Förkrossande lyssnarrekord för #sparpodden!
Vi får löpande många kommentarer och inlägg från personer som nyligen blivit intresserade för sparande, delvis tack vare #sparpodden, vilket gläder mig och Jan väldigt mycket! Att inspirera fler till att spara mer – och klokare, var ett av de främsta målen när vi drog igång podden. Senaste veckan har lyssnarantalet exploderat till 43 000! Vi hälsar alla nya lyssnare välkomna och hoppas så klart att ni ska få ett rikare liv tillsammans med podden.
Våga ta risk i livet!
Risk och avkastning hör som bekant ihop, det vet alla som är intresserad av de finansiella marknaderna. Men detta gäller även i utanför finansvärlden! Därför kan man tillämpa samma tänk i såväl privatlivet och i sin karriär. Den som inte vågar att kasta sig in i något där man känner sig obekväm kommer heller inte att få den där höga avkastningen. En del av er lyssnare har kanske varit på min föreläsning där jag pratar om de tre pelarna som jag baserar mitt liv på. De tre pelarna är: privatlivet, yrkeslivet och det ekonomiska livet. Min uppfattning är att du behöver känna trygghet i två av pelarna för att våga ta stora risker i den tredje pelaren. Sedan handlar livet om att ta olika mycket risk för de tre pelarna – allt för att maximera avkastningen på livet! Exempelvis kan jag i min nuvarande situation ta högre risk i min ekonomiska pelare eftersom jag har en trygghet och balans i mitt privatliv och en stabil yrkesmässig situation. Skulle den stabila och trygga situationen i den privata eller yrkesmässiga pelaren försämras så skulle jag sannolikt försöka balansera detta genom att ta lägre ekonomiska risker.
Utöver detta ämne pratar vi i veckans avsnitt av #sparpodden om tjänstepension, snabbamortering av bundna bolån, nollsummespel på finansiella marknader, #sparadkrona och schweizerfrancen.
ISK, KF eller Aktie- och fonddepå? En återkommande fråga
Bland de flesta som börjar spara pengar i aktier eller fonder uppstår ofta en grundläggande fråga: vilken kontoform ska jag välja? Efter att investeringssparkontot (ISK) lanserades 2012 är det också en vanlig undran om det finns skäl att byta från sin kapitalförsäkring till ISK. Val av kontoform är något som jag skrivit om i tidigare inlägg men antalet inkomna frågor gör att jag ändå tar upp det igen. Jag har även gjort ett videoklipp som förklarar en del av skillnaderna mellan kontoformerna:
Skillnader i beskattning
De kontoalternativ som finns idag är aktie- och fonddepå, kapitalförsäkring (KF) eller investeringssparkonto (ISK) och den stora skillnaden ligger i hur de beskattas. I en aktie- och fonddepån beskattas vinsten och eventuella utdelningar med 30 %. Vidare är man tvungen att själv deklarera sina affärer med hjälp av en blankett som heter K4 hos Skatteverket.
Skatten på en ISK eller KF är i princip densamma och beräknas sett genom ett medelvärde av innevarande års kapital plus insättningar multiplicerat med statslåneräntan den 30 november från föregående år. Därav styr statslåneräntan till stor del hur hög skatten blir och 2014 var den rekordlåga 0,9 %. Detta innebär att för innevarande år kommer skatten på kapitalet vara ca 0,27 % (0,9% * 30%). För dessa kontoslag behövs heller ingen deklarering utan det sköts genom bankens inrapportering av schablonintäkt till skatteverket.
Vilken depåform bör man välja och finns skäl att byta?
Vilken typ av kontoform bör man då välja? Generellt sett så anser jag att för den som är långsiktig och har en förväntad avkastning som överstiger statslåneräntan är ISK och KF att föredra framför en aktie- och fonddepå. Enda gången jag är kritiskt mot kapitalförsäkringar är om banken tar ut avgifter för att ha kontot. Det sker fortfarande hos flera banker, men hos nätmäklare är det som regel kostnadsfritt. Om du sitter på ett avgiftsbelagt kapitalförsäkring är mitt råd att byta till ISK. Det finns ingen anledning att betala onödiga avgifter.
Fördelen med en vanlig Aktie- och fonddepå är, som vi nämner i #sparpodden och som jag skriver i mitt tidigare inlägg, om du investerar i många förhoppningsbolag och tror att vissa kommer att bli kursraketer medan andra går åt motsatt håll och närmar sig noll. Då finns en anledning att använda schablonmetoden vilket innebär att man vid försäljning får använda 20 % av försäljningspriset som anskaffningsvärde (godkänt av Skatteverket). Eftersom våra förhoppningsaktier förmodligen blir en blandning av rena investeringssucceer och katastrofer så kan vi använda schablonmetoden för raketerna och utnyttja förlusterna till att kvitta bort vinster. I detta extremfallet är aktie- och fonddepå att föredra.
Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!
Agenda:
00:00 – 08:20 Hur hjälper man sin mamma att spara inför pensionen?
08:20 – 14:24 Nordnet Live. Vad innebär dagen och vilka gäster kommer?
14:24 – 26:24 ISK, Kapitalförsäkring eller Aktie- och Fonddepå. Vad ska man välja?
26:24 – 29:13 Vilken är kursen att söka för att ta del av studentrabatter?
29:13 – 30:25 Hur lång tid är det sedan Günther klippte sig hos en frisör?
30:25 – 32:00 Vilket är bolaget som ger ägarrabatt?
32:00 – 34:57 Vad kostar en prisvärd lunch?
34:57 – 42:24 Hur fungerar ett valutagolv och vad gjorde egentligen Schweiz centralbank?
42:24 – 48:49 Går det att låna billigt och rörligt för att betala igen dyrt och bundet?
48:49 – 49:45 #sparpodden möter Börspodden inom en snar framtid.
49:45 – 55:26 Att ta hög risk med lång sparhorisont och diversifiering. Är det verkligen hög risk?
55:26 – 57:37 Sparpodden inspirerar nybörjare!
57:37 – 59:01 Skillnad i pris på A- och B-aktie. Varför blir det så?
59:01 – 01:02:29 Kan man spekulera i nedgång på bostadsmarknaden?
01:02:29 – 01:04:29 Alectas traditionella försäkring – bra eller dåligt?
01:04:29 – 01:06:24 Hur fungerar prioriteringsordningen vid orderläggning?
Du gör #sparpodden
Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.
Skattehälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.
Gunther pratade i avsnittet om hur man kan tänka då man har en gammal arvsportfölj angående att behålla på vanliga aktiekontot vs flytt till ISK. Det sades att det fanns ett inläg här på bloggen och att det skulle vara lätt att hitta. Jag har dock inte kunnat hitta det. Skulle du kunna länka till det blogginlägget?
Hej!
Jag har en fråga. Jag handlar via en kapitalförsäkring och har bestämt mig för att satsa på utdelningsaktier. Jag undrar vad som händer om jag äger utrikes aktier och får utdelning på dessa. (I senaste podden nämndes bland annat Fortum som handlas på finska börsen) Måste jag trots min kapitalförsäkring skatta på utdelningen? Är det så är man ju i konceptet kapitalförsäkring på ett låst till den svenska börsen.
Mycket Tacksam för svar!
Från webben :
Det dras ingen skatt på utdelningar från svenska bolag i dessa kontotyper. Däremot dras det en utländsk källskatt på utländska utdelningar. Har du ditt innehav i en kapitalförsäkring begär Av$nza avräkning för den utländska skatten och återbetalar den i efterhand i den mån det går. Har du ditt sparande i ett investeringssparkonto kommer den utländska källskatten att rapporteras till skatteverket och vara förtryckt i din deklaration. Detta innebär att den då räknas av mot schablonintäkten.
Tack för ännu en bra pod! Ni har ju pratat en del om arbitrage i tidigare avsnitt och jag kom att tänka på ytterligare en sådan möjlighet, samtidigt känner jag att det måste vara något jag missar när jag tänker på det för annars skulle alla göra följande. Borde man inte kunna blanka en aktie över utdelning och på så vis näst intill garantera en vinst i och med att börsvärdet “rent tekniskt” (haha) ska sjunka med lika mycket som man delar ut. Vad är det jag missar!? Är det så att ingen vill låna ut sina aktier över utdelning?… Läs mer »
Hej Günther och Jan, tack för en grym podd! Har en fråga angående årsstämmor. Är alla aktieägare välkommna på årsstämman eller finns det en åldersgräns? Jag fyller 15 i mars och är väldigt aktieintresserad, bland annat tack vare #sparpodden. Jag skulle gärna gå på årsstämmorna hos bolag jag äger aktier i. Har du någonsin träffat en femtonåring på en årsstämma Günther, är detta ytterst ovanligt? Du om någon borde veta!
Hej, nu när ni har räddat mamma – dags att hjälpa mormor!
(Från Shareville) :
——————-
Lakritsbiten
Hej. Jag är en mormor som precis har öppnat ett investeringssparkonto till mina barnbarn. Öppen för förslag de närmsta 18 åren:)
——————-
Så in och pynta på med förslag nu 🙂
mvh Mao
JA, Rädda mormor!!! 🙂
Hej. Tack för en kanonbra pod! Har ni något bra tips på hur man borde placera 50.000 för en stiftelse som skall dela ut räntan vart 5:e år. Är det det högsta räntekontot med insättningsgaranti som är det enda valet? Vilket är i sådana fall det?
Hej o tack för en bra podd som vanligt. Det var en kort del om befolkningstillväxt och att det driver den generella tillväxten i världen. Om jag inte minns fel så brukar Hans Rosling prata om att den starkast bidragande orsaken till att befolknigen växer är en ökande medellivslängd. Har ni några tips på spännande bolag i stil med Permobil man kan investera i som drar nytta av att jordens befolkning blir äldre?
Till Innovationchefen:
Vore inte så kallade “offset loan” vara en bra ide i Sverige? http://en.wikipedia.org/wiki/Offset_loan_%28finance%29
Har vänner i Australien där det är vanligt. Efter det de har berättat är jag imponerad. Väldigt effektivt sätt att låna pengar. Flexibelt om man behöver lite extra pengar om nåt händer. Och uppmuntrar att man sparar pengar.
Kan det här fungera i Sverige?
Besviken på dig Günther att du inte tog tillfället i akt att kommentera min fråga gällande ISK när ni ändå diskuterade saken. Jag kopierar in den igen här nedan ifall du “missat” den 😉 Aktiedepå eller ISK för aktier Jag har läst gamla inlägg från Günther där ISK rekommenderas för de flesta pga den låga skatten. Men jag funderar på en parameter som visserligen inte gäller alla men väldigt många i vårt avlånga land. Många äger idag sitt boende och har således ränteutgifter. Om du har en traditionell aktiedepå så kan du som bekant kvitta vinst mot förlust under innestående… Läs mer »
Tjena! Tack för Sveriges bästa Podd! Jag är 39 år och har 1.2 mil i likvida medel. Jag är just nu all-out på börsen och har till största del varit så dom senaste 3-4 månaderna då jag trott på en rekyl nedåt och tänkte och lite intressanta köplägen. Jag vill in igen på börsen men nu känns allting oerhört dyrt, vad fn ska jag göra? Jag har bra marginaler på intäkter/kostnader varje månad så kan inte se att jag behöver pengarna i närtid men självklart är jag inte så sugen på att kliva in och se vissa aktier falla 10-20%… Läs mer »
Jag tror att det är helt omöjligt att sia om vart börsen är på väg. Varför inte gå in i en del i index (globala och nordiska) fonder månadsvis och bygga grunden för ett långsiktigt sparande (du behöver inte pengerna). Och så behåller du en del torrt krut för att spela på enskilda bets vid eventuella rekyler ned. Vet inte vad ni säger G och Jan ?
Hej Günter och Jan! Godsägaren och Sveaskogs ordförande Göran Persson påstår att han den senaste tiden har analyserat olika investeringsalternativ inom bland annat fastighetssektorn och kommit fram till att skog ska vara det bästa alternativet. Hur ser ni på att investera i skogsmark förutom att man då får egen jakträtt? Jag har själv planer på att om några år ta över och driva familjegården med ungefär 300 ha skogsmark. Hur ska man tänka sig en samlad investeringsstrategi med en skogsfastighet som grund? Skogen har ett marknadsvärde på 15 miljoner grovt räknat och det finns lån på 3,5 miljoner idag. Ska… Läs mer »
Hej Jan och Günter. Tack för en mycket bra pod. Jag har följt er ända sedan starten och har hört alla era avsnitt. Det har ökat på mitt intresse för sparande väldigt mycket. Jag har precis fått jobb i England med provisionsbaserad lön och är inte säker på vad jag kommer tjäna per år än. Min flickvän fick jobb i London och min chef i Sverige var snäll att ge mig 1 års tjänstledigt för att kunna prova att att arbeta i här istället. Jag har tänkt börja spara i fonder här i England så fort jag byggt upp en… Läs mer »