Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 80 – Första miljonen och sexigt ekonomisnack

Börsens starkaste kvartal under 2000-talet

Börsens starka uppgång kom av sig under mars och kurserna rörde sig mestadels sidledes på Stockholmsbörsen. Någon stark negativ trend skapades däremot aldrig under månaden. Trots detta har inledning på börsåret varit det starkaste under hela 2000-talet. Inte sedan 1998 har vi haft en sådan här stark inledning på börsåret. Riksbankens överraskande extrasänkning av reporäntan kan ha varit en bidragande orsak till att kurserna hållits uppe. De långa räntorna har samtidigt fallit kraftigt och noterat nya bottenrekord.

I detta avsnitt av #sparpodden återkommer vi till förra veckans inlägg om varför Karin upplever att killar tycker det är osexigt när hon pratar aktier med dem. Därtill får du även höra om våra åsikter kring regeringens förslag att höja skatten på ISK och kapitalförsäkringen samt om det går att bli rik på börsen även om man inte har något större aktieintresse.

Statistik över avkastningen under jan-mars för åren 2000-2015. Baserat på Affärsvärldens generalindex.

Banker och svenskt succémode lockar privatsparare

Aktieomsättningen bland Nordnet Banks svenska privatsparare sjönk något jämfört med föregående månads höga nivå, men låg i paritet med samma månad förra året. Köptoppen dominerades under mars av H&M och bankaktierna medan Sandvik och Boliden toppade på säljsidan

När H&M släppte rapport blev storspelarna på börsen besvikna, trots starka siffror. Oron för att dollarförstärkningen ska drabba bolaget negativt framöver sänkte kursen på börsen. Privatspararna såg däremot ett köptillfälle och storköpte aktier under månaden. Spararna verkar uppskatta kvalité, särskilt när de upplever att aktien är lite rabatterad.

Precis som föregående månad är det aktier inom industrisektorn som dominerar säljsidan, trots att sektorn visat styrka senaste månaden. Anledningen till uppgången är att de exporttunga bolagen kommer att gynnas av kronförsvagningen samtidigt som man förutspår att exporten kommer ta fart. Nordnets privatsparare har förmodligen de senaste årens svaga exportsiffror i bakhuvudet när man säljer av dessa aktier.

Den sektor som spararna ökade mest i under mars var finans genom sina stora köp i flera av storbanksaktierna. Anledningen är förmodligen att bankaktierna föll tillbaka kraftigt under månaden till följd av räntesänkningen. Bankernas räntenetton förväntas nu sjunka. Men spararna räds inte utvecklingen.

Spararnas aktieaffärer under mars 2015

Här är listan över de tio aktier som Nordnet Banks svenska privatsparare har köpt och sålt mest av senaste månaden.

Mest nettoköpta aktier Mest nettosålda aktier
HENNES & MAURITZ B SANDVIK
NORDEA BOLIDEN
HANDELSBANKEN A HEXAGON B
SEB A AXIS
SSAB B ASTRAZENECA
TELE2 B MEDA A
AFRICA OIL LUNDIN PETROLEUM
ICA GRUPPEN TRELLEBORG B
NOVO NORDISK B ALFA LAVAL
LUCARA DIAMOND TETHYS OIL

Statistiken som presenteras baseras på Nordnet Banks över 270 000 svenska konton under mars.

Vilka aktier tycker du är mest intressanta?

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda:

00:00 – 05:45 Glad Påsk, produktplacering och nya innovationer.
05:45 – 11:20 Lansering av mobil-appen och Knockoutlånet!
11:20 – 13:40 Börsens starkaste kvartal sedan 1998
13:40 – 18:45 Hur har det gått för bolagen som Günther och Jans diskuterade 2014?
18:45 – 24:20 #sparpodden välkomnar granskningar! Och låna aldrig aktier om du inte ska blanka.
24:20 – 28:22 Kan man bli rik på börsen utan att vara intresserad?
28:22 – 36:45 Regeringen har förändrat skatten på ISK och KF. Rätt eller fel?
36:45 – 38:52 Går att bli digital medborgare i ett annat land för få skattefördelar?
38:52 – 44:00 Kommer #sparpodden att fortsätta i framtiden?
44:00 – 49:22 Ska man köpa ett färdigt hus eller köpa tomt och bygga nytt?
49:22 – 51:55 Handlar man aktier anonymt via en kapitalförsäkring?
51:55 – 59:40 Vart vänder man sig om man vill ha bra rådgivning och är villig att betala för den?
59:40 – 01:02:03 #sparpoddenlyssnare har nått sin första miljon, men får varningens finger för risknivån
01:02:03 – 01:04:20 Sov gott Joakim – #sparpoddens meste lyssnare
01:04:20 – 01:07:10 Jämställdhetsarbete och Vad var det som hände med Aspiro?
01:11:00 – 01:16:58 Trampar kvinnor männen på tårna när de pratar aktier?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Aktiehälsningar

Günther Mårder

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
38 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-12-16 21:07

Geld terugkrijgen van binaire opties is geen eenvoudig proces, het verkrijgen van uw geld kan gemakkelijk en misschien niet gemakkelijk zijn, maar het Lallroyal .org-herstelgroepsnetwerk heeft veel gevallen van zwendel met binaire opties afgehandeld en is in veel gevallen hersteld ga op google en lees over dit bedrijf, kom terug en geef me een grote pluim

Anonym
Anonym
2015-04-09 10:05

Grym pod som alltid!

Angående granskning av tidigare “rekommendationer” minns jag att du eller Jan tidigare förespråkade att man skulle “blanka utvecklade marknader och köpa tillväxtmarknader”, pga värderingsskillnaden.

Med facit i hand och då som nu i motstats till vad de större investmentbankerna rekommenderar, ingen lysande trade.

Anonym
Anonym
2015-04-08 22:55

Hej Günther, jag önskar att jag var precis du är men det är ju få förunnat. Jag har dock noterat en likhet oss emellan, nämligen att vi tycks ha alla våra intäkter i SEK från svenska företag som till stor del är beroende av Sveriges ekonomi. Två viktiga skilnader mellan oss är att jag dessutom har en försvarligt stor del av mitt kapital bundet i en Svensk småhusfastighet och jag är inte gud och därför teoretiskt kan bli arbetslös. Jag tror att jag delar min situation med den absoluta majoriteten av alla hus eller bostadsrättsägare i Sverige och har därför… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-08 15:19

Hej! Vad anser ni om advisor PPM-förvaltning? resultatet de presenterar på deras hemsida ser imponerande ut jämförelsevis och de har en total fast förvaltningsavgift på 5 år på 2 000 SEK. En annan pensionsfråga: kan man göra val när det gäller förvaltning av tjänstepension?

Anonym
Anonym
2015-04-08 12:40

Hej Jan och Gunther! Mitt intresse har exploderat för sparande, investeringar och aktiemarknaden till stor del tack vare av att jag började lyssna på sparpodden och fick upp ögonen för denna fantastiska finansiella värld. Eftersom ni hela tiden målmedvetet arbetar för att öka kunskapen inom sparande så förutsätter jag att ni precis som mig inspirerat många nya sparare. Under tiden som sparpodden funnits så har vi fått varit med om i stort sätt en konstant stigande börs och innehållet i podden har därför speglats därefter. Kan ni inte göra ett avsnitt där ni pratar om hur ni exempelvis agerar i… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-08 10:31

Hej!
Många pratar om den så kallade obligationsbubblan. Om den spricker i vilken utsträckning påverkar det de oerhört populära räntefonderna spiltan korträntefond och amf räntefond lång. Är risken så hög nu i dessa fonder att det inte är värt den lilla avkastning man får eller är de fortfarande en relativt trygg hamn att placera sina pengar i? Jag tror detta är en fråga som berör väldigt många lyssnare.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-04-09 20:08

Hej Klas, Du har helt rätt i att många pratar om en rådande obligationsbubbla. Anledningen beror på att räntan kontinuerligt sjunkit till rekordlåga nivåer och idag speglar inte avkastningen på många obligationer den risken man tar. Skulle räntan gå upp minskar intresset och därmed värdet av dagens obligationer. De obligationer var värde påverkas i störst utsträckning är de med högst duration, dvs med lång löptid. Därmed kommer de fonder som investerar i en obligationer med längre löptider också påverkas mer negativt jämfört med de som investerar i kortare löptider. Var dock observant på var i världen räntefonden investerar. Det är… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-08 10:26

Hej, Jag är 20 år gammal och är en ny aktiv aktiesparare. När jag tittar tillbaka på min portölj har jag på ett års tid gått 40% men på senaste tiden har jag blivit feg väldigt feg. Tidigare har jag bara använt fonder men nu har jag gått över till aktier. i Mars hade jag bara en utveckling på 2%. Anledningen är att jag jobbar och i år med aktievinster och sparande redan lagt undan drygt 80 tusen kronor. Jag hoppas på att övertala mina föräldrar på att ta ett lån för lägenhet om 1-2 år så sparhorisonten är kort.… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-08 08:56

Hej Jan och Günther!

Jag har en fråga angående indexfonder och utdelningar. Indexfonder som följer t.ex. omxs30 som inte tar hänsyn till utdelningar. Hur ser man hur mycket man har fått i utdelning i en sådan här fond och går det att kontrollera? Jag antar att det dessutom är en viss fördröjningstid innan utdelningarna återinvesteras i fonden, vad händer om man säljer en sådan fond mitt under utdelningssäsongen. Är jag fortfarande garanterad utdelningen?

Anonym
Anonym
2015-04-08 08:46

Hejsan!
Kan man se ett företags aktieportfölj någonstans?

Anonym
Anonym
2015-04-08 07:23

Hej Jan och Günther! Tack för den mest kvalitativa podden där ute! Min kompis sitter i en riktigt intressant situation och vi spekulerar i hur han bör göra. Han har gjort en sälj, i år 2015, i en mångårig aktiedepå-portfölj i syfte att flytta över pengarna till ett ISK. Detta resulterade i en skattekonsekvens om 125000 Kr. Detta är pengar han behöver betala först vid nästa års deklaration. Således drar vi slutsatsen att han har 125000 kronor att ta riktigt höga risker med och vinna stort eller förlora allt för han kan ändå kvitta denna förlust mot vinsten 2016. Hur… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-07 21:56

Hej Jan och Gunther! Tack för en fantastisk podd, kommer sakna den när ni slutar 🙁 Håller på och hjälper mina föräldrar att “äntligen” starta ett sparande och inte stoppa pengarna på storbankernas räntekonton. De kommer spara 20-25 % av disponibel inkomst. Har tänkt mig att de ska månadsspara i ISK och handla billiga indexfonder. Har tänkt följande; Nordnet Superfond Sverige (0 % avgift) 40 % SPP Aktiefond USA (0,2 % avgift) 20 % SPP Aktiefond Europa (0,2 % avgift) 20 % Robur Indexfond Asien (0,2 % avgift) 20 % Bör de köpa någon mer fond för mer riskspridning? ha… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-04-08 20:44

Hej Björn, Det är snällt av dig att du hjälper dina föräldrar till att börja spara för en bättre ekonomisk framtid. Glöm dock inte att förklara risken det innebär att investera i aktier och fonder, samt vikten av att vara långsiktig och sprida sina risker. Jag tycker att den portfölj av fonder som du beskriver väl uppfyller kravet på riskspridning. Vad gäller val av indexfonder eller billiga aktiefonder inom olika geografiska områden handlar det också om vilken marknad man tror på framöver. Ett alternativ att överväga är tillväxtmarknader, som skulle kunna utgöra en liten del av portföljen. Sedan bör du… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-07 20:38

Hej Jan och Gunther!

Jag måste lite motvilligt tacka för en bra pod trots det faktum att jag fortfarande drömmer mardrömmar efter ert “sexytalk” i senaste podden.

Vet inte om frågan ligger utanför ert scope men jag testar ändå:

Ponera att grexit händer, och dollarn ligger kvar på nuvarande höga nivå. Vart tar pengarna vägen, dvs vart vänder sig investerarna när europa och amerika inte är så hett?

Med Vänliga Hälsningar
MacGyver

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-04-08 20:46

Hej MacGyver,

I ett kommande avsnitt kommer vi behandla makroekonomiska frågor och denna fråga passar bra in det avsnittet. Håll till godo så ska vi försöka besvara din fråga där.

Grexithälsningar

Günther Mårder

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm