Börsens bästa kvalitetsbolag
Vi jagar alltid kvalité till bästa pris – oavsett om vi konsumerar eller investerar. Men vilka är börsens bästa kvalitetsbolag? I detta avsnitt startar vi omröstningen som ska leda fram till folket val. Tillsammans ska vi kora börsens bästa kvalitetsbolag – och i detta fall struntar vi i aktiens värdering. Bra kvalitetsaktier behöver man nämligen sällan vara rädd för att köpa i ett långsiktigt perspektiv. Men vem vet, vi kanske återkommer med att låta lyssnarna kora börsens lägst värderade aktie? Fortsätt gärna att nominera det bolag du tycker är bästa kvalité. Det kan du göra direkt här på bloggen, eller på Twitter under hashtagen #sparpodden.
Fonderna med superavkastning
Börshandlade fonder som bara investerar i de mest högavkastande preferensaktierna på marknaden – finns det? Nej, i Sverige så lyser denna typ av ETF:er (börshandlade fonder) med sin frånvaro. Däremot har antalet preferensaktier ökat stadigt de senaste åren – vilket öppnar upp för att någon aktör snart startar en sådan fond. I USA är fondtypen vanlig och intresset för dessa ETF:er med sina 6-7 procents direktavkastning (där utdelningen oftast ges månadsvis). Här är en lista över några av de mest populära preferensaktie-EFT:erna i USA:
PFF iShares S&P US Preferred Stock Index Fund
PGX PowerShares Preferred Portfolio
PGF PowerShares Financial Preferred Portfolio
PSK SPDR Wells Fargo Preferred Stock ETF
PFXF Market Vectors Preferred Securities ex Financials ETF
SPFF Global X SuperIncome Preferred ETF (populärast bland svenska sparare)
VRP PowerShares Variable Rate Preferred Portfolio
FPE First Trust Preferred Securities and Income Fund
Skälen till att det blir intressanta
Att få 6-7 procents direktavkastning just nu är per definition skäl att bli intresserad. Att dessa EFT:er även är noterade i USA gör att man får en dollarexponering, vilket naturligtvis tillför såväl risk som potential. Min personliga syn är att den svenska kronan kommer att fortsätta försvagas mot US-dollarn vilket därmed skulle bidra ytterligare till avkastningen. Ett annat skäl till att de blir intressanta är den riskspridning som man får via fonderna. Istället för att försöka pricka en enskild preferensaktie så får man en välspridd portfölj, vilket gör att du blir av med mycket av bolagsrisken. Men det finns givetvis risker. Ingen kan få 6-7 procents årlig avkastning givet dagens räntor, utan att ta risk.
De främsta riskerna
Den största risken är utan tvekan utvecklingen för räntan i USA. Om de långa räntorna skulle börja stiga kraftigt framöver (inte osannolikt) så skulle investerarna börja flytta pengar från preferensaktier över till motsvarande företagsobligationer. Anledningen till detta är att obligationerna rymmer mindre risk – och ökar ersättningen (räntan) för investeringar med lägre risk så förskjuts kapital dithän. Många av preferensaktierna har också en fastlagd kupong (det belopp som betalas ut i utdelning) vilket gör att de även skulle drabbas negativt av ett inflationsscenario. Som jag nämnde tidigare så utgör också investeringar i US-dollar en risk. Dessa risker är det som kommer att kunna slå hårdast mot denna typ av fond. Jag ser även att allt fler sparare belånar sig för att köpa dessa preferensaktiefonder (belåningsvärdet är normalt 80-85 procent). När stora grupper investerare gör det så kommer priset på preferensaktierna att röra sig uppåt och direktavkastningen sjunker därmed. Var därför försiktiga och investera inte en för stor del av din totala portfölj i denna typ av tillgångar.
Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!
Agenda:
00:00 – 11:47 Årets pensionsspecialister får ris och Jan handlar romantiskt.
11:47 – 21:10 Vilka är börsens bästa kvalitetsbolag?
21:10 – 28:53 Här är lyssnarnas bästa kvalitetsbolag!
28:53 – 32:35 När och hur ska man köpa kvalitetsbolagen?
32:35 – 38:45 Hur ska man investera om man tror på sjunkande börs & stigande räntor?
38:45 – 49:11 Callen – själva öppningsförfarandet, hur går det till?
49:11 – 51:57 Är det dags att köpa SEMAFO efter kursraset?
51:57 – 52:05 Kommer Nordnet göra en app som stödjer bank-ID?
52:05 – 01:02:21 Är premieobligationer värdigt? Kan trisslotter vara ett alternativ?
01:02:21 – 01:05:25 EFT:erna superutdelning.
01:05:25 – 01:08:57 De klassiska tankefällorna som drabbar våra investeringar.
Du gör #sparpodden
Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.
Prishälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.
Jag vill nominera SCA till kvalitetsbolagen.
– Bara sänkt utdelningen en gång sen 1958
– Europas största privata ägare av skog.
– Man äger starka varumärken som gör att man kan sälja skogen dyrt i form av toapapper, servetter, bindor och blöjor direkt till konsument i alla världsdelar.
Tack Peter för din nominering. Jag för in den i listan.
Däremot ska jag säga att den totala utdelningen i kronor räknat var 12 kronor för 2006 års verksamhet och föll året efter till 4,40 kr och därefter så sänktes den till 3,5 kr får 2008.
För förra året fick man 4,75 kr (delades ut i våras).
Jag vet att man kan diskutera hur mycket som är ordinarie utdelning och hur mycket som är extrautdelning – men det blir lätt en lek med ord.
Men missförstå mig rätt – SCA kvalar definitivt in som kvalitetsbolag.
Kvalitetshälsningar
Günther Mårder
Hur ska jag som privatsparare tänka kring courtaget vid val av nätmäklare? Stod i begrepp att migrera portföljen till Nordnet (hej bäst gränssnitt och hej Shareville) och så kommer nuvarande mäklare med ett motdrag och sänker minimicourtaget till 1 kr (0,25% rörligt). Nu sitter jag här med några innehav hos er och större delen kvar hos konkurrenten. Ur ett kostnadsperspektiv är courtaget den kostnad som är mest relevant för mig eftersom kontona i övrigt är kostnadsfria. Smidigast vore om ni lanserade en liknande avgiftsmodell så är problemet löst, annars tar jag tacksamt emot tips på hur jag ska agera. Låt… Läs mer »
Hej Rowe, Jag ska inte argumentera varken för eller mot Nordnet eller Avanza. Vad som sedan händer med prissättningen hos Nordnet framöver har jag ingen aning om. Däremot kan jag konstatera att 1 kr i courtage må låta lockande, men ärligt talat – ett rörligt courtage om 0,25% är det högsta jag har sett hos en nätmäklare sedan jag började 1996 på marknaden. Om du gör affärer för 8000 kr per affär så kommer det rörliga courtaget att bli 20 kronor. Gör du det via Skandiabanken får du exakt samma courtage. Hos Nordnet Direkt så kommer du att betala 12… Läs mer »
Hej, – varför inte lyfta in den billigare courtageavgiften til Nordnets egna platform från Nordnetdirekt?
Känns ju absolut surt att själv betala 39:- per affär när jag handlar en aktie för t.ex. 8000 hos Nordnet medans den hade kostat 20:- hos Avanza.
Hur funkar det med Nordnet Direkt? Får man en helt ny sida med nytt upplägg då?
Tack!
Hej Günther och Jan! Tack för en bra podd, är alltid trevlig lyssning! Har en fråga som knyter an till ETF:erna du presenterar som jag även sett har varit uppe tidigare. Vilken depå-form (ISK, kapitalförsäkring osv) är bäst att använda vid investering i utländska ETF:er? Har läst att utländska ETF:er inte bör ingå i ISK då det blir en dubbel beskattning på grund av utländsk källskatt. Stämmer detta och i så fall vilken typ av depå är bäst för att undvika att betala mer skatt än nödvändigt? Tacksam för svar och tror att även fler lyssnare har funderat på detta… Läs mer »
Hej Mikael,
Det bästa är att du använder en kapitalförsäkring. Då kommer försäkringsbolaget/pensionsbolaget att hjälpa dig att återvinna den skatt som dras schablonmässigt på utländska utdelningar. Detta eftersom det är bolaget som är direkta ägare till aktien och inte du (du äger försäkringen som råkar innehålla just “dina” aktier).
Du kan utan problem återvinna skatten även via ISK men i vissa lägen så krävs det att du gör en del av pappersexercisen inför din deklaration – det slipper du via KF.
Skattehälsningar
Günther Mårder
Det beror väl också på om man har övriga inkomster av kapital (totalt sett) eller om man deklarerar förlust av kapital (t.ex. p.g.a. ränteavdrag) Finns ingen skatt att kvitta mot i samma inkomstslag är “återvinningen” begränsad till 500 SEK tror jag.
Vi närmar oss årets slut, och likt bolagen vi investerar i gör börjar det bli intressant göra bokslut också för sitt eget sparande. Min fråga rör hur man lämpligast gör detta. En viktig komponent bör väl vara att jämföra sin portföljs utveckling mot någon form av index, målet med investeringen är ju att följa (passivt förvaltad) alternativt slå (aktivt förvaltad) ett jämförelseindex. Nu till frågan: Vad bör jag jämföra min portfölj mot för index? Investerar jag enbart i svenska aktier är det rimligen OMXSPI jag ämnar slå, men vad är bäst om jag har en global portfölj av fonder? Räcker… Läs mer »
Hej Sebastian!
Du är avslutningsvis inne på rätt linje. För att skapa en rättvis jämförelse så ska man vikta portföljen utifrån de olika komponenter man äger för att få en bra bild.
Om man ska göra ännu mer relevanta jämförelser kan man tänka sig att lägga in de indexfonder som funnits som alternativ istället för de innehav du köpt. På så sätt så tar du även hänsyn till kostnaden för att investera i andra produkter. Investeringar är nämligen sällan gratis (om det inte är rena lockvaror såsom Nordnets fyra Superfonder).
Jämförelsehälsningar
Günther Mårder
Hej Sparpodden,
och tack för grym lärorik och underhållande pod. Uppdaterar även ett par gånger om dagen på onsdagar 🙂
Tänkte kolla hur stor summa ni rekommenderar att minst gå in i en högutdelande etf som de ovanstående vid varje tillfälle?
Hade även varit intressant med en kort genomgång hur ni själva sätter upp riktkurser för olika aktier (t.ex. om de är normalvärderade, övervärderade eller undervärderade)
Mvh
//Nöjd lyssnare
Hej Måns,
Man får helt enkelt räkna så att courtaget inte blir för högt i förhållande till köpet. En tumregel är väl att du inte ska betala mer än 0,2% av kapitalet i avgift. Å andra sidan så är detta en struntsak om man gör långsiktiga investeringar.
När det gäller värderingar så lär vi nog återkomma till det framöver. Vi har tagit upp det vid lite olika tillfällen tidigare – men det finns alltid utrymmer för mer värderingsdiskussioner.
Bästa hälsningar
Günther Mårder
Hej Sparpodden, Först och främst vill jag passa på att tacka för er utmärkta kombination av utbildning och underhållning. Tack! Jag har haft turen att lyckas lägga beslag på en av dessa ORIMLIGT billiga hyresrätter i en storstad där bostadsrättspriserna har skenat. Att köpa bostadsrätt känns därför inte aktuellt. Jag investerar redan en del på börsen men känner att det vore roligt med någon investering som man kan ta på och vara lite mer involverad i. Vad säger ni om kommersiella fastigheter? Vid en första anblick känns det som att det skulle kunna ge hyfsad avkastning, men är det kanske… Läs mer »
Hej, Tack för en bra pod som lyckas kombinera humor med ekonomi. Fantastiskt! I samband med att frågan om Sveriges bästa kvalitetsbolag kom upp tittade jag på SCA, vilket flera andra också verkar ha gjort. Efter att ha råkat ramla in på wikipedia läser jag att SCA är medlemmar i vad som kallas “Handelsbanksfären”. Jag kommer också ihåg att det tidigare i publicerades en artikel på Di.se där aktiespararna riktade kritik mot denna för diverse omdisponeringar i olika portföljer. Däremot finner jag ingen information om vad Handelsbanksfären faktiskt innebär. Vilka bolag finns med i sfären? Ytterligare en fundering gäller Dr.… Läs mer »
Är 99% säker på att premieobligationerna faller under lotteriinspektionen. Har jobbat på RGK och vill minnas att de berättade hur benhårda regler det var vid dragningen av vinnarna. Dedikerat rum, och speciell person utifrån (lotteriinspektionen) som kom och utförde dragningen.
Hej och tack för grym pod. Jag har en fråga: Har flyttat större delen av mitt sparande till ISK (över tid och i samband med sälj och köp) men sitter kvar med 2 st aktier på mitt aktiekonto som har gått upp med 200% respektive 400%. Jag tror fortsatt på aktierna och vill fortsätta äga dom, ska jag flytta in dom till min ISK (sälj + köp) eller ska jag låta dom ligga kvar där dom ligger? Enligt mina beräkningar tjänar jag på att flytta dom men är lite osäker på min kalkyl…
Hej Anders,
Det är en fråga som jag inte kan svara på eftersom jag inte vet förutsättningarna. Utdelningarna kan göra att det blir bäst att välja att sälja av och flytta till ISK.
För att hjälpa dig med beräkningarna så kan du läsa följande inlägg:
https://nordnetblog.wpengine.com/investeringssparkonto/24/01/2014/
Bästa hälsningar
Günther Mårder
Hej,
Jag undrar hur ni tycker jag ska sprida mitt kapital. Jag äger en bostadsrätt med 80% belåning, får 23 000 i lön netto. Jag spara 10 000kr/månad och har totalt 65 000kr sparat idag. Jag har 50 000kr på ett sparkonto med 1,75% ränta och 15 000kr fördelat på aktier och aktie-fonder. Hur tycker ni att jag ska fördela mitt kapital och mitt sparkapital? Bör jag ha en viss andel i räntefonder också? och hur stor andel buffert bör man ha i ett sparkonto?
Tack för en riktigt bra Podd
//Pete
Jag skulle också gärna vilja ha svar på Petes fråga. Har precis börjat jobba och planerar att spara 10 000 i månaden till pensionen om 40 år. Jag har en tillräcklig buffert, ska jag då bara satsa på aktier och aktiefonder? Skulle gärna vilja ha en “tryggare” investering också.
Slutligen en fråga om när ni pratar om långsiktiga investeringar: hur lång tid är långsiktigt? Hela livet? Några år?
Tack för en bra podd, blogg och youtubekanal!
Hej
Har lyssnat på er podd och börjat fundera på att köpa aktier
Min fråga är att om man bara vill prova hur mycket ska man köpa för
om inte avkastningen ska ätas upp av avgifter
Blev lite bränd på aktier förra gången jag köpte (Telia)
Tack för ett bra program
Hej,
Finns det någon fond som bara fokuserar på utdelningar snarare än prisökning och på så sätt genererar en avkastning?
På samma sätt undrar jag om det skulle vara lönsamt att själv köpa aktier i “bra bolag” strax innan utdelning för att sedan sälja dem igen strax efter och “gå vidare”. Jag har förstått att man säger att aktiekursen ofta justeras vid utdelningar, men om det är ett bra bolag så går väll aktiekursen tillbaka snabbare än det blir dags för nästa utdelning, eller?
Tack för en bra podd. Riktigt motiverande!
Hej Kroggy,
Att investera i aktier med stort fokus på utdelningarna är ingen dum idé. Det kallas värdeinvesteringar (värdeinvesterare) eller value investor/ing på engelska.
Du kan Googla fram massor av intressant läsning om detta på nätet.
När det gäller fondförvaltare så kan jag inte peka på någon specifik förvaltare men bäst är att titta på vilka innehav som är störst i fonden – och är det utdelningstunga bolag kan man ana en värdeinvesterare bakom.
Investeringshälsningar
Günther Mårder