Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 70 – Trenderna som påverkar dina sparpengar

Börsens ordspråk – bluff eller sanning? 

Köp till sillen och sälj till kräftorna, fånga aldrig fallande knivar och Sell in may and go away. Börsens ordspråk är många. Flera av dem försöker beskriva trender som man tycks ha skådat i marknaden och hur man som investerare kan agera utifrån dessa statistiska fenomen. Frågan är egentligen vilken sanning som finns bakom dem? Att trender förekommer på börsen är konsensus men det är svårt att avgöra hur signifikanta de är samt hur ofta de slår in. Därmed är de också svåra att utnyttja för att öka sin avkastning. Apropå ordspråket Sell in may and go away så finns studier som visat på att snittavkastningen per år på Stockholmsbörsen de senaste 25 åren mellan maj till oktober (0,13 %) har varit sämre än mellan perioden november till april (12%). Något som för ovanligheten skull stärker en av dessa gängse sanningar. Dock bör återigen nämnas att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning och ett enskilt år kan detta vara helt annorlunda beroende på marknadens förutsättningar.

Tjäna pengar på indextrenden

Beträffande trender fick vi inför detta avsnitt av #sparpodden en fråga som grundar sig i att det på senare tid blivit populärare att köpa högutdelande aktier samt indexfonder. Frågeställaren undrar om dessa trender kan påverka prissättningen och värderingen av värdepapper på marknaden?

Tyvärr inge gratisluncher

I teorin finns det inga gratisluncher gällande ett bolags utdelning och det innebär att aktiekursen ska sjunka med samma belopp som skiftas ut till ägarna. Dock överensstämmer teori och verklighet sällan fullständigt och man kan se att kursen på bolag som har hög direktavkastning har ökat mer under perioden inför utdelningssäsongen jämfört med perioden som följer efter. Med dagens låga ränteläge är det allt fler som letar efter högutdelande aktier i brist på alternativ på ränteplaceringar. Därav har man också sett hur pengar har flödat från kreditmarknaden till aktiemarknaden som inneburit extra bränsle till börsen och framför allt dessa högutdelande bolag. En annan bidragande orsak kan också vara att man ser de högutdelande bolagens som relativt trygga investeringar. Man ska dock inte stirra sig blind på att direktavkastningen är hög. För mig är det också viktigt det finns en vinsttillväxt samt att bolaget inte delar ut allt av vinsten. På så vis finns det en möjlighet till dubbel effekt om bolaget bestämmer sig för att dela ut mer av vinsten samtidigt som även vinsten som sådan ökar. För den som investerat i en högutdelare utan vinsttillväxt finns risken att utdelningen krymper när vinsterna blir mindre och samtidigt minskar dessa aktiers attraktion när räntan i framtiden stiger mot er normala nivåer.

Allt populärare att följa index

Därtill har de senaste årens diskussioner och studier uppvisat att aktivt förvaltade fonder inte slår indexfonder i den utsträckning som många trott. Något som resulterat i att också indexfonder blivit allt mer populärt. Vad innebär då detta för prissättningen av bolagen? Om alla skulle köpa indexfonder borde det innebära att bolagen som ingår i indexet blir relativt högre värderade än de bolag de viktigaste indexen. Detta borde även på en likviditetseffekt som förflyttar omsättning till huvudindexen. Således finns det större sannolikhet för felprissättningar, något som bra aktivt förvaltade fonder kan ta fasta på. Därmed bör enligt min åsikt, värdet på aktiv förvaltning stiga om den passiva förvaltningen fortsätter att vinna mark.

Vem är näst på tur?

Ett exempel på när felprissättningar kan uppstå är då ett bolag försvinner från ett huvudindex för att sedan ersättas av något annat. Bolaget som står näst på tur bör enligt min mening, när detta blir uppenbart, stiga mer än vad kursen gjort utan nyheten. Att ett bolag flyttas upp i ett index, som exempelvis uppflyttningen av Kinnevik till OMXS30 när Volkswagen köpte ut Scania från börsen, innebär att fler indexförvaltare kommer att behöva köpa in sig i bolaget och därmed med kurskorrigering som följd, allt annat lika. Detta förekommer också i samband med listbyten och då framförallt vid uppflyttningar från onoterade listor så som First North och Aktietorget till Stockholmsbörsen (rent formellt så anses bolagen på First North och Aktietorget vara onoterade). Däremot är kanske den största faktorn att bolaget som flyttas upp redan befinner sig i en stigande trend. Att fler institutionella investerare då får möjlighet att investera i bolagen (de finns oftast restriktioner i många placeringsinstruktioner om hur mycket onoterade aktier man får äga) bör även ge extra bränsle åt kursen. OMXS30 består som bekant av de 30 mest omsatta bolagen på börsen och revideras två gånger om året; 1 januari och 1 juli. Noterbart angående OMXS30 är det finns regler för att mildra föränderligheten i indexet. För att ett bolag ska få ingå i indexet behöver bolaget återfinnas bland de 15 mest omsatta och därtill utanför de 45 mest omsatta för att åka ur indexet. I dag så är det, vad jag kan se, Autoliv som befinner sig på plats 31 (jag kan ha fel). Det kommer att bli intressant att se hur kursrörelserna för aktien beter sig om vi snart närmar oss en uppflyttning!

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda:

00:00 – 15:19 Kan man utnyttja trender i marknaden för att öka avkastningen?
15:19 – 19:10 Massor av nätkärlek! Och hur är känslan efter Jans besked att lämna Nordnet?
19:10 – 21:27 Börsen bästa bolag. Kom ihåg att rösta!
21:27 – 22:00 I vilken typ av depå har Jan sina Nordnet-aktier?
22:00 – 23:45 Fotrally-SM. Är det ett kommande event för #sparpodden?
23:45 – 33:50 Hur fungerar avgifter och värdekedjan i sparandet i England?
33:50 – 38:35 Är skogen den bästa investeringen man kan göra?
38:35 – 42:40 Finns det en åldersgräns på årsstämmor?
42:40 – 50:05 #sparadkrona på twitter. Vilka förslag har kommit in?
50:05 – 55:18 Günthers nya affärsidé. Hur briljant är den?
55:18 – 01:00:23 Borde inte alla pensionärer vara miljonärer?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Skattehälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
21 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-02-03 00:40

Har hört Norrporten ska noteras. Om det stämmer, varför görs det?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-02-06 04:32

Kollade runt lite och såg att omsättningen gått ner och att de faktiskt gjorde förlust 2013. Men borde inte 2a och 5e AP-fonden vara lite mer långsiktiga än så. Ett år ner och dom vill skicka bolaget till börsen?

Anonym
Anonym
2015-02-03 08:27

hej , kan man se mönster i de globala ekonomierna? typ går Europa och USA bra så går Asien dåligt osv . Kan all världens börser gå upp samtidigt eller är det alltid en negativ börstrend till följd av en positiv börstrend nån annanstans i världen?

mvh mao

Anonym
Anonym
2015-02-03 14:53

Hej! Tack för en kul och lärorik podcast, här kommer en smula kritik. Jag är medveten om att en av formatets styrkor är att kunna grotta ner sig i ämnen på ett sätt som det inte finns utrymme för i många andra kanaler, men med det sagt så finns det tillfällen då jag önskar att ni kunde avhandla ämnen lite mer kortfattat. Som t.ex. detta avsnitts tio minuter om “Hur fungerar avgifter och värdekedjan i sparandet i England”, som ni konstaterade förmodligen är av konkret intresse för ganska få lyssnare. Tio minuter är lika långt som ett halvt Simpsonsavsnitt… Detta… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-03 15:26

Hej! Jag går i åttan och är intresserad av att lära mig mer om aktier och sparande! Har hört att man kan komma på Prao hos Günther. Skulle verkligen tycka det superkul om det går att ordna! Vecka 10 och 11.

Anonym
Anonym
2015-02-03 16:00

Hej Günter och Jan! Vad tror ni om att spekulera i oljepriset genom att investera i oljebolag noterade på norska börsen? Hur ser ni på möjligheterna till en hävstångseffekt genom Oljepriset + NOK/SEK? Hur pass mycket styrs norska kronan av oljepriset? #Sparpodden
Tack på förhand
Daniel T

Anonym
Anonym
2015-02-03 16:27

Hej,
tack för ännu en högtidsstund då jag kan lyssna på er superba podcast.
Jag hade hoppats att ni hade kompletterat inlägget om ”Englandssparandet” med svenska alternativ.
Kan jag fortsätta spara i ett svenskt konto om jag (tillfälligt) flyttar utomlands?
Jag misstänker att KF är ok, men inte ISK. Korrekt?
Skillnader om man flyttar inom/utanför EU?
Vad kan jag göra med mitt ISK, om jag inte får behålla det? Sälja/skänka hela kontot till släkting och köpa/få tillbaka vid hemkomst?
Jag ska eventuellt åka till Kina i tre år.
Jag vill gärna behålla mitt sparande i Sverige under tiden.

Anonym
Anonym
2015-02-03 18:44

Hej! Tack för en mycket bra pod! En udda fråga kanske:

Skulle slutet i filmen Fight Club kunna bli verklighet? Spoilervarning:
Vad skulle hända om terrorister samtidigt förstörde t.ex. alla svenska finansinstituts serverhallar, eller om ett land skulle råka ut för krig och såna här platser blir förstörda?

Finns det backup på svenskars värdepappersinnehav i andra länder, eller hur funkar sånt här? Informationen om sånt här måste väl delas mellan länder på nått sätt? Antar att det finns regler för sånt här. Tänker speciellt på rena nätbanker som Nordnet och Avanza.

Anonym
Anonym
2015-02-04 10:47

Hej och tack för en grym podcast! 🙂

Har nyligen blivit pappa till en underbar dotter. Jag och min fru månadssparar i dagsläget 400 kr åt henne i en ISK där planen är att köpa svensk indexfond för hälften och global indexfond för andra hälften.

Tanken är att hon ska få pengarna när hon fyller 18. Låter detta som en bra plan? Bör man kanske växla om till räntesparande ju närmare 18 årsdagen man kommer för att “säkra” pengarna?

Har ni några tips?

Anonym
Anonym
2015-02-04 11:08

Hej,

Jag har lite funderingar kring resonemang när det kommer till index-fonder.

Jag planerar att ha en portfölj med ett antal olika index-fonder. Hur tänker ni kring fördelning av Sverige, Europa, USA, Global,Tillväxtmarknad?

Mvh,
Philip

Anonym
Anonym
2015-02-04 13:26

Hej Gunther!

I någon av de första poddarna studerade du börsen om den var övervärderad eller ej(tror avsnitt 5), kanske aktuellt att studera börsen igen i någon kommande podd? Tror det kan bli intressanta värden 🙂

Lycka till med Nordnet-Live, tror att du kommer prestera riktigt bra på Waterfront!
Hälsningar Mårten

Anonym
Anonym
2015-02-04 13:32

Hej, Jag är relativt ny när det kommer till spara och placera, och har därför många frågor och funderingar. Sedan jag fick mitt jobb efter examen hösten 2013 har jag kunnat spara mer och hann komma upp i 200.000kr innan jag insåg att jag inte kan ha dessa pengar på ett vanligt sparkonto, de måste såklart placeras någonstans så de kan växa ännu mer. Anledningen till varför jag varit så segstartad när det kommer till att placera mina pengar beror helt enkelt på feghet. Jag var rädd för att bli av med pengarna precis som besparingarna min mamma lagt undan… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-04 15:08

Gunter! Du pratar titt som tätt om din portfölj där du sparar innehav du säljer av. Eftersom det är ett långsiktigt innehav, finns det några möjligheter att som småsparare låna ut aktierna till blankare och på så sätt nå en ännu högre avkastning?