kan man se designväskor som en investering?
28:00 – 32:41 Går det att efter investera efter MA200 värdet?
32:41 – 34:21 Högerpropaganda i #sparpodden?
34:31 – 37:52 Hur kan jag bli miljonär på att månadsspara?
37:52 – 39:44 Hur ska jag investera en stor klumpsumma?
39:44 – 45:14 Hur ser ni på att investera i familjens hälsa?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Semesterhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
52 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-07-16 15:20

Tipsa gärna om bra mobilappar för budget och för att hålla koll på utgifter och inkomster. Både sådana som Tink och andra.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-21 15:57

Hej Eivor,

Ja, det har kommit allt fler hjälpmedel för att hålla koll på sina utgifter. Senast när jag loggade in på Swedbank fick jag t.ex. erbjudande om att köra deras “Utgiftskollen”. Min tro är att alla banker, och flera privata initiativ, kommer att erbjuda denna typ av tjänster.

Vi får se när det är dags att utvärdera dessa appar!

Tack för tips.

Sommarhälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-07-16 17:48

Ta gärna upp 3-4%-regeln, om hur mycket man kan spendera av ens portfölj. Om man vill ha 300 000 per år efter (30%) skatt varje år behöver man 14 300 000 kr. Kanske kan man klara sig med mindre, exempelvis 25 ggr sina årliga utgifter. Då landar man på 7,5 milj.

Anonym
Anonym
2014-07-17 01:09

Ni säger i det här avsnittet att listräntan för bolån är 2,43% och att den här 23-åriga killen bör kunna förhandla ner den till 2%. Vad baserar ni det på? Att det vore så lätt att förhandla ner räntan 0,5% för en 23-åring som troligtvis inte har så mycket övrigt kapital på kontot tvivlar jag på. Förklara gärna hur du resonerar Gunther.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-18 07:59

Bra fråga! Genomsnitts 23 åringen har la inte jättemycket till säkerheter.

Anonym
Anonym
2014-07-17 05:45

@GM Är det du som har smetat på fräna glasögon plus skön basker? Mästerverk!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-21 16:00

Jan – det vet du att det är!

Anonym
Anonym
2014-07-17 08:15

Jag råkade lägga en fråga i ett gammalt inlägg, postar den här istället:
Varför är den statliga insättningsgarantin formulerad i euro och hur säker är den egentligen? Det läggs ju alltid fram som nästan helt riskfritt att spara i konton med insättningsgaranti. Men om jag sparar i kronor och får garanti i euro kan ju garantin i teorin bli värdelös.
Vore det inte ändå mest logiskt att formulera garantin i samma valuta som man sparar i, så att man alltid vet exakt hur mycket man kan få tillbaka?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-18 12:02

Tror det var 2009 som man ändrade till att ange garantin i euro, som ett led i att anpassa sig till EU. Vid en försvagning av euron minskar alltså nivån i kronor och vid en total kollaps blir den värdelös. Troligen hinner riksdagen klubba igenom en justering men går det snabbt så är det inte säkert.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-18 13:43

Ja det var precis så jag tänkte.. om man hamnar i ett läge där banker börjar kollapsa så är det ju stor risk att vi har en mer utbredd finanskris i Europa – vilket skulle kunna leda till att euron kollapsar. Så just i läget där vi behöver insättningsgarantin kanske den förlorar sitt värde? Tycker som sagt det är märkligt.

Anonym
Anonym
2014-07-17 12:06

Hejsan killar Sommarvädret må vara varmt – men inget är lika hett som herrarna Rickard och Jan på full volym i hängmattan 😉 Nog om det… En fundering, – jag bor nu i Norge (sedan ett antal år) – och har funderingar att införskaffa mig ett Nordnetkonto. Jag har sparat nåt speciellt efter att ha köpt mig bostad och amorterat av en del på det – men bedömmer nu att det kan vara på hög tid att sätta av en del av månadslönen på sparande i tillägg till amortering av bolån. Har väl ca 5000 per månad per dags dato… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-07-18 07:58

Ava**a har ett eget Flashback-konto och en egen populär support-tråd i Flashbacks värdepapperforum: https://www.flashback.org/t1754239p75 Kanske något att ta efter?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-21 15:59

Hej Noak,

Ja, jag ska föra detta vidare till vår kundservice. Jag vet att diskussionen har varit uppe tidigare eftersom det förekommit många tyckare på det forumet som varit dåligt informerade och därmed spridit osanningar.

Alltid bra om kundservice kan möta kunderna på de arenor som de befinner sig på.

Tack för tips!

Sommarhälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-07-18 09:05

Tjenare!
Tack som vanligt för ett bra, informativt och roligt program!

@GM, du slänger upp statistik och jämför och levererar siffror ibland.

Var hämtar du all denna statistik, tex olika index, samt vad har du för programvara för att kunna hantera och analysera denna datamängd?

Anonym
Anonym
2014-07-18 10:33

Hej J och G och tack för en bra pod i vanlig ordning.

Jag har en fråga till dig Günther. När du besvarar en lyssnares fråga om hur man når till miljonen på bästa sätt med förutsättningarna att kunna lägga 5000 på sparande varje månad, då rekommenderar du 3 olika “superfonder” samt en ETF.

Jag tycker det låter smart, men skulle du inte rekommendera att spara i investmentbolag?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-18 12:12

Ja, varför inte i spiltans fond för investmentbolag. Har man lite mer kosing kan man dock sätta samman en liknande portfölj själv. Borde ge bättre avkastning än en sverigefond även om det inte finns några garantier. Finns flera undersökningar som visar att investmentbolag är en bättre investering. En intressant fond hade varit en nordisk innehållande enbart investmentbolag från de nordiska länderna. Hade kunnat få intressanta innehav. Bygger dock på att det finns bra investmentbolag i de länderna vilket jag faktiskt inte har så bra koll på. Kanske j och g kan svara på om det finns motsvarande bolag likt investor… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-07-18 11:38

Hej!

Tack Jan för tipset gällande Awilco Drilling! Vore kul att veta vad ni har att säga om dagens PR:

http://www.awilcodrilling.com/4142-Financial-News-Message?msg=http://cws.huginonline.com/A/147077/PR/201407/1830190.xml

För en okunnig så är det inte helt lätt med den ekonomiska engelska och innebörden av “syntetiska aktier” 🙂

Grym pod! Stort tack!

Anonym
Anonym
2014-07-18 15:10

Hej, och tack för en bra podd. Jag är tacksam att ni börjar fundera lite på konsekvenserna av hur billig maten är. Bonden i mig förfasas över den svenska dubbelmoralen, att lagvägen ställa jättekrav på maten som produceras, men sedan är vi inte beredda att betala för det. Jag brukar tänka att Det är alltid någon som lider när något är billigt, när maten är billig är det miljön, djuren och bönderna som lider… Jag har ett tydligt mål med mitt sparande: Jag vill ta över min föräldragård och köpa ut mina syskon. Summor är oändligt svåra att veta, men… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-07-18 15:24

Günther – det hær ær ngt i din gata, som man sæger i Norge. Jag traskar runt mellan mina lokala butiker och uppdaterar i mobilen var varje vara ær billigast. Alltså, ska jag handla ngt kikar jag i mobilen och ser var det jag ska ha ær billigast. Uppdatering sker løpande nær jag ser att priset ændrats mot det pris jag har noterat. Uppdatering av hela listan sker med ojæmna mellanrum allt efter humør: Kilopriser Vadsø Bacon i strimler 79.6 rema Bremykt 61.15 kiwi Bønner netto 28.4 rema Cookies 52 Coop Deo 138/l Rema Egg 53-73g 1.79/st Coop Fiskekaker 25.58… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-19 23:25

Urban!

Ställer mig lite undrande till om sättet du sparar pengar på verkligen är det bästa. Att lägga tid och kanske även bilförbrukning på att jaga extrapriser i olika butiker. Har du räknat på vad du sparar jämför med att köpa allt i den billigaste butiken i snitt? Det får ställas mot vad du kunnat tjäna på att jobba exempelvis. Nu vet jag inte din livssituation, är du pensionär kan det vara en hobby. Vill bara belysa att man ska tänka sig för så man inte är dumsnål, kan vara en förlust att snåla ibland.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-21 10:48

Vilken butik som ær billigast i snitt ær ju inte statiskt utan ær ett rørligt mål, och detta vet du ju inte om du inte jæmfør løpande. Sedan ær detta nærmast en sport, en hobby, jag gør detta på min fritid och ser det nærmast som underhållning. Att jobba ist ær såklart ett alternativ men det handlar inte om antingen eller, någon gång handlar vi ju alla och vi har alla fritid – sedan om ngn lægger den på att se på sina vænners uppdateringar på facebook eller om man som jag jæmfør kilopriser – då skulle jag næstan sæga… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-21 10:49

Detta skulle givetvis vara ett svar till Meinsteinh nedan…

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-21 15:44

Hej Urban! Det här var ju underbart! Men precis som tidigare kommentator så ifrågasätter jag om detta är det bästa sättet att bygga en förmögenhet. Du verkar vara fylld av energi och gilla att observera och notera. Om du inte har ett arbete där du får utlopp för dina styrkor så skulle jag satsa på att lägga om karriären för att kunna kapitalisera på egenskaperna. Många sparare glömmer bort att tid som man lägger på att spara pengar är tid som skulle kunna investerats i att öka kunskaperna eller färdigheterna inom din yrkesutövning. Genom att bli oslagbart duktig på det… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-22 15:27

GM – 2 miljoner netto har det blivit med åren, så jag har inga planer på att byta strategi. Gnetandet och jag har blivit en vacker enhet. Jag kænde igjen mig nær du berættade om dina rotsaksmåltider før 50 øre kilot… 😉