Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 23 – Dominera chefen i löneförhandlingen

Dominera chefen i löneförhandlingen

Lär dig hur du löneförhandlar som en mästare i dagens #sparpodden! Jan Dinkelspiel och jag avslöjar våra bästa tips för att maximera avkastningen i din nästa löneförhandling. I avsnittet får du även lära dig hur du ska  optimera sparande till barnen, samt hur man ska resonera kring dricks. Vi reder även ut det aktuella Scaniabudet och reder ut ifall det finns några gratispengar på aktiemarknaden.

Jan passar på att berätta mer om vad hans roll som innovationschef innebär och ger aktuella tips på hur man kan hitta bra aktier att investera i.

#sparpodden Live

Nu är det även klart att vi ska köra en live-inspelning av #sparpodden. Den 23:e april kl. 17:30 på Rival i Stockholm så bjuder Jan och jag på oss själva och våra kunskaper/okunskaper inom ekonomi. Alla är välkomna och det är fri entré. Mer info och anmälningsmöjlighet kommer om några veckor, men anteckna gärna datumet redan nu.

Är du redo att dominera din chef i löneförhandlingen samt ta del av alla andra tips finns dagens avsnitt av #sparpodden här.

Agenda

00:00 – 04:28 Intro, #sparpodden LIVE och Mello-löften
04:29 – 13:40 Vad gör Jan som innovationschef?
13:41 – 29:10 Löneförhandlingstips
29:11 – 32:10 Hur lite pengar kan man leva på?
34:16 – 34:39 Sparande till barn
34:40 – 36:38 Beskattning investeringssparkonto
36:39 – 47:09 Dricks
47:10 – 51:24 Scaniabudet – gratispengar?
51:25 – 53:23 Hitta bra aktier!
53:24 – 56:41 Sparbloggar och avslut

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 01: Räntor och duvor 
Avsnitt 02: Risk på livet AB 
Avsnitt 03: Ett ovälkommet erbjudande 
Avsnitt 04: Bankernas fällor 
Avsnitt 05: Vinnande investeringar 
Avsnitt 06: Analytikermassage 
Avsnitt 07: När ska man sälja? 
Avsnitt 08: I lyssnarnas tjänst 
Avsnitt 09: En aktiv soffliggare 
Avsnitt 10: Live på Hamburger Börs 
Avsnitt 11: Tekniskt översålda bananer 
Avsnitt 12: Genvägen till finansjobben 
Avsnitt 13: Jul med Jan och Günther 
Avsnitt 14: 2014, Belåningens år? 
Avsnitt 15: Fundamentalt frosseri
Avsnitt 16: Sälja på All Time High? 
Avsnitt 17: Bli framtidsrik 
Avsnitt 18: Bubblor, kick back och miljonärer 
Avsnitt 19: Festen är över
Avsnitt 20: Flörta ekonomiskt
Avsnitt 21: Vinnartrender och emissioner
Günther möter: B. Stewart och J. Rogers
Avsnitt 22: Förslösande arvingar och krigskris

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
39 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-03-12 19:45

Hej! En fråga till nästa avsnitt, kanske: Det pratas mycket om att förhandla ner sin boränta och hur “lätt” detta är. Jag själv har relativt god koll på min privatekonomi och har valt det billigaste alternativen inom en rad områden: en nätbank för mitt ISK, en annan nätaktör för mitt buffertsparande (sparkonto med hög ränta). Jag har valt en billig bilförsäkring och hemförsäkring via fackförbundet. Osv. När jag talar med storbanken om min boränta säger de bara att “vi ger bara rabatt till helkunder”. De vill alltså att jag flyttar allt mitt kapital och mina försäkringar till dem. Självfallet förstår… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-13 13:46

Jag håller med Fredrik ovan, jag skulle också vilja ha konkreta tips på hur man kan förhandla ner sin boränta. Vilka argument fungerar på riktigt. Jag har “fötts” in i en av storbankerna och där är jag sedan många år även helkundmed lönekonto, bostadslån, privat pensionssparande, kapitalförsäkring mm. Trots detta får jag bara rabatt med 35 punkter mot listpriserna. Aktie- och fondsparande har jag på en nätbank och ett buffertsparande hos annan nätaktör, detta vet banken om och även om de försökt få mig att flytta över så inser de ganska snart att deras erbjudanden är orimligt dyra i jämförelse.… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-03-12 21:36

Hej! Jag upplever det mycket svårt att bestämma en målkurs för de aktier jag köper. Tips?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-02 19:19

Hej,

Målkurser är till att börja med väldigt svåra att sätta då bolagen konstant utvecklas och ny information når marknaden.

Ett sätt är att sätta en målkurs är att titta på bolagets P/e-tal historisk för att se när bolaget är högt värderat. När du funnit p/e-talets högsta intervall är det dags att börja titta på omständigheterna vid dessa tidpunkter. Vilka förutsättningar hade bolaget vid tidpunkten, nyckeltal, marginaler, vinst, etc. Därefter kan du undersöka var bolaget står idag i relation till detta och vad som fattas för att enligt p/e-talet uppfattas som fullvärderat.

Anonym
Anonym
2014-03-13 10:34

Hej! Jag har en fraga, som Ni kanske skulle kunna berora vid tillfalle. Da man soker efter Fastighetsbolag och Investmentbolag sa anvands ju inte PE-talet som indikator pa foretagets vardering, som jag har forstatt det. Men finns det nagon/nagra alternativa nyckeltal som ar specifikt intressanta for dessa typer av bolag som jag kan anvanda mig av da jag soker pa borslistorna?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-02 19:09

Hej Erik,

Fastighetsbolag och investmentbolag värderas enligt substansvärde och den ev. substansrabatt ett bolag erhåller.

Mer om detta kan du läsa i ett av Günthers tidigare blogginlägg:
https://nordnetblog.wpengine.com/investmentbolag/02/07/2013/

Hälsningar Rickard, Günthers intern

Anonym
Anonym
2014-03-13 14:31

Hej, tack för en bra podd, ni lyckas får bra balans mellan seriositet och humor. Vi har tidigare hört Günthers jämförelse mellan investeringar och livspartner där han letar efter samma faktorer. Vad det gäller hans klädråd gäller inte samma sak. Borde inte samma investeringsfilosofi gälla även här “Bättre att köpa kvalitetskläder till ett rimligt pris än hyfsade kläder för ett fantastiskt pris”? Jag ser till exempel mina sambo slita ut sina 1000:- skor på en säson medan jag själv ömt vårdar mina engelska randsydda kalvskinnsskor och de bara blir snyggare med åren.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-04-02 19:46

Hej Martin S,

Här finns det inget att orda om. Vi hoppas att Günther även kommer upptäcka samma sak i och med de scenkläder Oskar Jakobsson sponsrade honom med under #Nordnet Live.

Hälsningar Rickard, Günthers intern

Anonym
Anonym
2014-03-13 16:30

Günther som kan allt om mycket kan säkert ge några ekonomiska tips angående bostadsrättsförening. Jag sitter med i styrelsen på en bostadsrättsförening med god ekonomi. Vad kan man göra för investeringar och åtgärder som gör det ekonomiskt framförallt för oss boende. Och ja Günther, luft/luft pumparna är precis bytta. 😉 Hyran är inte höjd på 10 år. Tack på förhand!

Anonym
Anonym
2014-03-13 20:00

Fråga till Günther: Snusar du som är sparsam? En dosa för 15.90 kr om dagen i ett år är 5800kr. Antag att du snusat i 20 år och priset per dosa varit konstant. Hade du istället fått en avkastning på i snitt 7%/år på susandet hade du haft ca 250.000kr nu. Kommentarer på detta?

Tack för en bra podd.
Hälsningar,
Oscar

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-03-21 14:00

Hej Oscar G,
Intressant fråga! I det senaste avsnittet av #sparpodden berör Günther denna fråga. På http://www.nordnet.se/sparpodden hittar du avsnitt nummer 24.

Hälsningar
Philip, Günthers intern

Anonym
Anonym
2014-03-13 21:08

Hej, tycker ett råd som verkar gå igen är att man bör investera i brancher som man känner och som man kanske har speciell intresse för. bra logik, men jeg skulle gärna få lite praktiska råd kring detta. som expatrierad norrmann är jag mycket sportig av mig och brukar vara duktig att spotta (!) träningstrender, både avseende sportsutrustning men också treningsformer, tävlingstrender och så vidare. känner dock att jag saknar steget eller kanske ressurserna till att använda det i investeringssyfte. vilken typ av research bör man börja med, etc. Jag kan ju inte börja läsa årsbokslut för alla utrustningsproducenter eller… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-03-13 21:56

Hur ska man tänka när det kommer till avtalspension/tjänstepension? Jag har lång tid kvar till pensionen. Ni brukar ju säga att den största risken är att inte “ta risk” eller att enbart följa index i ett långt perspektiv. Problemet är att min fondförsäkringsgivare nästan enbart har index- och globalfonder i sitt utbud. Jag antar att det är liknande vart än man vänder sig. Av den anledningen har jag valt en OMX30-index fond med noll i förvaltningsavgift. Hur resonerar Günther och Jan? Är förvaltningsavgiften en avgörande faktor när valet bara står mellan indexprodukter?

Anonym
Anonym
2014-03-13 23:51

Hej Gunter och Jan. Hur kan Peab vara så lågt värderade jämfört med NCC? Tittar man på nyckeltal mm är det en självklarhet, men funderar man kring affärsidé, anställda, arbetssätt och potential skiljer de sig väldigt lite. Med byggbranschens hårda konkurrens borde inte NCC ha extremt högre marginaler eller för den delen mkt vassare anställda. En UA analys är inte kul för Peab som även har insiderförsäljningar.

Kan man frångå fundamental UA analys och våga gå på magkänsla?

Tack för en trevlig podd
/Björn

Anonym
Anonym
2014-03-14 09:54

Hej! Det finns ingenting som får mig att zoona ut så mycket som när jag hör någon säga att det kommer att komma en värre finanskris än den som var senast. Jag är helt säker på att det stämmer, men om personen i fråga inte säger ett datum så förblir det endast ett försök till att låta påläst och klok. Nåväl, om vi nu ska vara lite negativa för en stund så tänkte jag fråga vad som är säkrast att ha mellan ISK och kapitalförsäkring när den dagen väl kommer. Jag förstår att om du har aktier så kommer de… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-03-14 14:44

Hej! Tack för en superpodd. Jag har just ärvt 7 milj kr och har varit på några möten med olika företag inom private banking. De föreslår diskretionär förvaltning, aktiefonder, hedgefonder, strukturerade produkter, företagsobligationer, fond i fond osv. Vad tycker ni om private banking och dessa lösningar/produkter? Hur ska jag göra? Jag har eget boende med lite lån och bra lön så jag behöver egentligen inte pengarna nu utan vill spara långsiktigt och säkert. Tack på förhand! Hälsningar Petra, 37 år

Anonym
Anonym
2014-03-14 14:44

En aktiefråga: Idag fredag 14 mars har Ratos A gått upp 5,49 % medan Ratos B är ner 0,59 % vid samma tidpunkt, hur kan två aktier från samma bolag agera så olika på marknaden under en och samma dag? Och nedan några tips utifrån poddavsnitt 23, som förövrigt fick mig att skratta och småle fler gånger än något tidigare avsnitt 🙂 Angående dricks så brukar jag ha som generell regel att “kommer jag komma i kontakt med dessa personer/företag/hotell igen”, så dricksar jag vid bra service. Medan om det är mer av ett engångsligg så dricksar jag inte, exempelvis… Läs mer »