Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 84 Del 2 – Fundamentalt Frosseri H&M

Fundamentalt frosseri på lyssnarnas begäran

Vi gick tidigare ut och frågade #sparpoddens lyssnare vilket det bästa avsnittet är och resultatet visade att det avsnittet där vi genomförde ett fundamentalt frosseri i Clas Ohlson var väldigt uppskattat. Med anledning av detta djupdyker vi nu i bolaget som av #sparpoddens lyssnare röstades fram till börsen bästa kvalitétsbolag, nämligen H&M. Till hjälp använder vi oss av H&M senaste delårsrapport som utkom den 24 mars i år. Noterbart är att H&M använder sig av brutet räkenskapsår vilket innebär att delårsrapporten och räkenskapsåret börjar i decmeber varje år. I detta fall sträcker sig datumen från december 2014 till februari 2015.

H&M släpper alltid rapporten innan börsen öppnar och efter att delårsrapporten kom ut blev det en besvikelse på marknaden då aktien sjönk. Men intressant är att aktien steg inledningsvis under handelsdagen och öppnade upp ca 1,9 procent för att därefter tappa och stänga på ca – 2,1 procent. Detta är väldigt stora rörelser i Sveriges största bolag. Anledningen till detta kan vi se i denna kvartalsrapport.

Det första vi gör när vi läser rapporten är att undersöka hur rapporten är strukturerad. Ett bra första steg när man läser denna rapport är att undersöka de fem senaste åren i sammandrag på sida 13, enligt den beskärda bilden nedan. På så sätt får man en grund att utgå ifrån och jämföra de siffror som lyfts fram mot historiska mått.

H&M – 5 års sammandrag från Q1 delårsrapporter

Därefter går vi till första sidan för att undersöka sammanfattningen. Informationen räcker för att lyfta fram de viktigaste nyckeltalen som analytikerna undersöker. Det är också denna information som nyhetsbyråernas journalister skickar ut till tidningar och som flashar i handelssystemen.

H&M – Sammanfattning delårsrapport 2015 Q1

I sammanfattningen ser vi varför aktien förmodligen handlades upp inledningsvis. Som tidigare nämnt redovisar H&M försäljningsstatistik för varje månad. Vid en delårsrapport finns det då försäljningsstatistik för 2 av 3 månader och detta innebär att försäljningen inte är lika svår att prediktera som i andra bolag. När denna rapport kom visste marknaden om försäljningssiffrorna för december och januari medan februarisiffrorna var okända. I sammanfattningen ser vi först det som är det absolut viktigaste för H&M, vilket är om bolaget växer. Vi ser att försäljningstillväxten är oerhört imponerande för ett bolag av denna storlek.  Försäljningen ökade med 15 % i lokala valutor. Men efter omräkning till SEK växte försäljningen med 25 procent till över 40 miljarder, något som föklaras av stora valutaeffekter. Intressant är att man lyfter fram lokala valutor först och det är den siffra som analytikerna främst fokuserar på. Vidare ser vi att både bruttoresultatet och resultat efter finansiella poster ökade med imponerande storlekar.

Därtill presenterar H&M den senaste stora satsningen på onlineförsäljning man genomför och vilka länder man expanderat till. Verksamheten är i sin linda och har en enorm potential men frågan är hur mycket den ska värderas till. Så långt är det en formidabel delårsrapport med försäljningstillväxt, vinst som rusar, många öppnade butiker och en satsning på onlinemarknaden. Rapporten överträffade förväntningarna på många punkter – men ändå sjönk aktien. Varför? Jo, för att analytikerna och investerarna som vill handla på kort sikt har bråttom att analysera och tolka rapporten och hinner inte kolla igenom allt innan de behöver ta ett beslut. Man undersöker bara det som sammanfattningen visar och en noggrannare undersökning kan visa på en annan tolkning. Svaret kommer bland annat på nästa sida.

 VD:n har ordet

H&M – VD:ns ord delårsrapport 2015 Q1

VD:ns ord är alltid intressant och värt att läsa. Här vägs varje ord på guldvåg och VD:n brukar dels kommentera den period som varit och hur framtiden ser ut. Ofta försöker man att vara försiktig med att ge prognoser. Anledningen är att man måste varna om prognosen inte håller. Ibland kan det tyckas vara intetsägande men ofta finns framtida utsikter inlidande i en finare formulering. Det sista stycket i denna delårsrapport tycker jag är extra intressant:

“Året har som sagt börjat mycket bra för H&M och vi tror starkt på vårt erbjudande. Trots den starka dollarns påverkan på våra inköpskostnader framöver kommer vi alltid att säkerställa att vi har det bästa kunderbjudandet på varje enskild marknad.”

I detta citat har vi väldigt negativ information men väldigt väl paketerat. Inköpskostnaderna kommer ha en betydande påverkan på resultatet då man väljer att inte ta ut detta mot kund. Något som är dåligt i det korta perspektivet men som kan vara fördelaktigt i ett långt perspektiv.

Marknader, försäljning, risker och osäkerhetsfaktorer

Efter VD:ns kommentarer kommer fördjupningen i kvartalet som varit segmenterat på de olika marknader man verkar på. Vi ser att man netto öppnat 40 nya butiker under första kvartalet och har ett mål om 400 på hela året. Antalet nettoöppnade butiker är något lägre än de två senaste Q1:orna men det totala målet kan ändå anses vara realistiskt.

Vidare går vi igenom valutaeffektens påverkan för försäljningen vid de olika marknaderna, hur varulagret förändras och varför det är viktigt att analysera samt en diskussion om H&M:s nästa stora satsning H&M Beauty. I avsnittet där man beskriver risk och osäkerhetsfaktorer är tipset att jämföra med äldre versioner och se hur denna del har förändrats. Det är inte ovanligt att man kopierar denna del rakt av om det inte tillkommit någon riskfaktor. Slutligen kommer de finansiella räkenskaperna i form av balansräkning, resultaträkning och kassaflödesanalys.

Framtida prognos

Vår djupdykning avslutas med att sia om framtiden för aktiekursen. H&M vill växa med 10-15 procent per år, något dom bevisat att de klarar av med råge i detta kvartal. Frågan är om de kan uppfylla tillväxttaken under de kommande fem åren. Baserat på historiska tal antar vi att försäljningstillväxten är 9 procent per år, vinstmarginalen (vinst före skatt) på 20 procent per och en utdelningsandel på 85 procent. Om de lyckas leverera detta växer vinsten med 11,4 procent per år och landar på 20,75 kr per aktie om fem år. Därefter är det bara att applicera sin egen värdering för att beräkna vilken kurs detta innebär. Ett P/E på 20 innebär en aktiekurs på 415 och ett P/E på 23 innebär en kurs på ca 447 kr om fem år.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Frosserihälsningar

Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
20 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-05-01 13:33

Hej,

Det pratas mycket om att en aktie tappar motsvarande utdelningen den dag som aktien handlas utan rätt till utdelning. Däremot vore det intressant att veta vilken effekt utbetalningen av utdelningen ger på aktiekursen den dag som utdelningen betalas ut. Min tanke är att många investerare och institutioner väljer att återinvestera utdelningen i samma aktie. Detta borde rimligtvis leda till att aktiekursen pressas upp. Går det rent utav att handla på detta?

//Emil

Anonym
Anonym
2015-05-01 21:30

Hej! Jag har en liten personlig fråga till Günther, jag undrar om du använder parfym. Eftersom parfym kan anses vara väldigt dyrt om man vill ha de bra märkerna. Tycker du att det är värt att lägga dina pengar på parfym?

Anonym
Anonym
2015-05-02 15:07

Hej Günther & Jan, Tänk er in i följande ganska vanliga scenario: En bostad såldes tidigt i år med skaplig vinst vilket under 2016 kommer generera vinstskatt på ca 150tkr. Under tiden vill man inte ha dessa pengar liggande på ett nollräntekonto utan vill se någon typ av avkastning, dock med mycket begränsad risk. Vad skulle ni se att det finns för alternativ på en 12-månaders horisont? Aktiemarknaden känns inte som ett alternativ. Mvh Martin

Anonym
Anonym
2015-05-02 20:04

En väldigt teoretisk fråga men är ett försäkringsbolag tvunget att lägga bud på ett bolag om någon via KF köper upp tillräcklig stor post eller är finns det undantag från budplikten?

Anonym
Anonym
2015-05-03 11:43

Är det någon som kan härleda hur vi får fram 11,4 procent per år?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-05-14 13:59

Det undrar jag med…!

Anonym
Anonym
2015-05-04 15:06

Hej Gunther och Jan, Först och främst, tack för en underbar pod. Trogen lyssnare sen mars 2014 och veckans höjdpunkt är sparpodden avsnitten. Men nog med fjäsket och till saken. Då ni utsågs till årets pensionsspecialister har jag en fråga om just pensionssparande – eller mer specifikt om löneväxling. Ärendet gäller min mor som tjänar 40 000 + varje månad och har via sin arbetsgivare fått möjlighet till att löneväxla. Tyvärr tycker jag inte om alternativen och tänkte höra vad ni tycker och tänker. Utan att göra detta för invecklat vill jag presentera de förslag hon fått: 5 st olika… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-05-04 16:30

Hej Günter och Jan! Jag är en nyfrälst sparare som gått från noll till hundra i intresse sedan jag började lyssna på er podd. Det var kombinationen sparupplägg till små barn, bråk om ränterabatt med personlig bankman och en nördig personlighet hos mig själv som blev den explosiva mixen och som nu gör att jag lägger 1-2 timmar dagligen åt mitt sparande. Ni är gnistan som tände allt, TACK! Fråga: Har nyss kommit hem från 90-årsfirande av min farfar och han berättade då att han vill skänka allt sitt aktieinnehav (ca: 800 000) till oss barnbarn. Vi är nio stycken… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-05-04 20:16

Jag är 23 år och älskar pengar. Jag har sparat och sålt bostäder med vinst. Så jag har 650.000kr + en bil som är värd 200.000kr. Jag har inte kommit igång med aktier men vill spara 70/30. 70% på kortare sikt för att kunna använda till ett boende. Samt 30% på 30-40 år. Hur ska jag tänka?

Anonym
Anonym
2015-05-04 20:31

Hej pojkar!

Jag har en fråga till min förebild vad gäller sparande – spargurun Mårder. Jag undrar hur du gör vad gäller prylar och teknik, köper du t.ex. en ny iPhone varje år eller använder du den tills den dör? Jag vill vara sparsam men har ett stort teknikintresse men har alltid svårt att stå emot när det kommer nya grejer.

Tack för alla poddar, ni har lärt mig mycket om aktier och sparande.

Anonym
Anonym
2015-05-05 00:13

Hej! Upptäckte er för ett litet tag sedan och plöjer nu igenom backloggen med 1-5 avsnitt om dagen. Jättegrymt bra podd! Ni är en mycket bra kombination med bra “radioröster” 😉 Har fått några frågor som dykt upp på vägen som vore väldigt tacksamt att få svar på. 1. (Extremt grundläggande men…) Man hör ofta att en väg till rikedom är “ränta på ränta-effekten”, och att det bygger pengar på sikt. Det låter ju vettigt, men om jag investerar i indexfonder så får jag väl ingen ränta? Om jag förstått det rätt så får jag ju i många fall inte… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-05-05 07:27

Hej jag har em fråga till Gunther Mårder. Hur resonerar du när du byter rakblad? Har du någon tumregel som kan vara användbar? Har köpt in en massa från Alibaba och trots att de är utslitna så fungerar de fortfarande.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-05-05 12:44

Han byter ju inte rakblad. Torka av med handduk och sen dra några tag med hårtorken så håller de i evigheter. 😉 #sparpodden

Anonym
Anonym
2015-05-05 11:12

Bör utdelning i preferensaktien påverka värdet på stamaktien?
Kan man isf se det historiskt och handla på det?