Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 79 – Utdelningskrasch och börsvinnarstrategi

Alla älskar utdelningar

Privatsparare älskar utdelningarna, något vi märkt väldigt tydligt i antalet läsare på Nordnetbloggen. Förra veckan var det hela över 100 000 som läste inlägget om bolagen med högst direktavkastning på Stockholmsbörsen Large Cap-lista.

Vi märker också att antalet nya kunder på börsen blir allt fler, förmodligen till följd av att marknaden visat styrka under flera år nu. Kanske är detta ett tecken på överhettning? Det brukar vara så att antalet privatpersoner som hoppar på aktiemarknaden blir allt fler när börsen gått bra en längre tid. Tyvärr är det också dem som ofta kommer in på höga nivåer och sedan tappar förtroende för aktiemarknaden när det vänder ner. Som investerare är det viktigt att vara långsiktigt!

I detta avsnitt av #sparpodden får ni dessutom veta hur man ska tänka angående sitt pensionssparande, om det är bra att ta rygg på duktiga investerare samt om hälsomat och bilbarnstolar är framtidens investeringar.

Skattehöjning på ISK och KF

I veckan presenterade regeringen en rad förslag inför budgetpropositionen 2016. Ett av dem är att höja schablonskatten på investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar (KF) med anledning av den låga statslåneräntan. Statslåneräntan som ligger till grund för beräkningar av flertalet skatter ska spegla den riskfria långa marknadsräntan och styrs därav av styrräntan. Till nästa år riskerar den att bli noll och detta fick regeringen att agera.

Skatten på ISK och KF beräknas något förenklat, genom att multiplicera kapitalunderlaget med statslåneräntan den 30 november föregående år. Detta belopp rapporteras in som en schablonintäkt, vilken man betalar 30 procent skatt. Regeringen vill höja skatten genom att addera 0,75 procentenheter till statslåneräntan och sätter ett minimum på 1,25 procent och därav får vi ett skattegolv.

I dagens läge med en statslåneränta på 0,9 procent (den låstes på denna nivå den 30 november 2014) innebär det en skatt på 0,009 • 0,3 = 0,27%.
Det nya förslaget skulle idag innebära att schablonintäkten blir 0,0165 • 0,3 = 0,495% och skattegolvet blir då 0,0125 • 0,3 = 0,375%.

Om vi utgår ifrån ett kapitalunderlag på 100 000 kr innebär det att man får betala 270 kr i skatt. Höjningen innebär att man istället får betala 495 kr i skatt och ett skattegolv hamnar på 375 kr. Det är små förändringar, men det är olyckligt att beskattningen inte är stabil. Risken finns nu att många undrar vad som är nästa steg. Finansmarknadsminister Per Bolund har dock varit tydlig med att sparformen inte skulle ändras nu, utan att först utvärderas. Inte minst i samband med att jag intervjuade honom under Nordnet Live för en dryg månad sedan.

Förslaget om skatteförändringen ökar de förväntade intäkterna med två miljarder kronor, men kostnaderna för att bryta löften och inte erbjuda stabila skatteregler riskerar också att innebära en stor men svårkalkylerad kostnad. Trots höjningen tycker jag att KF och ISK fortfarande är de bästa alternativen jämfört mot aktie- och fonddepå. En tumregel som jag beskrivit förut är att den som förväntar sig en avkastning som överstiger statslåneräntan + 0,75 procentenheter (men minst 1,25 procent) kommer gynnas av att välja ISK eller KF. I nuvarande läge hade det inneburit att den förväntade avkastningen ska överstiga 1,65 procent och och således är det fortfarande gynnsamt för börssparande.

 Makroekonomiskt tema i nästa avsnitt

I nästa avsnitt kommer vi att göra en djupdykning i makro. Ställ därav alla era frågor ni önskar få besvarade inom detta område nedan i kommentatorsfältet eller på Twitter under hashtag #sparpodden.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda:

00:00 – 04:20 Privatsparare älskar utdelningarna
04:20 – 08:18 Vilka är de mest intressanta årsstämmorna att besöka?
08:18 – 11:40 Långsiktigt sparande i aktie- och fonddepå, kapitalförsäkring eller ISK?
11:40 – 15:35 Hur ska man tänka i sitt pensionssparande om man inte har tjänstepension?
15:35 – 21:27 Ekonomiska tips inför sambolivet
21:27 – 28:42 Vad tror Günther och Jan om Axon Kids och marknaden för bilbarnstolar?
28:42 – 34:13 Ska man ta ut likvida medel eller låta dem ligga kvar på ISK
34:13 – 39:33 Utdelningarnas variation under kraftiga nedgångar på aktiemarknaden
39:33 – 42:00 Vad betyder GAV-ränta?
42:00 – 44:36 Vilken tjänstepensionslösning ska man välja och hur gör man?
44:36 – 47:34 Hur har det gått för Amrefa som skickade ett prospekt till Jan och Cumula?
47:34 – 55:06 Är det en bra strategi att ta rygg på en duktig investerare?
55:06 – 01:02:40 Hur kan man som egen företagare få tag på extern finansiering till rimlig ränta?
01:02:40 – 01:04:48 Är det tillåtet för alla att prata aktier och investeringar?
01:04:48 – 01:10:14 Kan hälsosam mat vara en bra framtida investering?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Skattehöjningshälsningar

Günther Mårder

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
34 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-03-29 15:37

Finns något juridiskt hinder mot helikopterpengar? Varför används det inte? Om Bush kunde borde vi kunna. Mer rättvis och effektiv stimulanspolitik i teorin – inte sant?

Anonym
Anonym
2015-03-29 17:18

Hej,
Hur fungerar en lands/stats ekonomi? Hur lånar de pengar? Väldigt många rika länder har stora statsskulder – vart kommer pengarna ifrån?

Anonym
Anonym
2015-03-29 18:59

Arvsskatt är en ganska grisig skatt. Skit i folk som familjen Dinkelspiel, men hur ska man göra då man t.ex. ärver föräldrarnas sommarstuga? Helt FÖRKASTLIGT att måste i många fall ta lån för att få ärva det ställe där man tillbringade sina barndomssomrar. Skämmes Günther.

Anonym
Anonym
2015-03-29 20:20

Hej. Tänkte höra om ni har några tips på hjälpmedel att använda sig av vid analyser av aktier/portföljer etc. Bra sidor eller program för t ex nyckeltal, historisk avkastning, sidor du kan sätta ihop en portfölj efter en viss strategi och se hur den hade utvecklats senaste 5-10 åren. Hemsidor som går längre bak än cirka fem år (för både enskilda aktier och index) som verkar vara gränsen på många sidor. Vilka resurser använder ni er av som mest då ni kollar upp bolag eller sätter ihop en portfölj? Favoritfunktioner i Excel etc? Tror många skulle vara intresserade av ett… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-03-29 23:39

Bästa sparpodden! Jag har ekonomibloggat sedan 2010 och många gånger skrivit om varför man ska betala av CSN sist av alla lån. Igår betalade vi av resten av bolånet och sitter nu med en skuldfri lägenhet och en sommarstuga av ett sammanlagt värde på ca 3,5M. Som ni förstår är jag lite tveksam till att investera hårt på börsen just nu, därav den försiktiga strategin. Frågan är alltså: Är det nu dags att även betala av CSN, även om jag kan få bättre ränta på sparkontot? Alltså, mest för att det skulle kännas jäkligt bra, men också lite för att… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-03-30 00:00

Gunther och Jan! Tack allra ödmjukast för en superduper podd!! Vid senaste omförhandlingen av bolånet berättade jag för min storbank att jag varje månad sparar (aktier) ca 20000:- hos nischbankerna eftersom jag trodde att det höga sparandet i sig skulle ses som positivt. Döm om min förvåning då banktjänstemannen istället vände detta emot mig och istället ville minska min tidigare rabatt eftersom han ansåg att den stora stygga banken tappade på att jag inte sparar genom dem!!! FULLSTÄNDIG SKANDAL!!!! Vilka argument använder jag mot ett sådant resonemang?? Lägenheten belånad till ca 67% och amorterar drygt 2,2%/år. Lägenheten ligger i Sthlm:s… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-03-31 20:52

Hamnade i ett liknande läge. Bankmannen sa att skulle jag få behålla rabatten ville dem att jag skulle flytta över mitt sparande till banken. Förklaringen var enkel, kunde han inte tjäna pengar på mitt sparande ville han ta det på lånet istället. Men jag argumenterade utifrån att deras risk i lånet minskade hela tiden då jag sparar så mycket och hela tiden bygger en starkare balansräkning. Han höll med i sak och valde att inte sänka min rabatt men jag fick inte bättre rabatt. Egentligen är det enkelt, banken lånar hellre ut till folk med stark balansräkning än med svag.… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-03-30 00:03

Jag har en kort fråga. Om ni skulle ta lån för att köpa LGH i utlandet utanför EU vilka metoder skulle ni använda er av? Vilka lån är mest förmånliga?

Anonym
Anonym
2015-03-30 08:48

Makro: Låta vissa makroindikatorer styra medelfrekvensig (månatlig) rattande av bred fondportfölj – vettigt kompromiss risk/reward/tid spanderat?

Anonym
Anonym
2015-03-30 10:35

Hej,

Tack för en grym podcast, väntar med spänning hela veckan på varje avsnitt.

Vad tycker ni om Smart Beta-fonder (ursäktar det breda uttrycket)? Amerikanska studier har antytt att dessa ger högre avkastning till samma risk än marknadsvärdesbaserade indexfonder när man tittat på historisk data.

Varför är fenomenet fortfarande litet i Sverige/Europa? Är vi långsamma på att anpassa oss jämfört med USA?

Med vänliga hälsningar,
Alexander

Anonym
Anonym
2015-03-30 10:37

Påstående! : Pengar i “kassan” på ett ISK, har insättningsgaranti (100 000 euro). Motsvarande i KF har endast insättarskydd (250 000 kr.
Tack för trevlig podd!
Måns

Anonym
Anonym
2015-03-30 10:56

Hej och tack för en fantastisk podcast!

Min fråga: Är det någon idé att gå in på börsen nu när den står på all-time high? Är det inte att kasta pengar i sjön med tanke på den annalkande kraschen alla talar om? Eller är det naivt att tro att börsen kommer krascha inom kort, trots den kraftiga uppgång vi sett i år?

Anonym
Anonym
2015-03-30 11:11

Hej Sparpodden! Jag pluggar just nu på högskola och har förmånen att kunna plugga utan utgifter (i stort sett). Jag går just nu tredje året på KTH och har hittills haft strategin att ändå ta fullt CSN-lån och investera dessa pengar i lågriskfonder. Avkastningen ligger hittills på ungefär 20%. Jag skulle vilja höra vad ni har att säga om detta och om ni har några tips eller hur ni tänker att ni gjort i liknande situation. Oftast stöter jag på rådet att “Man ska inte spekulera med lånade pengar” men jag tänker å andra sidan att worst case är att… Läs mer »