Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 79 – Utdelningskrasch och börsvinnarstrategi

Alla älskar utdelningar

Privatsparare älskar utdelningarna, något vi märkt väldigt tydligt i antalet läsare på Nordnetbloggen. Förra veckan var det hela över 100 000 som läste inlägget om bolagen med högst direktavkastning på Stockholmsbörsen Large Cap-lista.

Vi märker också att antalet nya kunder på börsen blir allt fler, förmodligen till följd av att marknaden visat styrka under flera år nu. Kanske är detta ett tecken på överhettning? Det brukar vara så att antalet privatpersoner som hoppar på aktiemarknaden blir allt fler när börsen gått bra en längre tid. Tyvärr är det också dem som ofta kommer in på höga nivåer och sedan tappar förtroende för aktiemarknaden när det vänder ner. Som investerare är det viktigt att vara långsiktigt!

I detta avsnitt av #sparpodden får ni dessutom veta hur man ska tänka angående sitt pensionssparande, om det är bra att ta rygg på duktiga investerare samt om hälsomat och bilbarnstolar är framtidens investeringar.

Skattehöjning på ISK och KF

I veckan presenterade regeringen en rad förslag inför budgetpropositionen 2016. Ett av dem är att höja schablonskatten på investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar (KF) med anledning av den låga statslåneräntan. Statslåneräntan som ligger till grund för beräkningar av flertalet skatter ska spegla den riskfria långa marknadsräntan och styrs därav av styrräntan. Till nästa år riskerar den att bli noll och detta fick regeringen att agera.

Skatten på ISK och KF beräknas något förenklat, genom att multiplicera kapitalunderlaget med statslåneräntan den 30 november föregående år. Detta belopp rapporteras in som en schablonintäkt, vilken man betalar 30 procent skatt. Regeringen vill höja skatten genom att addera 0,75 procentenheter till statslåneräntan och sätter ett minimum på 1,25 procent och därav får vi ett skattegolv.

I dagens läge med en statslåneränta på 0,9 procent (den låstes på denna nivå den 30 november 2014) innebär det en skatt på 0,009 • 0,3 = 0,27%.
Det nya förslaget skulle idag innebära att schablonintäkten blir 0,0165 • 0,3 = 0,495% och skattegolvet blir då 0,0125 • 0,3 = 0,375%.

Om vi utgår ifrån ett kapitalunderlag på 100 000 kr innebär det att man får betala 270 kr i skatt. Höjningen innebär att man istället får betala 495 kr i skatt och ett skattegolv hamnar på 375 kr. Det är små förändringar, men det är olyckligt att beskattningen inte är stabil. Risken finns nu att många undrar vad som är nästa steg. Finansmarknadsminister Per Bolund har dock varit tydlig med att sparformen inte skulle ändras nu, utan att först utvärderas. Inte minst i samband med att jag intervjuade honom under Nordnet Live för en dryg månad sedan.

Förslaget om skatteförändringen ökar de förväntade intäkterna med två miljarder kronor, men kostnaderna för att bryta löften och inte erbjuda stabila skatteregler riskerar också att innebära en stor men svårkalkylerad kostnad. Trots höjningen tycker jag att KF och ISK fortfarande är de bästa alternativen jämfört mot aktie- och fonddepå. En tumregel som jag beskrivit förut är att den som förväntar sig en avkastning som överstiger statslåneräntan + 0,75 procentenheter (men minst 1,25 procent) kommer gynnas av att välja ISK eller KF. I nuvarande läge hade det inneburit att den förväntade avkastningen ska överstiga 1,65 procent och och således är det fortfarande gynnsamt för börssparande.

 Makroekonomiskt tema i nästa avsnitt

I nästa avsnitt kommer vi att göra en djupdykning i makro. Ställ därav alla era frågor ni önskar få besvarade inom detta område nedan i kommentatorsfältet eller på Twitter under hashtag #sparpodden.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda:

00:00 – 04:20 Privatsparare älskar utdelningarna
04:20 – 08:18 Vilka är de mest intressanta årsstämmorna att besöka?
08:18 – 11:40 Långsiktigt sparande i aktie- och fonddepå, kapitalförsäkring eller ISK?
11:40 – 15:35 Hur ska man tänka i sitt pensionssparande om man inte har tjänstepension?
15:35 – 21:27 Ekonomiska tips inför sambolivet
21:27 – 28:42 Vad tror Günther och Jan om Axon Kids och marknaden för bilbarnstolar?
28:42 – 34:13 Ska man ta ut likvida medel eller låta dem ligga kvar på ISK
34:13 – 39:33 Utdelningarnas variation under kraftiga nedgångar på aktiemarknaden
39:33 – 42:00 Vad betyder GAV-ränta?
42:00 – 44:36 Vilken tjänstepensionslösning ska man välja och hur gör man?
44:36 – 47:34 Hur har det gått för Amrefa som skickade ett prospekt till Jan och Cumula?
47:34 – 55:06 Är det en bra strategi att ta rygg på en duktig investerare?
55:06 – 01:02:40 Hur kan man som egen företagare få tag på extern finansiering till rimlig ränta?
01:02:40 – 01:04:48 Är det tillåtet för alla att prata aktier och investeringar?
01:04:48 – 01:10:14 Kan hälsosam mat vara en bra framtida investering?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Skattehöjningshälsningar

Günther Mårder

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
34 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-04-02 21:52

Hej, Tack för en mycket bra pod! Jag har precis börjat lyssna så det är möjligt att ämnet realräntefonder har varit uppe tidigare. Om inte så har jag några funderingar. Till skillnad från “vanliga” obligationsfonder och andra räntefonder så har realräntefonderna gett bra avkastning de senaste tre månaderna. Vad är logiken bakom det och hur ser risken ut i denna fondtyp i närtid? (ränteutveckling, inflation/deflation osv). Kan man förvänta sig samma utveckling framåt i tiden förutsatt att inget oväntat sker i världen? Det jag funderar på är om detta är ett vettigt alternativ till att ha likviderna på ett sparkonto… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-02 21:21

Tack för otroligt bra podd! Nytillkommen lyssnare. Instantly hooked. Har en fråga till podden – kommer få låg pension om ca 15-20 år när jag går i pension. Ca 12.000 netto enligt årets besked. Har obelånad bostadsrätt – 3a – men med ganska hög avgift på 4.600 / månad. Funderar på att köpa mindre lägenhet med riktigt låg avgift – kanske 1.500 / månad. Då skulle jag med säkerhet kunna leva på min pension och kunna spara mer. Måste då cacha upp ca 600.000 kr i reavinstskatt och mäklararvode. Jag har de pengarna men inte så mycket mer. Vore det… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-02 17:33

Haj Jan och Günter!

Tack för en underbart bra podd som inspirerar och utbildar mig. Jag är en kvinnlig student som är mitt uppe i mina studier inom ekonomi och ser en framtida karriär inom finans-sfären, men har inte riktigt hittat min nisch ännu. Så jag tänkte höra hur många kvinnliga kollegor ni har i branschen och hur könsfördelningen egentligen ser ut inom finansvärlden. Ni är ju två män och fond- och börspodden roddas också av män, de flesta poddcasts som ligger i toppen är gjorda av män, många män sitter på styrelseposter och VD stolarna. Var är kvinnorna?

Kramar!

Anonym
Anonym
2015-04-02 16:34

Hej Jan och Günter!

Jag har nyligen funnit sparpodden men redan lyssnat igenom ett 30-tal avsnitt och som många andra förundras jag över att det faktiskt låter kul med sparande 🙂

Vi är ett par på jobbet som börjat diskutera hur vi borde investera våra programmerar-löner och en kollega visade mig att Tobii Technologies kommer att börsintroduceras snart. Har ni några tankar kring det företaget eller några generella råd för hur man ska agera vid IPOer?

http://ipo.tobii.com/en/2015/03/24/tobii-announces-its-intention-to-launch-an-initial-public-offering-and-listing-on-nasdaq-stockholm/

Tack för en fantastisk pod!

Anonym
Anonym
2015-04-02 14:39

hej jan och Günther! Trogen följare av er podd när jag kör på min truck på jobbet! Perfekt underhållning och härligt att bli uppdaterad på vad som händer i den ekonomiska världen 😉 Undrade lite på när man investerar i förvaltade fonder då man betalar en avgift för att investera, betyder detta att inte nog med att man betalar en avgift på allt från 0,2 till 1,5, (finns säkerligen dyrare men intervallen jag mest har stött på!) faktist missar den utdelning som man hade fått om man själv varit investerad i exempelvis OMX största bolag och haft en diversifierad portfölj?!… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-01 23:24

Fråga. Ni pratar varmt om shareville, och visst är det bra. Men varför inte gå ett steg längre och låta personer “investera” i ett utvalt shareville och låta kontoägaren få kickback? Se t.e.x PAMM konton som finns för valutahandel. Se alpari eller fxpro.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-04-02 08:58

Hej Micke,

för tillfället är det inte vägen vi vill gå med Shareville men det du beskriver kanske kan ligga i framtiden. Filosofiskt har vi velat bygga det på liknande ideal som Instagram, Twitter osv. Dvs att man är en del av The community och bygger en identitet kring sin sparprofil utan att låta ekonomiska incitament ta överhanden.

Vill alltså varken utesluta eller lova att det kommer att ske i framtiden men tar såklart med oss förslaget – tack för det!

Glad påsk!

//Faraz

Anonym
Anonym
2015-04-01 19:15

Hej sparpodden

#Riskilivet

Bör jag skaffa barnförsäkringar 3500, olycksfall för 1400 och livförsäkring för 800 per år. Eller ska jag lägga undan och spara pengarna själv

Ps idag har vi inget sparkapital att ta ur i fall olykan är framme

Anonym
Anonym
2015-03-31 14:11

Funderar på det lilla bolaget Lovisagruvan som bryter malm i en gruva. Malmen beräknas räcka i ytterligare 15 år med nuvarande brytningstakt. Jag äger aktien för att direktavkastningen är god (nästan 8% i skrivande stund) samt att jag hoppas på stigande råvarupriser.

Men, vad händer när malmen tar slut? I princip bör väl aktiekursen sakta dala ner mot noll under de kommande 15 åren om inga andra investeringar i nya gruvor görs eller om det skulle visa sig att malmkroppen är större än vad man tror? Hade varit intressant att höra Jan och Günthers syn på detta.

Anonym
Anonym
2015-03-31 12:41

Hej, Jag kan tänka mig att jag rankar högt i er statistik. Anledningen är enkel; Sparpodden är min sov-podd. Jag sätter på ett avsnitt när jag går och lägger mig och somnar efter ca 10 minuter. Ett avsnitt tar därför ungefär 7 kvällar för mig att lyssna igenom helt! Nya avsnitt startar dessutom automatiskt när ett avsnitt är slut (och jag sover) så under en natt blir det säkert en “lyssning” på 5-6 avsnitt. Sorry 🙂 PS. Det går inte att svara på era meddelanden @Soundclound eftersom Sparpodden bara accepterar meddelanden från personer ni följer. Värt att tänka på om… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-03-31 12:34

Hej sparpodden! Jag och min sambo har nyligen köpt våran första bostadsrätt något vi ser mycket fram emot. Vi har inga lån sen tidigare och det är inte inflyttning förrän 1/3 2016 vilket gör att det fortfarande finns tid för att spara. Min fråga rör dock lån. Man kan se på reklam tex Lendo att man inte ska förbruka sin kreditvärdighet, samtidigt som andra bland annat ni förespråkar att man ska ta kontakt med flera banker och förhandla lån och på så sätt få det bästa avtalet. Min fråga är då enkel om man tar kontakt med flera banker görs… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-03-31 10:43

Hej.
Vill börja med att tacka för en fantastisk POD.
Nu till frågan.
Hur kommer det sig att aktien handlas upp nästan 1000% när man vet att det ligger en tvångsinlösen och väntar?

Sedan undrar jag också:
Varför stoppas en aktie från att handlas, efter en märklig rusning? Är inte det självreglerande?!

http://www.di.se/artiklar/2015/3/31/aspiro-stoppas-efter-marklig-rusning/

Anonym
Anonym
2015-03-31 01:40

Hej Günther och Jan!

Hade behövt få en förklaring varför vissa bolag tillåter och agerar för att VD:n får höjd lön även om bolaget inte går särskilt bra eller om bolagets aktie backat eller varit närmast oförändrad på börsen. Varför ska en VD få högre lön om bolaget inte presterar bättre än vad man har gjort året innan? Höjd lön borde väl ha som kriterier att VD:n ska ha gjort en lysande insats och att det har påverkat bolagets utveckling? Som småsparare kan man ju inte direkt påverka detta.. Era tankar?

Som exempel Sandvik.
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sandvik-vd-far-rejalt-lonelyft_4450113.svd

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm