Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 84 Del 1 – Lär dig mästra volatilitet & free-float

Amorteringskravet drogs tillbaka

Finansinspektionen drar tillbaka sitt förslag om amorteringskrav för bolåntagare, som var tänkt att träda i kraft den 1 augusti. Beslutet kommer efter att kammarrätten i Jönköping undersökt remissen och ifrågasatt om det finns stöd i lagen för amorteringskravet. Jag tror att ett nytt beslut med liknande regler är att vänta i framtiden, efter att man undersökt alternativt genomfört ändringar i lagbokens om möjliggör detta. Hur lång tid det tar är svårt att sia om men självklart kommer de återkomma i fråga. De som funderade på att köpa under detta år har förmodligen stressats att genomföra detta innan 1 augusti. Förmodligen kan en del av den uppgång av priserna på bostadsmarknaden hänföras till att amorteringskravet förväntades introduceras till hösten. Min syn på problemet är att man ger pengar med hjälp av ränteavdraget medan man tvingar att amortera med detta påtänkta krav. Vi bör istället kolla på grundfrågan – Ska vi subventionera lån?

Veckans avsnitt delas upp i två delar

På lyssnarnas begäran gör vi denna vecka ett fundamentalt frosseri i börsens bästa kvalitetsbolag H&M. Därav gör vi två delar där vi i detta avsnitt diskuterar bland annat vad som menas som hög- respektive låg free-float, varför volatiliteten är hög i en specifik aktie, hur man fördelar kostnaderna för en möhippa/svensexa och om man blir smal bara för att man är snål.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda:

00:00 – 05:55 Introduktion & Varför släpper man en rapport mitt i handelsdagen?
05:55 – 10:55 Varför drog amorteringskravet tillbaka?
10:55 – 17:34 Vad är free-float och vad räknas som en hög respektive låg nivå?
17:34 – 22:08 Varför är volatiliteten i Skåne-Möllan så hög?
22:08 – 23:22 Går det att ha en Aktieklubb i en kapitalförsäkring?
23:22 – 33:00 Hur fördelar man kostnaderna rättvist på en möhippa/svensexa?
33:00 – 36:57 Hur många pantburkar behövs det för att finansiera en utlandsresa?
36:57 – 42:15 Pratas det för lite utländska aktier i #sparpodden?
42:15 – 45:29 Minskar man i vikt bara för att man är snål?
45:29 – 48:17 Läge att binda ränta på 3 år om man får 0,91 %
48:17 – 49:43 Konsumerar man mindre genom att ha Günther på betalkortet?
49:43 – 53:37 Veckans #sparadkrona, vilka är de bästa spartipsen?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Free-floathälsningar

Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-05-01 13:20

Hej! Är trogen lyssnare och faktiskt BTS Group-ägare innan Günther spred sin propagande i podden! 😉 Det är en sak som BTS gör annorlunda mot alla andra innehav jag har, det är att de skickar ut årsredovisningar och till och med kvartalsrapporter via vanlig post. Jag tror endast att jag fått sådant av något enstaka litet bolag tidigare (och vid emissioner såklart). Men varför skickar man ut dessa och finns det fler bolag som brukar göra detta? Själv tycker jag det är trevligt även om jag inte hinner ögna igenom allt, kanske skapar det lite lite mer långsiktiga ägare för… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-05-01 21:22

Günther fick med sig ynka två pantburkar från Handels i Göteborg, jag fick ihop 13 stycken!!

Anonym
Anonym
2015-05-05 15:42

Hej Gunther!
Har lyssnat på sparpodden sedan första avsnitt, tycker ni är super. Jag har en fråga om hjälp, skulle gärna vilja ha en kort genomgång av min privatekonomi av Gunther eftersom du är så otroligt skicklig, helst på telefon eller mail (alltså inte i ett avsnitt av podden!). Finns den möjligheten? Jag kan betala för tid. Som ensamförälder med god ekonomi blir det ändå sårbart och jag vill gärna få tips. Tror jag har rätt bra koll men det kan alltid bli bättre:)
Tack på förhand!

Anonym
Anonym
2015-05-06 13:10

Tack för en fantastisk podd! Utan er ingen onsdag.

Fler och fler tar ordet börskrasch i sin mun, men istället för Partit kanske ni ska fundera på en fackförening mot just börskrasch. Om vi alla vägrar sälja under en viss nivå, så sjunker ju inte börsen under denna nivå. Medlemsavgiften går till att ersätta de som äger aktier i bolag som går i konkurs. Det låter väl som en plan som är tajmad och klar in i minsta detalj?