Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden – Ep 65 – Nyårssvarta svanar (inspelat innan inställt extraval)

OBS. Avsnittet spelades in innan decemberöverenskommelsen ingicks. Eftersom extravalet därmed föll (i vart fall kortsiktigt) så är delar av innehållet i podd-avsnittet inaktuellt.  

Gott nytt börsår!

Jan och jag vill önska er ett riktigt gott nytt börsår! Kanske läser du detta under förberedelserna av nyårsfesten. Precis som många andra har du förmodligen lagt ner mycket pengar och energi på att köpa mat, dryck, dekorationer och fyrverkerier. Samtidigt var det bara någon vecka sedan pengarna rann ut i snabb takt, men då på julmat och klappar. Min erfarenhet och därmed också spartips inför nyårsfesten är att det inte är den dyraste maten och perfekta menyn som gör festen. Lägg krutet på värdskapet och stämningen istället, det kommer att kunna skapa en långt mer positiv upplevelse.

I veckans #sparpodden-avsnitt diskuterar vi även preferensaktie-ETF:er, vilka aktier på Stockholmsbörsen som ger högst direktavkastning, det nya lägre oljeprisets påverkan på olika börsföretag och naturligtvis försöker vi titta in i spåkulan för att finna de mest intressanta frågorna och händelserna som kan bli aktuella under det nya året.

Faktorerna som styr börsen 2015?

Inför det nya året finns det några faktorer som jag tittar extra noga på för att försöka förutspå börsen framtidsutveckling. Det främsta jag kommer att fokusera på är räntans utveckling. Den fallande räntorna har fått pengar att flöda från kreditmarknad till aktiemarknaden i jakten på något som kan liknas vid avkastning. Riksbanken har annonserat om att räntehöjningar först kan bli aktuellt först i slutet av 2016, men i ett tidigare inlägg har jag visat på hur deras tidigare prognoser slagit ordentligt fel. Om det sprids en uppfattning bland investerare om en snabbare räntehöjningstakt i framtiden så kommer vi att få se den 10-åriga svenska statsobligationen att stiga kraftigt. Detta skulle påverka börsen mycket negativt och därför tycker jag att det är en faktor värd att vara extra uppmärksam på.

Vi har i år (likt tidigare år) sett att makroekonomiska faktorer styrt börsen. Frågan är om det kommer att fortsätta eller om det kommer ett skifte där mikroekonomiska faktorer tar över såsom bolagens tillväxt och vinstutveckling. Om tillväxten tar fart kan detta bli verklighet och enligt konjunkturinstitutets (KI) barometerindikation är näringslivet optimistiska inför 2015. I år har den svenska ekonomin hållits igång av bostadsmarknaden och hushållens konsumtion medan exporten utvecklats långsammare än normalt. Dock finns det en viss oro över att hushållens starka konsumtion kan dämpas när amorteringskrav står för dörren tillsammans med väntade skattehöjningar nästa år och förmodligen högre boräntor på sikt. Hur som helst ser det ut att bli ett spännande börsår där dessa nämna området kommer att ha stor inverkan.

Avslutningsvis vill vi tacka alla lyssnare för detta år och lovar att återkomma med än mer energi, spar- och investeringstips under 2015. Lycka till med era investeringar och än en gång, gott nytt år!

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda

00:00 – 12:20 Hur ska man investera stor klumpsumma och högt månadssparande? Höga direktavkastande aktier?
12:20 – 14:00 Förändra inställningen till risk. ETF:er & preferensaktier
14:00 – 15:38 Instagramma #sparpodden
15:38 – 21:20 Kostnad för pantbrev och lagfart (stämpelskatt)
21:20 – 29:40 Tips till nyårsfirande
29:40 – 32:30 Investeringsmarknaden i början av 2015
32:30 – 38:44 Lågt oljepris – Vilka gynnas av detta?
38:44 – 45-17 Hur ska man som entreprenör tänka om ekonomin?
45:17 – 50:00 Günther och Jans eventuella nyårslöfte
50:00 – 56:48 Viktigaste investeringsfrågorna inför 2015
56:48 – 01:06:29 Sparpodden kollar i spåkulan och avslöjar 2015 års svarta svanar

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Nyårshälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
61 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-01-01 18:31

Tack för svaret på min fråga. Jag investerar ju redan månadssparandet från lönen i 100% aktiefonder. Och köper er syn att 5 år kan vara för lång tid att sprida ut inköpet av min klumpsumma på. Men kommer inte våga investera allt på en gång i aktier med hög direktavkastningen. Lutar åt att jag sparar vidare lönen i aktiefonder och sen köper en aktie i taget för 25.000 kr en gång i månaden. Dvs sprider det över 2,5 år.

Anonym
Anonym
2015-01-02 01:18

Tjena och gott nytt år! Min prediction för 2015 är att vi kan komma att uppleva ökad turbulens på börsen. Höga värderingar och hopande orosmoln i världen gör att jag vill börja ta kortare positioner då min portfölj är rätt färsk. Jag vill vara redo att gå in och ut från marknaden snabbare helt enkelt. Har funderat en del på minifutures, främst mot index och med låg hävstång. Kan inte ni ägna en stund i programmet till att berätta lite mer om den här typen av produkter? Hur långa positioner ska man ta? Jag får känslan av att produkten är… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-01-02 08:54

I avsnitt 64 nämnde ni insiderhandel och att handla aktier på insiderinformation. Jan var inne på att man inte får handla aktier i bolag där man har insyn 30 dagar innan rapport, medan Gunther sa att det är 14 dagar innan som gäller.
Det kan vara bra att förtydliga att det är 30 dagar innan rapport som gäller för insynsregistrerade personer (vilket Jan förmodligen är), medan det är 14 dagar som vanligtvis gäller för alla övriga anställda på ett bolag.

Anonym
Anonym
2015-01-02 09:59

Grymt poddavsnitt (som vanligt)! Osäker på vilket format som är bäst lämpat (knappast i podden, men kanske ett blogginlägg), men för oss lite mer nitiska sparare så vore det intressant att få tips på hur man själv kan sätta upp en BR och RR för hemmets räkning.

Tack för allt jobb ni lägger ner!

/H

Anonym
Anonym
2015-01-02 12:06

Tack för härliga podd´s!
Indienfonder mm gick hyfsat 2014 antagligen mycket beroende på Narendra Modi´s styre. Ryssland gick inte fullt så bra, oljepris och sanktioner styrda av politik. Är det politik som till största del styr världens börskurser, och därmed vad vi bör investera i?

Anonym
Anonym
2015-01-02 14:04

hejsan, en fond som handlas i SEK men som har huvuddelen av aktieinnehavet i Nordamerika, var ligger valutarisken för mig som kund då?

tackar, Mao

Anonym
Anonym
2015-01-02 15:14

Hej och tack för en bra podd! Jag är intresserad av att investera i utländska värdepapper (aktier och ETFer) som ger utdelningar och har en fundering kring den utländska källskatten på utdelningar. Jag har läst till mig att man bara får tillbaka 500 kr av källskatten om man har underskott av kapital i en ISK. Därför är det inte lönsamt att ha utländska värdepapper som ger utdelning i en ISK om man har lån, utan man ska ha dem i en KF istället. Jag har just nu inga lån och sparar månadsvis i en ISK där jag idag bara har… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-01-02 15:43

Hej!
Skulle vilja börja med att tacka för en bra pod. Jag skulle vilja veta lite mer om Fractional-reserve banking och om hur det urholkar en valutas värde samt påverkar konjunktursvängningar. Jag vet att ämnet är relativt kontroversiellt men jag tänkte att ni som visat er vara så pass transparenta kanske kan förklara lite om hur detta fungerar. Detta påverkar ju trots allt hela ekonomin.

Anonym
Anonym
2015-01-03 01:25

Vore intressant om ni i podden kunde titta lite närmare på det “vinstdrivande skogsbolaget” Better Globe (http://www.betterglobe.com/).

De erbjuder investerare möjligheten att köpa träd som på 20 år ska ge en fantastisk avkastning. För mig låter detta för bra för att vara sant och jag får oseriösa vibbar…

Hur ser er bedömning ut?

//Filip

Anonym
Anonym
2015-01-03 15:35

Älskar transparensen när ni pratade om “1% utmaningen” och era förmögenheter. Skulle vara intressant att höra Jans syn på sparande och investering för sin egen del med tanke på hans utgångsläge.

Hur kan du ens orka motivera dig att logga in och välja PPM-fonder? Finns det något mål med investeringarna tex att barnen ska få ärva xx miljoner var?

Anonym
Anonym
2015-01-03 16:36

Hej grabbar!,

Skulle vara intressant att få höra lite mer om era mål med ert sparande. Att uppnå ett friare liv osv har ni pratat om och poängterat. Men vad innebär det för er personligen? är det en fet stuga i sälen med x antal skotrar? en villa i Thailand? eller är det en passivinkomst som man senare kan leva gott på?

Berätta gärna, vad ni drömmer om? och vad siktar ni på?

Tack för en grym pod, Mvh

Anonym
Anonym
2015-01-03 16:55

Vad säger ni om kvartalsvisa utdelningar istället för årliga? Mycket bättre. Som i USA. För tillfället äger jag 13 bolag=54 utdelningar per år!

Skulle vara mycket lättare att vara långsiktigt rent psykologiskt när man får flera utdelningar hela tiden som belöning för sitt sparande.