Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 78 – Ta hem pengarna & skatta dig lycklig!

Sammanflätad finansiell marknad

Börsen går väldigt starkt trots att det talas om uppblåsta värden och bubbeltendenser. I skrivande stund är Stockholmsbörsen upp 16 procent och under den senaste tiden har vi fått frågor angående vilken marknad man bör söka sig till om man tror på en större sättning på Stockholmsbörsen? Många verkar ha en stor förhoppning till att det finns säkra tillflyktsorter där man fortfarande kan vara fullinvesterad i aktier. Mitt budskap och svar är att världens finansiella marknader är så sammanflätade att det blir närmast omöjligt att gå skadeslös ur en större marknadssättning. Detta blev ytterst tydligt under finanskrisen 2007-2009, då den finansiella marknaden världen över fullständigt frös.

Anledningen till att världens börser tenderar att samvariera allt tydligare har sin grund i att kapitalet har globaliserats. Både dina och mina sparpengar befinner sig bara några få knapptryckningar ifrån att flyttas mellan de olika börserna i världen. Detta gör att pengar flödar i någon form av utjämningssystem i jakten den ständiga jakten på högre avkastning. Därtill är de stora bolagen på toppen av marknadernas index väldigt gigantiska pjäser vars försäljning och inköp har blivit allt mer globala i takt. Digitaliseringen har påskyndat denna globaliseringstrend.

Svårt att diversifiera bort marknadsrisken

Jan och jag brukar ofta förespråka en väl diversifierad portfölj för att att kunna få en högre riskjusterad avkastning (vilket inte är samma sak som högsta möjliga avkastning). Riskjusterad avkastning är något som i akademiska termer benämns som den effektiva fronten och formulerades i matematiska termer av Harry Markowitz (om någon vill fördjupa sig). I dagens läge har det  dock blivit allt svårare att diversifiera bort den globala risken på aktiemarknaden främst av de skäl som jag nämnde tidigare. Går vi tillbaka ungefär 10-20 år i tiden var det för investerare svårare att investera globalt. Därefter har den tekniska utvecklingen och prispressen på transaktionskostnaderna gjort det enklare och billigare att röra sig mellan jordens olika aktie- och kreditmarknader.

Finanskrisen innebar en tankeställare

När Lehman Brothers lämnade in sin konkursansökan innebar det att flera av världens finansmarknader rämnade rakt nedåt. Trots att ursprunget till katastrofen vilade i vårdslös kreditgivning till hushåll i samband med bostadsköp i USA blev spridningseffekterna närmast totala, världen över. Finanskrisen innebar en tankeställare för världens alla tillsynsmyndigheter eftersom det under krisen blev uppenbart att den sammanflätade finansmarknaden ställde helt nya krav på övervakning och reglering. Ekonomierna har alltid varit sammankopplade med varandra men inte i den utsträckning som vi ser idag. Sammanflätningstrenden har varit stark och regelmakarnas uppfattning verkar vara att att trenden fortsätter framöver (jag delar den synen). Därefter har regler som Basel III och Dodd Frank införts i syfte att minska en eventuell spridning av ekonomiska problem i framtiden. Reaktionerna på dessa regelverk har som man kan förvänta sig varit blandad. Vissa anser att banker och finansiella institutioner gör bäst i att minska risken genom att sprida kapital på flera marknader och för att på så sätt minska risken för att en stor finansiell kris ska uppstå. Medan andra anser att detta innebär att pengarna blir alltför sammanflätade – något som i sin tur riskerar att återigen ge förutsättningarna till den global finanskris likt den senaste.

Diversifiering med valuta

Genom att ta valutarisk finns dock en möjligheten att balansera risker. Ofta när man utvärderar marknader kan det vara lätt att bli lurad genom att förhålla sig till ett index som oftast redovisas i lokal valuta. Detta innebär alltså att avkastningen i ett svenskt perspektiv kan ha varit något helt annat än de vi ser i indexgrafen, detta gäller särskilt i ekonomiskt oroliga tider i världen eftersom kronan då brukar röra sig kraftigt. En sak bör man däremot vara klar över – valutarörelser är ett nollsummespel som innebär att det den ena förlorar, vinner den andre.  Detta innebär alltså att man aldrig kan bli någon långsiktig vinnare genom att bara investera i en enskild valuta (om inte den valuta du investerat rusar i värde för evigt). Vår svenska krona ses av utländska investerare som en skvalpvaluta. Vi är färre än tio miljoner människor som har det som våran huvudvaluta och vi är en liten ekonomi i norra utkanten av Europa. Det här är också skälet till att kronan historiskt har tappat mycket i värde när vi haft stora kriser i världsekonomin. De globala investerarna har vid dessa tillfällen valt att investera sina pengar i trygga hamnar vilket ofta innebär amerikanska dollar och i vissa lägen även schweizerfranc. För att exemplifiera detta presenterar jag nedan ett urval av olika börsindex mellan tidsperioden 2007-2009, redovisade både i lokal valuta och justerad för svenska kronor. Observera att denna sammanställning förutsätter en “all in-all out”-strategi vilket sällan återspeglar hur de flesta investerar. Däremot ger det en fingervisning om hur olika börser gick under finanskrisen och hur valutan förändrade denna avkastning i ett svenskt perspektiv.

Land Index Avkast. Valutakurs Valutajust. Avkast.
Australien AXJO -35% AUD/SEK = 2% -33%
Brasilien BOVESPA -17% BRL/SEK = 4,5 % -12,5%
Frankrike CAC40 -42% EUR/SEK = 21% -21%
Hong Kong HSI -28% HKD/SEK = 27% -1%
Indien BSESN -27% INR/SEK = 5% -22%
Indonesien JKSE -21% SEK/IDR = 9% -30%
Japan NIKKEI225 -48% SEK/JPY= -33% -15%
Kina SSE Composite -32% CNY/SEK = 31 -1%
Mexico IPC -15% MXN/SEK = -11% -26%
Ryssland MICEX -42% RUB/SEK = -1,5% -43,5%
Storbritannien FTSE100 -29% GBP/SEK= -14% -43%
Sydkorea KOSPI -20% KRW/SEK = -16% -36%
Tyskland DAX -28% EUR/SEK = 21% -7%
USA S&P500 -37% USD/SEK = 14% -23%

Källa: Yahoo Finance, Google Finance

Skatter, ädelmetaller och utdelningar

Utöver globaliseringen går vi i detta avsnitt av #sparpodden igenom förra veckans program av Skavlan i SVT där den kände ekonomen Thomas Piketty gästade programmet och diskuterade hur man ska tänka vad gäller utformningen av skattesystemet. Därtill besvarar vi också frågor som varför utdelning är så viktig, om ädelmetaller är en bra investering och hur du kan hitta ditt näsa komplement till aktieportföljen.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda:

00:00 – 05:27 Hur sköter Günther sitt jobb?
05:27 – 20:45 Hur ska man utforma ett rättvist skatteformat?
20:45 – 22:20 Vilka aktier kan man lägga till portföljen bestående av investmentbolag?
22:20 – 27:35 Hitta dina nya aktier via Shareville Relax!
27:35 – 30:15 Jan och Günthers tankar om Malmberg Elektriska.
30:15 – 36:35 Är ädelmetaller en bra investering?
36:35 – 40:40 Högsta möjliga avkastningen eller högsta riskjusterade avkastningen?
40:40 – 42:20 Exponera dig mot en fallande bostadsmarknad. Går det?
42:20 – 52:45 Hur fungerar dagens globaliserade ekonomi? Finns det någon marknad som klarade börskraschen?
52:45 – 57:00 Spelar aktieutdelningen någon roll?
57:00 – 01:00:58 Har Günther blivit slösaktig och köpt en Breitling?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Globaliseringshälsningar

Günther Mårder

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
53 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-03-29 15:47

Mycket gnäll ang nyheten om ISK och KF. Man tjänar ju fortfarande på ISK än om man hade haft det i en vanlig depå. Utan höjningen hade ISK blivit snudd på skattefri, vilket jag tycker är än mer orimligt än en liten höjning.
Jag hade haft ISK även om det hade varit dyrare än AF-depå. Lätt värt att slippa den där jävla K4-blanketten.

Anonym
Anonym
2015-03-29 15:34

Har en fråga angående budet på AXIS från Canon. Hur förhåller man sig till det om man tror på Axis men inte på Canon långsiktigt?

Har även en fråga angående kurvorna på shareville/NN bank. Om jag köpte en aktie X för en vecka sedan, och sedan kollar på utvecklingen under 3 månader på min depå, visas en “fiktiv” kurva som inkluderar aktie X upp eller tas hänsyn till när jag köpte den i den visade kurvan. Tycker inte riktigt att min avkastingskurva talar sanning.

Anonym
Anonym
2015-03-29 13:26

Intressant inlägg, tror att just teknisk utveckling som gjort de enkelt att diversifiera sig globalt bidrar till att minska effekten av global spridning. Eftersom man förväntas göra det så får man inte betalt för det.

Anonym
Anonym
2015-03-29 11:17

Tjenare sparpodden! Jag är 23 år gammal och har lyckats spara ihop 210k som ligger i främst index fonder men har nu på senaste tiden börjar gå in i stora investmentbolag, stora banker och hm etc. Säkra kort (?) Med andra ord. Jag studerar för närvarande till lärare och inser att jag aldrig kommer att bli rik via jobbet och ser då värdet på mitt sparande i aktier som ännu viktigare. Tänker jag rätt som en rätt så ointresserad börsmänniska att bara köpa redan stabila bolag och utvärdera någon gång om året om det är dags att byta? Jag är… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-03-29 09:55

Hej! Socialdemokraterna var tydliga i sitt partiprogram innan valet att man skulle låta bli att ändra villkoren i ISK och KF-konton. Trots det har man nu den 27/3 bestämt sig för att höja skatten på ISK och KF-konton. Är detta sant? I vilket syfte? Vad beräknas den nya skatten på? När kommer detta föras i bruk?
//Andreas

Anonym
Anonym
2015-03-28 23:46

Hej,

Jag förstår inte riktigt hur QE-programmen funkar? hur påverkar detta inflationen? vad köper de? från vem? till vilket pris ? Hur kan man dra fördel av detta?

Tack så mycket.

Anonym
Anonym
2015-03-28 23:28

Bästa sparpodden! Jag har ekonomibloggat sedan 2010 och många gånger skrivit om varför man ska betala av CSN sist av alla lån. Igår betalade vi av resten av bolånet och sitter nu med en skuldfri lägenhet och en sommarstuga av ett sammanlagt värde på ca 3,5M. Som ni förstår är jag lite tveksam till att investera hårt på börsen just nu, därav den försiktiga strategin. Frågan är alltså: Är det nu dags att även betala av CSN, även om jag kan få bättre ränta på sparkontot? Alltså, mest för att det skulle kännas jäkligt bra, men också lite för att… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-03-28 13:14

Skulle vara intressant att höra er åsikt om följande. Jag har en nettolön på ca 23 tkr. Sparar 6 tkr/månad till mitt ISK samt 2,5 tkr till resa och nöje och kläder till ett sparkonto med 0 % ränta, dessa pengar vill jag kunna ha tillgängligt direkt. Eftersom jag inte känner mig så kunnig inom aktiehandel så har jag kopierat rikatillsammansbloggens nybörjarportfölj som är 33 % räntefonder/obligationer samt 66 % indexfonder som avanza zero, europafond, usa fond, asienfond. Jag funderade på att köra 100 % i indexfonder och skippa räntefonderna men vågade inte. Hade också en tanke på att köra… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-03-28 09:40

E-medborgarskap i Estland e-estonia.com samt en nätmäklare. 21% capital gains tax.. Kan det vara ett alternativ om skatterna fortsätter att öka år ut och år in?

Anonym
Anonym
2015-03-28 09:35

Hur ska vi lösa det här? Ni är räddningen under mina arbetstimmar. Det finns alternativa poddar, men ingen alternativ kvalitet. Hur ser framtiden ut för denna podd? Kommer möjligheten finnas att lyssna till era ljuva stämmor från en framtida privat podd?

Om ni skulle, på den Nordiska eller Tyska marknaden, behöva välja ut endast ett bolag som ger utdelning och samtidigt besitter murar från Troja mot en eventuellt slagig börs, vilket blir valet?

Anonym
Anonym
2015-03-28 09:21

100% höjning av skatten på ISK och KF…

Bestraffa folk som sparar till sin pension och inte lever ur hand i mun.
Kan ingen tala om för regeringen att det är korkat?

Men allvarligt, vem talar om för dem att de gör bort sig? Jag vill se blogginlägg, insändare och intervjuer med Mårder m.fl.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-03-28 09:57

Ojdå. Det visade sig att Mårder redan blivit intervjuad av DI om skattehöjningen… Och han tycker inte det var någon större grej verkar det som. http://www.di.se/artiklar/2015/3/27/skattehojning-kan-skramma-sparare/

Där blev jag rejält besviken på Mårder… Han tycker tydligen inte avgifter på sparande är en så stor grej längre.. Jämför med en fond som höjer avgiften med 0,75%, med en minimiavgift på 1,25%. Samt en garanti att avgiften kommer höjas framöver i takt med att räntan går upp. Tjena Günter! Hur stor del av mina pensionspengar äts inte upp där under de kommande 40 åren?

Rejält besviken är bara förnamnet!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-03-29 04:27

Klart att kapital ska beskattas, annat vore orimligt. Är du lika besviken varje månad när lönebeskedet kommer? Inkomst av tjänst beskattas nmligen också.

Anonym
Anonym
2015-03-27 19:07

Minns ett avsnitt där Günther tipsade om att ha många depåer i olika banker för att maximera tilldelningen av akter vid börsintroduktioner. Hur fungerar tilldelningen? Är det per person eller depå och hur fördelas det mellan banker? Om jag öppnar en miljon depåer hos nordnet, eller vad gränsen kan tänkas vara, ökar jag då chansen att få fler aktier?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm