Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 81 – Börstips, mutor & överklassens diskreta livsstil

Vilka branscher klarar börskrascher?

I ett tidigare inlägg på Nordnetbloggen redogjorde jag för hur de finansiella marknaderna har blivit alltmer sammanflätade. Följden av detta är att det blivit svårare att diversifiera bort den marknadsrisk vid en eventuell börskrasch. Världens aktiemarknader följer varandra i stor utsträckning om man ser förändringen i lokal valuta, dock kan man med hjälp av valutakursernas förändring hedga (få en försäkring) sig mot en nedgång. Detta gäller för hela marknader, men det är även intressant att titta på hur olika branscher har utvecklats under en börskrasch. Efter börsrusningen så är det säkert många som börjar intressera sig för de defensiva branscherna som normalt brukar klara sig bättre vid börsnedgångar. Logiken bakom detta är att försäljningen för defensiva bolag inte varierar med konjunkturen. Branscherna man ofta talar om är bland annat läkemedel & sjukvård, dagligvaror & livsmedel samt telekomindustrin. Tittar vi historiskt har bolagen klarat sig bättre än övriga branscher, men inget bolag klarar sig helskinnad i tider av riktigt turbulent börs.

Anledningen är att investerare överlag vill ha en riskpremie utöver den riskfria räntan för att äga aktier som tillgångsslag. När vi går in i en krasch vill man har mer ersättning för den risk som man tar och de spelar det ingen roll hur konjunkturkänslig bolagets försäljning är – aktien kommer att ta stryk ändå.

För att undersöka detta närmare har jag valt att titta på hur de ingående bolag i Stockholmsbörsens index OMXS30 och ett fåtal tillägg för att få med ytterligare branscher, klarat den senaste finanskrisen. Kursförändringen gäller mellan tidsperioden 9 Juli 2007 tom 18 November 2008, vilket är de datum då OMXS30 stod som högst respektive lägst under finanskrisen. Här ser vi, som tidigare nämnt att att alla branscher tar stryk men att de defensiva branscher med aktierna AstraZeneca och Swedish Match i spetsen klarade krisen bäst.

Bransch Aktie Kursförändring
OMXS30 -51%
Energi
  Lundin Petroleum AB -48%
Material
  Boliden AB -88%
  SSAB AB ser. A -77%
  SCA B -45%
Industrivaror
  ABB Ltd -46%
  Alfa Laval AB -54%
  ASSA ABLOY AB ser. B -46%
  Atlas Copco AB ser. B -55%
  Sandvik AB -67%
  Securitas AB ser. B -29%
  Skanska AB ser. B -58%
  SKF, AB ser. B -54%
  Volvo, AB ser. B -75%
Sällanköpsvaror och tjänster
  Electrolux, AB ser. B -57%
  Hennes & Mauritz B -37%
  Modern Times Group B -67%
Dagligvaror & Livsmedel
  ICA -36%
  Swedish Match -6%
  Axfood -37%
Sjukvård & Läkemedel
  AstraZeneca -7%
  Getinge AB ser. B -31%
Bank & Finans
  Nordea Bank AB -42%
  SEB A -69%
  Sv. Handelsbanken A -30%
  Swedbank AB ser A -73%
Investmentbolag
Investor AB ser. B -38%
Kinnevik B -61%
Fastigheter
  Castellum -41%
  Wallenstam -58%
  Hufvudstaden -37%
  Balder -67%
Informationsteknik
  Nokia -48%
  Ericsson B -63%
Telekommunikation
  Tele2 AB ser. B -37%
TeliaSonera AB -30%

Kursförändring mellan perioden 9 Juli 2007 – 17 November 2008

Därtill diskuterar vi även i detta avsnitt av #sparpodden om vad som anses vara en muta, hur investmentbolaget Berkshire Hathaway kan 300 000 anställda och om man bör ha räntebärande värdepapper i en portfölj med lång placeringshorisont.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda:

00:00 – 02:45 Snart kommer #sparpodden möter Börspodden.
02:45 – 09:50 Finns det någon bransch som klarar sig bättre i en börskrasch?
09:50 – 14:00 Är männens syn på kvinnors aktiekunskap en åldersfråga?
14:00 – 24:40 Finns det relevant information om aktier på anonyma forum? Och hur värderar man ett digitalt nätverk?
24:40 – 26:15 Hur fungerar utdelningen i en fond?
26:15 – 30:24 Finns det skäl att köpa räntebärande värdepapper i portföljen på lång sikt?
30:24 – 35:30 Varför har Berkshire Hathaway 300 000 anställd och Investor bara 85 anställda?
35:30 – 45:36 Var ligger gränsdragningen för vad en muta är?
45:36 –53:11 #sparpodden blir hårt granskade kring sina tankar om Nordic Mines och PA Resources.
53:11 – 54:30 Vad händer om man blankar en aktie och bolaget går i konkurs?
54:30 – 01:01:45 Hur står det till med Tesla?
01:01:45 – Bör man äga en aktie på grund av solidaritet?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Defensiva hälsningar

Günther Mårder

Bor du i Linköping?

Då kanske du vill komma när jag och tre fd. ledare för Unga Aktiesparare kommer till Universitetet och ger tips om karriär och finansmarknaden. Linköpings Universitet, fredagen den 17 april klockan 14:15-15:30. Fri entré för alla, anmälan görs här.

Günther Mårder tillsammans med tre andra fd. ledare för Unga Aktiesparare.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
38 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-04-09 17:09

Med tanke på sista delen om Solidariska investeringar och branscher som borde klarar sig bättre vid börskrascher. Det är inte Solidariskt mot sina efterlevande att avstå god avkastning. I USA finns det “Vice Fund” (bytt namn till Bariier Fund) som investerar i sånt som våra vanliga fonder och andra institutionella investerare avstår i sitt placeringsreglemente. Flygförsvarsindustri, spel och kasinon, Tobak and Alkohol. Långsiktigt har det enligt artikel i Financial Times slagit breda index: http://www.ft.com/cms/s/2/933d2e1e-b146-11e4-831b-00144feab7de.html#axzz3WpCSyvu2 Något för den nya innovationschefen att ta in i sortimentet. mig veterligen går den inte att köpa som svensk privatperson. Snälla etiska fonder finns det dussintals… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-05-02 15:11

Hej Johan J,

Etiska och solidariska investeringar är och kommer förmodligen alltid att vara en kontroversiell och svårt fråga. Precis som du beskriver är avkastningen viktig men samtidigt vill många genom sina investeringar ha möjligheten att påverka världens utveckling i rätt riktning. Många hoppas kunna göra detta genom etiska investeringar men undersökningar har visat att etiska och gröna fonder underpresterat gentemot index. Anledningen har varit likt andra aktivt förvaltade fonder att avgiften äter upp den eventuella överavkastningen som genereras.

Solidariska hälsningar

Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-04-09 17:27

Först vill jag tacka för en fantastisk podd!

Sen har jag en fråga till podden. Jag satt inne på min depå för några dagar sen och då kom min sexåring och frågade vad jag höll på med. Kom inte på något riktigt bra svar så att hon skulle förstå. Hur skulle ni förklara aktier för era barn? Och vid vilken ålder?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-05-02 18:55

Hej Klonas88,

Tack för din intressanta fråga. Svaret kan du finna i följande avsnitt av #sparpodden:
https://nordnetblog.wpengine.com/sparpodden-82-lar-barnen-om-aktier-och-rakna-malkurser/17/04/2015/

Lärande hälsningar

Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-04-09 18:01

Tack för podden.
En fråga; Ni nämnde toborrow i senaste podden. Jag själv har kollat på Lendify och läst lite allt möjligt om tjänsten. Men skulle vilja har er input på fördelar / nackdelar med tjänsten och möjlig avkastning samt avgifterna som utlånare.

Anonym
Anonym
2015-04-09 18:17

Hej Gunther, I privata affärers fondguide satte jag mig och gick igenom alla 2287 fonder och hittade 22 stycken som jag tycker sticker ut och vill testa att investera en mindre summa i för att följa utvecklingen. Tyvärr så hittar jag inte alla mina utvalda fonder på Nordnet. De jag ej kan finna är; Hej, jag önskar investera i ett antal fonder listat nedan. Jag hittar de ej här hos Nordnet. Hur kommer det sig? Threadneedle Eurp Sel Ret Net GBP Deutsche Invest I German Equities LD Avaron Emerging Europe D UBAM Turkish Equity A USD Acc db x-trackers S&P500… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-09 20:00

Hej Gunther och Jan,
Kan ni ge tips på internationella investmentbolag som kan vara värda att investera i, gärna på olika marknader.
Tack för en bra pod!

Anonym
Anonym
2015-04-09 21:01

Hej och tack för en fantastisk podd!!!

Ni berörde fondutdelningar i det här poddavsnittet men förstår det inte riktigt. Har läst mig till att fonden kommer sjunka lika mycket i värde som värdet på utdelningen och utdelningarna återinvesteras i fonden. Hur kan det vara så? Fondens värde borde ju öka lika mycket som utdelningarna annars är den ju i princip värdelös om fondens värde sjunker lika mycket som utdelningen.

Snälla hjälp mig att förklara 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-04-10 09:32

Jag TROR att fonderna justerar för avkastningen då den återinvesteras (d.v.s. det aktien sjunker i värde pga utdelning höjs fonden med pga den återinvesterade utdelningen). I något tidigare avsnitt så har dom pratat om någon enstaka fond som inte tar hänsyn till detta.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-04-10 12:52

Men hur vet man att aktien sjunker lika mycket som utdelningen? (Om det är så du menar)
Ska ju vara så teoretiskt men behöver ju inte bli så i praktiken bara för det.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-05-02 20:24

Hej Mikael och P.ISK

Den korta förklaringen är att andelskursen sjunker men att du får fler andelar efter att utdelningen återinvesterats. För en längre mer pedagogisk förklaring länkar jag till Nordnets kundservice där de förklarar på ett väldigt tydligt sätt vad som händer vid utdelningen i en fond. Läs på följande länk: https://www.nordnet.se/kundservice/start/handel–vardepapper/fonder.html#vad-hander-vid-utdelning

Fondandelshälsningar

Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-04-09 21:57

Grym pod som alltid!

Angående granskning av tidigare “rekommendationer” minns jag att du eller Jan tidigare förespråkade att man skulle “blanka utvecklade marknader och köpa tillväxtmarknader”, pga värderingsskillnaden.

Med facit i hand och då som nu i motstats till vad de större investmentbankerna rekommenderar, ingen lysande trade.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-05-02 20:10

Hej Fredrik,

Tack för din fråga och din granskning. Svaret får du i följande avsnitt av #sparpodden efter ca 25 minuter:
https://nordnetblog.wpengine.com/sparpodden-82-lar-barnen-om-aktier-och-rakna-malkurser/17/04/2015/

Granskande hälsningar

Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-04-09 22:11

Intressanta tankar flödar i Er tankeverkstad!

Har ni några alternativa investeringar till aktier och aktiefonder och hur ställer ni Er till dessa?
Tänkte t.ex. Entropic obligationsfond som nyligen lanserades på nordnet. Tankar om den?

Tack för en bra pod

Anonym
Anonym
2015-04-10 01:18

Hej!

Slår ni index?
Vad jag kan se investerar ni båda två mestadels i enskilda aktier (rätta mig om jag har fel). Sett över sista 10-15 åren, har ni bättre genomsnittliga avkastning än index? Vi kan då jämföra era största svenska innehav med index på stockholmsbörsen.

Jag tror nämligen att det är väldigt svårt för de flesta att slå index över längre tid, men det skulle vara roligt att höra era åsikter om detta.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-04-10 09:09

Dom gick igenom detta för något avsnitt sedan…

Anonym
Anonym
2015-04-10 09:20

Hej gubbar. Jag går rakt på sak… Hur kan Nordnet göra en produkt som är så pass mycket sämre än tidigare. Tänker på den nya appen. Den förra appen var synkad med “mina listor” men det är inte den nya. Nu måste man alltså manuellt gå in och skapa en ny bevakningslista i appen, värdelöst! Dessutom finns inte längre möjligheten att välja vad man vill se, t.ex “köp-sälj” eller “GAV-kurs”, nu kan man endast se “senast betalt”. När kommer Shareville-appen? Varför finns det endast 3 stjärnor i Shareville. Borde ni inte införa upp till 5 stjärnor i Shareville precis som… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-10 09:35

Günther har du joinat den mörka sidan än eller står du upp för den enskilde spararen? Jag är besviken efter att ha läst igenom hela inbjudan till Cloettas bolagsstämma som jag fick för några dagar sedan. Cloetta har kommunicerat att dom ska amortera ner skulderna mer innan utdelningar ges. Med andra ord, innan de som investerat kapital i företaget ska få avkastning på sin investering så ska skulderna ner. Trots detta ska styrelsens ersättning nu höjas (jag har ingen speciell åsikt om detta) och ett nytt incitamentsprogram ska sjösättas. Incitamentsprogrammet innebär att ett antal personer utöver att få lön från… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-10 11:22

Hej!

Lite förslag till nästa sparpodd:

Kan ni inte gå igenom de stora bloggarna och berätta lite vad ni tycker om de o vilka bloggar ni (Günter & Jan) följer osv.

Och sen kanske ni kan kommentera följande högst intressanta bloggartikel

http://www.rikatillsammans.se/2015/04/10/investerar-du-i-aktier-da-ar-du-hogst-sannolikt-en-loser/