Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 40 – Räntechockens påverkan

Räntechockens påverkan från distans

Räntesänkningen påverkar de flesta. Är det möjligtvis läge att binda räntan? Kan insiders fortfarande utnyttja kryphålet i kapitalförsäkringen? Och är det möjligt att få upp till 8% i ränta på en bankobligation? Det är bara några av frågorna som vi tar upp i denna sommarversion av #sparpodden. Samtidigt ska vi också säga att dessa sommaravsnitt är ytterst komplicerade att ge ut relativt vår vanliga publiceringsprocess. Jan och jag kommer nämligen att befinna oss ifrån varandra under fem veckors tid (hemska tanke, tänker nog Jan). Därför gör vi inspelningen från distans med varsin inspelningsutrustning för att sedan klippa ihop (ibland utan hjälp av våra ordinarie klipp-stjärnor). Men vi ger oss inte – #sparpodden ska levereras VARJE vecka. Det är vårt sätt att säga tack till alla er lyssnare!

Kryphålet som borde täppas igen

Det är fortfarande möjligt för insiders att dölja sina egna affärer genom att agera via en kapitalförsäkring. Genom att göra detta behöver de nämligen inte rapportera sina affärer till Finansinspektionen eftersom det rent lagtekniskt är ett försäkringsbolag som äger aktierna och inte insidern själv. Detta är självklart något som omedelbart borde täppas till. Som jag ser det så skadar det förtroendet för aktiemarknaden att möjligheten bara existerar – även om det skulle visa sig att ingen utnyttjat kryphålet.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon.

Agenda

00:00 – 02:16 Intro, varma semestertider & långa avstånd
02:16 – 05:05 Fotbolls VM – vad händer med värdnationen Brasilien?
05:05 – 18:32 Räntesänkningen som chockar Sverige
18:32 – 22:52 Kan jag slippa straffavgifter om jag flyttar mitt bolån?
22:52 – 25:30 Är det möjligt att få 8% i ränta på bankobligationer?
25:30 – 30:05 Kommer det VP-historik på Nordnet som går längre tillbaka än 5 år?
30:05 – 31:54 Är insynspersoner inte skyldiga att rapportera handel i en KF?
31:54 – 43:30 Hur resonerar ni kring era senaste investeringar?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
13 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-07-11 08:27

Hejsan, jag är 25 år och kan lägga undan ungefär 5000kr i månaden, hur skulle ni investera dessa om ni hade målet att bli miljonär som jag har? Behöver inte använda pengarna så kan gärna “låsa upp” dem. Tack för en bra pod! // MVH Emil

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-11 11:57

Hej Emil, Det beror helt på hur mycket du vill engagera dig. Om du vill bli miljonär med minsta möjliga ansträngning så hade jag satt upp ett månadssparande i Superfonderna med automatiska månadsvisa köp om 5000 kr. Ett alternativ till detta kan vara att utnyttja att Nordnet även erbjuder courtagefria köp i EFT:er vid månadssparande (som enda aktör i Sverige). Där kommer du åt ett bredare utbud av marknader och kan på så sätt exponera dig mot t.ex. tillväxtmarknader till en låg kostnad. Ett upplägg jag personligen skulle kunna tänka mig är: 1000 kr Superfonden Sverige 1000 kr Superfonden Danmark… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-07-14 09:17

Hej och tack för en grymt bra pod. Jag är 23 år gammal, har nyligen fått ett jobb som betalar hyfsat bra och nu vill jag in i bostadsmarknaden i Stockholm. Jag bor just nu i en hyresrätt som jag delar med en kompis. Man läser hela tiden att bopriserna fortsätter och fortsätter och att optimismen är hög bland hushållen. Samtidigt varnar väldig många experter för bostadskrash och de höga bostadspriserna kommer bli en stor valfråga i valet i september. Vågar man ta sig ett lån på 1,5 miljon nu och köpa en lägenhet? Många säger att det ser ljust… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-16 11:22

Tänk på att är man inne på bostadsmarknaden för att bo så är det egentligen bara ett problem om du ska köpa något billigare. Du är ung och din nästa lägenhet därefter blir nog en större, därefter kanske en villa. Om marknaden faller kan du alltså köpa en uppgraderad lägenhet billigare än idag. Säg att marknaden faller 10 %, då förlorar du 150 000 medan den nya lägenheten som kostade 5 000 000 faller med 500 000. Något förenklat men ger lite perspektiv. Fundera också på hur du gör om du väljer att vänta till det faller men fallet inte… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-07-15 15:45

Hejsan Günther och Jan, Följer podden men stort intresse och gillar hur ni blandar högt med lågt, enkelt med komplext. Jag har två frågor (+en bonusfråga) som jag skulle vilja att ni belyste i podden. 1: Jag har under året sålt en villa med mycket god vinst på ca 35% på två år. Hur ska jag hantera reavinstbeskattningen? 2: Under de senaste åren har mitt intresse för aktier och funder varit lite lägre (efter några ganska dåliga affärer). Nu är intresset tillbaka och jag fundera på att aktivera mitt sparande i aktier och andra instrument. Min fråga: Hur aktiverar jag… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-16 11:13

Du bör nog fundera lite på hur det var förra gången du brände dig på dåliga affärer när vi ser ut att ha en hög värdering. Hade du fixat att komma in på marknaden vid fel tillfälle och tappa exempelvis 40 %? Börja istället med att månadspara i en handfull intressanta fonder exempelvis de som gunther föreslår i en annan kommentar. Om börsen går ner får du tänka på att du då får mer för pengarna vilket är bra på dikt. Viktigast i sparade är att man är uthållig och aldrig slutar tycker jag.

Anonym
Anonym
2014-07-15 16:42

Hej,

Tack för en bra podd, har blivit beroende!!

Jag studerar just nu med fullt studielån + extrajobb. Jag kan varje månad avsätta 500-1000 i aktier/fonder som en start på ett nyfunnet intresse. En buffert har jag redan till utgifter inom en kort framtid och kommer inte behöva dessa 500-1000 kr/månad inom kort. Vad bör en nybörjare som jag göra?

Tack på förhand!

Anonym
Anonym
2014-07-16 10:58

Hej på er, Jag har ett, för mig, stor kapital(ca 200 000) som just nu ligger på ett bankkonto. Jag skulle villja investera dessa långsiktigt och räknar ej med att behöva dem på över 10 års tid. Är spontant rädd för att en högt värderad börs ska minska mitt kapital radikalt om det kommer en rekyl/krasch. Hur skulle ni rekommenderar att investera ett större(relativt sett) engångsbelopp just nu? Jag har tittat lite på aktier som har bra direktavkastning och samtidigt har en relativt låg utdelning i förhållande till vins/aktie. Exempelvis verkar både Handelsbanken och Fortum intressanta? Ni även har nämnt… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-16 11:05

Jag hade delat upp köpen på 5 år nu när det mesta känns dyrt. Hade investerat årets pott utanför Sverige i tillväxtländer exempelvis.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-24 12:35

Hej Marcus,

Om du är intresserad av att handla andra typer av värdepapper och instrument kan du läsa mer ingående om dessa på Nordnet’s hemsida under fliken “tjänster” och “placeringar”. Om du därefter har frågor, eller funderingar om dessa typer av sparprodukter är du varmt välkommen att höra av dig.

Trevlig sommar!

Med vänlig hälsning,
Rickard, kundtjänst

Anonym
Anonym
2014-07-16 10:59

Hej! Med anledning av Jans inlägg i avsnittet att han ibland gör affärer som går emot hans egen investeringsfilosofi. Det har väl hänt de flesta och är något man försöker bättra sig på. Hade det inte varit en intressant idé att kunna sätta upp regler på Nordnet som i varje fall varnar när man är på väg att gå ifrån en uppsatt regel? Ex på regler kan vara att inte sälja de innehav som gått bäst, enbart köp på large cap som fallit 30 % från ath eller vad man nu vill ha för regler. Kan finnas förvalda korgar med… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-07-16 13:39

Hej! Har en fråga som ni gärna får ta upp i podden. En av mina nära släktingar har blivit erbjuden pensionshjälp genom en av de där halvhala-bolagen som kör stenhård telemarketing. Kommer givetvis avråda henne från det men alltid kul att se vart de tycker hon ska placera.

Första förslaget är detta;

“Caracol Fastighets AB som ska ge 2,5% kvartalsvis helt utanför börsen.”

Känns väldigt suspekt och säkert en produkt med stor kickback. Deras hemsida allt annat än transparent och informativ. Vad tror ni om denna?

Hälsningar
Niclas

Anonym
Anonym
2014-08-05 14:46

Hej, Behöver hjälp av Årets pensionsspecialister! För många år sedan valde jag traditionellförvaltning, på ett statligt jobb (innan jag hade läst på) och nu känner jag (efter lite mer kunskap) att lite mer risk och haft ett fondalternativ istället hade varit bättre. Dels för att detta är en begränsad summa som det inte kommer betalas in mer på (kommer inte jobba statligt mer) och dels för att det är 35 år tills pengarna ska ut. Jag vill ha lågavgift och aktier. Det gäller Kåpan. Problemet är att ingen kan säga hur och om jag kan göra om det på något… Läs mer »