Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 85 – Prestationsavgift, parfym & politisk korrekthet

Specialfonder

De flesta fonder tar ut en fast årlig förvaltningsavgift. För räntebaserade fonder brukar avgiften vara lägre än för aktiefonder. För aktivt förvaltade fonder (förvaltarna försöker handplocka de tillgångar de tror mest på) tar man oftast ut en högre förvaltningsavgift. När man utvärderar aktiva fondförvaltares resultat så presterar de flesta i linje med index (självklart med en stor spridning vilket liknar en normalfördelning). Men det finns en hake. Eftersom dessa fonder tar ut en högre avgift än indexfonder så krävs det att de presterar bättre än index BARA för att tillföra ett värde, vilket de som kollektiv alltså inte gör. Sedan finns det en kategori som heter specialfonder och där återfinner man oftast hedgefonder. Fonderna kan ha som strategi att t.ex. ha låg korrelation med index, att alltid försöka generera en positiv avkastning oavsett marknadsläge, placera utifrån statistiska modeller och händelsedrivna strategier t.ex. försöka leta efter arbitrage i samband med uppköp eller handla på missprissättningar mellan olika finansiella instrument utställda på samma eller snarlika tillgångar. Förvaltare av specialfonder är regelmässigt friare än vanliga investeringsfonder och därför är det viktigt att läsa fondfaktabladet för de specialfonder som du investerar i för att förstå strategin. Vill du lära dig mer om regelverk för fonder så kan du med fördel börja att läsa här hos Skatteverket.

Prestationsbaserad avgift

Många specialfonder har en fast årlig förvaltningsavgift och en prestationsbaserad så kallad performance fee. En vanlig avgiftsmodell framförallt för hedgefonder är ”two and twenty” som innebär två procent i fast årlig avgift och 20 procent på överavkastningen över ett förutbestämt index. Denna ersättningsmodell möjliggör stora ersättningar till fondförvaltarna och det finns egentligen inget tak för hur mycket de kan få ut som prestationsbaserad avkastning. Man skulle då teoretiskt sätt kunna skapa en fond med högre volatilitet än marknaden (plus eventuell belåning för ytterligare hävstång) för att då vid bra år får den prestationsbaserade avgiften. Vid dåliga år skulle man enbart få den fasta avgiften. Eftersom att börsen går upp oftare är vad den går ner skulle det innebära att man tjänar på en sådan modell. Detta är naturligtvis ett teoretiskt resonemang. De flesta specialfonder använder sig av något som kallas för high watermark som innebär att en prestationsbaserad avgift enbart tas ut om eventuell underavkastning från tidigare år har kompenserats.

Vad händer vid negativ avkastning på jämförelseindexet?

I detta avsnitt av #sparpodden går vi igenom en hedgefond vars jämförelseindex är SSVX 3M, vilket är en statsskuldväxel med en löptid på 3 månader. Vid tidpunkten för inspelningen av veckans avsnitt (2015-05-05) var avkastningen på en sådan -0,271 %. Detta skulle då teoretiskt sätt innebära att fonden skulle kunna placera hela kapitalet på ett vanligt bankkonto och på så sätt slå sitt jämförelseindex och därmed ta 20 % av överavkastningen. Så är inte fallet. De allra flesta specialfonder har en så kallad ”avkastningströskel” som måste passeras innan någon prestationsbaserad avgift utgår. Den här fondens avkastningströskel ligger på 2,5 % för första kvartalet (helårsränta). Om du placerar 100 000 SEK behöver fonden stiga till mer än 100 208,3 SEK ((100 000 * (1+2,5%/12)) innan den prestationsbaserade avgiften tas ut. Därefter gäller principen med high watermark.

Veckans avsnitt kommer till stor del att behandla specialfondernas prestationsbaserade avgifter. Därtill berättar vi även om vad som händer med ditt bolån om banken skulle gå i konkurs, huruvida återköpsprogram är positiva nyheter för aktieägarna och även en hel del annat.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda:

00:00 – 05:09 Vad händer med Sparpodden efter Günthers avsked?
05:09 – 11.00 Teslas nya batterier och förbrukning av energi
11:00 – 15:30 Hur luktar Günther egentligen? Är han för snål för parfym?
15:30 – 20:40 Varför får banker köpa stora positioner, lämna köprek och sälja på högre kurs?
20:40 – 34:52 Specialfondernas prestationsbaserade avgifter & stämmoanekdoter
34:52 – 43:43 Vad händer med bolånet om banken går i konkurs?
43:43 – 47:11 Skickar alla bolag ut årsredovisningar och kvartalsrapporter via post?
47:11 – 49:28 Vad händer med aktien på dagen då utdelningen utbetalas?
49:28 – 53:59 Är återköpsprogram positiva nyheter för aktieägarna?
53:59 – 1:00:40 Politisk korrekthet och döden
01:00:40 – 01:02:09 #sparadkrona och avslut

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Prestationshälsningar

Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
42 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-05-08 12:37

Tja grabbar! Tack för en riktigt bra podd!
Jag har för mig att Jan arbetar som innovationschef (?) på nordnet. Vad innebär denna position, vilka arbetsuppgifter har du?

Sen är jag lite nyfiken på om ni är mac eller windows användare?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-05-08 14:12

Hej Peter,

Jag ska inte berätta vad Jan gör. Men genom att läsa några av hans inlägg här på bloggen så kan man bilda sig en bättre uppfattning: https://nordnetblog.wpengine.com/author/jan-dinkelspiel/

När det gäller datorer så kör Jan bärbar Mac och jag kör Windows på en HP.

Datorhälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-05-08 16:26

Hej Gunter!

Att parkera bilen utanför Berns med öppen baklucka är ju helt fantastiskt! #Sparadkrona

Hur resonerade du med tanke på risken att få bilen stulen jämfört med värdet av att gå på VD-mingel?

En annan fråga. Man pratar om att börsen gått upp i genomsnitt x% per år. Är utdelningar medräknade i den stigningen? Eller kan man säga att börsen går upp x + ~3-4% per år? Eftersom index faller lika mycket som värdet av det som delas ut.

Anonym
Anonym
2015-05-08 18:25

Tjena grabbar! Är själv numera föräldraledig. Hur har ni tagit ut er? Ni vet väl att man via försäkringsbolaget får ut födsel av barn som att man legat inlagd på sjukhus = gratis för partnern att stanna över. #Sparadkrona

Anonym
Anonym
2015-05-08 19:28

Hej Gunter! Att handla mat på rikskortet för att sedan tillaga matlådor och därmed undvika lunchkostnader #Sparadkrona Nu till frågan. Rimligtvis är en riskspridningsstrategi med olika innehav av aktier att föredra. Hur ser du/ni på fonder? Ofta har de ju redan flertal innehav i förvaltandet. Mitt förslag till en fördelning på månadsbasis ser ut så här: Carnegie Emerging Markets 10 % Carnegie Småbolagsfond 8 % Carnegie Sverigefond 5 % DNB Utlandsfond A 10 % Didner & Gerge Global 10 % Nordnet Superfonden Danmark 8 % Nordnet Superfonden Sverige 6 % Nordnet Superfondet Norge 8 % SPP Aktiefond Global 10 %… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-05-08 23:56

Hej, hur ska man tänka när det gäller lån till sina bekanta? Jag har lånat ut 50 000 kr till en familjemedlem som var i akut behov av likvida medel. Detta var vid utlåningstillfället mer eller mindre alla mina sparpengar, men eftersom att det handlar om en person som står mig så nära så gjorde jag det gärna. Personen i fråga är mycket mån om att få betala ränta på lånet även fast jag tycker att det inte behövs. Jag räknar med att jag har fått tillbaka pengarna cirka åtta månader efter utlåningstillfället. Hur ska man tänka? Jag är också… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-05-09 04:45

I ljuset av att Skatteverket vägrar låta svenskregistrerade fonder med utländska innehav utnyttja befintliga dubbelbeskattningsavtal – och det inte finns någon större förhoppning att den situationen kommer förändras inom en snar framtid – borde inte alla svenska fondsparare snarast övergå helt till Luxemburgsregistrerade fonder för utlandsexponering?

Det kan väl knappast vara vettigt med fondinnehav vars utdelningar dubbelbeskattas och ovanpå det är belagd med schablonbeskattning oavsett kontoform?

http://www.di.se/artiklar/2015/4/21/skatteverket-tar-strid-for-dubbel-skatt/

Anonym
Anonym
2015-05-09 08:33

Hej Gunther och Jan! Jag är 17 år och kommer alltså snart (oktober) att få tillgång till de fonder mina föräldrar sparat till mig i sen jag var liten. Det är Handelsbanken Offensiv 100 med ett nuvarande kapital på ca 150 000kr och Handelsbanken Råvarufond med ca 7000kr. Jag har som plan att sälja av båda två så fort som möjligt då de har förvaltningsavgifter på 1,6 respektive 0,7 procent vilket jag tycker är för mycket. Hur ska jag tänka när jag placerar dessa pengar på nytt? Mina föräldrar (som inte är alls insatta i aktier men brukar göra som… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-05-09 12:09

Hej Gunther och Jan! Jag hoppas att ni har en mycket trevlig helg. Jag har ett tips till dig Gunther, gå till kungsträdgården och grillmässan. Där finns det mycket att både provsmaka och dricka. Ett ypperligt tillfälle att botanisera i olika sätt att grilla samtidigt som en blir mätt. Det bästa är att det är gratis 😉

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-05-09 12:11

#sparadkrona

Anonym
Anonym
2015-05-09 13:50

Hej, Tänkte kolla med er, jag har precis sålt min lägenhet och har ca 500 000 kr som jag inte kommer använda förens nästa bostadsköp vilket ligger ca 1,5 år fram i tiden. Vilka tips kan ni ge mig, är lite osäker över marknaden just nu och vill inte gå in med mer än 10% på marknaden när det är så kortsiktigt. Ska jag låsa pengarna ett år? En idé är ju Akelius spar där man får 3% på ett år, dock endast upp till 50 000 kr pga de ska slippa insättningsgarantin. Som sagt, skulle vara kul att höra… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-05-09 18:46

Tack för en grym podd boys! jag är ordförande i en nybyggd bostadsrättsförening i västra hamnen i Malmö med 107 lägenheter. Föreningen har en belåningsgrad på ca 35% vilket gör att räntekostnader är vår enskilt största kostnad. Den ekonomiska planen är baserad på en snittränta om 3,34 %. Vi är dock lyckligt lottade i föreningen då samtliga lån idag är rörliga med en snittränta (oförhandlad) på 1,11%. Detta resulterar i att vi är en väldigt välmående förening. Nu är vi mitt uppe i att ta in offerter från banker för att förhandla om lånen. Personligen har jag allt rörligt och… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-05-15 11:33

Nej, ni bör amortera! Ni har ca77% lån i förhållande till taxeringsvärdet. Det är riskabelt att flytta till ett boende med så hög belåning. Ni har ca 14 000kr lån per kvadratmeter. En del banker låter den lokala tjänstemannen att godkänna lån om föreningen har lån som är under 9 000kr per kvm. Så genom att amortera gör ni det lättare för köpare att få lån och därmed lättare att få sålt lägenheterna. Ni bör bestämma att ni alltid avsätter 4-5% till lånen och det som inte används till att betala räntan, ska användas till amortering. Det innebär att om… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-05-10 11:20

Tack för en riktigt underhållande podd, kan ha blivit frälst och övergett börspodden. Jag har för närvarande 260k kronor på ett isk konto på min bank investerat i diverse fonder. Jag är väldigt intresserad i aktier och undrar nu om jag ska förändra min strategi och satsa på stabil aktier med stabil direktavkastning över tid. Typ hm, teliasonera etc. Tanken är i såna fall att återinvestera avkastningen. Kan även tänka mig att krydda med diverse smallcap bolag.

Anonym
Anonym
2015-05-10 19:15

Använde en webbtjänst för att räkna på hur mycket Günther kommer att förbränna med sin elcykel på väg till sitt nya jobb. http://bikecalculator.com/ Siffrorna jag matade in var att Günther väger 106 kg och hans cykel 14. Han sitter upprätt och har trögrullade MTB-däck, samtidigt som han oturligt nog ständigt har en motvind på 2 m/s (7,2 km/h) och uppförsbacke med 1° lutning i de 17 km han har till jobbet. Temperaturen är behagliga 20°C. För att hålla den högst tillåtna hastighet för elcykeln, 25 km/h, så behöver Günther och elmotorn generera 344 watt under 40,8 min. Elmotorn står för… Läs mer »