Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 48 – Bästa räntefondsvalet & tipsen för raketkarriär

Längden har betydelse

Kort eller lång? Det är ofta frågan när man står inför att välja olika typer av ränte- och olika sorter av obligationsfonder. I detta avsnitt fördjupar vi oss i hur långa respektive korta räntor slår mot fonder som exponerar sig mot denna del av kreditmarknaden. Vi talar även om hur en kreditförvaltare analyserar och förvaltar sin ränteportfölj.

Raketkarriärens katalysator

Det blir allt vanligare att börja sin karriär genom en praktikplats eller traineeprogram. Enligt mig är detta ett suveränt sätt att skaffa sig kunskaper och erfarenheter. Men det är viktigt att man som arbetstagare även kräver att få vara med skarpa lägen där det är möjligt att lära sig nya saker. Risken är annars att en praktikant eller trainee blir förpassad till kategorin billig arbetskraft för skituppgifter. Acceptera aldrig detta! I detta avsnitt berättar Jan och jag hur du på ett effektivt sätt kan visa framfötterna och samtidigt stärka korten inför din framtida karriär. Vi talar om våra personliga uppfattningar och det kan säkert vara så att andra tänker annorlunda. Därför är vår uppmaning att du även talar med andra chefer för att få en breddad syn.

Utöver ränteförvaltning och karriärtips så tar vi även upp lyssnarfrågor om investeringssparkonton och kapitalförsäkringar, depåavgifter, likviditetshantering och mycket mer. Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon.

Agenda

00:00 – 02:38 Intro – vem älskar inte förändring?
02:38 – 04:12 Välkommen till en kväll för tjejer om investeringar och entreprenörskap!
04:12 – 11:18 Vad tycker partit?
11:18 – 15:36 Duellen om #Sparpodden. Vem har rätt?
15:36 – 17:43 Ska jag flytta mitt sparande till Nordnet?
17:43 – 22:06  Vad är skillnaden mellan ISK och Kapitalförsäkring?
22:06 – 23:41 Finns det någon beloppsmässig gräns för när avgifterna blir för höga för aktieköp?
23:41 – 30:09 Återkoppling till Net-Net bolag
30:09 – 33:24 Borde man inte ligga med hög likviditet och bara fyndköpa vid börskrascher?
33:35 – 39:52 Hur ska man visa framfötterna för att få en smakstart på karriären?
39:52 – 48:31 Företagsobligationsfonder – hur påverkas de av korta och långa räntor?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Sparhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
26 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-09-03 18:40

Förstår att det är kul, men för mig blir det mest tramsigt att lyssna på när Mårder ska tycka till om det ska vara/är brottsligt att “kriga i andra länder” = ingen koll. MEN – efter 14.00 blir det jäkligt bra. Då pratar ni om saker ni kan. Lägg ner Partit så får ni min röst, eller snarare mitt öra.

Anonym
Anonym
2014-09-03 19:12

Jag hörde av en vän att ni efterlyst intromusik, Vart lämnar jag in mitt bidrag?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-09-10 09:30

Hej Fredrik, du kan maila ditt bidrag till faraz.hashemzadeh@nordnet.se så ska jag se till att det spelas upp i ett kommande avsnitt. Kul!

//Faraz

Anonym
Anonym
2014-09-03 19:53

Finns det något bättre sätt att söka bland tidigare poddar än att söka på hemsidan? Ni tipsade i något avsnitt för ett tag sedan om en ETF kombinerad med superfonden Sverige, Danmark och Norge. Men minns inte vad ETF’en hette och hittar inte igen inslaget.

Anonym
Anonym
2014-09-03 21:59

Tack för traineetipsen. Har absolut fått tillgång till hans schema och under ledningsmöterna är min roll att ta anteckningar och sen skicka ut dom samt en agenda inför nästa möte. Egna utvecklingsprojekt har jag inte hunnit fått ännu.

Anonym
Anonym
2014-09-03 23:26

Hej G & J, Fick för mig att Günther innan sommaren nämnde att ni skulle ta upp beskattning av utdelning på internationella aktier i ISK och KF. Jag har googlat runt en del gällande hur det fungerar med kupongskatten på utdelningar men vore ändå tacksam om ni kan redogöra vad era kunder själva behöver göra i sin ISK och vad Nordnet hjälper till med om man har sina internationella aktier i en KF, för att man ska slippa dubbelbeskattas. Om ni redan tagit upp detta tidigare får ni gärna visa vart, annars kanske det kan tas upp som en uppföljning… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-09-04 09:58

enklare förklaring till net-net: “buying a dollar for 50 cents” som värdeinvesterare uttrycker det.

Anonym
Anonym
2014-09-04 10:25

Hallå!
Finns det några alternativ till att köpa OMX på termin, om man vill blanka index men inte vill investera så mycket kapital?
Fortsätt att vara grymma!
Lancelot

Anonym
Anonym
2014-09-04 18:23

Hej!

Hur stor del likvider kan anses rimligt att ha liggandes för att använda vid tillfälliga nedgångar på börsen eller i väntan på att hitta undervärderade bolag?

Tack
Mvh Jarox3

Anonym
Anonym
2014-09-04 20:51

Vad gör man om man gillar konsumtion och sparande lika mycket? Kan jag konsumera och ändå se det som ett sparande? Köp som t ex klassiska designmöbler och vintageklockor är relativt riskfria köp och ökar ofta i värde med tiden. Det blir en inlåsningseffekt vilket gör att pengarna inte läggs på mer flyktiga varor och ger samtidigt lite mer glädje för pengarna än på kontot. Hur resonerar ni, funderar ni kring framtida värde i er konsumtion eller väger bara glädjen för stunden in? Och vad finns det mer för bra köp som ger bra ROI både med tanke på framtida… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-10-01 02:36

Personen i fre5ga har e5kt ive4g till varmare njdeer ff6r att skaffa fler bananer, ff6rmodligen en hel stock..haha.Ha en gooooo dag, kram

Anonym
Anonym
2014-09-04 22:41

Hej!
Nu är det valtider och mycket valfläsk presenteras av samtliga partier. Alliansen driver arbetslinjen hårt med sänkta skatter och arbetsgivaravgifter för unga. Men något oväntat fick jag nu höra att regeringens förslag är att höja arbetsgivaravgifterna för bank- och finansanställda. Borde inte det leda till färre jobb?

http://bors.six.se/ttspektra-web/affarslivcom/news/details?id=urn:newsml:six.se:20140826:SIXN_A85kIYKYOQ:1

Vad är Gunthers syn på detta?

Anonym
Anonym
2014-09-05 08:49

Hej, är en student som inom de närmsta två åren planerar att göra en längre resa till USA i syfte att se mig om i världen. Har 15000 kr i resecheckar och 15000 kr på ett bankonto för tillfället. Hälften av pengarna på banken har jag funderat på att stoppa in i aktier, för att dels försöka slå mig in på aktiemarknaden och dels för att kanske kunna få lite högre avkastning än vad räntan på mitt konto kan ge mig. Min fråga till er är; tycker ni att det låter klokt eller bör jag göra något annat för att… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-09-05 09:45

Angående diskussionen om långa räntefonder. Majoriteten av de företagsobligationer som ges ut i SEK-marknaden görs ju till rörlig ränta (dvs stibor 3m + en fixed spread). Detta gör ju att obligationerna inte blir alls lika känsliga för förändringar i ränteläget. värt att nämna tycker jag. spiltans högräntefond har lång kapitalbindning (vilket ju är ett måste för att få ngn avkastning), men räntebindningen är bara på ca ett år om jag minns rätt..

Att sen även spreadarna är nere på rekordnivåer är en annan sak..