Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

#Sparpodden 77 – Sluta läsa och börja handla istället!

Kom ihåg att delta i vår unika psykologiska studie!

Onsdagen den 18 mars är den sista dagen att medverka i vår unika psykologiska studie kring aktiehandel och personliga egenskaper. Deltar gör man via denna länk och studien genomförs vid psykologiska institutionen på Lunds universitet i samarbete med  Nordnet och testföretaget Assessio. Studien syfte är att undersöker hur personliga egenskaper och problemlösningsförmåga hänger ihop med hur personer agerar på aktiemarknaden samt hur framgångsrika de är. Efter slutförandet avstudien får du en personlig rapport skickad till din e-post. Rapporten innehåller beskrivningar av dina styrkor och utvecklingsområden och kan med fördel användas för ökad självkännedom och personlig utveckling. Klicka på länken ovan för mer information.

Läsa på eller börja handla?

Vi märker, till vår stora glädje, att #sparpodden har lockat många nya privatpersoner att intressera sig för privatekonomi och investeringar på börsen. En naturlig fråga är då hur mycket behöver man kunna om börsen och dess bolag för att vara tillräckligt förberedd innan man börjar handla? Min tro är att man bör ge sig in i marknaden tidigt och inte lägga för mycket tid i all tillgänglig litteratur eller annat material för att förkovra sig. Detta betyder inte att man ska vara oaktsam och göra ogenomtänkta beslut. Självklart borde man ha kunskap och en strategi för sina investeringar men marknaden fungerar sällan som det beskrivs i litteraturen (särskilt inte akademisk litteratur). Handeln kommer också sannolikt att medföra ett intresse som i sin tur ger större kunskaper om hur marknaden och bolagen fungerar. Loggar ni in relativt frekvent och ser hur kurserna förändras väcks kanske en tanke som exempelvis varför går det bolag som jag äger åt motsatt håll jämfört med marknaden i övrigt, och därefter väljer ni att läsa på om orsakerna. Förmodligen kommer ni göra misstag när ni börjar handla, oavsett hur mycket ni läst på. Därför är det bättre att göra dessa misstag tidigt i sin karriär så att man hinner rätta till dem och ta lärdom till sin framtid. Så ut och börja handla, men gör det med en väl genomtänkt strategi och försiktighet. Gardera er också genom att göra som man gör i alla andra sammanhang – man testar med lite först. Investera därför bara en mindre del av det kapital som finns tillgängligt.

Därtill får ni i denna veckas avsnitt av #sparpodden svaret på frågan om jag finns i verkligheten? Skulle jag kunna vara en karaktär som Jan har hittat på i marknadsföringssyfte. Vidare besvaras också frågor kring om man bör löneförhandla vid första anställningen och vilka incitament bankerna har för att införa minusränta.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda:

00:00 – 05:50 Vad blir förväntade räntan på studielån framöver och hur finansierar staten detta?
05:50 – 08:00 Är amortering ett bra sparande?
08:00 – 10:50 Vad är bankernas incitament till att införa minusränta?
10:50 – 15:24 Hur mycket måste man läsa på innan man börjar handla aktier?
15:24 – 21:10 Vilket index bör man jämföra sin aktieportfölj mot?
21:10 – 36:00 Hur klarade sig Günther och Jans portföljer under IT-bubblan och finanskrisen? Och vilka aktier finns under radarn?
36:00 – 43:30 Bästa sättet att lära sig fundamental analys?
43:30 – 52:55 Finns verkligen Günther Mårder på riktigt eller är han ett marknadsföringsknep?
52:55 – 01:00:40 Bör man löneförhandla redan vid första anställningen?
01:00:40 – 01:07:27 Nordnet söker ny online marketing manager och nya kundservicemedarbetare. Är du rätt person för jobbet?
01:07:27 – 01:08:39 Sparpoddenlyssnare blir pensionsexperter

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Litteraturhälsiningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
36 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-03-12 17:00

http://seb.se/privat/lana/bolan-och-rantor/bolanerantor

Här är upplåningskostnaden uppdaterat 12 Mars.

Anonym
Anonym
2015-03-12 17:36

Går det att vara lite mer förberedd på lyssnarens frågor, då dessa ju är kända innan inspelningen, t.ex. Hur staten finansierar studielån

Anonym
Anonym
2015-03-12 19:48

Om ingen rabatt dyker upp inom 30 dagar efter köp, kan du inte genomföra ett nytt köp ändå och på så vis “rulla över” kvittot och på så vis få 30 nya dagar att hoppas på en på rabatt? Så kan du fortsätta så tills du äntligen får din rabatt

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-03-12 19:59

Tobias,

Ditt inlägg hade kunnat vara mitt konfirmationstal till min dotter! Du har helt rätt och det är ljuv musik i mina öron. 😉

Sparhälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-03-12 21:03

Vi har en kreativ sparidé till dig Günther att testa. Det vore spännande att se hur många kronor man kan spara när man handlar mat genom att välja kort eller kontanter för att tjäna på öresavrundningen. Om summan blir 20,60kr så blir det en förlust på 40 öre om man skulle betala med kontanter pga öresavrundningen. Blir det 20,40kr så blir det 40 öre i förlust om man betalar med kort. Hur många kronor finns det att spara om man betalar alla varor var för sig? 😉 Mycket jobb men kanske får ihop till årsavgiften på bankkortet? #sparadkrona Sparhälsningar, Fru… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-03-13 13:06

Har faktiskt haft samma funderingar, men jag har dock inte orkat föra statistik på det, men min känsla är att man kommer att tjäna några kronor på det

Anonym
Anonym
2015-03-12 21:07

Kan upplysa Herr Dinkelspiel om att minusräntan för Nordeas företagskunder endast gäller i Danmark, kanske vore på sin plats med ett förtydligande innan man uttalar sig..

Anonym
Anonym
2015-03-12 22:27

När gruppen “Hästar finns inte” ryckte fram 2012 gick Eskil Erlandsson ut och intygade att hästar faktiskt existerar. Dags för Per Bolund att träda fram och säga att han tror på Günther Mårder? 🙂

Metro: “Regeringen slår tillbaka mot hästförnekarna”
http://www.metro.se/nyheter/regeringen-slar-tillbaka-mot-hastfornekare/EVHlkD!DEnv8WRhVtzDU/

Anonym
Anonym
2015-03-13 18:15

Humorkvaliteten på avsnittet! Grande Grazie! Günther! Jag har en trippelkombo att leverera här: Du vet känslan när trevliga 169kr för fem Gillette rakblad observeras, vi försäkrar oss instinktivt, likt det snålsläkte vi tillhör, om att förbli en grottmänniska. Men eftersom vi också vill ligga ibland, viker vi oss för konsumtionens smärtande nödvändigheter.. #sparadkrona: Köp en säkerhetshyvel för 199 kr och spendera resten av ditt nu manliga liv framför spegeln.. doing the shaving.. beundra dina nyrakade käkben stadga den fantastiska insida som blankat Procter $ Gamble och som nu bara spenderar 6.48kr i månaden på rakblad tillverkade i rostfritt stål med… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-03-13 22:32

Först och främst, tack för ett, som vanligt, trevligt och intressant avsnitt.

Günther: Du nämnde att du i stor utsträckning har lagt dig i kort räntefond i din PPM. Skulle du vilja utveckla lite ditt resonemang rörande detta?

Anonym
Anonym
2015-03-14 08:17

Hej! Jag har precis börjat lyssna på er pod och gillar det jag hör hittills! Jag har en fråga om fondavgifter. Många sparekonomer och förstå-sig-påare argumenterar högljutt i media för billiga indexfonder som alternativ till dyrare, aktivt förvaltade fonder. Ett vanligt argument är att det på utvecklade marknader som Västeuropa och USA är svårt för aktiva förvaltare att på sikt och med riskjustering slå index. Tittar jag på fonder på olika marknader ser jag dock att både i Sverige, Europa och USA ligger fonder med högre avgift ofta i topp, sett till avkastning både på kort och lång sikt. Avkastningen… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-03-18 10:10

Hej Jakob, din fråga kanske tas upp i framtida avsnitt av Sparpodden och då får du svar direkt från källan men jag kan berätta följande: Nyckeln är att betala för förvaltning som är värd att betala för brukar Günther säga. Om fonden med högre förvaltningsavgift överpresterar i relation till det index som ska följas och/eller alternativ indexfond så kan det absolut vara motiverat att investera i det “dyrare alternative”. Förstå-sig-påare grundar i stor utsträckning sin argumentation på att många fonder med högre förvaltningsavgift presterar lika bra eller sämre än billigare och passivt förvaltade alternativ. Som sagt, förhoppningsvis kan frågan tas… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-03-14 13:00

Tjappa grappar. Jag är nyfiken på hur alla geografiska aktiemarknader korrelerar med en eventuell börsbubbla i USA. Finns det några marknader som exempelvis har klarat sig bättre än globala index vid 2000 och 2008 eller går allt ner i källaren?
Stort tack för en fantastisk podd, är melankoliskt att ni nu ska lämna.

Anonym
Anonym
2015-03-14 16:06

Hej Gunther och Jan!

Jag undrar vad ni tror om investering i ädelmetaller guld och silver. Silvret har tappat mer än guld och historiskt sett så har Silver/Guld -ration varit mindre.. kan silvret hämta ikapp och vad betyder egentligen säker hamn när man pratar guld och silver i oroliga börstider?

Riktigt bra pod btw!

Anonym
Anonym
2015-03-14 18:37

Varför “hype” kring Malmbergs Elektriska? Bättre rörelseresultat i år men det fluktar en del mellan året. Normaliserat PE (5-årsmedel) = 23,78. Är detta köpvärt för ett bolag som växer väldigt långsamt? Årets utdelning överstiger kassaflödet (ja de har en stor kassa men ändå). Jag hänger inte med, har jag missat något väsentligt utöver extra-utdelningen? Som dessutom inte är hållbar…