Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 80 – Första miljonen och sexigt ekonomisnack

Börsens starkaste kvartal under 2000-talet

Börsens starka uppgång kom av sig under mars och kurserna rörde sig mestadels sidledes på Stockholmsbörsen. Någon stark negativ trend skapades däremot aldrig under månaden. Trots detta har inledning på börsåret varit det starkaste under hela 2000-talet. Inte sedan 1998 har vi haft en sådan här stark inledning på börsåret. Riksbankens överraskande extrasänkning av reporäntan kan ha varit en bidragande orsak till att kurserna hållits uppe. De långa räntorna har samtidigt fallit kraftigt och noterat nya bottenrekord.

I detta avsnitt av #sparpodden återkommer vi till förra veckans inlägg om varför Karin upplever att killar tycker det är osexigt när hon pratar aktier med dem. Därtill får du även höra om våra åsikter kring regeringens förslag att höja skatten på ISK och kapitalförsäkringen samt om det går att bli rik på börsen även om man inte har något större aktieintresse.

Statistik över avkastningen under jan-mars för åren 2000-2015. Baserat på Affärsvärldens generalindex.

Banker och svenskt succémode lockar privatsparare

Aktieomsättningen bland Nordnet Banks svenska privatsparare sjönk något jämfört med föregående månads höga nivå, men låg i paritet med samma månad förra året. Köptoppen dominerades under mars av H&M och bankaktierna medan Sandvik och Boliden toppade på säljsidan

När H&M släppte rapport blev storspelarna på börsen besvikna, trots starka siffror. Oron för att dollarförstärkningen ska drabba bolaget negativt framöver sänkte kursen på börsen. Privatspararna såg däremot ett köptillfälle och storköpte aktier under månaden. Spararna verkar uppskatta kvalité, särskilt när de upplever att aktien är lite rabatterad.

Precis som föregående månad är det aktier inom industrisektorn som dominerar säljsidan, trots att sektorn visat styrka senaste månaden. Anledningen till uppgången är att de exporttunga bolagen kommer att gynnas av kronförsvagningen samtidigt som man förutspår att exporten kommer ta fart. Nordnets privatsparare har förmodligen de senaste årens svaga exportsiffror i bakhuvudet när man säljer av dessa aktier.

Den sektor som spararna ökade mest i under mars var finans genom sina stora köp i flera av storbanksaktierna. Anledningen är förmodligen att bankaktierna föll tillbaka kraftigt under månaden till följd av räntesänkningen. Bankernas räntenetton förväntas nu sjunka. Men spararna räds inte utvecklingen.

Spararnas aktieaffärer under mars 2015

Här är listan över de tio aktier som Nordnet Banks svenska privatsparare har köpt och sålt mest av senaste månaden.

Mest nettoköpta aktier Mest nettosålda aktier
HENNES & MAURITZ B SANDVIK
NORDEA BOLIDEN
HANDELSBANKEN A HEXAGON B
SEB A AXIS
SSAB B ASTRAZENECA
TELE2 B MEDA A
AFRICA OIL LUNDIN PETROLEUM
ICA GRUPPEN TRELLEBORG B
NOVO NORDISK B ALFA LAVAL
LUCARA DIAMOND TETHYS OIL

Statistiken som presenteras baseras på Nordnet Banks över 270 000 svenska konton under mars.

Vilka aktier tycker du är mest intressanta?

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda:

00:00 – 05:45 Glad Påsk, produktplacering och nya innovationer.
05:45 – 11:20 Lansering av mobil-appen och Knockoutlånet!
11:20 – 13:40 Börsens starkaste kvartal sedan 1998
13:40 – 18:45 Hur har det gått för bolagen som Günther och Jans diskuterade 2014?
18:45 – 24:20 #sparpodden välkomnar granskningar! Och låna aldrig aktier om du inte ska blanka.
24:20 – 28:22 Kan man bli rik på börsen utan att vara intresserad?
28:22 – 36:45 Regeringen har förändrat skatten på ISK och KF. Rätt eller fel?
36:45 – 38:52 Går att bli digital medborgare i ett annat land för få skattefördelar?
38:52 – 44:00 Kommer #sparpodden att fortsätta i framtiden?
44:00 – 49:22 Ska man köpa ett färdigt hus eller köpa tomt och bygga nytt?
49:22 – 51:55 Handlar man aktier anonymt via en kapitalförsäkring?
51:55 – 59:40 Vart vänder man sig om man vill ha bra rådgivning och är villig att betala för den?
59:40 – 01:02:03 #sparpoddenlyssnare har nått sin första miljon, men får varningens finger för risknivån
01:02:03 – 01:04:20 Sov gott Joakim – #sparpoddens meste lyssnare
01:04:20 – 01:07:10 Jämställdhetsarbete och Vad var det som hände med Aspiro?
01:11:00 – 01:16:58 Trampar kvinnor männen på tårna när de pratar aktier?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Aktiehälsningar

Günther Mårder

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
38 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-04-03 16:08

Hej Jan och Günter! Tack för det senaste avsnittet, lika fantastiskt som vanligt. Jag undrade om ni skulle vilja redovisa hur olika ålderspann investerar, 20-29, 30-39 osv. Hade varit kul att se vilka aktier som är populärast i vilka åldrar. En annan sak jag skulle vilja be er om är om ni i ert nästa avsnitt skulle vilja tipsa lyssnare att den 14/4 så är det nybörjarkväll i aktiekunskap för studenter på linneuniversitetet i Växjö. Det är helt gratis och alla är välkomna! Det hålls av Börsgruppen EHVS. Det finns ett evenemang på facebook, man hittar det om man söker… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-03 17:04

I senaste avsnittet så kommer ni in lite på det här med att man inte ska förälska sig i bolagen och blint hålla kvar vid dem även fast de rasar i värde. Jag har en kompis som köpt aktier i gruvbolaget Beowulf Mining ( skulle uppskatta ifall ni själva kollade på det och gav er åsikt om bolaget) och detta är precis vad som hänt här. Efter en topp vid 2011 runt 6 kr/aktie så har den enbart fallit. Kompisen köpte in sig runt 1,40 kr/aktie och den ligger för tillfället på 0,16 kr. De har senaste åren haft flertalet… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-04-08 22:39

Hej Aktienovisen, Det du beskriver är en vanlig företeelse bland privatsparare men även människor i allmänhet. Även om det finns en väldigt liten möjlighet att tjäna igen förlorade pengar väljer man ofta att ta den. Därav är det också väldigt svårt att övertala människor att släppa taget av förlorade pengar. Nu är jag inte insatt i bolagets verksamhet och kan därför inte uttala mig om dess potential att vända kursen uppåt. Men rent generellt brukar jag tala om att så länge man äger en aktie finns tre alternativ: Köp, behåll eller sälj. Medan om man står utanför finns det i… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-03 17:06

Hej! Jag lever väldigt sparsamt och är duktig på att göra bra affärer. För tre år sedan köpte jag en bostadsrätt och har nu med lite knep hittat rätt köpare som köper min bostadsrätt för lite mer pengar än den är värd. Priset på bostadsrätten har stigit med 55% under dessa trå år och jag säljer enbart på grund av vinsten och för att jag behöver något större. Det jag (jag äger hela nuvarande bostadsrätt) och min sambo kommer att göra nu är sätta oss i en hyresrätt med kapitalet och vänta på rätt köp på en ny bostad. Hur… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-04-08 22:25

Hej Joakim, Om man behöver pengarna på så kort tid som du beskriver skulle jag personligen inte investera dem på börsen med aktieexponering med den risk det innebär. Som du är inne på så ger avkastningen på ett vanligt sparkonto idag ingen ränta alls men ett alternativ kan vara att investera i ett sparkonto med insättningsgaranti hos någon nischbank som ger en liten högre ränta. Ett annat alternativ kan vara att investera i en billig kort räntefond, även fast nuvarande ränteläge är rekordlågt. Tittar man på den senaste tidens avkastning finns det fonder som genererat en positiv avkastning, trots ränteläget… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-03 22:54

Hej!
Liksom många andra tackar jag för många timmar av givande lyssnande. Min fråga berör er moral. Hade ni kunnat ta emot en muta i er yrkesposition? Anta att risken för att bli upptäckt är noll men att ni tvingas leva med tanken på det omoraliska på ert samvete.

Anonym
Anonym
2015-04-04 00:35

Hej Günther och Jan, ”Gör gärna en sådan där viralgranskning eller Faktakollen och gå tillbaka i Sparpodden och syna oss med saker som har sagts. Det är roligt”, säger du Günther i EP80. Inspirerad av detta har jag skriver jag nu med anledning av att ni lite senare i programmet börjar prata om det lilla problemdrabbade gruvbolaget Nordic Mines. ”Det där är typiskt en sådan där grej som det vore kul att återvända till. Kommer du ihåg när vi pratade om börsens potentiella jordfräsar de kommande fem åren? Då tog jag ju upp Nordic Mines”, säger Günther och syftar på… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-04 10:52

Hejsan!
Jag har sett att Berkshire Hathaway har ca 300000 anställda (enligt deras wikipage). Om man jämför (vilket man kanske inte kan göra?) med investor så har de 85 st bara. Vad beror det på att Bershire har så jävla många fler? Det är klart att de är större osv men jag tycker att det är konstigt ändå.

Anonym
Anonym
2015-04-04 15:07

Hej! Jag är 30 år, nettolön ca 23 tkr. Sparar undan 6 tkr/månad, sparhoristont 20 år. Visst kanske man blir tvungen att ta ut något ibland men tanken är att det ska ligga orört så mkt som möjligt. Nybörjare på aktier. Jag har nu till en början gått efter bloggen “rikatillsammans” av Jan Bolmessons nybörjarportfölj. Den är 66 % indexfonder i Sverige och i övriga världen och 34 % räntebärande. Vad tycker ni om ovanstående, jag själv känner att det är väl defensivt men det kanske bara är bra över tid att inte ta för stora risker? Jag skulle helst… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-04 19:48

Hej på er! Får börja med att tacka för en bra pod. Jag har lyssnat sedan starten och hört varje avsnitt. Hade aldrig sysslat med aktier eller fonder innan och måste säga att det har varit fantastiskt lärorikt att lyssna på er. Jag skulle vilja be er att ta upp och förklara lite om hur det funkar när man har utländska aktier, tex amerikanska, och får utdelning på dessa. Har förstått det som att USA drar skatt på dessa pengar direkt och att man sedan kan få tillbaka detta av skatteverket i Sverige på något sätt. Hur går detta till… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-05 10:22

Hej! Har en fråga kring skillnaden mellan att direktäga aktier vs fonder när det kommer till utdelning. Ett exempel: – Jag äger 100 st aktier i H&M, och får under våren 1000 kr i utdelning. Dessa pengar hamnar på mitt konto, och jag har trots utdelningen fortfarande kvar 100 st aktier i H&M. – Om jag äger 70 andelar i en fond, och sedan säljer av säg 3% av värdet för att använda det som ”utdelning”, då säljer jag väl av ett antal andelar? Jag förstår resonemanget med att om jag säljer av fonder på säg 3% årligen så finns… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-05 13:11

Hej! Slår ni index? Ser på era portföljer att ni köper aktier istället för t.ex. indexfonder. Det skulle vara intressant om ni tog upp er genomsnittlig avkastning på ert kapital senaste 10 åren och jämförde dessa med index senaste 10 åren. Om ni har presterat bättre än index, med hur mycket i så fall? Tid är ju som sagt pengar, och ska man prestera bra i aktier så krävs ett engagemang att lägga ned tid på att läsa på osv. Tid där man kunde gjort annat, t.ex. träna, umgås med vänner. Sparande i indexfonder kräver ju knappast någon tid alls.… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-04-08 21:06

Hej Stefan,

Frågan har vi också tagit upp i ett avsnitt av #sparpodden som jag länkar till nedan (34:30 in i avsnittet) :
https://nordnetblog.wpengine.com/sparpodden-76-varfor-sparar-vi-malet-ar-inte-pengar-utan-frihet/05/03/2015/

Det är en väldigt intressant fråga du tar upp som många sparare bör fråga sig. Tyvärr märker jag när jag tittar på privatspararnas avkastning att många inte slår index och därav skulle fått bättre avkastning genom att köpa en gratis indexfond istället.

Jämförelseindexhälsningar

Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-04-05 13:58

Hej, Har en fråga om anonymitet och aktier som ni gärna får ta upp i nästa Sparpodden avsnitt! Det finns många forum där ute med många “vetare”, speciellt nu när börsen går uppåt. Jag har hört och på nära håll sätt folk som förlorat pengar på att investera genom att läsa personers haussande inlägg om absurda bolag. Jag var likadan som nybörjare, hängde i anonyma forum såsom Börssnack, Placera m.m och trodde att de som skrev där var “grädden på moset”. För ett par månader sedan så gick jag med i ett forum där man inte kunde vara anonym (eller… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-05 14:47

Apropå Karins kommentar att aktieprat inte går hem hos killar/män. För min del har jag upplevt det tvärtom, och som att män blir positivt överraskade om man är påläst och kan diskutera aktier och värdepapper på deras nivå. När jag och Herr Minimalist träffades tyckte han att mitt stora aktieintresse var en oväntad men attraktiv sida. Nu 3,5 år och ett barn senare kan han fortfarande nämna mitt aktieintresse som ett tilldragande och attraktivt drag.
Kan Karins upplevelse vara en generationsfråga eller småstads-/storstadsfenomen?