Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden – Ep 65 – Nyårssvarta svanar (inspelat innan inställt extraval)

OBS. Avsnittet spelades in innan decemberöverenskommelsen ingicks. Eftersom extravalet därmed föll (i vart fall kortsiktigt) så är delar av innehållet i podd-avsnittet inaktuellt.  

Gott nytt börsår!

Jan och jag vill önska er ett riktigt gott nytt börsår! Kanske läser du detta under förberedelserna av nyårsfesten. Precis som många andra har du förmodligen lagt ner mycket pengar och energi på att köpa mat, dryck, dekorationer och fyrverkerier. Samtidigt var det bara någon vecka sedan pengarna rann ut i snabb takt, men då på julmat och klappar. Min erfarenhet och därmed också spartips inför nyårsfesten är att det inte är den dyraste maten och perfekta menyn som gör festen. Lägg krutet på värdskapet och stämningen istället, det kommer att kunna skapa en långt mer positiv upplevelse.

I veckans #sparpodden-avsnitt diskuterar vi även preferensaktie-ETF:er, vilka aktier på Stockholmsbörsen som ger högst direktavkastning, det nya lägre oljeprisets påverkan på olika börsföretag och naturligtvis försöker vi titta in i spåkulan för att finna de mest intressanta frågorna och händelserna som kan bli aktuella under det nya året.

Faktorerna som styr börsen 2015?

Inför det nya året finns det några faktorer som jag tittar extra noga på för att försöka förutspå börsen framtidsutveckling. Det främsta jag kommer att fokusera på är räntans utveckling. Den fallande räntorna har fått pengar att flöda från kreditmarknad till aktiemarknaden i jakten på något som kan liknas vid avkastning. Riksbanken har annonserat om att räntehöjningar först kan bli aktuellt först i slutet av 2016, men i ett tidigare inlägg har jag visat på hur deras tidigare prognoser slagit ordentligt fel. Om det sprids en uppfattning bland investerare om en snabbare räntehöjningstakt i framtiden så kommer vi att få se den 10-åriga svenska statsobligationen att stiga kraftigt. Detta skulle påverka börsen mycket negativt och därför tycker jag att det är en faktor värd att vara extra uppmärksam på.

Vi har i år (likt tidigare år) sett att makroekonomiska faktorer styrt börsen. Frågan är om det kommer att fortsätta eller om det kommer ett skifte där mikroekonomiska faktorer tar över såsom bolagens tillväxt och vinstutveckling. Om tillväxten tar fart kan detta bli verklighet och enligt konjunkturinstitutets (KI) barometerindikation är näringslivet optimistiska inför 2015. I år har den svenska ekonomin hållits igång av bostadsmarknaden och hushållens konsumtion medan exporten utvecklats långsammare än normalt. Dock finns det en viss oro över att hushållens starka konsumtion kan dämpas när amorteringskrav står för dörren tillsammans med väntade skattehöjningar nästa år och förmodligen högre boräntor på sikt. Hur som helst ser det ut att bli ett spännande börsår där dessa nämna området kommer att ha stor inverkan.

Avslutningsvis vill vi tacka alla lyssnare för detta år och lovar att återkomma med än mer energi, spar- och investeringstips under 2015. Lycka till med era investeringar och än en gång, gott nytt år!

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda

00:00 – 12:20 Hur ska man investera stor klumpsumma och högt månadssparande? Höga direktavkastande aktier?
12:20 – 14:00 Förändra inställningen till risk. ETF:er & preferensaktier
14:00 – 15:38 Instagramma #sparpodden
15:38 – 21:20 Kostnad för pantbrev och lagfart (stämpelskatt)
21:20 – 29:40 Tips till nyårsfirande
29:40 – 32:30 Investeringsmarknaden i början av 2015
32:30 – 38:44 Lågt oljepris – Vilka gynnas av detta?
38:44 – 45-17 Hur ska man som entreprenör tänka om ekonomin?
45:17 – 50:00 Günther och Jans eventuella nyårslöfte
50:00 – 56:48 Viktigaste investeringsfrågorna inför 2015
56:48 – 01:06:29 Sparpodden kollar i spåkulan och avslöjar 2015 års svarta svanar

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Nyårshälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
61 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-01-14 23:15

Jag är intresserad av markinvesteringar. Dyrt i Sverige, men jag har tittat på Black Earth Farming. Där värderas jordbruksmark till ca 2000sek per hektar vilket verkar sjukt billigt. Har ni någon syn på markinvesteringar och var man kan investera mindre belopp, dvs inte köpa en hel gård?

Anonym
Anonym
2015-01-14 22:28

Hej, tack för en bra pod! Jag går i tredje årets på ekonimiprogrammet på gymnasiet, till hösten funderar jag att börja plugga på högskola. Jag har i princip bestämt mig för Stockholm och Handelshögskolan. Günther har tidigare avråder en lyssnare att välja Karlstads universitet för det inte är så stort. Jag är lite inne på att välja “Retail & Management” då den flyttar in till stan, istället för den konventionella “Business & Economics”. Jag tycker det är särskilt intressant med människors beteende, kommunikation och marknadsföring. Mina farhågor är dock att eftersom det är lägre intagningspoäng och en nyare linje, skulle… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-01-14 21:38

Hej #Sparpodden,

Tack för en mycket bra podd!

Jag har en fundering kring något som nästan irriterar mig dagligen i mitt sparande och det handlar om begreppet eller fenomenet “bankdagar”. Jag kan förstå att begreppet historiskt sätt har det varit viktigt men är det inte i dagens IT samhälle väldigt förlegat?

Kanske kan vara något för Nordnet att vara pionjär i banksfären utan bankdagar?

Mvh Ludvig

Anonym
Anonym
2015-01-14 09:14

Hej #sparpodden, Jag har haft anledning att med spänning (är alltså inte en olycklig sparare) på nära håll följa Victory Lifes fall. VL är ett ”utländskt, (läs svenskt i utlandet)” bolag som sålt kapitalförsäkringsupplägg till svenska kunder. Efter att Finansinspektionen och Skatteverket 2013/2014, i efterdyningarna av 24 MAS skandalen, slog till mot bolaget och kunde visa att bolaget de facto skötte all sin verksamhet från Sverige dömdes de svenska huvudmännen till fängelse. Bolaget förbjöds också att agera på den svenska marknaden och sattes sedemera på FI:s svarta lista. Nu har tillsynsmyndigheten på Brittiska Jungfruöarna, där bolaget har sitt säte, satt… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-01-13 21:26

Hej Gunther och Jan! Stort tack för detta exeptionella material, för fyra månader sedan visste jag knappt var en fond var och aktier och fonder kändes överlag som raketforskning där en universitetsexamen i ekonomi var en nödvändighet. Dock kom jag en dag på att jag skulle byta sparkonto för att uppnå en ränta på 1,5 % vilket var klart bättre än min dåvarande på 0,1 %. I den vevan kom jag i kontakt med sparpodden vilket har gjort att aktier och sparmöjligehter överlag har blivit av stort intresse. Däremot är jag enbart en 22 årig GIH student och när mina… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-01-12 21:07

Hej #sparpodden Funderar på riskspridning mellan mitt sparande och mitt arbete.. Jobbar med IT/utveckling med fokus på säkerhet och min inkomst är givetvis beroende av att dessa brancher går tillräckligt bra för att jag ska behålla jobbet. Att lägga allt mitt sparkapital i Hack ETF kan ju då å ena sidan kännas som en väldigt stor risk, samtidigt är det väl rimligt att anta att jag har lite bättre koll på vissa av dessa företag och deras verksamhet? Hur bör man resonera kring detta då det är två helt olika typer av inkomster (arbete kontra kapital)? Har även hört att… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-01-12 17:47
Anonym
Anonym
2015-01-12 13:06

Tjenare! Jag har just nu en ISK på SEB med ett antal fonder, ca 6st och tänkte nu flytta över allla pengar till en ISK på Nordnet då ni har större utbud av billiga indexfonder. Vad tycker ni är ett rimligt antal fonder att ha i sin portfölj? I nuläget handlar det om en klumpsumma motsvarande 35 000:- och sen ett fortsatt månadssparande på 3000:-/mån som det ser ut nu har jag tänkt mig följande fonder Superfonden Sverige Superfonden Danmark Spiltan aktiefond DNB global indeks SPP aktiefond USA Swedbank robur index asien Spp emerging markets Länsförsäkringar fastighetsfond SEB bioteknikfond /Tack… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-01-12 12:37

Hej Günter & Jan!

Jag tror att luftföroreningar i städer som Beijing etc. kommer att bli ett större problem i framtiden. Detta sätter krav på infrastruktur men även på system i byggnader för att hålla en god luftkvalitet i kontor bostäder. Bolag som Lindab, Systemair och till viss del CTT Systems verkar inom denna sektor men jag undrar om ni har tips på någon ETF, tracker eller motsvarande som är riktad mot denna kategori av bolag som helhet?

Tack på förhand!

Anonym
Anonym
2015-01-12 08:08

Tjenare Günther & Jan! En kort fråga från en student i Stockholm. Under föregående år valde jag att leva väldigt sparsamt för att spara ihop ett relativt bra sparkapital inför mina fortsatta studier i Stockholm. De här pengarna (ca 60kkr kvar i skrivandets stund) är tänkta att vara ett komplement till studiestöd/lån då min boendekostnad uppgår till drygt 8kkr/mån. (Dyrt for en student, men man får ta det man får i denna staden..) I dagsläget ligger jag med ca 10kkr fördelat i en gratis indexfond samt en småbolagsfond med 1,6% i fv avg på ett isk (vilka totalt lyckades avkasta… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-01-12 10:52

Hej Student, Allt hänger på tidsperspektivet. Jag har tidigare i #sparpodden tipsat om 10-procents-regeln som jag brukar tillämpa. Den utgår från att du för varje år kvar till användandet av pengarna kan ha 10 procentenheter av ditt sparkapitalet på börsen. Alltså 5 år = 50 procent och 8 år = 80 procent. Märk även att du successivt bör trappa ned ditt sparande på börsen ju närmare du kommer användningen av pengarna. För din del så låter det som att du ska använda pengarna rätt snart. Därför skulle jag vara försiktig med att ta för stora risker. Ett sparande på ett… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-01-12 00:01

Hej, Först, tack för en superb podcast. Har följt den sedan första avsnittet. Något ni aldrig har tagit upp är vilka verktyg och tjänster ni använder för att snabbt kunna selektera aktier, efter t ex vilka som gjort vinst flera år i rad, höjt utdelningarna årligen, har en direktavkastning ovan en viss procentdel osv osv. Ibland har vi lyssnare fått höra när du, Günther, har gjort dessa selekteringar under inspelning så det vore utbildande, roligt och intressant om ni vid ett kommande Sparpodden-avsnitt behandlade vilka verktyg ni rekommenderar och själva använder för att filtrera och hitta intressanta aktier baserat på… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-01-12 10:55

Hej Henrik,

Jo, nog tror jag att vi nämnt detta. Men det jag personligen använder är Hitta Kursvinnare, Infront och Bloomberg.

Hitta Kursvinnare är förmodligen det enklaste och billigaste och man kommer väldigt långt med bara detta program. Men när jag behöver mer data eller analytikerförväntningar så kör jag på antingen Infront eller Bloomberg-terminal. Kostnaderna för dessa terminaler kan däremot inte försvaras av en vanlig privatsparare.

Screeninghälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-01-11 17:55

Hej, mina föräldrar har sålt sin bostad och efter diverse avdrag och skatter så räknar jag med att ca 500 000 kvarstår, jag vill gärna hjälpa dem att förvalta detta så att inte allt hamnar på ett dåligt räntekonto och brinner upp.
ISK och fördelning, stegvist inträde på börsen? dom kommer kunna leva på sina kombinerade pensioner en är redan pensionär med dålig pension en kommer att bli pensionär inom 4år med en stabil pension, jag hoppas på att deras pengar ska generera lite tillväxt och kanske lite utdelning varje år.
Hur tycker ni att jag ska göra?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-01-12 10:59

Hej Pendlarn, Jag hade valt indexfonder och successiv entré precis som du talar om i frågan. I mitt svar till “Not so snål student” kan du läsa hur jag resonerar kring börsexponering beroende av tid kvar till användande av pengarna. Fördelningen av indexfonder skulle kunna vara: 50% Sverige 25% Norge 25% Danmark På så sätt får du en bättre riskspridning (utan att det historiskt har gjort avkall på avkastningen). Hos Nordnet finns alla dessa marknader som Superfonder = gratis. Valet av konto bör stå mellan ISK och KF som är skattemässigt fördelaktiga och mycket lika i övrigt. KF bör särskilt… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm