Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 45- Köpa dyrt eller vänta på aktie-REA?

Livets sämsta affär?

Äntligen är Jan och jag åter på samma plats på jorden när vi spelar in #sparpodden. Vi hoppas att glädjen som vi känner över att vara tillsammans smittar av sig på alla er som lyssnar!

Denna vecka är det dags att göra många av er besvikna. Jag har nämligen gjort det som många beskriver som “mitt livs sämsta affär” genom att köpa en lyxig sommarbil.

Min övertygelse säger mig däremot att min potentiella förlust understiger det förmodade upplevda värdet. Samtidigt tro jag att man med rätt information, gott om tid tillsammans med förhandlingsvilja kan göra bilaffärer utan att de skapar stora hål i plånboken. Säg gärna emot mig!

Värderingar som lockar och avskräcker

I detta avsnitt talar vi även om höga aktievärderingar som oförtjänt kan avskräcka och omvänt vilseledande attraktiva värderingar som kan locka. Våra två typexempel är Lundin Petroleum och Kopy Goldfield. Dessutom förklarar vi hur ett bolag kan visa vinst samtidigt som kassaflödena är negativa.

En annan fråga som ofta dyker upp är den om hur man ska göra med fantastiska bolag? Ska man köpa dessa trots att värderingen ständigt tenderar att vara hög? Eller är det möjligtvis bättre att invänta lägen då börsen dippar eller kraschar innan vi köper dessa aktier? Min generella uppfattning är att det fantastiska bolag nästan alltid kommer att värderas högt. Däremot ska man passa sig för denna typ av aktier om värderingen för tillfället är långt högre värderad än den varit historiskt – utan att någon information antyder att framtiden skulle vara bländande ljus.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon.

Agenda

00:00 – 13:24 Intro, varma kramar och galet bilköp.
13:24 – 19:34 Boktipset som kan förändra ditt liv.
19:34 – 26:00 Ett undervärderat guldbolag?
26:00 – 30:05 Avskräcker Lundin Petroleums värdering?
30:05 – 39:27 Vill DU jobba på Nordnet?
39:27 – 46:05 Köpa ett fantastiskt bolag till ett högt pris eller chansa på lägre kurs?
46:05 – 56:10 Hur kan man ha ett negativt kassaflöde samtidigt som man redovisar vinst?
56:10 – 59:56 Charmiga träffar i den färgglada hösten.

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Semesterhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
31 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-08-13 15:54

Hej, Jag har precis haft förmånen att få ett arv om 2 miljoner kroner och funderar över hur jag ska investera det. Känner mig lite vilsen. Jag har en bra månadslön, sparar regelbundet, en buffert om jag drabbas av otur och ett lågt belånat boende (ca 60 %) tack vare uppgången se senaste åren på Stockholms bostadsmarknad. Ni pratar alltid om att man ska månadsspara. Ska jag lägga upp ett sådant även för dessa pengar? Hur lång ska horisonten vara tills jag är full investerade? Mix av aktier och fonder? Andra instrument? Är verkligen timing rätt att börja investera nu… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-13 22:42

Tja börspodden, skoja bara sparpodden menar jag såklart. Har nu de senaste 10 dagarna bokstavligt talat plöjt igenom alla avsnitt (förutom det senaste)eftersom jag som ni förstår är en flitig lyssnare så måste jag ju givetvis ta tillfället i akt och tacka för en bra podd! Ni har redan varit inne och touchat på det jag undrar över då ni har pratat lite om rekrytering av nyexade civilekonomer. Men jag tyckte inte att jag riktigt fick svar på det jag undrade över så min fråga till er är då hur ni ställer er till civilingenjörer med master i exempelvis industriell… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-14 06:12

Hej, Har läst om nya super indexfonden Sverige men inte hittat alla svar. Det går att läsa “inget till oss allt till dig”. Men samtidigt säger Gunther att indexfonden följer precis index. Om det ska vara helt avgiftsfritt så ska väl utdelningarna återinvesteras i fonden som därmed kommer att överprestera gentemot index?? Precis som när jag själv direktinvesterat i indextunga aktier.
mvh Jonas Svensson Nordnet private banking kund.

Anonym
Anonym
2014-08-14 09:51

Hej Günther och Jan. Tack för en INSPIRERANDE och intressant podd. Har lyssnat stort sett på alla era poddavsnitt, och blivit extremt motiverad att börja spara på “riktigt”. Bor idag i en hyresrätt i Göteborg , betalar ca 10.000 :- månaden vilket är vansinne. Har 2 barn och en inkomst på ca 38.000 netto månaden totalt i hushållet. Då vi har bestämt att köpa en lägenhet/hus/radhus inom en 4 års period har vi börjat med ett sparande mellan 6000 – 10.000 :- i månaden. Har tidigare kört Avanza zero och har ca 28.000 :- liggandes där idag , och har… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-14 11:07

Hej,

Det pratas oftast om att den med lägst lön går ner i arbetstid för att familjen förlorar minst, men stämmer detta verkligen om den ena ligger över brytpunkten för statlig skatt?

Jag försökte mig på att räkna på detta. Min lön är 53k/mån och min frus 37k/mån och jag fick det till att det endast skiljde fyrtio kr efter skatt om jag gick ner i arbetstid jämfört med om frun går ner i arbetstid vilket i sammanhanget är försumbart.

Tack för en bra rolig och informativ podd. Kan även rekomendera Motely Fools podcast på engelska.

Anonym
Anonym
2014-08-14 11:12

Hej G&J, Tack för en toppen podd, har räddat många långa bilfärder i sommar! För att nå fler lyssnare till #sparpodden kanske ni ska rikta er till den grupp av människor som faktiskt behöver er hjälp och inte de (som ni också säger i podden) redan sparar fantastiskt och är i princip sparekonomer allihopa. Ni har säkert redan tänkt den tanken men jag känner att ge tips till folk som har en nettoinkomst på 50kkr och har ärvt 10Mkr känns som att lägga tid på redan fungerande maskiner. Kanske ska ni ge råd till exempelvis en person som ligger precis… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-14 14:00

Hej, Nu behöver jag förtvivlat inspiration för fortsatt aktivt sparande. Jag blev intresserad av aktier för ca 3 år sedan och öppnade då mitt första aktiekonto som så småningom blev en ISK och jag har själv tyckt att jag varit väldigt lyckad i mina placeringar då jag totalt har avkastat ca 70 % de senaste 3 åren. MEN när jag häromdan jämförde mig med ett antal fondalternativ insåg jag att det inte alls är en sådan förträfflig siffra på avkastning och nu funderar jag på att slänga in handduken och placera allt i tex avanza zero eller liknade som åtminstone… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-14 15:18

Hej, Jag är en student på 17 vårar och har blivit väldigt intresserad av aktier och fonder. Jag har ett extrajobb som gör att jag kan månadsspara en hel del pengar. Jag har ett ISK-konto där jag vill månadsspara i fonder. Jag har absolut inget behov av att ta ut dessa pengarna och tänker därför att det kan vara en väldigt långsiktig investering. Högrisk fonder som är väldigt volatila är välkomna. Hur bör man välja vilken av fonderna man ska investera i? Jag tycker Afrika är intressant ur ett långt perspektiv och även tillväxtländer. Vilka fonder skulle ni rekommendera? Vilka… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-14 16:32

Två saker: 1. Jag har lytt ert råd att kliva ett innehav för av för att kunna göra en nykter bedömning. Men inte en enskild aktie utan hela vårt fondinnehav då jag efter att ha lyssnat på er känner mig skeptisk inför framtiden. Således står vi nu “likvida” i ett par ISK hos Nordea med ca 100′ sparande till barnen, 100′ sparande till oss själva samt 100′ vikta till resor och renovering inom 18 mån. Problemet nu är bara att jag inte känner att jag vet vad jag ska göra härnäst. Vilka råd kan ni ge mig? Vilket också leder… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-14 17:32

Hej!

Trogen följare av er podcast! Gillar den verkligen, tycker dock ni har kunnat flyta iväg lite väl mycket på senaste tiden. Men samtidigt har det varit semester så vem kan klandra er!

I senaste avsnittet tog ni lite snabbt upp Morningstarrating. Jag hade tyckt det vore intressant hur den tas fram? Varför har t.ex. Superfonderna endast 3 stjärnor?

Mvh
MS

Anonym
Anonym
2014-08-14 18:50

Hej G&J! Som många andra är jag ett troget fan till sparpodden! Keep up the good work… Jag har på senaste tiden blivit lite intresserad av fastighetsmarknaden, och funderar nu på att investera i denna. Hur tycker ni att man ska gå tillväga sett till enskilda bolag kontra fonder (t.ex. Länsförsäkringars fastighetsfond)? Hade varit intressant att höra hur ni resonerar kring detta och kanske även hur ni ser på att i dagsläget investera i fastighetsbranschen? Hur ser framtiden ut? Hade även varit intressant att höra vilket arbetssätt man har då man arbetar “på en fond”. Hur ser Nordnets arbetsteam kring… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-15 08:20

Gratulerar till att ha köpt bilen som herrarna på Top Gear utsett till ‘The worst car in the world’.

I övrigt är podden ett alltid lika trevligt inslag i vardagen.