Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 45- Köpa dyrt eller vänta på aktie-REA?

Livets sämsta affär?

Äntligen är Jan och jag åter på samma plats på jorden när vi spelar in #sparpodden. Vi hoppas att glädjen som vi känner över att vara tillsammans smittar av sig på alla er som lyssnar!

Denna vecka är det dags att göra många av er besvikna. Jag har nämligen gjort det som många beskriver som “mitt livs sämsta affär” genom att köpa en lyxig sommarbil.

Min övertygelse säger mig däremot att min potentiella förlust understiger det förmodade upplevda värdet. Samtidigt tro jag att man med rätt information, gott om tid tillsammans med förhandlingsvilja kan göra bilaffärer utan att de skapar stora hål i plånboken. Säg gärna emot mig!

Värderingar som lockar och avskräcker

I detta avsnitt talar vi även om höga aktievärderingar som oförtjänt kan avskräcka och omvänt vilseledande attraktiva värderingar som kan locka. Våra två typexempel är Lundin Petroleum och Kopy Goldfield. Dessutom förklarar vi hur ett bolag kan visa vinst samtidigt som kassaflödena är negativa.

En annan fråga som ofta dyker upp är den om hur man ska göra med fantastiska bolag? Ska man köpa dessa trots att värderingen ständigt tenderar att vara hög? Eller är det möjligtvis bättre att invänta lägen då börsen dippar eller kraschar innan vi köper dessa aktier? Min generella uppfattning är att det fantastiska bolag nästan alltid kommer att värderas högt. Däremot ska man passa sig för denna typ av aktier om värderingen för tillfället är långt högre värderad än den varit historiskt – utan att någon information antyder att framtiden skulle vara bländande ljus.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon.

Agenda

00:00 – 13:24 Intro, varma kramar och galet bilköp.
13:24 – 19:34 Boktipset som kan förändra ditt liv.
19:34 – 26:00 Ett undervärderat guldbolag?
26:00 – 30:05 Avskräcker Lundin Petroleums värdering?
30:05 – 39:27 Vill DU jobba på Nordnet?
39:27 – 46:05 Köpa ett fantastiskt bolag till ett högt pris eller chansa på lägre kurs?
46:05 – 56:10 Hur kan man ha ett negativt kassaflöde samtidigt som man redovisar vinst?
56:10 – 59:56 Charmiga träffar i den färgglada hösten.

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Semesterhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
31 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-08-20 13:19

Till Günther ang. mitt tidigare inlägg om ISK-konto och statslåneräntan…I Christina Söderbergs artikel i SVD Börsforum där hon hänvisade till din uträkningen om ISK-konto så såg jag att du hade räknat på en årlig värdestegring på 7% och att det då är lönsamt med ISK-konto så länge statslåneräntan är under 5.08%…Men för en utdelningsportfölj är det väl ganska svårt att nå en avkastning på 7% / år, om man tänker sig att man vill ha en någorlunda riskspridning och ganska stabila bolag? Då är det väl mer rimligt att man hamnar runt 4-5% i direktavkastning? Och om man då räknar… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-20 10:16

Hej Günther. För ca 5 år sedan jobbade jag ett år i Tyskland och betalade Rentenversicherung (pensionsförsäkring) á 373€ från min lön varje månad. Är det pensionspengar jag någonsin kommer att se igen. Kan jag föra över de till Sverige på något sätt? Mvh Henrik

Anonym
Anonym
2014-08-20 00:34

hej Jan och Gunther=) Jag heter Robin är 24år och bor i norge. Det var jag som skrev till er förut ang att jag ville in på aktiemarknaden och har i dagsläget cirka 1,6 miljoner på sparkonton till 4% ränta. jag var med på avsnitt 20 på sparpodden. Har nu lyssnat på din 30dagarskurs och även lyssnat på alla poddar och läst boken “vägen till din första miljon” Sen har jag även börjat kikat mer och mer på shareville. Det jag har fastnat för är investmentbolag, känns relativt enkelt som nybörjare. Att sprida riskerna i olika brancher som man gör… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-20 09:21

Hej, om du är bosatt i Norge så tror jag inte att du får lov till att gå in i ISK i Sverige (men jag är inte säker)

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-25 22:26

Är skriven i sverige så de är inget problem=)

Anonym
Anonym
2014-08-19 17:03

Hallå kära sparpodd!

Nu när börsen svajar lite och det snackas om att den ska ner har jag några frågor!

Hur påverkas bolag på t.ex. Aktietorget och first north ifall omxs-30 börjar gå ner? Det visar ju bara de 30 mest omsatta. Innebär en bear-trend på omxs-30 att alla listor bör falla?

Tacksam för svar!

/Carl

Anonym
Anonym
2014-08-19 10:47

Hej
Günther, BTS groups delårsrapport var en besvikelse (vinstvarnade).

Jag fick med mig att du ändå köpte på dig mer aktier @twitter, – hur rimmar det med rådet till oss vanliga döda att köpa i medgång å sälja i nedgång?

mvh, Majan Ahl

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-19 13:40

Majan – Jag hoppas du menar “oss vanliga dödliga”…Annars måste jag börja tro på spöken 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-19 16:40

Hehe , ja det är klart – var lite väl snabb på tangenterna där:)

Anonym
Anonym
2014-08-18 13:31

Tjena Günther…Jag sitter och funderar på att starta ett ISK-konto och jag undrar då om det över tid är lönsamt med ett ISK-konto för exempelvis en utdelningsportfölj? Eller är det endast nu när statslåneräntan är så pass låg som den är, som det lönar sig med ett ISK-konto?…Jag såg i en artikel i SVD Börsforum att Christina Söderberg tagit hjälp av dig och att du där räknat ut att en statslåneränta på upp till 5.08% under en 30-årsperiod är bättre än en “vanlig” depå? Då blir min fråga hur den genomsnittliga statslåneräntan sett ut de senaste 30 åren? Går det… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-08-17 19:59

Hej,

Jag hör en del om att federal reserves styrränta är något som starkt kommer påverka börsen framöver, ifall den höjs eller inte. Kan ni gå in på varför det är så och vad en höjning skulle innebära i nuvarande ekonomiska situation? Tack för en grym pod!

Anonym
Anonym
2014-08-17 12:53

Hej.och tack för en mycket bra och underhållande pod.Om räntan ligger kvar så lågt som nu en längre tid och sen sakta höjs till .X%. Kommer då OMX-index gå sidledes tills räntan börjar höjas och då börjar gå ner? Är det en börs-regel, ränta-index.? Säg NEJ. det låter så oändligt tråkig spar-framtid närmaste åren.

Anonym
Anonym
2014-08-17 11:59

Hej,
Tack för en väldigt intressant pod!

Två saker som jag skulle önska att ni tar upp
1. Vilket program/vilken databas rekommenderar ni när man jämför aktier, tittar på nya aktier? Ni nämner att ni tittar på olika nyckeltal ibland och historik för aktier (16 år tror jag du sa att du hade historik för Günther), vilket program använder ni?
2. Kan ni inte återkommande (tex en gång i kvartalet gå igenom en rapport (typ den ni gjorde med Clas Ohlson). På det sättet lär jag mig mycket hur ni resonerar kring val av aktier.

Mvh David

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-08-18 22:01

Ett program som Günther har snackat om i podden är: “Hitta Kursvinnare”, som finns på aktiespararna.se…Vet ej om han använder fler…/Robert

Anonym
Anonym
2014-08-17 11:42

Hej!

Vanligt är ju att vid årets slut sammanställa hur ens investeringar har gått och jämföra den egna avkastningen med andra samt diverse jämförelseindex.

I mitt fall månadssparar jag, dvs jag sätter in ytterligare kapital i min portfölj varje månad, och vissa månader gör jag även extrainsättningar utöver det vanliga sparandet.

Finns det någon standard rekommendation för hur man räknar ut sin avkastning på helåret för att kompensera för påverkan pga insättningar/uttag?

Anonym
Anonym
2014-08-16 18:10

Att ta upp i podden:

Det pratas mycket om obligationer och primärt företagsobligationer just nu. Mycket beroende på det rådande börsläget. Eftersom jag är inne på Günters teorier om att man inte bör köpa fonder och betala en “onödig” avgift, undrar jag hur man bär sig åt att få tag på dessa obligationer?

1. Det finns mycket basic info om obligationer på internet, men hur handlar och avläser man obligationskoderna i praktiken?
2. Hur tänker ni kring utbudet av företagsobligationer kontra de som kan nås genom att köpa vissa strategifonder från instituthandlare? Avgift kontra utbud för privatsparare?

Anonym
Anonym
2014-08-15 22:17

Hej,

Skulle vara intressant att höra er prata om trender efter positiva samt negativa rapporter. Finns det någon data/undersökningar som visar på vad som händer med bolagens aktier efter rapportdagen, dvs kan det generellt sätt vara smart att köpa ett bolag dag 2 efter rapporten om den överraskat positivt och vice versa?

/Oskar

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm