#Sparpodden 39 – Live från Almedalen

Live från Almedalen

I #sparpodden live från Almedalen avhandlar Günther och Jan 10 av politikerveckans seminariers frågeställningar. Det handlar om bopriser, vinter i välfärden, för lönsamma banker, ungas sparande, ekonomisk tillväxt, våra pensioner och avgifter i sparandet. En salig kompott, precis som Almedalsprogrammet vilket detta år innehöll mer än 3400 olika seminarier. Helt ofattbart.

Vinster i välfärden?

En av de hetaste frågorna under politikerveckan är om vinster ska tillåtas inom välfärden. Min syn är att det vore märkligt om välfärdssektorns egenproducerade tjänstedel skulle vara det enda som inte mådde bra av privata imitativ och konkurrens. Diskussionen handlar nämligen bara om tjänstedelen med egen arbetskraft. Privata intressen finns annars i överflöd inom välfärden eftersom det behövs olika typer av insatsvaror för att leverera välfärden. Det ska vara okej att göra vinst på skolbänkarna, lokalerna, uppvärmningen, extern bemanning, katetrar, tryckavlastande madrasser, mediciner osv. men inte på de anställda och det sätt som de organiseras. I mina ögon så handlar det om brister i beställarfunktionen. Oavsett vilken produkt eller tjänst som man köper så blir det inte bättre än vad köparen har beställt. Därför anser jag att ett stort ansvar vilkar på de politiska instanser som är satta att beställa välfärdstjänster. Här måste de bli skickliga på att kräva, mäta och utvärdera kvalité. Genom att göra detta skapar man möjlighet att få det man har beställt.

En intressant tankeställare är om vi som privatpersoner gick till en generalentreprenör inom bygg och gav de ett uppdrag att totalrenovera vårt hem utan att ge ordentligt med krav på utförande och kvalité. Förmodligen så skulle renoveringen haverera fullständigt.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon.

Agenda

00:00 – 12:40 Intro, alla tycker så mycket i Almedalen!
12:40 – 18:38 Är Sveriges banker allt för lönsamma?
18:38 – 24:36 Bör staten gynna sparande och inte bara lånande?
24:36 – 28:45 Vad tycker ni om transaktionsskatten?
28:45 – 35:00 Blir du eller någon annan rik på ditt sparande?
35:00 – 42:12 Vågar ni sia om framtiden och hur likvida är ni idag?
42:12 – 44:04 Var finner vi tillväxten?
44:04 – 48:48 Borde vi förbjuda vinster i välfärden?
48:48 – 52:30 Hur lång tid tar det att bli expert?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter.

Poddhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer