Hoppa till huvudinnehållet

#Sparpodden 70 – Trenderna som påverkar dina sparpengar

Börsens ordspråk – bluff eller sanning? 

Köp till sillen och sälj till kräftorna, fånga aldrig fallande knivar och Sell in may and go away. Börsens ordspråk är många. Flera av dem försöker beskriva trender som man tycks ha skådat i marknaden och hur man som investerare kan agera utifrån dessa statistiska fenomen. Frågan är egentligen vilken sanning som finns bakom dem? Att trender förekommer på börsen är konsensus men det är svårt att avgöra hur signifikanta de är samt hur ofta de slår in. Därmed är de också svåra att utnyttja för att öka sin avkastning. Apropå ordspråket Sell in may and go away så finns studier som visat på att snittavkastningen per år på Stockholmsbörsen de senaste 25 åren mellan maj till oktober (0,13 %) har varit sämre än mellan perioden november till april (12%). Något som för ovanligheten skull stärker en av dessa gängse sanningar. Dock bör återigen nämnas att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning och ett enskilt år kan detta vara helt annorlunda beroende på marknadens förutsättningar.

Tjäna pengar på indextrenden

Beträffande trender fick vi inför detta avsnitt av #sparpodden en fråga som grundar sig i att det på senare tid blivit populärare att köpa högutdelande aktier samt indexfonder. Frågeställaren undrar om dessa trender kan påverka prissättningen och värderingen av värdepapper på marknaden?

Tyvärr inge gratisluncher

I teorin finns det inga gratisluncher gällande ett bolags utdelning och det innebär att aktiekursen ska sjunka med samma belopp som skiftas ut till ägarna. Dock överensstämmer teori och verklighet sällan fullständigt och man kan se att kursen på bolag som har hög direktavkastning har ökat mer under perioden inför utdelningssäsongen jämfört med perioden som följer efter. Med dagens låga ränteläge är det allt fler som letar efter högutdelande aktier i brist på alternativ på ränteplaceringar. Därav har man också sett hur pengar har flödat från kreditmarknaden till aktiemarknaden som inneburit extra bränsle till börsen och framför allt dessa högutdelande bolag. En annan bidragande orsak kan också vara att man ser de högutdelande bolagens som relativt trygga investeringar. Man ska dock inte stirra sig blind på att direktavkastningen är hög. För mig är det också viktigt det finns en vinsttillväxt samt att bolaget inte delar ut allt av vinsten. På så vis finns det en möjlighet till dubbel effekt om bolaget bestämmer sig för att dela ut mer av vinsten samtidigt som även vinsten som sådan ökar. För den som investerat i en högutdelare utan vinsttillväxt finns risken att utdelningen krymper när vinsterna blir mindre och samtidigt minskar dessa aktiers attraktion när räntan i framtiden stiger mot er normala nivåer.

Allt populärare att följa index

Därtill har de senaste årens diskussioner och studier uppvisat att aktivt förvaltade fonder inte slår indexfonder i den utsträckning som många trott. Något som resulterat i att också indexfonder blivit allt mer populärt. Vad innebär då detta för prissättningen av bolagen? Om alla skulle köpa indexfonder borde det innebära att bolagen som ingår i indexet blir relativt högre värderade än de bolag de viktigaste indexen. Detta borde även på en likviditetseffekt som förflyttar omsättning till huvudindexen. Således finns det större sannolikhet för felprissättningar, något som bra aktivt förvaltade fonder kan ta fasta på. Därmed bör enligt min åsikt, värdet på aktiv förvaltning stiga om den passiva förvaltningen fortsätter att vinna mark.

Vem är näst på tur?

Ett exempel på när felprissättningar kan uppstå är då ett bolag försvinner från ett huvudindex för att sedan ersättas av något annat. Bolaget som står näst på tur bör enligt min mening, när detta blir uppenbart, stiga mer än vad kursen gjort utan nyheten. Att ett bolag flyttas upp i ett index, som exempelvis uppflyttningen av Kinnevik till OMXS30 när Volkswagen köpte ut Scania från börsen, innebär att fler indexförvaltare kommer att behöva köpa in sig i bolaget och därmed med kurskorrigering som följd, allt annat lika. Detta förekommer också i samband med listbyten och då framförallt vid uppflyttningar från onoterade listor så som First North och Aktietorget till Stockholmsbörsen (rent formellt så anses bolagen på First North och Aktietorget vara onoterade). Däremot är kanske den största faktorn att bolaget som flyttas upp redan befinner sig i en stigande trend. Att fler institutionella investerare då får möjlighet att investera i bolagen (de finns oftast restriktioner i många placeringsinstruktioner om hur mycket onoterade aktier man får äga) bör även ge extra bränsle åt kursen. OMXS30 består som bekant av de 30 mest omsatta bolagen på börsen och revideras två gånger om året; 1 januari och 1 juli. Noterbart angående OMXS30 är det finns regler för att mildra föränderligheten i indexet. För att ett bolag ska få ingå i indexet behöver bolaget återfinnas bland de 15 mest omsatta och därtill utanför de 45 mest omsatta för att åka ur indexet. I dag så är det, vad jag kan se, Autoliv som befinner sig på plats 31 (jag kan ha fel). Det kommer att bli intressant att se hur kursrörelserna för aktien beter sig om vi snart närmar oss en uppflyttning!

Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Agenda:

00:00 – 15:19 Kan man utnyttja trender i marknaden för att öka avkastningen?
15:19 – 19:10 Massor av nätkärlek! Och hur är känslan efter Jans besked att lämna Nordnet?
19:10 – 21:27 Börsen bästa bolag. Kom ihåg att rösta!
21:27 – 22:00 I vilken typ av depå har Jan sina Nordnet-aktier?
22:00 – 23:45 Fotrally-SM. Är det ett kommande event för #sparpodden?
23:45 – 33:50 Hur fungerar avgifter och värdekedjan i sparandet i England?
33:50 – 38:35 Är skogen den bästa investeringen man kan göra?
38:35 – 42:40 Finns det en åldersgräns på årsstämmor?
42:40 – 50:05 #sparadkrona på twitter. Vilka förslag har kommit in?
50:05 – 55:18 Günthers nya affärsidé. Hur briljant är den?
55:18 – 01:00:23 Borde inte alla pensionärer vara miljonärer?

Du gör #sparpodden

Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.

Skattehälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
21 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-02-06 14:08

Hej, stundvis rba podd! Smaken är som baken och jag gillar inte era spar tips och kallprat om vilka skor eller var ni köper er frukost. Lite synpunkter på sista avsnittet och en fråga! Gunter, att det skulle skälpa din privatekonomi med att köpa en studsmatta är nog inte sant, men för många lyssnare! Tips köp en nedgrävbar och gräv själv! (Mattan kostar 2000-3000kr mer men du sparar på gymkort under några veckor, du får jord till annat i trädgården som du även slipepr transport på! har du tur så gräver du upp lite fina stenar som frun kan lägga… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-06 06:14

Kom på en fråga till gårdagens kommentar. Kan inte ni diskutera olika former av moat hos företag och hur starka dessa är i förhållande till varandra. Det skulle även vara intressant att diskutera motsatsen. Finns det någon bra term? Jag tänker då på företag vars verksamhet kan ryckas bort under fötterna på dem, trots investeringar. Jag tänker då exempelvis på situationer som tele2 i Ryssland. Själv tycker jag kanske också att Spotify och Netflix har en svag position. Alla dessa vht bygger ju på ngn form av licens. Idag när jag gör en lång analys av ett företag är deta… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-05 22:13

Hej på er! Grym pod. Jag lyssnar på era avsnitt lite huller om buller. För ett tag sedan hörde jag Jan prata om i samma tagit ett bet i Tencent och, i samma avsnitt, att det kan vara intressant att köpa bolag som äger andra bolag där styckvärdena kan övergå värderingen. Tror exempelet var Alibaba och Yahoo. Intressant för Jan är att det för Tencent finns just ett sådant case. Sydafrikanska Naspers äger över 30% av Tencent. Den tillgången tillsammans med börsnoterade tillgångar i Ryssland (mail.ru) har historiskt varit lika högt värderade som Naspers börsvärde. (Tencent står för den absolut… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-05 01:05

Hej, Först och främst -tack för en underbar podd! Ser alltid fram emot att nästa avsnitt skall sändas 🙂 Nu till min fråga: I dagsläget har jag en aktie- och fonddepå. Just nu ligger jag på en negativ avkastning eftersom två av bolagen gått åt helv… mindre bra. Men, jag tror ändå på att dessa, på sikt, kommer ta fart igen. Pga mitt minus (ca -1500 kr) funderar jag på att passa på att byta över till ett ISK-konto. Som jag förstår det sker då en försäljning och ett köp vid bytet. Min negativa avkastning skulle därför inte leda till… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-05 00:12

Hej,
Har några frågor vad som händer med mina aktieinnehav vid ett uppköp av bolaget jag äger i:
1. Betyder ”uppköpta” bara att någon köper majoriteten av aktierna, eller köper man alla aktier vid ett uppköp?
2. Beslutar då den nuvarande majoritetsägaren/ägarna om affären blir av? räcker det med 51%?
3. Brukar uppköp vara en bra affär för enskilde aktieägaren? Alltså är detta något jag skulle se som en bra nyhet?
Mvh

Anonym
Anonym
2015-02-04 23:35

Genom kontinuerliga nyinvesteringar och återinvesterade utdelningar kan man ignorera börsens fluktuationer. Det är väldigt skönt att veta att över en 10-års period kommer jag ibland ha köpt billigt, ibland sanslöst dyrt, ibland medel, ibland jättebilligt, ibland dyrt men resultatet blir ett bra medelvärde och starka utdelningar.

Läs gärna mer på min blogg.
utdelnings91an.blogspot.se

Tack för en bra podd!

Anonym
Anonym
2015-02-04 22:31

Hej,
Eftersom den gamla tesen säger att man investerar i personen tänkte jag att Günther under alla sina år på Aktiespararna måste ha byggt upp ett digert register över personer som imponerat med deras kapacitet och som tilltalat just honom. Jag tar som exempel Carl Bennet som jag hört mycket gott om (seriös, långsiktig etc). Skulle du Günther inte kunna börja få oss andra att ta det av din gedigna kännedom om företagsledare som du mött genom åren? De man ska investera i och de man ska undvika.

Anonym
Anonym
2015-02-04 21:16

Hej och tack för en kanonpodd! Söker just nu räntebärande papper för en del av mitt kapital då aktiemarknaden känns högt värderad. Har bland annat investerat en del i Global X SuperIncome Preferred ETF. Skulle gärna vilja komplettera med en eller ett par till EFT:er som har fokus på räntor. Vill ha just ETF:er för att kunna agera snabbt vid behov. Hittade på er hemsida en rekommendation om etf:en “XACT Obligation” som följer Handelsbanken Sweden All Bond Tradable Index. Dock hittar jag den varken hos er eller på xact:s hemsida. Undrar därför om den är nedlagd och i så fall… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-04 15:08

Gunter! Du pratar titt som tätt om din portfölj där du sparar innehav du säljer av. Eftersom det är ett långsiktigt innehav, finns det några möjligheter att som småsparare låna ut aktierna till blankare och på så sätt nå en ännu högre avkastning?

Anonym
Anonym
2015-02-04 13:32

Hej, Jag är relativt ny när det kommer till spara och placera, och har därför många frågor och funderingar. Sedan jag fick mitt jobb efter examen hösten 2013 har jag kunnat spara mer och hann komma upp i 200.000kr innan jag insåg att jag inte kan ha dessa pengar på ett vanligt sparkonto, de måste såklart placeras någonstans så de kan växa ännu mer. Anledningen till varför jag varit så segstartad när det kommer till att placera mina pengar beror helt enkelt på feghet. Jag var rädd för att bli av med pengarna precis som besparingarna min mamma lagt undan… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-02-04 13:26

Hej Gunther!

I någon av de första poddarna studerade du börsen om den var övervärderad eller ej(tror avsnitt 5), kanske aktuellt att studera börsen igen i någon kommande podd? Tror det kan bli intressanta värden 🙂

Lycka till med Nordnet-Live, tror att du kommer prestera riktigt bra på Waterfront!
Hälsningar Mårten

Anonym
Anonym
2015-02-04 11:08

Hej,

Jag har lite funderingar kring resonemang när det kommer till index-fonder.

Jag planerar att ha en portfölj med ett antal olika index-fonder. Hur tänker ni kring fördelning av Sverige, Europa, USA, Global,Tillväxtmarknad?

Mvh,
Philip

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm