Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 86 – Bästa kompisränta & brända bananer

Kreativoptionshandel – För riskfyllt?

I detta avsnitt av #sparpodden diskuterade vi optionsstrategier. Bör man ställa ut säljoptioner i aktier som skulle vara intressant att köpa om aktiekursen sjunker? Med anledning av frågankommer här en snabbguide till optioner. Optioner har jag också skrivit om i ett tidigare inlägg på Nordnetbloggen, men då som ett sätt för att kunna effektivisera skatten.

Optioner – Vad är det?

En option är ett avtal mellan två parter som ger innehavaren (köparen) av optionen rättigheten, men inte skyldigheten, att under en viss tidsperiod eller vid en specifik tidpunkt köpa eller sälja den underliggande tillgången. Ofta är det en aktie eller ett index och priset man betalar kallas för lösenpris. Köparen betalar en premie till den som utfärdar optionen och utfärdaren är skyldig att fullfölja avtalet.

Man behöver dock inte använda rättigheten att köpa eller sälja aktien för att få avkastningen.Det finns ofta möjlighet att kvitta sin option genom att sälja tillbaka den till utfärdaren för ett marknadsmässigt pris och på så sätt tillgodogöra avkastningen utan att behöva köpa aktien.Väljer du att behålla optionen och använda din rättighet att köpa aktien behöver du samma dag inneha en summa motsvarande lösenpriset på din depå. Du kan både köpa och utfärda köp- och säljoptioner. Nedan följer en förklaring till respektive position:

  • Köpare av en köpoption innehar rättigheten att köpa en aktie till ett visst pris under en viss tidsperiod. Detta kan vara intressant om man tror att aktiekursen kommer att stiga och man vill ta del av uppgången. Risken är att aktiekursen inte går upp och du förlorar således premien som du betalat.
  • Köpare av en säljoptioninnehar rättigheten att sälja en aktie till ett visst pris under en viss tidsperiod. Detta kan ses som en form av försäkring av sitt aktieinnehav och kan vara intressant om man tror att aktien kommer att falla i värde.Optionens värde ökar i takt med att aktiepriset faller.
  • Utfärdare av en säljoptioninnehar skyldigheten att köpa en viss aktie till ett förutbestämt pris. Som kompensation för detta får du en premie av köparen. Om aktien går ner kraftigt alternativt fullständigt kraschar innebär det att du kommer göra stora förluster.
  • Utfärdare av en köpoptioninnehar skyldigheten att sälja en aktie till ett visst förutbestämt pris. På samma sätt om vid utfärdandet av en säljoption får du en premie som kompensation. Är du väldigt långsiktig i dina innehav man kan tänka dig att avyttra dem om aktien når en viss nivå, alternativt om du tror på en stillastående marknad kan detta vara en intressant strategi. Dock finns det i detta fall ingen begränsning på hur stor förlust du kan göra. Anledningen är att det inte finns någon över gräns för aktiekursen.

Nobelpriset för prisättningsmodell

Inom akademin finns stora omfattande teorier kring optioner och en av de mest kända och grundläggande för handeln är Black-Scholes prissättningsmodell som upphovsmakarna också fick Nobelpriset för. Länge var prissättningen något som man tvistade om men i och med denna modell skapades en sorts standard för optionshandeln. Modellen är matematisk komplex men i stora drag beror priset på fem faktorer: Tiden till optionens förfallodatum, den underliggande tillgångens pris, optionens lösenpris, den underliggande tillgångens volatilitet och ränteläget (samt eventuella utdelningar).

Riskerna är stora!

Som med alla produkter där du kan få hävstång på din investering är också riskerna väldigt stora. Du som köper en köp- eller säljoption kan visserligen inte förlora mer än din betalda premie men det är värt att notera att om du utfärdar en köp- eller säljoption kan förlusterna bli avsevärt mycket större. Normalt sett handlar jag sällanmed denna typ av derivatoch detta inlägg ska ses som en förklaring till vad optioner är. Grundregeln är att aldrig handla med produkter som du inte väl känner till vilka risker det innebär.

Torka inom optionshandeln

Handeln med värdepapper för att skapa hävstång har förändrats om vi blickar tillbaka de senaste 10-15 åren. Tidigare har det varit just optionshandeln och värdepappersbelåning som dominerat. Värdepappersbelåning innebär att man tar ett lån med sin aktier som säkerhet och därefter köper på sig större positioner för att skapa en hävstångseffekt. Om man önskar använda sitt lån till detta. Nu för tidenhar detta förändrats och privatsparare köper i allt större utsträckning färdiga paket i form av olikahävstångsprodukter, och detta har påverkat optionshandelndärprissättningen blivit sämre i form av större spreadar(skillnad mellan köp- och säljkurs) de senaste åren.

Vad gäller omsättningen inom optionshandeln har mönstret varit tydligt. Omsättningen har ökat i takt med att börsen stigit för att därefter minska drastiskt när börsen sjunkit. Detta kan ses i grafen nedan, där man dock ska påpeka att både privatsparare och institutionella investerare inräknas. Noterbart är att det historiska mönstret inte gäller efter den senaste finanskrisen. Börsen har varit i en stigande trend allt sedan slutet av 2008 men omsättningen inom optionshandeln har halverats och inte återhämtat sig till de nivåer man var vid innan.

Utveckling för optionshandelns omsättning på Nasdaq OMX. Privata och institutionella investerare.

Bottenfiska genom att utfärda säljoptioner?

Som jag nämnde i inledningen fick vi i detta avsnitt av #sparpodden en fråga om man bör bottenfiska genom att ställa ut säljoptioner. Om man exempelvis tycker att H&M-aktien är köpvärd vid 320 kr men idag står den på ca 336 kr. Skulle man då, istället för att vänta in att aktiekursen sjunker, kunna ställa ut en säljoption och förbinda sig till att köpa aktien vid 320 kr och därtill få kompensation genom en premie.

Problemet med denna strategi är enligt min syn att kompensationen i form av premien inte väger upp risken som jag tar. Aktiekursen kan sjunka på grund av olika anledningar. Om kursen sjunker till 320 kr kan detta exempelvis på något bolagsspecifikt alternativt att aktien följer med den övriga marknadsrörelsen. I ett sådant läge vill jag kunna revidera min syn på bolaget och aktien för att kunna ta ett nytt beslut och inte sitta fast i ett avtal som jag tog för flera veckor eller månader sedan.

Utöver denna fråga får du i detta avsnitt av #sparpodden höra Jan och jag diskutera om hur många kalorier jag kommer att förbränna på mina tilltänkta elcykel, hur en ordförande i en bostadsrättsförening bör tänka vid omförhandling av lån och människor (o)vilja att ansluta sig till idéburna organisationer.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda:

00:00 – 06:50Varför ska man gå med i Företagarna?Ochvem engagerar sig i idéburna organisationer?
06:51 – 12:00 Diskussionen fortsätter kringfundamentalt frosseri iH&M.
12:01 – 14:54 Räkneexempel: Hur många bananer skulle Günther bränna på enelcykel?
14:55 – 18.30Vilkenriskspridning ska man ta i sitt aktiesparande?
18:31 – 24:00 Omförhandla räntan till bostadsrättsföreningen – rörlig eller bunden?
24:01 – 30:14#sparadkrona på grillmässa iKungsträdgårdeneller#slösadkrona
30:1537:39Ska man sälja av på grund av skattemässiga skäl?
37:4045:58Vilken ränta ska man ta av bekanta och vänner?
45:5947:45Påverkar utdelningen i preferensaktien värdet av stamaktien?
47:4652:54Starta en antibörskrasch-organisation och privatekonomisk hjälp via telefon?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag#sparpoddenpå Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Optionshälsningar

Günther Mårder – som du kan följapå Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
38 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-05-15 15:54

Hej Gunter & Jan!

1. Hur fungerar det vid börsnotering egentligen? Hos vilka aktiemäklare kan man handla? Vilka möjligheter har man som kund på Nordnet?
2. Vill ha mer av spekulation/fundamental analys av specifika bolag samt marknadsanalyser i sparpodden.
3. Tack för en trevlig podcast!

Anonym
Anonym
2015-05-15 16:02

Just det. En fråga till. Kan man inte få sig en lektion i sambandet mellan räntor, konjuktur, inflation och aktiemarknad som kan besvara frågan “kan räntan bli hur låg som helst”?

Anonym
Anonym
2015-05-15 23:43

Hej

Jag har ett tips på hur man kan spara pengar i mataffären.
När man köper nötter varierar kilopriset mellan olika sorter, tex är valnötter och hasselnötter dyrt (och gott) och jordnötter billigt.

I välsorterade mataffärer brukar det finnas hyllor där man blandar sin egen musli eller naturgodis i lösvikt. Då är det garanterat lägre kilopris där än om man skulle köpa de dyra sorterna i påse, ner emot halva priset! Det finns säkert liknande prissättning i lösgodishyllsan.
#sparadkrona

Anonym
Anonym
2015-05-16 10:03

Tänkte byta fonder då mina har väldigt höga avgifter. Problemet är att om jag tar ut och omplacerar får jag ju skatta 30% av vinsten.

Är det kanske är smartare att ligga kvar då jag har mer kapital som kan växa än om jag tar ut och omplacerar?

Finns det ett sätt man kan byta fonder utan att ta ut pengar och sedan placera dem i en ny fond och istället “byta” från en fond till en annan så jag slipper skatta?

Anonym
Anonym
2015-05-16 12:06

Hej Jan och Gunter! Jag har en fråga som ni gärna får ta upp i sparpodden nu när det finns en sista chans. Jag och min fästman har precis påbörjat ett sparande och vi behöver pengarna om ca 2 år. Rekommenderar ni sparkonto för att undvika risk eller är det bättre att investera alla pengarna (eller del av dem?) i indexfonder? Stort tack för ert jobb med sparpodden, har varit så roligt att lyssna på er!! Lycka till med era nya uppdrag!

Anonym
Anonym
2015-05-16 14:02

Hej Jan och Günther! Jag är trogen följare av sparpodden. Har länge gått och burit på en fråga och inser att det är nu eller aldrig. Ni verkar ju gilla att agera studievägledare. Tack vare den här podden har mitt intresse för ekonomi och företagande ökat och jag har bestämt mig för att påbörja en ekonomiutbildning. Antingen börjar jag på Industriell Ekonomi till hösten (Chalmers eller KTH) eller så läser jag upp en kurs som saknas och söker in till Handels nästa år. Kan ni komma med er expertis och ge något klokt råd angående detta? Tack på förhand, lycka… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-05-16 17:21

Avanza zero är ett väldigt bra erbjudande då de inte har några avgifter, detta gör att det finns i mångas portföljer. Men skapar det inte en obalans på marknaden när än aktiefond som är så populär fokuserar sig på en så liten del av marknaden? Kan man säga att det skapar en liten bubbla?

Anonym
Anonym
2015-05-16 22:10

Hur är det med grafer och statistiken (1dag, 1 år, 5 år etc) för fondavkastningen: inkluderar dessa fondavgifter? Dvs, anta att grafen har ett startvärde på 0% år 2000 och sen visar 150% år 2015. Betyder det att 100 kr investerade år 2000 skulle vuxit sig till 250 kr år 2015 eller kommer det egentligen vara lite mindre pga fondavgiften?

Anonym
Anonym
2015-05-17 08:38

Taket har blåst av på laggårn så nu sitter jag på en rejäl hög med metallskrot. Vad tror ni om metallpriserna den närmsta tiden? Hur ser ni på en kompost som investering? Jag har en stor hög med det bruna(?) guldet på gösselstan. #sparadkrona

Anonym
Anonym
2015-05-17 11:48

Hej! Ni har tidigare pratat om hur man kan börja bygga en långsiktig portfölj genom att månadsspara i billiga indexfonder och sedan köpa 2-3 olika investmentbolag. Jag har nu ca 50 000 kr fördelat i olika indexfonder och ca 25 000 kr i Investor och Industrivärden och vill nu ta nästa steg mot ett rent aktiesparande med högutdelande aktier. Jag sparar ca 6000 kr/månad och vill inte köpa en aktie för ett belopp under 12000 kr pga courtagekostnaden. Bör jag kommande månader sälja av andelar av mina indexfonder till ett belopp av 6000 kr för att tillsammans med mitt månadssparande… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-05-17 22:30

Hejsan Günter! Jag och min flickvän var på auktion i veckan (ett dödsbo som auktionerades ut) och budade hem en matta. När vi fick mattan så sträckte sig en dam, som satt nära oss, sig fram mot min flickvän och viskade någonting. När flickvännen sedan vände sig mot mig var hennes ögon stora som tefat och hon flinade lite konstigt. Damen som viskade till henne hade sagt att hon ärvt en liknande matta, som visade sig vara värd 35.000kr. Jag har förstått att du är en jäkel på mattor och min fråga är då såklart: Hur tar jag reda på… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-05-18 02:28

Hej på er Günt & Dink! Jag är en arbetande student på snart 22 år och undrar vad ni tycker om min sits: jag bor hemma med föräldrar söder som söder (Sthlm) och vill flytta till en egen lya snarast! Jag har efter flera års bra sparande och arbetande (jobbar som timmis i pendeltågsspärrarar) ett kapital på ca 350kkr. I januari åker jag till Belgien för utlandsstudier i sex månader. Ska jag köpa en lgh nu och tjäna pengar på en andrahandsuthyrning januari-juni eller vänta med att köpa eller ta en etta i SSSB:s bostadskö efter mina utlandsstudier? Vad vore… Läs mer »