Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 76 – Varför sparar vi? Målet är inte pengar utan frihet!

Starta eget eller investera på börsen?

Förra veckan inkom en intressant fråga på Nordnetbloggen angående avkastningsmöjligheter på eget kapital i eget företag kontra att investera på börsen. Detta var något vi resonerade kring i veckans avsnitt av #sparpodden och resonemangen går att utveckla vidare. Frågan löd enligt nedan:

”Givet att man redan har ett jobb med bra lön och att ens affärsidé inte är extremt skalbar och unik. Finns det då någon poäng att starta ett företag? Blir avkastningen på eget kapital högre i ett eget företag än att istället sätta in pengarna på börsen?”

Även fast affärsidén inte är skalbar och unik går det att tjäna bra med pengar – titta bara på många i dagligvaruhandeln idag exempelvis ICA-handlare som ofta är väldigt lönsamma trots att affärsidéns enkelhet. Frågan är bara om det ger högre avkastning på eget kapital?

För att göra jämförelsen bör man fråga sig om verksamheten är kapitalintensiv eller ej?  Givet att företaget är kapitalkrävande, exempelvis en butik inom dagligvaruhandeln, så blir det svårare att göra beräkningarna då det är fler parametrar att väga in. Verksamhetens kapitalkrav bör du väga mot alternativkostnaden för ditt kapital. Vi bör anta ett försiktigt avkastningsantagande på börsen och min bedömning är att man kan kalkylera med riskfri ränta + 3-5 %. Vilket idag skulle innebära 3,5-5,5 % ränta givet den 10 åriga statsobligationsränta på ca 0,5 % som idag råder på marknaden.

Om verksamheten å andra sidan inte är lika kapitalintensiv, exempelvis inom konsultbranschen, är det möjligt att sätta igång direkt och då blir beräkningarna lite mindre komplicerade. Du själv utgör en stor del av företagets tillgångar och all din tid som du lägger ned ska resultera i vinst på sista raden. Frågan är hur mycket kan du fakturera för din kompetens? Är din kompetens något som andra är beredd att betala för går det att höja avkastningskravet förmodligen över börsens avkastningskrav då dina kostnader är låga. Om å andra sidan kompetensen inte är unik, så som framfördes i frågan ovan, blir vinstmarginalen lägre.

Är du en hög- eller lågpresterare?

Du bör även fundera över hur det ser ut i din nuvarande anställning för att jämföra med en framtida tillvaro som egen företagare. Titta dig omkring på arbetsplatsen och jämför med dina kollegor, även anställda i andra roller än din egen. Levererar du ett högre mervärde än den totala kostnaden för att ha dig anställd? När man anställer vill man ju ha en avkastning på sin investering som arbetsgivare och denna avkastning innehåller även ett vinstkrav. En arbetsgivare anställer inte någon som inte skapar mer värde än vad den kostar. Som egen företagare sätter du dina egna vintkrav. Är de kraven lägre än konkurrenternas, givet liknande kostnadsstruktur, kommer du kunna fakturera till ett lägre pris och bli mer konkurrenskraftig.

När du är anställd så får du också indirekt betala priset för att det inom företaget du jobbar på är fullt av underpresterare som inte levererar på din egen nivå. Är du däremot en underpresterare så ska du göra allt som står i din makt för att omfamna din anställning. Då är nämligen du med och finansierar underpresterarna genom ditt värdeskapande.

Sedan kan man fundera över hur man bör investera sina pengar som egen företagare? Vad gäller att investera i företaget eller att ta ut pengarna och investera själv finns kan det också vara en idé att investera dessa inom en kapitalförsäkring i företaget istället för att ta ut pengarna, beskatta dem och sedan investera. Dock finns det fler beskattningsregler som kan göra saken lite mer komplicerad, något jag inte ska gå in på här – men sannolikt i framtiden!

Gör din egen koncernsammanställning av aktieportföljen

Vill man ta steget längre kan man göra som Lundaluppen (som tyvärr har valt att sluta med sitt bloggande) inspirerade mig att göra. Han valde att skapa en egen koncernsammanställning med de i aktieportföljen ingående bolagen. Sammanställningen går ut på att du beräknar din ägarandel av bolagen och utifrån detta gör en egen resultat- och balansräkning samt kassaflödesanalys. Ett roligt sätt exemplifiera hur många anställda du ”äger”, hur kapitalstrukturen ser ut och för att knyta an till den inkomna frågan, hur hög avkastning du har på ditt eget kapital?

Detta blir dock en skev jämförelse mot kostnaderna för att starta eget jämförelse med aktieportföljens värde med avseende på att de ingående bolagens affärsmodeller ofta bygger på stordriftsfördelar som är svåra att skapa direkt på egen hand. Men ändock kan vara intressant ur ett investeringsperspektiv. Hur ser din egen koncernsammanställning ut?

I detta avsnitt av #sparpodden diskuterar vi även vad motivet för sparande är? Inom den akademiska världen talas det ofta om avtagande marginalnytta – men stämmer det verkligen? Därtill resonerar vi om det går att blanka aktier inför utdelning och hur mycket sociala medier påverkar börsen.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda:

00:00 – 05:14 Introduktion och Jan är tillbaka
05:14 – 16:40 Kan man blanka en aktie vid utdelning?
16:40 – 28:12 Vad sparar man till egentligen? Stämmer teorierna om avtagande marginalnytta?
28:12 – 34:30 Hjärnknep som gör dig till en bättre investerare!
34:30 – 37:06 Har Günther och Jans portföljer slagit index över tid?
37:06 – 38:07 Medverka i en unik psykologisk studie och få en personlighetsanalys hur dina egenskaper påverkar dina investeringar?
38:07 – 45:09 Hur mycket påverkas börsen av sociala medier?
45:09 – 50:48 Vad tyckte Jan och Günther om nationalekonomi och revisionsbyråer?
50:48 – 58:42 Blir avkastningen på eget kapital högre i eget företag eller på börsen?
58:42 – 01:03:45 Vilken inriktning bör jag välja för att bli förvaltare?
01:03:45 – 01:05:03  Är det fördelaktigt att ta studielån?
01:05:03 – 01:06:15 Norska lyssnare gör Günther glad
01:06:15 – 01:12:26 Blommor till flickvän/pojkvän – Är det konsumtion eller investering?
01:12:26 – 01:14:10 Aktievärldens svar på lyxfälla. När kommer programmet?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Startaegethälsningar

Günther Mårder

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
21 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-03-05 18:33

Hej! Är en 23-årig student som sitter med en större summa Swedbank Robur fonder som mina föräldrar sparat i åt mig. Jag tycker avgiften är för hög och skulle hellre byta till en indexfond. Är detta möjligt utan att sälja fonden och därmed skatta 30% på vinsten (vilken är ca 90%)?

Anonym
Anonym
2015-03-05 20:35

Överskottslikviditet i ISK

Hej Jan och Günter!

Tråkigt att Sveriges bästa podd ska försvinna. Hade varit roligt att följa med i nästa långvariga börsnedgång och inte bara i en uppgång.

Min fråga rör likviditet på ISK. Från att ISK lanserades har jag bara haft aktier i depån men efter att ha sålt av aktier består nu depån av både likviditet och aktier. Vad gör jag med likviditeten, ligger kvar eller ska man plocka ut pengarna? Hur är beskattningen?

Anonym
Anonym
2015-03-05 23:35

Hej på er! Tack för en underbart bra podd, hoppas den fortsätter att vara lika bra framöver och att den blir ännu bättre 🙂 Jag är matematiker, har läst teknisk fysik med inriktning finansiell matematik. Älskar siffror och nu vill jag lära mig grunderna i fundamental analys och bygga därifrån. Vad har ni för tips så att jag vet att jag börjar på rätt sätt? Ska jag börja här med er information och isf kan ni hänvisa till de viktigaste/mest matnyttiga inläggen så här i början? Några bra böcker som jag kan använda? Antar att jag inte är den första… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-03-06 00:03

Hej har 2 frågor till Gunter och Jan. Ni har bägge två sysslat med aktieplacering en bra stund och har en hel del kunskap, hur har ni lyckats rida ut större kriser som IT bubblan eller finanskrisen 2007-2008. Var ni inne med största delen av ert innehav?, hade ni placerat defensivt? Åkte ni ner till botten för att åka sen upp igen eller sålde ni av under tiden börsen föll? Hur hanterade ni krisen i era personliga portföljer? Den andra frågan är hur mycket värdeskapning har ni lyckats skapa under de åren ni har varit placerade på börsen. I podden… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-03-06 01:05

Tack för en grym pod. Jag började lyssna för bara några månader sen och har ökat mitt sparkunnande med ett par tusen procent sedan dess.. Jag har en fråga som kan te sig luddig. 2010 var jag på ett möte hos en kapitalförvaltare i Stockholm för rådgivning kring sparande. Via dem började jag spara 2000 kr i månaden i en kapitalförsäkring i Zurich Bank. Jag visste vid den tiden inte ens vad en kapitalförsäkring var, men det lät ju kanon. Fonderna som jag sparade i och fortfarande har kapital i är: ZI Aberdeen Gl Tech ZI JP Morgan S’P Fd… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-03-06 09:31

Godag!
Vill börja med att hylla er båda två för att ni förgyller min vardag med en kanon podcast.
En liten fråga på de, vilket lyder.. När ni i senaste avsnittet pratade om att slå index, vilket index jämför ni er mot? Vilket index brukar ni normal jämföra er mot? Samt en liten motivering på varför ni väljer just det indexet vore trevligt. Då det skiljer en hel del mellan exempelvis OMX PI & OMX Portfolio Return Index.
Med vänliga hälsningar, Joel.

Anonym
Anonym
2015-03-06 11:39

Mycket bra podd grabbar!
Har en snabb fråga till grabbarna, Vad tror ni att den förväntade räntan på studielån blir ett par år framåt? Det känns som det kan bli väldigt fördelaktig.

Kämpa på!

Anonym
Anonym
2015-03-06 13:48

Tjena Gunther o Jan! Kan ni inte dra ett kapitel Makroekonomi? Jag vet att det va ett svagt gehör i början av er poddkarriär men det hade varit jä***gt spännande med lite expertanalyser. Mvh Trogen_tjur_84

Anonym
Anonym
2015-03-06 17:23

Hallo! Precis börjat studera i Stockholm och nu även köpt mig min första bostadsrätt till ett galet pris men man måste bo. Lassat in 15% i kontantinsats, vilket jag antar är bra. Har nu ca 30 000 kr kvar på kontot. Sen även 40 000 kr i Swedbank Robur, (jag vet, dyr avgift och allmänt dåligt). Aktieintresset har blivit stort senaste året men känns fel att sälja av fonder och kliva in nu, eller? Hur bör jag agera? Här är jag ett exempel som inte sitter på galet stor förmögenhet som många av lyssnarna tycks göra. Måste ändå vara majoritet… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-12-11 18:21

That’s way more clever than I was extcpeing. Thanks!

Anonym
Anonym
2015-03-06 22:22

Tjena! Efter att jag tog studenten förra våren har jag jobbat och sparat ihop pengar. Jag har under tiden förvaltat pengar i olika fonder och har ca 100 000 kr där nu. Men nu har jag på senare tid blivit mer tveksam till om jag har förvaltat mina pengar rätt. Har ca 50 % av mina pengar i en högrisk fond som det senaste halvåret gått väldigt bra, men som samtidigt har en årlig avgift på 1,6 %. De andra 50 % är utspridda på fyra andra fonder, som också dem är högrisk fonder. Jag har blivit allt mer sugen… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-03-07 09:19

Hej! Min fråga vänder sig främst till Jan. Jag har efter lång tids fundering och studering av ockulta fenomen kommit fram att jag måste ställa er denna fråga. Finns verkligen Günther Mårder på riktigt? Efter ihärdigt lyssnande på sparpodden och på denne Günther så funderar jag om Günther kan vara en verklig person, men efter avslöjandet om att han hämtar gratis blommor på kyrkogården för att ge bort, då har jag bestämt mig, Günther är en hittepåfigur i precis samma anda som Bigfoot, aliens i area 51, Loch Ness eller varför inte Österunds eget Storsjöodjur. Vad an detta då undrar… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-03-08 23:08

Hej Gûnter & Jan! Tack för en bra podd som jag upptäckt ganska sent trots att mitt intresse för aktier och sparande har funnits ganska länge. Kom in på riktigt i internet-sparar-community:n via Lundaluppen för ca 2 år sen och i hans tomrum hittade jag er vilket jag är mycket glad för. Nu till min två frågor som jag har och som har dykt upp i samband med att jag försöker lyssna ikapp. Jag har nämligen nyligen lyssnat på avsnitt 7 (tror jag) rätt nyligen och där tangerade ni en av mina funderingar gällande att sälja av delar av ett… Läs mer »