Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 82 – Lär barnen om aktier och räkna målkurser

Vad är en riktkurs?

Processen att köpa en aktie skiljer sig väldigt mycket åt bland privatsparare. Vissa går på magkänsla genom att läsa på bland olika tidningar, bloggar och forum för att leta sig fram till intressanta aktier. Andra använder sig av teknisk analys eller fundamental analys om man vill ha lite mer kött på benen. Inom denna gren finns det flera olika värderingsmodeller som man kan använda sig av. När vi tittar på de professionella investerarnas analyser av vilka aktier som är köp- eller säljvärda förekommer ofta termen riktkurs. Detta är något som vi pratade om i detta avsnitt av #sparpodden och som jag vill utveckla i detta inlägg.

En riktkurs är den prisnivå där jag anser att en akties värde rimligen borde ligga, givet de förutsättningar som råder för bolaget och på aktiemarknaden i övrigt. Riktkursen baseras ofta på en aktieanalys, som tidigare nämnt vanligt förekommande bland banker och finansiella institutioner. Därtill anges ofta inom vilken tidsperiod som riktkursen råder. Oftast så förkommer riktkurser på tidsperspektivet 3-6 mån eller 6-12 månader (vilket i mina ögon är alldeles för kort tid för att förutspå värde). En riktkurs baseras alltid på dagens prognos om framtiden och kan alltså förändras så fort någon ny information når marknaden. Riktkursen innebär alltså ett prognostiserat framtida aktiepris utifrån ett antal antaganden. Om en viss riktkurs är sannolik så är det sedan investerares syn på avkastning och risk som kommer att avgöra om det är läge att köpa eller sälja.

Hur beräknar man en riktkurs?

Det finns olika sätt att beräkna riktkurser och i ett tidigare inlägg gick jag igenom bolaget Systemair. Dessa kan bland annat vara den akademiskt grundläggande diskonterade kassaflödesmodellen eller relativ värdering. Det som jag återger här baseras på värderingen av aktien med hjälp av P/e-talet kombinerat med antaganden om framtida vinst. Därtill kan man om man vill göra det mer omfattande och använda sig av P/S och P/B och därefter beräkna ett historiskt genomsnitt av dessa nyckeltal.

Till att börja med gör jag antaganden om hur mycket bolaget kan tänkas tjäna i framtiden givet måttet vinst per aktie. Sedan gäller det att bygga en prognos utifrån din egen placeringshorisont. Och denna kan som sagt variera beroende på hur länge du är beredd att avvara pengarna.

Låt oss ta aktien Micro Systemation som jag äger privat – men där jag nu sålt av 75 procent av det ursprungliga innehavet. Anledningen till att jag börjat sälja av handlar om att aktien nu nått den riktkurs som jag haft och min syn kring potentiell uppsida är nu i linje, eller sämre, än marknaden i övrigt. Bolaget har en historisk tillväxt som legat kring 20 procent men tillväxttakten har dämpats de den senaste femårsperioden. Om jag prognostiserar att bolaget kan leverera en tillväxt om 10 procent per år för de kommande fem åren så skulle vi landa i 16 kronor i försäljning per aktie i slutet av perioden. Därefter behöver jag göra ett lönsamhetsantagande för att utifrån försäljningen per aktie kunna få fram en vinst per aktie. Historiskt har Micro Systemation levererat en lönsamhet (vinst före skatt) om 20 procent och skulle man upprepa detta för de kommande fem åren så skulle vinsten landa på ca 2,40 kr om fem år.

Slutligen gäller det att applicera på en värdering i form av P/e eller enklare uttryckt: hur många gånger årsvinsten kommer investerarna att stå beredda att betala för aktien de kommande åren. Här kan man utgå från ett historiskt intervall för den högsta och lägst värderingen som marknaden brukar har stått beredd att betala. Om inte förutsättningarna för vinsttillväxten förändrats kraftigt så borde ett rimligt antagande vara att historisk värderingen lär återupprepas framöver. Historiken ger att värderingen normalt pendlat mellan P/e 13-27. För att räkna ut en målkurs (eller annorlunda uttryckt en sannolik framtida kurs) väljer jag att multiplicera den förväntade vinsten om 2,40 kr med P/e-tal 27. Det ger 2,40 kr x 27 =64,80 kr vilket blir den högsta målkurs jag kalkylerar med i ett femårigt perspektiv. Med denna målkurs måste allt stämma, dvs. vinstprognosen slå in samtidigt som aktiemarknaden värderar aktien på topp. Snitt P/e-talet historiskt har varit 20 vilket skulle ge en kurs om 2,40 kr x 20 = 48 kr i ett normalläge om fem år. Kursen jag sålde för senast var 46,40 kr per aktie. Även om det priset understiger min målkurs som jag har om fem år så har majoriteten av potentialen i investeringen redan realiserats under ett halvårs tid. Risken blir därmed i mina ögon för stor för att fortsätta hålla hela innehavet.

Som tidigare nämnt finns det många olika värderingsmodeller och detta är en av metoderna och riktkursen säger inte allt. Dock kan det vara en bra start för att få en uppfattning om vad som är rimligt utifrån ett historiskt perspektiv.

Många tycker att det är svårt att beräkna en riktkurs men som i övriga livet gäller det att öva. Mitt tips är att börja med bolag som har en stabil utveckling i försäljning och lönsamhet. Exempel på dessa kan vara Axfood, TeliaSonera och ICA Gruppen. Därtill får du i detta avsnitt av #sparpodden höra om hur man hanterar en extremt snål person, om privatsparare alltid kommer i andra hand och varför man ska lära barn tidigt om aktiemarknaden.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda:

00:00 – 03:10 Vem är Naiara Seara?
03:10 – 06:40 Vinnarna av ”Sparpodden möter Börspodden”-posters
06:40 – 13:00 Kommer alltid privatspararna i andra hand?
13:00 – 13:00 Bostadspriser. Läge att köpa eller hur ska man tänka?
22:12 – 25:15 Kan man ta hutlösa risker för att kvitta mot realiserad kaptalvinst?
25:15 – 28:55 Sparpodden blir granskad angående att köpa tillväxtmarknader och blanka utvecklade marknader.
28:55 – 37:26 Hur förklarar man aktiemarknaden för ett barn
37:26 – 39:55 Ett spartips för dem som handlar på ICA
39:55 – 53:00 Hur analyserar man ett bolag och kommer fram till en riktkurs?
53:00 – 01:02:20 Ska man splitta notan och hur dyr mat kan man beställa in?
01:02:20 – 01:04:40 Är det viktigt att komma in på handels
01:04:40 – 01:11:51 Veckans #sparadkrona

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Värderingshälsningar

Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
39 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-04-17 22:24

Här kommer tips till nästa program – Hr Dinkelspiel frågar Gynter vilket ljus han tror brann upp först.
av hans test ICA-ljus vs Liljeholmens som han nämnde att han skulle göra efter detta program.

Svaret skall komma lika fyndigt som detta skrivits . – “Fel fel fel .. inget av ljusen brann upp – de brann ner ! 😉

Anonym
Anonym
2015-04-18 11:27

Hej och tack sparpodden för en grym podd! Jag är 17 år och studerar Naturvetenskap på ett gymnasium i Göteborg. Jag har ett stort intresse för aktier och sparande, men även ett stort intresse för matematik och fysik, därav mitt val av gymnasieprogram. Jag undrar om ni har några råd för hur jag skulle kunna utbilda mig i framtiden för att på bästa sätt kunna kombinera mina intressen inom matematik tillsammans med aktier. Funderar i skrivande stund på Teknisk fysik på antingen KTH eller Chalmers, vad tror ni om detta?

Anonym
Anonym
2015-04-18 12:01

Hej Jan och Gunther, tack för en fet podd! Jag är rättt ny med mitt sparande och har en tidshorisont på 20år. Jag sparar 1600kr i månaden nu och vill kontinuerligt investera dessa i aktier. Jag vill inte att courtaget ska äta upp mina investeringar och har därför tänkt investera kvartalsvis. Problemet är att detta medför att jag exponerar mig mindre tid på börsen om jag istället skulle investerat varje månad. Är det smart att då ha ett automatiskt fondsparande i AvanzanZero/Nordnet Superfonden och sedan sälja alla fonder varje kvartal och sedan köpa akiter för dessa pengar? Min tanke: ökad… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-05-05 10:25

Hej Oscar, Jag tycker du är inne på rätt spår. Investerar man små kapital innebär det att courtaget äter upp en stor del av avkastningen och därtill riskerar man att inte kunna sprida riskerna i flera aktier. Därav är ett billigt fondsparande, i exempelvis indexfonder en bra start som kan utgöra grunden i ditt långsiktiga sparande. Därefter kan du allt eftersom kapitalet växer succesivt investera i enskilda aktier. Jag brukar själv ha som tumregel att courtaget aldrig ska överstiga 0,2 procent av kapitalet. Du bör dock vara medveten om att om du säljer av fonderna för att investera i enskilda… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-18 13:23

Hej! Jag har lyssnat på Günthers åsikter kring att investera i sitt boende och saknar tankar kring hur belåning skapar en hävstång. Att många upplever att de tjänar mer på sitt boende än på börsen beror väl till viss del att vi är mindre benägna att belåna vår aktieportfölj? Vore intressant att höra lite tankar kring detta. /A

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-05-05 11:12

Hej Anna, Jag delar dina upplevelser att vi är mer benägna att belåna bostaden än aktieportföljen. Anledningen är att alla behöver ett boende och väljer man att köpa sitt boende framför att hyra innebär det att man måste gå in med ett högt belopp som man kanske inte har. Detta innebär då att man belånar sig. Vad gäller investeringar i aktier har vi oftast möjlighet att välja vilken summa vi investerar och således finns inte behovet att belåna sig i grunden. Min syn är att man inte bör spekulera i sin bostad just på grund av den höga belåningen bostadsköpande… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-18 18:00

För något avsnitt så nämnde ni väldigt kort att mini futurer kanske inte var något man skulle syssla med. Jag tycker dock att det tarvar en djupare genomlysning. Så jag skulle helt sonika vilja veta vad ni anser om mini futurer. Är det något att ha eller skall man undvika det? Och kontexten som jag önskar svar inom är; långsiktigt sparande (~15-20 år) kvartalsvis i olika index med hävstång 1,5-2 gånger med omviktning en gång per år. Saker i detalj som skulle vara intressant att få svar på är följande: – Hur ser ni på den ränteavgift som ligger ~2,5%… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-18 19:18

Tack för denna fantastiska podden. Jag har ett väldigt bra tips. Jag räknar med att tjäna runt 500kr om året när arbetskamraterna inte tar med sig sina pantburkar med hem. Jag får med mig 2-3 brukar varje dag. #sparadkrona #sparpodden snålt eller genialiskt?

Anonym
Anonym
2015-04-18 20:22

Hej Günther & Jan, och tack för att ni levererar en kanon pod vecka efter vecka! Med risk för att jag fått hjärnsläpp men jag hänger inte riktig med här när du Günther pratar i sparpodden ep.82 om att Telia Sonera har en trolig försäljningstillväxt på 2% och att vinstmarginalen borde landa kring 20% att dom då kommer växa med 2,5% per år.? Om försäljningstillväxten är 2% och vinstmarginalen är konstant så blir väl vinsttillväxten lika dvs 2% eller tänker du att marginalen ökar med volymen? Dessutom får jag inte ihop det du skriver här ovan om Micro Systemation att… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-18 21:32

Hej på er! Har lyssnat på många av era poddar och känner mig lite matt, jag vet inte var jag ska börja! Har ca 100 tkr på en isk sedan ett år (i “cash”) som jag vill investera men vet inte i vad. Vill köpa något bättre än bara indexfond men känner att tröskeln är så hög för att veta i vad jag då ska välja. Har flera som känner lika, och nu pratar så många att “tåget redan har gått” (inkl Gunter) och det är då kanske bättre att låta pengarna ligga på kontot till efter ev crash? Vill… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-05-05 11:06

Hej Johan, Din fråga är väldigt vanlig den senaste tiden och mycket relevant för många privatsparare. Jag märket att intresset för aktier och börsen stigit enormt med anledning av att börsen stigit flera år i rad. Du skriver att du vill investera långsiktigt och med hög risk. Av just de anledningarna är billiga eller gratis indexfonder ett mycket bra alternativ. Indexfonder som följer ett aktieindex har väldigt hög risk och det har visat sig att fondförvaltare och privatsparare har svårt att slå index över tid. Därtill är detta ett bra alternativ om du inte har tid att läsa på om… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-19 13:20

Hej på Er! Ny lyssnare, och ganska ny på pod rent generellt, då jag tidigare tänkt att det bara är flamsiga personer som söker uppmärksamhet som håller på med sånt. När jag nu hittat er så känns det som en bra balans mellan intressant innehåll och komik! Precis lyssnat på avsnitt 82, lär barn… En sak som jag tänkte på gällande det unga paret som letar lgh och ert resonemang kring 10-årig ränta var ränteposition. Enligt mitt sätt att se så tar du en ränteposition om du låser räntan på 10 år. Det kan ju faktiskt vara så att man… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-19 13:37

Jan & Günther,

Jag är 50 år och vill ta tag i mitt pensionssparande. Bättre sent än aldrig. Vad anser ni vara den mest lämpade spridningen av min pension med tanke på tid kvar till pension?

Vore väldigt tacksam för svar om hur en lämplig fördelning skulle kunna se ut

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-05-05 12:51

Hej Jonny Puma, Det är roligt att läsa att du vill förbättra din ekonomiska frihet som pensionär. För att göra en rättvis bedömning utifrån din specifika situation skulle jag behövt mer information. Dock kan ja ge en generell syn på hur jag skulle agerat i samma situation. Först bör du sätta upp en plan för vilken ålder du planerar att gå i pension och vilken inkomst du önskar ha vid den tidpunkten. Tiden är nämligen en viktig faktor inom investeringar. Om jag antar att du går i pension vid 65 års ålder har du i nuläget ca 15 år kvar… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-19 13:42

Hej igen,

En till fråga! Är utdelningarna inbakade i gratisfonder så som Nordnets Superfonder och Avanza Zero? Och om svaret är ja, vad ligger direktavkastningen på i dessa fonder?

Hittar inte denna information någonstans

Anonym
Anonym
2015-04-19 15:03

Hej Jan och Gunther!

Tack för en strålande podcast som bara blir bättre och bättre. Jag är nog ett av era trognaste fans då jag varit med från början och kommer verkligen sakna er när ni nu ska hitta på annat.

Jag följde ert tips att investera i Nordnets superfonder, 35% Sverige och Danmark och 30% Norge. Detta har ju varit en strålande resa men jag börjar bli orolig för vad dom komma skall. Det är en långvarig placering på minst 5 år men varför inte sälja av lite nu och köpa något mindre riskfyllt?