Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

#Sparpodden 73 Live – Rekordavsnittet med Schyffert, Björkman & Markow

#sparpodden skriver historia!

Vilken fantastisk kväll vi fick tack vare alla er lyssnare och våra tre härliga gäster i #sparpodden live! Hela 2000 besökare och var på plats och följde sändningen på Waterfront under Nordnet Live där Jan och jag mötte den färgstarke ägarchefen från Folksam, Carina Lundberg Markow, det forne tennisproffset Jonas Björkman och den frispråkige komikern Henrik Schyffert.

Carina Lunberg Markow har en gedigen erfarenhet från årstämmor från sin roll som ägarchef i Folksam. I #sparpodden tipsar hon om vilka årstämma man absolut inte får missa oavsett om man är mest intresserad av underhållning eller bara gott gratiskäk. Jonas Björkman är det nog många som förknippar med tennis men vad inte många känner till är hur hans vardag ser ut idag och vilken relation har han till ekonomi och sparande. Sist men inte minst berättar Henrik Schyffert om bakgrunden till människors konsumtion och tillväxt – är det verkligen något som vi människor behöver, eller närmar vi oss bara världens undergång?

Utöver alla matnyttiga intervjuer förklarar vi varför Eniros stamaktie och preferensaktie utvecklades åt olika håll vid besked om nyemissionen. Därtill presenterar vi vilket bolag som av lyssnarna utses till börsens bästa kvalitetsbolag.

Carina Markow Lunberg och Jonas Björkman tillsammans med Günther och Jan vid inspelningen av #sparpodden live. Henrik Schyffert saknas på bilen.

Nordnet Live lockar ny ung publik

Normalt har Nordnet Live lockat många erfarna sparare men det som var särskilt roligt i år var att även många ny sparare dök upp. Min tro är att det just är alla #sparpodden-lyssnare som tillkommit som besökare. Jag hoppas att ni som var på plats under dagen fylldes av inspiration och ny kunskap.

För dig som inte var på plats så finns ligger nu poddavsnittet uppe – och om någon dag kommer du även kunna se det som video när vi lägger upp det på Youtue.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Rekordhälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
37 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-02-12 14:17

hur mycket påverkas ett företag av aktiekursen?

Anonym
Anonym
2015-02-12 15:11

Tjena Günther och Jan! Jag har relativt nyligen upptäckt Sparpodden och fullkomligt älskar er som sällskap i bilen. Framförallt Günthers tips på hur man kommer åt gratiskäk och annat smått och gott. 😉 Jag har cirka 500 000 att placera på börsen på lång (över 10 år) sikt. Placera allt, och i så fall hur, nu trots börsens uppgång den senaste tiden eller avvakta rekyl nedåt?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-14 03:53

Standardvarianten är ju annars 85 % global indexfond och 10 % räntefond och 5 % Sverige index. Balansera om var 11:e månad. Blir ganska bra i stor andel fall. (Lite otippat har premipensionsmyndigheten en del bra information om portföljoptimering. Exempel : https://secure.pensionsmyndigheten.se/MerOmSAFA.html )

Anonym
Anonym
2015-02-12 16:03

Tjena killar! tack för alla fantastiska timmar, närmare bestämt 73 st plus dem jag lyssnat på gång på gång på gång… Mitt case ser ut så här: jag har en villa värderad till 3,7 milj. Lån på 2,7 till ränta på 1,64%. Har cirka 200 tkr placerade på börsen och en årsinkomst på 500 tkr och min sambo 300 tkr. Jag undrar kring arbitrage, jag har bolån hos Swedbank och skulle vilja veta om jag kan få Swedbank att betala mitt bolån åt mig? Låna upp 1 milj och betala 1,64% på 3,7 milj = 61 tkr/år. Samtidigt skulle jag… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-12 16:40

Sorry, det ska vara 4,5 milj. i värdering i min fråga nedan..

Anonym
Anonym
2015-02-12 17:42

Hej! Tack för en bra podcast och en mycket inspirerande föreläsning på SU idag (Günther). Du svarade lite kvickt på en fråga om att investera i indexfonder och att man t.ex. kan köra 50/25/25 i Sverige/Norge/Danmark. Jag är novis på området, men har kört ungefär 50/25/25 fast Sverige/Europa/USA för att få en större diversifiering, då de nordiska indexen bör röra sig relativt lika?

Anser du att det förstnämnda är bättre?

Anonym
Anonym
2015-02-12 18:22

Hej Jan & Günther!
Ni har tidigare pratat om att i investment bolag som handlas med premie kan man blanka investmentbolaget och köpa de underliggande aktierna. Melker Schörling har gått som tåget senaste tiden och har just nu en substanspremue på typ 12%. Är det tillräckligt för att tillämpa denna strategi? Speciellt med tanke på att MS bara består av 5-6 bolag

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-13 15:43

Hej Gustav,

Ja, Melker Schörling brukar vara ett typiskt sådant case eftersom nästan hela portföljen är noterad.

12 procent är mer än tillräckligt för att kunna göra affärer på. Men läget är bättre när du har substansrabatt eftersom MS köper tillbaka aktier till substans i samband med årsstämman i maj varje år (för de som vill).

Kort/långhälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-02-12 18:51

Hej J&G! Superbra podd och tråkigt att Jan inte kommer vara med efter sommaren.

Undrar dels över hur minusräntan påverkar oss sparare. Om det inte blir minusränta på våra sparkonton är detta ganska bra, speciellt om man har CSN-lån?

Sen så är det ju svårt att hitta tillväxt idag. Hur ser ni på norska Vardia(försäkring). Gärna en genomgång av bolaget.

Ha de gôtt

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-13 15:15

Halloj Hause!

Nästa vecka kommer vi att ägna stor kraft åt de nya unika ränteläget. Håll ut till #sparpodden på onsdag.

När det gäller Vardia (och kanske även Protector) så får vi se om vi kan diskutera dem. Min insikt är relativt begränsad men det borde inte vara en så svår business att läsa in sig på.

Trevlig helg!

Räntehälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-02-12 21:08

Hej! Tack för en grym podd! Har ett litet lyxproblem som jag nästan skäms över att fråga. Jag har idag en lön på ca 45 000 kr, och kommer under våren att erhålla en bonus på ca 85 000 kr. Jag har möjlighet att välja om jag vill ha bonusen utbetald direkt på min lön alt. som pensionspremier till min tjänstepension. Har möjlighet att fördela beloppet hur jag vill (50/50, 60/40, osv). Jag är 27 år gammal och har dessutom nyligen gjort en vinst på uppemot 1 milj kr för min lägenhet, där 650 tkr av dessa ska placeras på… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-13 06:41

Hej Daniel. Grattis till bonus och bra lön!
Brytgränsen när det blir fördelaktigt att sätta av till pension istället för lön är gränserna för statlig skatt. Du har med god marginal passerat den första. Googla och ser vart den andra är.
För mig låter det smartast att ta allt till tjänstepension och istället plocka motsvarande belopp från din lghvinst ifall du vill använda pengarna till något annat alt investera i aktier.

För mer info kan du googla “när ska jag löneväxla”.

/Per

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-13 15:13

Hej Daniel och PP,

Jag instämmer i PP:s resonemang. Men allt handlar i slutändan om hur viktigt det är för dig att pengarna är tillgängliga. Hade jag haft samma situation hade jag satt av till tjänstepensionen eftersom jag annars bara hade skattat pengarna och därefter stoppat in dessa som sparande.

Bäst är givetvis om du även kan välja en plattform som gör att du genom din tjänstepension kan köpa och sälja enskilda aktier och ha tillgång till stort utbud av fonder samt börshandlade produkter.

Jag får avslutningsvis säga grattis. Du har en situation som få andra!

Avsättningshälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-17 13:56

Hej PP och Günther! Tack för era svar, bra argument som jag håller med om. Nackdelen med avsättning till pension att det är så pass långt bort, skulle gärna ta del av dessa pengar tidigare. Samtidigt som ni säger så skattas ju en stor summa bort om jag tar det på lönen. Ska klura lite på denna. Omfattas av ITP1 med Collectum som valcentral, och har 50% i fondförsäkring hos SPP. Skulle gärna ha dessa hos Nordnet, men har för mig att det inte fungerar då man endast kan välja de upphandlade pensionsbolagen. Har jag förstått det rätt? Med vänlig… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-13 13:44

Hej! I många av era poddar använder ni ett sökinstrument för att exempelvis söka på aktier som har över en viss direkt avkastning mm. Ibland kombinerar ni även olika p/e-tal för att få fram olika aktier med vissa kriterier. Går denna funktionen att hitta på nordnets sida eller var hittar jag denna funktionen?
Hälsningar från en nybörjare

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-13 14:03

GM använder ofta programmet Hitta Kursvinnare från Aktiespararna, ett bra verktyg

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-13 15:08

Stämmer. Hitta Kursvinnare räcker långt. Kör även en Infront- och Bloomberg-terminal.
Sökhälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-02-13 15:53

Hej
Tecknade mig för Lexington förra veckan och kände mig glad, dock var det ett väldigt stort intresse för aktien och tilldelningen gjorde att jag blev utan några aktier, min fråga är vad är det som styr hur många aktier man får och vem som får dom?

Anonym
Anonym
2015-02-14 13:55

Hej Günter och Jan, Jag och ett par kompisar har börjat fundera kring att starta en aktiespargrupp, dels för att dryga ut kassan men kanske mest för att lära oss om marknaden tillsammans samtidigt som vi har roligt. En sak som jag funderat mycket på utifrån egna tidigare erfarenheter, är hur man ska gå tillväga för att själv hålla koll på aktiernas anskaffningsvärde och andra bokföringsdata. Vilka krav finns och hur gör man det så enkelt för sig själv som möjligt, har ni några tips? Hur viktigt är detta när man har en aktiesparklubb? Hanna, en av mina kompanjoner undrar… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-14 19:29

Hej Jan och Günther!

Ni har ju i nåt avsnitt nämnt Buffets kända citat om att man ska sälja när folk är giriga och köpa när folk är rädda.

Hur ska man då göra i dagens läge när alla skriker bubbla, raset kommer, det går åt helsike. Samtidigt som börsen går som tåget?

Ska man ha hälften investerat och andra hälften i madrassen kanske?

Tack för bästa podden!