Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 76 – Varför sparar vi? Målet är inte pengar utan frihet!

Starta eget eller investera på börsen?

Förra veckan inkom en intressant fråga på Nordnetbloggen angående avkastningsmöjligheter på eget kapital i eget företag kontra att investera på börsen. Detta var något vi resonerade kring i veckans avsnitt av #sparpodden och resonemangen går att utveckla vidare. Frågan löd enligt nedan:

”Givet att man redan har ett jobb med bra lön och att ens affärsidé inte är extremt skalbar och unik. Finns det då någon poäng att starta ett företag? Blir avkastningen på eget kapital högre i ett eget företag än att istället sätta in pengarna på börsen?”

Även fast affärsidén inte är skalbar och unik går det att tjäna bra med pengar – titta bara på många i dagligvaruhandeln idag exempelvis ICA-handlare som ofta är väldigt lönsamma trots att affärsidéns enkelhet. Frågan är bara om det ger högre avkastning på eget kapital?

För att göra jämförelsen bör man fråga sig om verksamheten är kapitalintensiv eller ej?  Givet att företaget är kapitalkrävande, exempelvis en butik inom dagligvaruhandeln, så blir det svårare att göra beräkningarna då det är fler parametrar att väga in. Verksamhetens kapitalkrav bör du väga mot alternativkostnaden för ditt kapital. Vi bör anta ett försiktigt avkastningsantagande på börsen och min bedömning är att man kan kalkylera med riskfri ränta + 3-5 %. Vilket idag skulle innebära 3,5-5,5 % ränta givet den 10 åriga statsobligationsränta på ca 0,5 % som idag råder på marknaden.

Om verksamheten å andra sidan inte är lika kapitalintensiv, exempelvis inom konsultbranschen, är det möjligt att sätta igång direkt och då blir beräkningarna lite mindre komplicerade. Du själv utgör en stor del av företagets tillgångar och all din tid som du lägger ned ska resultera i vinst på sista raden. Frågan är hur mycket kan du fakturera för din kompetens? Är din kompetens något som andra är beredd att betala för går det att höja avkastningskravet förmodligen över börsens avkastningskrav då dina kostnader är låga. Om å andra sidan kompetensen inte är unik, så som framfördes i frågan ovan, blir vinstmarginalen lägre.

Är du en hög- eller lågpresterare?

Du bör även fundera över hur det ser ut i din nuvarande anställning för att jämföra med en framtida tillvaro som egen företagare. Titta dig omkring på arbetsplatsen och jämför med dina kollegor, även anställda i andra roller än din egen. Levererar du ett högre mervärde än den totala kostnaden för att ha dig anställd? När man anställer vill man ju ha en avkastning på sin investering som arbetsgivare och denna avkastning innehåller även ett vinstkrav. En arbetsgivare anställer inte någon som inte skapar mer värde än vad den kostar. Som egen företagare sätter du dina egna vintkrav. Är de kraven lägre än konkurrenternas, givet liknande kostnadsstruktur, kommer du kunna fakturera till ett lägre pris och bli mer konkurrenskraftig.

När du är anställd så får du också indirekt betala priset för att det inom företaget du jobbar på är fullt av underpresterare som inte levererar på din egen nivå. Är du däremot en underpresterare så ska du göra allt som står i din makt för att omfamna din anställning. Då är nämligen du med och finansierar underpresterarna genom ditt värdeskapande.

Sedan kan man fundera över hur man bör investera sina pengar som egen företagare? Vad gäller att investera i företaget eller att ta ut pengarna och investera själv finns kan det också vara en idé att investera dessa inom en kapitalförsäkring i företaget istället för att ta ut pengarna, beskatta dem och sedan investera. Dock finns det fler beskattningsregler som kan göra saken lite mer komplicerad, något jag inte ska gå in på här – men sannolikt i framtiden!

Gör din egen koncernsammanställning av aktieportföljen

Vill man ta steget längre kan man göra som Lundaluppen (som tyvärr har valt att sluta med sitt bloggande) inspirerade mig att göra. Han valde att skapa en egen koncernsammanställning med de i aktieportföljen ingående bolagen. Sammanställningen går ut på att du beräknar din ägarandel av bolagen och utifrån detta gör en egen resultat- och balansräkning samt kassaflödesanalys. Ett roligt sätt exemplifiera hur många anställda du ”äger”, hur kapitalstrukturen ser ut och för att knyta an till den inkomna frågan, hur hög avkastning du har på ditt eget kapital?

Detta blir dock en skev jämförelse mot kostnaderna för att starta eget jämförelse med aktieportföljens värde med avseende på att de ingående bolagens affärsmodeller ofta bygger på stordriftsfördelar som är svåra att skapa direkt på egen hand. Men ändock kan vara intressant ur ett investeringsperspektiv. Hur ser din egen koncernsammanställning ut?

I detta avsnitt av #sparpodden diskuterar vi även vad motivet för sparande är? Inom den akademiska världen talas det ofta om avtagande marginalnytta – men stämmer det verkligen? Därtill resonerar vi om det går att blanka aktier inför utdelning och hur mycket sociala medier påverkar börsen.

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda:

00:00 – 05:14 Introduktion och Jan är tillbaka
05:14 – 16:40 Kan man blanka en aktie vid utdelning?
16:40 – 28:12 Vad sparar man till egentligen? Stämmer teorierna om avtagande marginalnytta?
28:12 – 34:30 Hjärnknep som gör dig till en bättre investerare!
34:30 – 37:06 Har Günther och Jans portföljer slagit index över tid?
37:06 – 38:07 Medverka i en unik psykologisk studie och få en personlighetsanalys hur dina egenskaper påverkar dina investeringar?
38:07 – 45:09 Hur mycket påverkas börsen av sociala medier?
45:09 – 50:48 Vad tyckte Jan och Günther om nationalekonomi och revisionsbyråer?
50:48 – 58:42 Blir avkastningen på eget kapital högre i eget företag eller på börsen?
58:42 – 01:03:45 Vilken inriktning bör jag välja för att bli förvaltare?
01:03:45 – 01:05:03  Är det fördelaktigt att ta studielån?
01:05:03 – 01:06:15 Norska lyssnare gör Günther glad
01:06:15 – 01:12:26 Blommor till flickvän/pojkvän – Är det konsumtion eller investering?
01:12:26 – 01:14:10 Aktievärldens svar på lyxfälla. När kommer programmet?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Startaegethälsningar

Günther Mårder

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
21 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-03-12 08:17

Hej Günther och Jan! Jag har en liten fundering angående en situation är det snålhet eller vishet? Ni två brukar så bra kunna reda ut situationer som detta. Min Sambo har hällt vatten i tvålförpackning för att kunna använda tvålen igen. Till saken hör att vi har minst tio förpackningar av flytande tvål i städskrubben (vilka vi inte betalt för själv, utan förrådet fylls på av min sambors föräldrar varje gång de är på besök). Jag anser mig själv väldigt sparsam men ser det här som att en sparar som högst 10-20 kronor per år. Har jag fel och är… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-03-12 14:50

Hej Lovisa,

Det är väldigt uppmuntrande att läsa vilken vishet din sambo visar upp. Dock är det ingen nyhet i min vardag utan istället en ryggmärgsreflex. Därtill kan jag också tipsa om att samma tanke går att använda till tandkrämstuben om man vill att förlänga användandet av den.
Glöm inte att sparadkrona är tjänad krona och dela gärna med dig av fler spartips om du har!

Tvålhälsningar

Günther Mårder

Anonym
Anonym
2015-03-10 17:03

Hej,
Jag är på jakt efter en skärmsläckare (främst til Mac, men även PC) som visar OMXS30 och/eller andra index. Vet ni vart jag kan hitta en eller är det ngt ni kan efterlysa?

Tusen tack för en bra podd också!

Anonym
Anonym
2015-03-09 20:17

Tack för en underbar podd!
Hörde jag rätt att Günther tjänar 65 000 EFTER skatt?
I så fall får jag inte ihop det med att han har utgifter på 20 000 och sparar 50-65% av nettoinkomsten.
Det stämmer mycket bättre om det är 65′ före skatt, men Jan sa väldigt tydligt “efter skatt”.

65 000 efter skatt skulle för övrigt bli ca. 120 000 i månaden före skatt, vilket verkligen är en bra lön.

Anonym
Anonym
2015-03-09 16:23

Ni pratar ofta om att studenter ska ta risk. Har sparat ihop ca 400′ från sommarjobb och går just nu första året på I-linjen i ett av landets största lärosäten.

Har för tillfälligt 80% av pengarna i aktier där majoriteten köptes i höstats under dippen. Men vad för andra ‘risker’ kan jag ta som ni uppmanar oss studenter till?

Anonym
Anonym
2015-03-09 15:49

Hej, Fastighetsbolaget K2A ger ut preferensaktier (och noteras för första gången på en börs) med en effektiv avkastning om 8% (Delar ut 5 kr per kvartal per preferensaktie om 250 kr). Detta låter ju som en nästan för bra deal? Vore intressant om ni, utifrån deras senaste rapport, kunde analysera denna möjlighet som ges. Vilka är de relevanta nyckeltalen, och vad är de största riskerna? Preferensaktier ligger ju i tiden, och då detta bolag inte sedan tidigare varit noterat kan det väl vara intressant att få reda på hur man som sparare kan resonera? De tankegångar som gäller här borde… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-03-09 14:50

Hej sparpodden,

Har lite funderingar om kommande amorteringskrvaven som börjar gälla nu i sommar. Mina funderingar är om vi inte har sett slutet på bostadsrallyt. Att vi nästa år få rejäla tapp pga överproduktion av nya lägenheter från 2013 framtill nu så har det rekord produceras nya lägenheter i Stockholmsområdet. Allt fler lägenheter börjar alltmer bli tillgängliga för marknaden och lejonparten ligger i det högre prissegmentet. Min fråga är det inte risk att marknaden översvämmas av lägenheter som ingen har råd att köpa ?

Anonym
Anonym
2015-03-09 08:49

Hej och tack för en mycket bra podcast!

Snabb fråga som jag och många med mig undrar är varför välja passiva indexfonder och enskilda aktier framför aktivt förvaltade fonder?

Då syftar jag på aktivt förvaltade fonder med en historiskt “stabil” och helt fantastisk avkastning?

Exempelvis:
SEB Bioteknikfond,
Handelsbankens svenska småbolag,
Länsförsäkringar Fastighetsfond

Med Vänlig Hälsning
Andreas

Anonym
Anonym
2015-03-08 23:08

Hej Gûnter & Jan! Tack för en bra podd som jag upptäckt ganska sent trots att mitt intresse för aktier och sparande har funnits ganska länge. Kom in på riktigt i internet-sparar-community:n via Lundaluppen för ca 2 år sen och i hans tomrum hittade jag er vilket jag är mycket glad för. Nu till min två frågor som jag har och som har dykt upp i samband med att jag försöker lyssna ikapp. Jag har nämligen nyligen lyssnat på avsnitt 7 (tror jag) rätt nyligen och där tangerade ni en av mina funderingar gällande att sälja av delar av ett… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-03-07 09:19

Hej! Min fråga vänder sig främst till Jan. Jag har efter lång tids fundering och studering av ockulta fenomen kommit fram att jag måste ställa er denna fråga. Finns verkligen Günther Mårder på riktigt? Efter ihärdigt lyssnande på sparpodden och på denne Günther så funderar jag om Günther kan vara en verklig person, men efter avslöjandet om att han hämtar gratis blommor på kyrkogården för att ge bort, då har jag bestämt mig, Günther är en hittepåfigur i precis samma anda som Bigfoot, aliens i area 51, Loch Ness eller varför inte Österunds eget Storsjöodjur. Vad an detta då undrar… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-03-06 22:22

Tjena! Efter att jag tog studenten förra våren har jag jobbat och sparat ihop pengar. Jag har under tiden förvaltat pengar i olika fonder och har ca 100 000 kr där nu. Men nu har jag på senare tid blivit mer tveksam till om jag har förvaltat mina pengar rätt. Har ca 50 % av mina pengar i en högrisk fond som det senaste halvåret gått väldigt bra, men som samtidigt har en årlig avgift på 1,6 %. De andra 50 % är utspridda på fyra andra fonder, som också dem är högrisk fonder. Jag har blivit allt mer sugen… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-03-06 17:23

Hallo! Precis börjat studera i Stockholm och nu även köpt mig min första bostadsrätt till ett galet pris men man måste bo. Lassat in 15% i kontantinsats, vilket jag antar är bra. Har nu ca 30 000 kr kvar på kontot. Sen även 40 000 kr i Swedbank Robur, (jag vet, dyr avgift och allmänt dåligt). Aktieintresset har blivit stort senaste året men känns fel att sälja av fonder och kliva in nu, eller? Hur bör jag agera? Här är jag ett exempel som inte sitter på galet stor förmögenhet som många av lyssnarna tycks göra. Måste ändå vara majoritet… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-12-11 18:21

That’s way more clever than I was extcpeing. Thanks!

Anonym
Anonym
2015-03-06 13:48

Tjena Gunther o Jan! Kan ni inte dra ett kapitel Makroekonomi? Jag vet att det va ett svagt gehör i början av er poddkarriär men det hade varit jä***gt spännande med lite expertanalyser. Mvh Trogen_tjur_84

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm