Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 57 – Börsens bästa bolag och lite hävstång

Börsens bästa kvalitetsbolag

Vi jagar alltid kvalité till bästa pris – oavsett om vi konsumerar eller investerar. Men vilka är börsens bästa kvalitetsbolag? I detta avsnitt startar vi omröstningen som ska leda fram till folket val. Tillsammans ska vi kora börsens bästa kvalitetsbolag – och i detta fall struntar vi i aktiens värdering. Bra kvalitetsaktier behöver man nämligen sällan vara rädd för att köpa i ett långsiktigt perspektiv. Men vem vet, vi kanske återkommer med att låta lyssnarna kora börsens lägst värderade aktie? Fortsätt gärna att nominera det bolag du tycker är bästa kvalité. Det kan du göra direkt här på bloggen, eller på Twitter under hashtagen #sparpodden.

Fonderna med superavkastning

Börshandlade fonder som bara investerar i de mest högavkastande preferensaktierna på marknaden – finns det? Nej, i Sverige så lyser denna typ av ETF:er (börshandlade fonder) med sin frånvaro. Däremot har antalet preferensaktier ökat stadigt de senaste åren – vilket öppnar upp för att någon aktör snart startar en sådan fond. I USA är fondtypen vanlig och intresset för dessa ETF:er med sina 6-7 procents direktavkastning (där utdelningen oftast ges månadsvis). Här är en lista över några av de mest populära preferensaktie-EFT:erna i USA:

PFF                      iShares S&P US Preferred Stock Index Fund
PGX                    PowerShares Preferred Portfolio
PGF                     PowerShares Financial Preferred Portfolio
PSK                     SPDR Wells Fargo Preferred Stock ETF
PFXF                   Market Vectors Preferred Securities ex Financials ETF
SPFF                   Global X SuperIncome Preferred ETF (populärast bland svenska sparare)
VRP                     PowerShares Variable Rate Preferred Portfolio
FPE                      First Trust Preferred Securities and Income Fund

Skälen till att det blir intressanta

Att få 6-7 procents direktavkastning just nu är per definition skäl att bli intresserad. Att dessa EFT:er även är noterade i USA gör att man får en dollarexponering, vilket naturligtvis tillför såväl risk som potential. Min personliga syn är att den svenska kronan kommer att fortsätta försvagas mot US-dollarn vilket därmed skulle bidra ytterligare till avkastningen. Ett annat skäl till att de blir intressanta är den riskspridning som man får via fonderna. Istället för att försöka pricka en enskild preferensaktie så får man en välspridd portfölj, vilket gör att du blir av med mycket av bolagsrisken. Men det finns givetvis risker. Ingen kan få 6-7 procents årlig avkastning givet dagens räntor, utan att ta risk.

De främsta riskerna

Den största risken är utan tvekan utvecklingen för räntan i USA. Om de långa räntorna skulle börja stiga kraftigt framöver (inte osannolikt) så skulle investerarna börja flytta pengar från preferensaktier över till motsvarande företagsobligationer. Anledningen till detta är att obligationerna rymmer mindre risk – och ökar ersättningen (räntan) för investeringar med lägre risk så förskjuts kapital dithän. Många av preferensaktierna har också en fastlagd kupong (det belopp som betalas ut i utdelning) vilket gör att de även skulle drabbas negativt av ett inflationsscenario. Som jag nämnde tidigare så utgör också investeringar i US-dollar en risk. Dessa risker är det som kommer att kunna slå hårdast mot denna typ av fond. Jag ser även att allt fler sparare belånar sig för att köpa dessa preferensaktiefonder (belåningsvärdet är normalt 80-85 procent). När stora grupper investerare gör det så kommer priset på preferensaktierna att röra sig uppåt och direktavkastningen sjunker därmed. Var därför försiktiga och investera inte en för stor del av din totala portfölj i denna typ av tillgångar.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda:

00:00 – 11:47 Årets pensionsspecialister får ris och Jan handlar romantiskt.
11:47 – 21:10 Vilka är börsens bästa kvalitetsbolag?
21:10 – 28:53 Här är lyssnarnas bästa kvalitetsbolag!
28:53 – 32:35 När och hur ska man köpa kvalitetsbolagen?
32:35 – 38:45 Hur ska man investera om man tror på sjunkande börs & stigande räntor?
38:45 – 49:11 Callen – själva öppningsförfarandet, hur går det till?
49:11 – 51:57 Är det dags att köpa SEMAFO efter kursraset?
51:57 – 52:05 Kommer Nordnet göra en app som stödjer bank-ID?
52:05 – 01:02:21 Är premieobligationer värdigt? Kan trisslotter vara ett alternativ?
01:02:21 – 01:05:25 EFT:erna superutdelning.
01:05:25 – 01:08:57 De klassiska tankefällorna som drabbar våra investeringar.

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Prishälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
48 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-11-18 21:44

Tjenix!

Att ni båda äger aktier är direkt ingen nyhet men hur förhåller ni er till fastigheter? Äger ni hyreshus eller har funderat på att investera era pengar i den formen? Hade varit kul att höra hur ni resonerar kring det.

Bubbliga hälsningar
Petter

Anonym
Anonym
2014-11-17 19:32

Hej Gunther,

du har nu länge pratat gott om BTS och att aktien har en stor uppsida. Är din syn fortfarande lika positiv, vad är det som ska lyfta aktien? Den har står och stampar runt 50 kr väldigt länge. Vad tror du krävs för att aktien skall få en längre uppgång?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-11-18 10:07

Hej Jens, Jag är fortsatt positiv i min syn på BTS och det är därför det är mitt största privata innehav (tillsammans med Micro Systemation efter kursuppgången). Att aktien står och stampar har jag inga bekymmer med – så länge den underliggande verksamheten utvecklas positivt. Om vi betraktar kortsiktiga triggers för resultatet det kommande året kan man peka på den allt starkare ekonomin i USA (som är BTS viktigaste marknad). Min syn är att BTS är väl positionerade och därmed kommer att kunna åtnjuta fler uppdrag i takt med att allt fler amerikanska företagsledare blir positiva. Lägg därtill att US-dollarna… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-11-17 18:20

Hej,
När är det dags att bekänna färg? Jag vill minnas att Günther sa han var mer vänster än höger men efter alla poddar känns det som motsatsen. Jan tycker jag också verkar vara mer höger.
Ett politiskt avsnitt next?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-11-18 10:11

Hej Jonas,

Ja, i veckans avsnitt så kommer faktiskt ett utspel från Partit. Kan redan nu avslöja att det handlar om bostadspolitiken.

I definitionen höger/vänster så varierar nog vår inställning väldigt, beroende av vilken fråga som diskuteras. Därtill ska man väl lägga till att skillnaderna mellan arketyperna: Socialdemokraterna och Moderaterna har minskat betänkligt i jakten på mittenväljarna.

Politiska hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-11-17 18:01

Hej! Jag har lite funderingar kring CSN. Jag har ca 3 år kvar av min utbildning. Jag bor hemma och har därför inte speciellt stora utgifter. Jag jobbar extra under helgerna vilket gör att jag redan i dagsläget sparar någon/några tusenlappar (beroende på hur mycket kurslitteratur jag behöver köpa) varje månad. Mitt mål är att kunna köpa en bostadsrätt så fort jag tagit examen och skaffat ett jobb. Jag tänker att CSN brukar ha väldigt mycket bättre ränta än hos de vanliga bankerna och har därför funderat på om det skulle kunna vara ett bra allternativ att ta CSN-lån trots… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-11-18 10:34

Hej Student, Man ska vara försiktig med att ge rekommendationer om att skuldsätta sig. Därför berättar jag bara hur jag skulle ha agerat om jag var student idag. Eftersom jag har bolån (med en ränta som är högre än CSN-räntan) så skulle det vara högst logiskt för mig att ta så mycket CSN-lån som möjligt. Det är inte bara den lägre räntan som lockar utan även avsaknaden av krav på säkerhet (när du tar bolån så utgör bostaden som sådan säkerheten – som banken kan tvinga dig att realisera). Av detta skäl är CSN-lånet att betrakta som ett blanco-lån eller… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-11-17 17:35

Hej och tack för veckans höjdpunkt! Er sparinspiration har smittat av sig från er till mig och vidare till min lillasyster. Hon är 16 år och jobbar extra vilket gör att hon får en del egna pengar. Hon är nu sugen på att investera dessa i aktier/fonder och har bett mig om hjälp. Jag har hört er jämföra ISK och kapitalförsäkring samt läst om detta. Men hur gör man bäst i detta fallet med en minderårig? Det jag tänker mest på är så att skiftet vid 18-årsdagen går så smidigt som möjligt. Kan hon stå som ägare från början i… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-11-17 01:26

Hej på er! Ni gör ett grymt jobb! Fråga: jag kommer närmaste halvåret ha möjlighet att lägga undan ca 35000 i månaden i sparande. Jag äger ingen bostad ännu (bor i hyresrätt), så jag ser ett bostadsköp inom en inte allt för avlägsen framtid. Hur ska jag tänka kring detta? Det känns som att priserna på en bostad kommer att kunna sjunka om räntorna ökar igen, och amorteringskrav införs. Om hur många år tror ni detta kommer hända (om ni håller med dvs.) Och beroende på svaret på ovanstående fråga: Hur ska jag investera mina pengar vid olika scenarier/tidshorisonter? Mvh… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-11-16 14:28

Hade varit roligt om ni hade kunnat ge era åsikter om de pensions råd man gav i senaste Plånboken på P1 http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/460108?programid=2778. Tyckte själv det var rätt tveksamma råd, men det är bara min åsikt.

Anonym
Anonym
2014-11-16 14:14

Tack för en bra podd!
Angående er diskussion om premieobligationer och alternativ i förra avsnittet. Sparbanken hade förr ett konto som hette miljonkonto där man istället för ränta var med i utlottningar… Antar att det var bättre alternativ att köpa triss även där…
Skulle vara intressant med ett avsnitt om strukturerade produkter typ autocall.
Mvh Freddan
https://www.shareville.se/#/profile/1327

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-11-18 15:55

Hej Freddan,

Ja, risken är stor att du har rätt…

Ang Autocalls så är min generella uppfattning att det oftare är produkter som är tjänade att tjäna utfärdaren än innehavaren.

Jag skulle privat aldrig komma tanken att köpa sådana produkter. Ju renare desto bättre – det är min personliga uppfattning.

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-11-16 09:44

Hej, tack för en väldigt trevlig podd. Jag undrar om ni kan svara på vad som är kopplat till Reporäntan? Dvs är det någon som lånar med den räntan? Vad jagvet lånar banken mot stibor, isk och csn går mot statslåneräntan…

Mvh David

Anonym
Anonym
2014-11-15 17:21

Hej Pensionsspecialister!

Jag fick nyligen brev från Fora om att välja Avtalspension och är grön inom ämnet. På internet kunde jag läsa att traditionell försäkring brukar vara billigare än fondförsäkring. Borde det inte vara mycket billigare med fondförsäkring hos t.ex. Nordnet eller Avanza, om man sen väljer en gratis eller billig indexfond? Det känns som en mycket bra idé. När jag loggar in på Fora så går det dock inte välja Nordnet eller Avanza.

Mvh Arash

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-11-18 15:33

Hej Arash,

Din fråga tar vi upp i veckans avsnitt av #sparpodden (59)! Hoppas att vi bringar någon klarhet!

Sparhälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-11-15 09:43

Hej Jan och Rickard! Efter att ha varit gräsänklingen i en vecka har jag hunnit lyssna igenom alla avsnitt igen! Nu är jag nästan fullärd! 😉 Men jag inser att man kan lära sig mer. Jan berättar ofta om bra och intressanta böcker. Därför önskar jag få höra Jans topp 5 boklista.
Till nyår hoppas jag att vi får höra Jan och Gunthers nyårskarameller med återblick på året. Sen undrar jag vad ni säger om FIs förslag på amortering på bolån.
Tack på förhand!
/trogen lyssnare

Anonym
Anonym
2014-11-14 15:19

Vore intressant att höra era samt andras synpunkter på följande funderingar: Jag tycker att vissa snåla/ekonomiska människor har en oförklarlig förmåga att slösa med det dyrbaraste vi har, TIDEN. Det är allt för ofta som kostnadsbesparing och ekonomisk vinst redovisas utan att närmare beakta tidsåtgången som krävdes. Alternativkostnaden borde enligt mig vara en viktigare mätsticka ur ett rent krasst ekonomiskt perspektiv. Vad är vinsten/timme? Skulle jag tex. tjäna på att ta det dyrare alternativet, bilen, istället för det billigare, cykeln till jobbet om restiden blev kortare och jag därmed kunde umgås mer med familjen, längre sovmorgon, jobba längre tid, som… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm