Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 24 – Vårtecken och stämmoterrorister

Vårtecken och stämmoterrorister

I detta frågeintensiva avsnitt av #sparpodden djupdyker vi i ämnet årsstämmor. För dig som aktieägare innebär perioden vi just nu är inne i, en unik möjlighet att kunna lära känna bolaget du investerat dina pengar i. På årsstämman har du som aktieägare alla möjligheter att ställa bolags-specifika frågor till VD, styrelse, revisor och valberedning, ta vara på den! Vi går också igenom vad du behöver tänka på för att vara säker på att få delta på stämman. Förutom viktigt information om hur du kan förbereda dig inför en årsstämma, avslöjar jag mina tre favoriter; ett vårtecken, en mysig och en rolig årsstämma. Avslutningsvis diskuterar vi ett ständigt återkommande inslag vid dessa tillställningar, nämligen stämmoterrorister.
Veckans avsnitt kan du ladda ner och lyssna på här.

Dina frågor får svar i #sparpodden

Vi får massor med frågor till #sparpodden via Twitter och Nordnetbloggen, det tycker vi är jätteroligt, för det är Ni som skapar innehållet. Den som har möjlighet att äga sitt boende kommer i detta avsnitt att få tips på hur man ska tänka kring amortering och sparande. Vi kommer också att prata om tjänstepensioner, ett sparande som fått mycket uppmärksamhet i media senaste veckan. För dig som har tjänstepension finns det stora vinster med att sätta sig in i produkten och förstå dina möjligheter. Vårt tips är att du ska ta hjälp av din bank, de är mer än angelägna om att guida dig rätt. Vi fick en fråga om private banking; vad innebär egentligen denna service och är den det bästa alternativet för den förmögna? Servicen kan innebära allt ifrån så kallad diskretionär förvaltning till bättre courtage och prioriterad service. Servicen varierar lika mycket som avgifterna. Vi reder ut begreppen och ger ett generellt förslag utifrån ett specifikt fall.

Substansrabatt – så fungerar det

Frågorna kring substansrabatter är återkommande och i #sparpodden lovade jag att förklara vad rabatten är för någonting och varför den finns. Här kommer därför ett kort videoklipp:

Agenda

00:00 – 1:45 Sång och intro
01:46 – 04:00 Reflektioner kring onödig konsumtion
04:01 – 08:05 Bostaden som sparform
08:06 – 10:52 Snårig tjänstepension, be om hjälp
10:53 – 37:45 Det första vårtecknet, årstämmor!
37:46 – 39:23 – April, en snålmånad
39:24 – 48:22 Substansrabatter, är investmentbolagen billiga?
48:23 – 51:42 Risk för förvridet beteende med belåning
51:43 – 54:05 Långa som korta, vi pratar räntefonder
54:06 – 59:50 Ett begrepp, flera innebörder – Private Banking
59:51 – 1:03:33 Kapitalisera på dina intressen
1:03:34 – 1:05:51 Avslutning med en meck-upplevelse och sång

#sparpodden Live

Nu är det även klart att vi ska köra en live-inspelning av #sparpodden. Den 23:e april kl. 17:30 på Rival i Stockholm så bjuder Jan och jag på oss själva och våra kunskaper/okunskaper inom ekonomi. Alla är välkomna och det är fri entré. Mer info och anmälningsmöjlighet kommer om några veckor, men anteckna gärna datumet redan nu.

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 01: Räntor och duvor 
Avsnitt 02: Risk på livet AB 
Avsnitt 03: Ett ovälkommet erbjudande 
Avsnitt 04: Bankernas fällor 
Avsnitt 05: Vinnande investeringar 
Avsnitt 06: Analytikermassage 
Avsnitt 07: När ska man sälja? 
Avsnitt 08: I lyssnarnas tjänst 
Avsnitt 09: En aktiv soffliggare 
Avsnitt 10: Live på Hamburger Börs 
Avsnitt 11: Tekniskt översålda bananer 
Avsnitt 12: Genvägen till finansjobben 
Avsnitt 13: Jul med Jan och Günther 
Avsnitt 14: 2014, Belåningens år? 
Avsnitt 15: Fundamentalt frosseri
Avsnitt 16: Sälja på All Time High? 
Avsnitt 17: Bli framtidsrik 
Avsnitt 18: Bubblor, kick back och miljonärer 
Avsnitt 19: Festen är över
Avsnitt 20: Flörta ekonomiskt
Avsnitt 21: Vinnartrender och emissioner
Günther möter: B. Stewart och J. Rogers
Avsnitt 22: Förslösande arvingar och krigskris
Avsnitt 23: Dominera chefen i löneförhandlingen

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
60 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-03-19 17:57

Hej Günter och Jan och tack för ännu ett intressant och lärorikt avsnitt! Jag är sedan några år samboende, min sambo är yrkesarbetande och jag håller på att avsluta mina studier. Hon får ut dryga 20.000 kr efter skatt varav drygt 8000 kr går till sparande. Vi är båda 23 år. Jag själv är väldigt intresserad av aktier och sparande och detta har till viss del smittat av sig på min sambo som fått upp ögonen för sparande. Hon har dock varken tid eller tillräckligt med intresse för att skaffa sig någon djupare kunskap och således ber hon mig om… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-25 10:44

Hej Erik, Vad kul att du finner #sparpodden lärorikt. Det är väldigt viktigt för oss och vi hoppas att vi kan fortsätta att intressera och utbilda svenska folket! I samtal med Günther finns det vissa tips att ge. Att spara 8 000 kr per månad är jättebra. Det ger ett nettosparande per år motsvarande 96 000 kr. Utan att veta mer ingående hur din sambos privatekonomiska situation ser ut är det alltid bra att ha en buffert. Denna buffert bör finnas tillgänglig vid ev. plötsliga skeende och därav vara placerad på ett högräntesparkonto med insättningsgaranti, alternativt en kort räntefond. Därefter… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-03-19 18:31

Hur får man ner bolåneräntan under 2%? Har ringt runt till några storbanker men det verkar svårt trots flyttvillighet. Våra förutsättningar är: två fasta anställningar med bruttoinkomst på ca 98 000 inkl. barnbidrag per månad för hushållet. Bolån på ca 3 miljoner. Belåningsgrad 70 % inget topplån. Inga övriga lån eller åtaganden utom studielån ca 150 000. Aldrig betalningsanmärkning. Sparat kapital på konton, fonder, aktier ca 1 MSEK. Vi amorterar just nu ca 2500 kr per månad på vårt bolån. Är beredda att flytta lönekonto men pension och annat har vi där det är lägst avgifter såklart. Vår bolåneränta är… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-25 09:57

Hej Maria, Till att börja med vill jag gratulera till en stabil privatekonomisk situation. Det är en gynnsam situation Ni befinner Er i och givetvis ska ni försöka sänka er bolåneränta. Har samtalat med Günther om detta och vi har några smarta tips att ge. Till stor del handlar bolån om personlig kontakt. Din bankman ska vara en person som Ni känner trygghet till och kommer bra överens med. Därför kan en idé vara att diskutera bolån inom era vänskapskretsar för att se om det finns någon/några person/personer med en bra relation till en särskild bankman, samt ett bättre erbjudande… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-03-19 20:25

Hej! Jag och min fru äger två fastigheter, sammanlagt värde c:a 5.8 miljoner (4.1 miljoner i taxeringsvärde) och på dessa har vi 2 miljoner i bolån. Jag har tänkt ett tag på att låna mer och investera rätt försiktigt, t.ex. i Atlant Stability som är en rätt stabil hedgefond med c:a 4-5% avkastning per år utan större svängningar (till skillnad från aktiefonder som svänger rejält). Givet en rörlig ränta på c:a 2.2% avdragsgillt till 30% och en skatt i en isk skulle motsvara bara ungefär 15% skatt på vinsten så ger ju ett lån på ytterligare 1 miljon c:a 20-25000… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-03-19 23:28

Hej! Tack för utmärkt utbildning och underhållning! Ni trycker ofta på vikten av att investeringsbeslut föregås av grundliga analyser, och att man bör göra dessa analyser på egen hand. Jag saknar ett bra verktyg för att titta på olika nyckeltal för aktier i ett historisk perspektiv. Hur ser dagens p/e, p/b osv. ut idag jämfört med hur det brukar se ut historiskt till exempel. Var kan en lekman få tillgång till denna typ av data till en billig penning?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-21 13:35

Hej benjamin,
Kul att du gillar #sparpodden!
Ett verktyg Günther använder sig flitigt av är aktieanalysprogrammet Hitta Kursvinnare. Det är en s k stock screener som du kan abonnera på via Aktiespararna.

Hälsningar,
Rickard, Günthers intern

Anonym
Anonym
2014-03-19 23:52

Hur ser det ut som i mitt fall äger industrivärden och vill gå på sandviks bolagstämma. Eftersom industrivärden är majoritets ägare i Sandvik har jag behörighet att gå på Sandviks stämma då? Äger inte Sandviks aktie.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-21 11:53

Hej Joel,
Tack för din fråga. För att delta på en årsstämma behöver du äga bolagets aktie direkt. Däremot brukar det finnas möjlighet att vara med som åhörare, så mitt tips är att du hör av dig till Sandvik och ber om att få delta.

Hälsningar,
Philip, Günthers intern

Anonym
Anonym
2014-03-20 08:00

Hej

Tack för en fantastisk bra podd!

Har ett önskemål att ni i nästa program skulle ta upp inkomstdeklarationen eftersom den kom idag torsdag. Vilka avdrag som man kan göra? Men även hur man ska gå tillväga när man kontrollerar sin deklaration. Allmänna tips alltså!

Hälsningar

Philip

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-21 11:39

Hej Philip,
Vad kul att du gillar #sparpodden. Intressanta och aktuella frågeställningar, jag ska föra vidare ditt önskemål till Günther och Jan för kommande avsnitt.

Hälsningar,
Philip, Günthers intern

Anonym
Anonym
2014-03-20 11:17

Vill först av allt tacka för en utmärkt podcast! Fortsätt så!

I maj fyller jag 25 och kommer börja få tjänstepension. Jag ska välja förvaltningsform via valcentralen.se. Vad bör jag tänka på? Traditionell förvaltning eller fondförvaltning? Ska jag välja där det är lägst avgift? Om traditionell förvaltning har lägst avgift, bör jag ändå välja fondförvaltning med tanke på min ålder?

Tacksam för svar här eller via podden. 🙂
Edvin

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-21 17:18

Hej Edvin, Kul att även du gillar #sparpodden! Valet av försäkringsbolag beror på vilket kollektivavtal du har. Det betyder vidare att du, via valcentralen.se, kommer ha möjlighet att välja lösning från ett urval av bolag som erbjuder antingen både traditionell försäkring och fondförsäkring, eller ett av alternativen. Traditionell förvaltning ger dig både trygghet och säkerhet genom den garanterade avkastningen. Avkastning varierar från år till år, men är vanligtvis åt det mer restriktiva hållet. I en fondförsäkring ges du själv möjlighet att förvalta över din tjänstepension. Det betyder att du, beroende på försäkringsbolag, har tillgång till ett fondtorg med ett antal… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-03-20 11:39

Hej,
anser ni att det är sannolikt med en börsuppgång för sjätte året i rad?
Vad är era bästa tips om man tror på fallande svenska börsindex?

Hälsningar
Daniel

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-24 11:52

Hej Daniel, Jag tror nästan aldrig på en fortsatt uppgång efter fem år med stigande kurser. Senaste gången vi fick uppleva det var 1993-1999 som innebar uppgång för samtliga år. 2003-2006 bröts ju som bekant under sitt femte år av uppgång. Just nu har börsen stigit två år i rad (2011 sjönk börsen med -16,7%). Om man tror på fallande kurser framöver och står beredd att ta stor risk så är det naturligtvis blankning eller andra korta positioner som gäller. För den som vill ha låg risk så väljer man räntekonto/räntfonder (korta)/hedgefonder. Mitt tips är att undvika att försöka tjäna… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-03-20 11:49

Finns det statistik på vilken grupp av människor som historiskt har lyckats bäst på aktiemarknaden? Tänker på skillnader i kategorier så som ålder, kön, utbildning, engagemang på aktiemarknaden osv.
Hälsningar
Daniel

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-24 11:46

Hej Daniel, Nej, man kan inte med bestämdhet säga hur det ligger till. Däremot så kan jag via mina erfarenheter från aktiemarknaden de senaste 17 åren säga en del. Den grupp som oftast är mest framgångsrik är de som investerar i sådant som de begriper, gör regelbundna avsättningar för att investera, håller sina investeringar längre tid. Faktum är att kvinnor generellt är bättre på detta än män. Men vidare kan man säga att kvinnorna som grupp är mindre riskbenägna vilket leder till färre sparare med extremutfall. Jag skulle kunna prata mycket om detta – men sparar säkert en del till… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-03-20 12:20

Kan ni diskutera lite om huruvida det är smart eller inte att äga aktier i ett bolag samtidigt som man äger aktier i ett investmentbolag som har ett stort innehav i samma bolag som?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-21 13:22

Hej caroline e,
Intressant fråga. Huruvida det är smart eller inte är dock svårt att svara på. Detta då du som investerare dels äger bolaget direkt själv, samt indirekt genom investmentbolaget. Din exponering mot ett enskilt innehav ökar därmed och du bör därför beakta detta då du funderar över riskspridning i din portfölj.

Hälsningar,
Rickard, Günters intern

Anonym
Anonym
2014-03-20 13:56

Hej! Har tidigare frågat angående att skapa egna blandfonder. Vad gäller aktiefonderna är jag rätt säker på vad jag vill ha (global-, Sverige- och någon Europaindex). Däremot är jag väldigt fundersam vad gäller räntefonderna, detta är något jag aldrig har sparat i nästan. Är det en blandning av korta, långa (obligationsfond)-räntefonder plus företagsobligationsfonder som gäller eller vad anser du? Använder sig storbankerna av blandning av ränteprodukter i sina globalfonder och att fördelningen mellan dem beror på ränteläget i världsekonomin? Företagsobligationsfonderna har på senare år gått väldigt bra, en fråga ang. dem vid ett högre ränteläge i framtiden; kommer avkastningen på… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-24 10:34

Hej Marcus, Blandfondsförvaltare har många frågor att överväga. En är, precis som du nämner, mixen av korta och långa räntor. Om du har en tro om att räntorna kommer att stiga framöver så vill du undvika att köpa långa ränteprodukter (långa räntefonder eller företagsobligationsfonder som investerar i längre löptider). Dessa kommer nämligen att sjunka i värde om räntan stiger – låser du räntorna till dagens låga värde och de därefter stiger så har du ju gjort en dålig affär. Alternativet är att välja korta ränteplaceringar. Dessa kommer att följa marknadsräntorna bättre och det blir mindre av spekulation. Men å andra… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-03-20 17:25

Hej! Älskar er podcast och ni får inte sluta med den 😀
Jag vart lite nyfiken på bolagsstämmor och skulle vilja besöka någon för att få erfarenhet av en sådan. Jag har kollat de bolag jag har i dagsläget och inget av dessa har sina bolagsstämmor i närheten av Skåne där jag bor. Hur hittar jag bolag som har stämmor nära mig? Skulle va kul att uppleva det iallafall en gång 😀

Med vänlig hälsning, Johan

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-21 12:09

Hej Johan,
Härligt att du älskar #sparpodden!
Kul att du är intresserad av att besöka någon stämma. Mitt tips till dig är att titta på Skånes regionsportfölj som vi skapat tillsammans med Günther, dessa bolag har huvudkontor, eller på annat sätt en stark koppling eller ursprung i Skåne. Information om regionsportföljen finner du i ett tidigare inlägg på Nordnetbloggen:
https://nordnetblog.wpengine.com/skane-bradar-ovriga-bors-sverige/14/01/2014/

Hälsningar,
Rickard, Günthers intern