Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 45 – Tillfällig sättning eller starten på ett blodbad?

Tillfällig sättning eller starten på ett blodbad?

På börsen har det varit sura tongångar senaste tiden. Efter att OMXS30 sedan juni varit uppe och toppat på ungefär samma nivå vid tre tillfällen har det nu vänt nedåt, och det med besked. Ännu är det för tidigt för att tala om något stark negativ trend, eftersom det lika väl skulle kunna vara en naturlig rekyl i den långa uppgång som vi upplevt sedan hösten 2011 med vissa kortare avbrott. I detta avsnitt får du höra mer om hur Jan och jag tänker kring utvecklingen på börsen. Väntar det ett blodbad?

Vi tar även upp börsord som beskriver marknadens utveckling och talar om olika talesätt kring börsen. Är det en som exempel en vinnande strategi att köpa stålaktier i uppgång och spritaktier i nedgång?

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon.

Agenda

00:00 – 12:23 Intro, ska man bli rädd för aktier i den lätta sommarsättningen?
12:23 – 19:57 #sparpodden får hänga med på harmoniska tider
19:57 – 23:46 Vad innebär det när börsen rör sig i sidled?
23:46 – 30:20 Begrepp på börsen – hausse, baisse & hävdad
30:20 – 38:51 Stål i uppgång & sprit i nedgång – vad betyder det?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Semesterhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
18 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-08-06 18:18

Tack för en kanon podd!

En liten undran ang ISK. Om man sålt en del nu och ligger likvid, ska man då ta ut pengarna ur isk-kontot eller låta dem ligga i någon räntefond? Tänkte mest på hur det fungerar med skatten. Om man tar ut pengarna och sedan sätter tillbaka dem när det ska köpas, blir det dubbelbeskattning?

Tacksam för svar.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-06 20:08

Om du tar ut pengar och sätter tillbaka dem igen så blir det extra beskattning. Placera dem i en kort räntefond istället om du vill ställa dig utanför aktiemarknaden en period och inte behöver pengarna till annat.

Anonym
Anonym
2014-08-06 19:58

Var inte botten rent tekniskt 2009. 2011 som jag förstått det var bara en rekyl. Sk ränte-rekyl. Det som är nu är väl en sk vinstrally. Fas 3 http://user.tninet.se/~edg335m/Liten_kurs_i_ta/cykler.htm#B%F6rsens marknadscykler

Anonym
Anonym
2014-08-07 09:40

Hur ser ni på bolaget FinnvedenBulten? Jag har hört en hel del som tycker att det är ett riktigt bra köpläge där just nu. Jag är lite mer försiktig angående det borde jag vara de?

Anonym
Anonym
2014-08-07 11:37

Hej, vi reste utomlands under semestern och besökte tre olika öar där vi på samtliga öar hyrde bil 1-2 dagar. Vi tecknade extra försäkring hos hyrbilsföretagen vilket innebar att vi maximalt fick betala 500 USD om bilen skulle skadas/gå sönder etc. Detta belopp reserverades då av hyrbilsföretaget på vårt bankkort och skulle återföras när bilen lämnades tillbaka i gott skick. Vår bank (Ica Banken) behöll dock reserveringen om 500 USD i 15 bankdagar, ibland till och med längre, och dessa pengar var inte tillgängliga under den tiden. Eftersom vi hyrde totalt tre olika bilar under loppet av ca 2 veckor… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-07 11:40

Hej,

Tack för en riktigt bra podd!
Jag är en student med extra jobb och spara 2000kr per månad på ett ISK-konto. För dem pengarna vill jag bara spara i fonder och behöver lite råd. Dessa pengar ska vill jag ha ett långsiktigt sparande (minst 40år). Hur bör jag tänka för att uppnå högsta möjliga avkastning? Är diversitet lika viktigt? Högrisk fonder välkomnas gärna.

Tack på förhand,
Oscar Sandberg

Anonym
Anonym
2014-08-07 14:45

Kan inte annat än rekommendera Nassim Taleb till alla lyssnare samt Günther och Jan: “Focus on the downsides. The upsides take care of them selfs. Or, how not to be a turkey.”

Anonym
Anonym
2014-08-08 10:26

Tjena Günther och ni andra ekonomer…Är en nybörjare inom det här med fond-sparande och jag sitter nu och funderar på det här med norman-beloppet. Antar att det redan tagits upp men då jag inte orkar leta så provar jag den enklaste vägen, alltså att fråga här :)…Inkluderar norman-beloppet även förvaltningsavgiften sett över 10 år? Eller ska man räkna på både norman-beloppet + förvaltningsavgiften när man räknar ut hur mkt en fond kostar över 10 år?…T.ex. om förvaltningsavgiften är 1,2% / år så blir ju det 12 % av mitt kapital över 10 år + norman-beloppet som kanske är 10 000… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-08 14:47

Hej,

Norman beloppet “är” förvaltningsavgiften, eller snarare årsavgiften, men där ingår förvaltningsavgiften.

Normanbeloppet ska spegla den totala kostnaden för att äga fonden i 10 år om man sätter in 1000 kr i månaden.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-09 13:50

Tackar så mkt

Anonym
Anonym
2014-08-09 10:15

Hej & tack för en bra podd!

Undrar bara om Jan har köpt några nya bitcoins? Har du/ni läst på något mer om cryptovalutor?

Mvh Linus

Anonym
Anonym
2014-08-09 16:19

Hej Jan och Gunther!

Jag läste igenom BTS Groups senaste kvartalsrapport idag och tycker nog att det skulle kunna vara en intressant investering.

Något som jag dock blir lite konfunderad över är hur de kan redovisa vinst för verksamheten före skatt (operating profit) på drygt 8 miljoner och samtidigt ha ett negativt kassaflöde för verksamheten. Om det hade gällt totala kassaflödet hade det ju kunnat vara investeringar som påverkat.

Du som är väl påläst om bolaget Gunther, hjälp mig!

//Rasmus

Anonym
Anonym
2014-08-09 18:52

Hej!

Jag tycker det vore intressant att höra er resonera kring vilken av följande risker ni anser vara allvarligast, att köpa ett bra bolag till en för hög aktiekurs eller att gå miste om att köpa detta bolag i väntan på en lägre aktiekurs.

Tack på förhand,
Benjamin

Anonym
Anonym
2014-08-09 20:59

“Gratis” löneförhöjning? Hejsan Jan och Günther! Jag har en plan. Jag funderar att lägga in hela min lön i “riskfria” obligationer. Jag har idag en stabil inkomst på ett företag, med en ganska hygglig lön. Är 25 år gammal Jag har idag ett kapital på nästan en miljon. Om jag då lägger in all min lön på statsobligationer, lever på mitt sparkapital i 2 år, och sen börjar pengarna börja rulla in. Om jag gör det varje månad så kommer jag tillslut efter två år få min lön, varje månad med en höjning på x% 🙂 Om jag lever på… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-09 22:37

#sparpodden Är upp ca +18% i år. Nu börjar, beroende på vem man lyssnar på, börsen att hacka och jag ökar på likviditeten.

Skulle ni, vid +19% vs storbörsen, gått 100% likvid nu eller ligga kvar?

Har nu ca 7 bolag i portföljen, alla med starka rapporter, tex Unibet, Sportamore, Apple och Nike.

Tack för ett lysande program som alltid är en av veckans höjdpunkter!